• MaNcs 24. évf. 40. sz. (2012. 10. 04.)
  Kornis Mihály író

  "Amikor a lelkiismeretem felüvölt"

  2012-ben sem kerülte el a cenzúra: visszavonták a terjesztőktől a DVD-ket, amelyek az ő kísérőszövegével ajánlották Gazdag Gyula dokumentumfilmjeit. Erről meg a Fidesz szerinte elkerülhetetlen bukásáról beszélgettünk, a nyomorról, a nemzeti együttműködés hiányáról, a még mindig nagy magyar költészetről és a mennyei királyság önkénteseiről.

  2012 / 40
 • Ego és identitás

 • Várhegyi Éva

  Veszélyes terepen

  Mit kockázat Orbán Viktor a jegybank bedarