• MaNcs 24. évf. 38. sz. (2012. 09. 20.)
  A családon belüli erőszak büntethetősége

  Holtodiglan

  Ha önálló törvényi tényállás lesz a családon belüli erőszak, akkor a büntetőeljárás hivatalból, és nem csak magánindítványra indulna. Ennyit biztosan elértek a civilek, de hogy ettől tényleg kevesebb lesz-e a bántalmazott nő és gyerek, arra egyelőre nincs válasz.

  2012 / 38
 • Varga István portréja

  A plüsstigris kedvence

  A családon belüli erőszak tárgyában múlt hétfő éjszaka előadott mondatával az utóbbi napok főszereplője lett. A korábban MDF-színekben politizáló orosházi ügyvéd nem először került a közérdeklődés középpontjába.

 • Ravasz László antiszemitizmusa, és amit Tőkéczki László ebből elmesél

  Rasszista, de rendes

 • Gárdos István

  Biz' isten megadom

  Az államkötvények kampánya és a biztonság

  Az Orbán-kormány következetesen hangoztatott álláspontja, hogy az ország, ezen belül a lakosság túlságosan el van adósodva, és hogy a lakosságot a hitelek felelőtlen felvételére a bankok a saját érdekeik előtérbe helyezésével és nem megfelelő tájékoztatással vették rá.

 • Uitz Renáta

  Mégis, mit számít?

  A német alkotmánybíróság az európai válságkezelő alapról

  Szeptember közepén a német szövetségi alkotmánybíróság (AB) valamelyest kiszámítható módon, feltételekkel, de átmenetileg biztosan áldását adta az eurózóna állandó válságkezelési alapjához (ESM), illetve a fiskális paktumhoz történő német csatlakozásra.

 • Cseresnyési László

  Nyelv és neurózis

  Zsargon által világosan (2)

  Minden valamirevaló diktatúra a politika színterein messze túlterjedő nyelvet alakít ki, nyelvileg is asszimilálva a mindennapi élet egészét. Ennek a "totalitárius zsargonnak" a változata a náci Németország, az NDK, a Szovjetunió, a népi Kína vagy akár a mai Észak-Korea sajátos nyelvezete.

 • A szerk.

  A pótügyezhető ország

  Dávid Ibolya-ügy - politikai thriller

 • A szerk.

  Úgy megy

  Orbán úgy megy, hogy nem jön vissza soha többet.

 • A szerk.

  Jönnek a Jancsik, mennek a Jancsik

  Hogy Kósa Lajos beköltözött a királyi televízióba, és ott egyszerre domborít a Reggelben és az Estében, azt egyfelől sajnálattal vesszük tudomásul, hisz vele kelni és vele feküdni a lidérces álmok és a csatakos ébredés miatt mégiscsak túlzás - még szerencse, hogy nincs Délután vagy Pitymallat című műsor.

 • Holland választások

  Igazodás középre

  Az előző holland kormány még áprilisban nyújtotta be a lemondását, miután a koalíciót addig kívülről támogató Szabadság Párt (PVV) nem szavazta meg a költségvetési megszorításokat, amelyekre azért lett volna szükség, hogy a hiány az uniós szabályok által előírt szint (a GDP 3 százaléka) alatt maradjon.

 • Mitt Romney pályája

  A kaméleon

  A választási küzdelem ugyan hosszú hónapok óta tart, hivatalosan mégis a republikánusok augusztus végi és a Demokrata Párt szeptember eleji konvenciójával indult a 2012-es elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban.

 • Belső ellenőrzés Vitézy Dávid cégénél

  Elbokáztuk

  Hiányos számlák, eltűnt szerződések, indokolatlanul és drágán dolgozó alvállalkozók, a konkrét feladatvégzés hiánya - többek között ilyen megállapításokat tettek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. 2011-es működését átvizsgáló belső ellenőrök.

 • A műemlékvédelem "átszervezése"

  Porod is neki szolgál

  A műemlékvédelem leépülése régóta tartó folyamat, amelyben újabb nagy lépés a KÖH sokat tárgyalt átszervezése. Először - a rendszerváltás után - a pénz fogyott rohamosan, az elmúlt bő tíz év során pedig a hatósági döntések váltak mindinkább függetlenné a szakmai hátországtól.

 • Pártok és ifjúsági szervezeteik

  Korán kezdik

  Bármily hihetetlen, egyszer majd Orbán Viktor és Szekeres Imre is kikopik a politikából. De tán még Harrach Péter is! Kik jönnek utánuk? A Narancs a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteinek stratégiáját vizsgálta.

 • Könyv

  Tót Endre: Nagyon speciális örömök

  A "tüneményes festőtehetség"-ként induló művész, miután pár év alatt végigzongorázta a hatvanas évek divatos irányzatait (pop art, informel), váratlanul felhagyott a festészettel.

 • Interjú

  "Nehéz szakmai helyzet"

  Kollár Árpád, a FISZ elnöke, az NKA kurátora

  Milyen a Fiatal Írók Szövetsége és a politika viszonya? Miért nem szólaltak meg Nyirő-ügyben? Hogyan működik az újjászervezett NKA? Ezekről is kérdeztük a szervezetet 2011 óta vezető irodalomtörténészt, költőt.

 • Könyv

  Félúton

  Kiss Judit Ágnes: Koncentrikus korok

  Nemcsak azért van nehéz dolga a költőnek, aki személyes gyászélményét lírai eszközökkel igyekszik feldolgozni, mert a költészettörténetnek nagyjából a fele ugyanerre tett jobb-rosszabb kísérletek láncolatából áll, és nem is azért, mert a kortárs magyar lírában zseniális gyászkötetek jelentek meg az elmúlt évtizedben, hanem a leginkább azért, mert talán ennél a verstípusnál jelentkezik legkomplexebb formájában a személyes élmény és a közérdekű műalkotás közötti feszültség problémája.

 • Könyv

  Tudományos indiánregény

  Dee Brown: Wounded Knee-nél temessétek el a szívem

 • Kiállítás

  Újrafestett valóság

 • Kiállítás

  Az átjárhatóság utópiája

  Kilátás. Nemzetközi művészet Somlói Zsolt és Spengler Katalin gyűjteményéből

  A magyarországi műgyűjtés rendszerváltás utáni történetét két negatív komponens határozza meg: a szükségesnél kevesebb tőke és a hagyományos műfajokhoz (táblaképfestészet) való túlzott ragaszkodás.

 • DVD

  Amikor minden változik

  Tanmesével kezdünk a kisfiúról és a lépcsőről, amin bátorságképp le kell ugrálni, no és bízni abban, hogy apa - ígéretéhez híven - elkap. Erről szól a bizalom. De apa nem kap el, a kisfiú pedig nagyot esik. Erről szól az élet.

 • Film

  Anna és a szellemek

  Babycall

 • Film

  Tekervényes banalitás

  Titokzatos társulat

 • tévésmaci

  Kutyám, lovam, majomom

  Amikor Sztupa és Troché vidékre mentek vinni az ügyeket, már a harmadik napon különös dolgokra lettek figyelmesek. Bár az, hogy a lényeget ők vették-e észre, vagy fölhívta rá valaki a figyelmüket, nos, máig vitatott - többek szerint a leharapott ujjú Zsebők szólt nekik, akinek régen a malacok harapták le az ujját, etetés közben.

 • Film

  A tengerimalacért jöttem

  Ole Bornedal: Démoni doboz

 • Animációs tévésorozat

  Minimálprogram

  Ben 10: Omniverzum

  "Brékó-brékó: Harry Potter már nem menő! Potter-babákat, -pólókat, -kifestőket, -ágyneműket, -videojátékokat azonnali hatállyal lecserélni Ben 10-babákra, -pólókra, -kifestőkre, -ágyneműkre és -videojátékokra!

 • Tévésorozat

  Szárnyaló vesztesek

  Howard Overman: Kívülállók

 • Interjú

  Kis tengerek kapitánya

  Ferzan Özpetek filmrendező

  A Törökfürdő, A szemközti ablak és a Szerelem, pasta, tenger Olaszországban élő török rendezőjének új filmjében eleven színészjelölt randevúzik szellemszereplőkkel. A Titokzatos társulat nemrég került a hazai mozikba - ennek apropóján beszélgettünk.

 • Lemez

  Szolidan előre

  The Orb ft. Lee "Scratch" Perry: The Orbserver In The Star House

 • Lemez

  Csend a lelke

  The xx: Coexist

 • mi a kotta?

  Tik is hallgassátok

  "Az opera untatott" - jegyezte fel naplójába meglepően tömör véleményét az amúgy erősen grafomán osztrák államhivatalnok, Karl von Zinzendorf gróf, miután 1786-ban megtekintette a Figaro házassága egyik legelső előadását.

 • Electronic Beats Festival 2012

  Ütemet sem vétve

  Az Electronic Beats szervezőinek már nem az első tömény estét köszönhetjük - de talán a mostani a legerősebb felhozatal. Ráadásul a produkció nem is marad pusztán a papíron: a valóság tökéletesen fedi az étlapot, ami nagy szó az ilyen - jó értelemben vett - vegyes ízelítők esetén.

 • Interjú

  "Segítség nélkül"

  Jamie Smith - The xx

  Az első anyagával három éve alaposan befutó brit The xx a napokban adta ki második lemezét, a Coexistet. A lassú, sötét, bass musicból, soulból és dream popból is merítő, de kétségkívül eredeti zenét játszó indie-pop zenekar - remixei révén önállóan is elismertté vált - producertehetségét még a Szigeten kérdezgettük.

 • Interjú

  "Inkább lassú égés"

  Sülyi Péter dalszövegíró, rendező

  Nyolc Omega-lemezre írt szövegeket, olyan slágerekét, mint a Varázslatos fehér kő, a Nem tudom a neved, az Időrabló vagy a Fekete pillangó. De a nevét inkább csak a rajongók ismerik. Mérnökként, dramaturgként dolgozott a Magyar Televízióban, forgatókönyveket írt, filmeket rendezett; immár húsz éve él visszavonultan az Őrségben.

 • Interjú

  "Mint egy Frankenstein"

  Csalog Gábor zongoraművész, zeneszerző

  "Mindenkinek vannak zseniális álmai, de általában nem vagyunk elég zseniálisak a leírásukhoz" - mondja az egyik legelismertebb magyar zongorista, aki ötven fölött kezdett formabontó zenék komponálásába, most pedig folytatja különleges sorozatait a Trafóban és a Concerto Budapest Zeneházában.

 • Cirkusz

  A Compagnie 111 és Aurélien Bory Tárgytalanul (Sans objet)

  című melankolikus műszaki bemutatója és akrobatikus terminátorshow-ja meghökkentő távlatokat nyitott az "új cirkusz" műfaj értelmezésében. Már csak azért is, mert még soha nem láttunk a világot jelentő deszkákon ekkora gépet - mint főszereplőt, rendezőt és díszletmunkást.

 • rés a présen

  "A játék ősi ösztön"

  Jászberényi Gábor színész

  rés a présen:Hol kezdted a pályádat? Gyerekkori terv volt, vagy útközbeni baleset? Jászberényi Gábor: Sopronban. Rockgitáros akartam lenni. Akkoriban nagyon nagy szám volt a Nirvana. Egy ismerősöm hallotta, hogy ha az ember játszik a színházban, akkor igazolják a hiányzásait a suliban.

 • Színház

  A király tapsa

  Bulgakov: Képmutatók cselszövése

  Ha a színház és a hatalom viszonya oly közvetlen, hogy Moliére színházának (na, jó, királyi színházának) léte a Napkirály kénye-kedvétől függ, az akkor is baj, ha a Napkirály történetesen kedveli Moliére-t és művészetét.

 • chili&vanília

  Piros, őszi, süti

  Az amerikai gasztronómiai magazinokat minden év őszén elárasztja a sok piros bogyó képe. Leginkább a novemberi hálaadás napi vacsora körüli hűhó tájékán csúcsosodik ki a szezon. Az ehhez kapcsolódó nagy pulykázással kicsit nehéz azonosulni, a gusztusos, gyümölcsös őszi fogásokhoz azonban kedvet kap az ember.

 • kertész lesek

  Vian/Gozsdu

  Úgy tűnik, hogy annyira trendi a Király és a Dob utca átjáróháza, a Gozsdu udvar, hogy lassan az útikönyvekben beelőzi a Halászbástyát vagy a Városligeti-tavat. Sőt, az Ecserit, hiszen már azt is olvastuk, hogy a GU nem más, mint a pesti Portobello Road.

 • 20 forintos operett a Józsefvárosban

  Mókusünnep hajléktalanokkal

  Karácsonyfadíszekkel csinosított, adományokból varrt tengerészjelmezbe bújt hajléktalanok, aktivisták és gyerekek; egy lomokból épített, zenélő óriásmókus; a hatalmas rágcsálót körbetáncoló vidám sokadalom; mókusvérként körbekínált málnaszörp; maguk készítette hangszerekkel a kerekeken guruló állat gyomrában muzsikáló zenészek - nem, nem a legújabb Lynch-film egyik jelenetét, hanem egy rendhagyó szociokulturális projekt záróeseményét próbáltuk meg a fentiekben összefoglalni.

 • Interjú

  "Könnyebbé teszi a test elfogadását"

  Sors Tamás Európa-, világ- és kétszeres paralimpiai bajnok úszó

  Születésétől végtaghiányos: a jobb karja rövidebb, mint a bal, és csak két ujj fejlődött ki rajta. Tizenhét évesen a 2008-as pekingi paralimpia egyetlen magyar aranyérmese volt, mellette két bronzérmet, egy negyedik és egy ötödik helyezést szerzett.

 • A web 2.0 és a diktatúrák

  Üdvözlet Utópiából

  A nyugati világ hajlamos a demokrácia varázsfegyvereként tekinteni a web 2.0-ra, de a helyzet nem ennyire egyértelmű. A diktatúrák ugyanis, ha éppen nem az internetszolgáltatás teljes beszüntetésével vagy a káros tartalom szűrésével vannak elfoglalva, baráti viszonyt ápolnak a világhálóval.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...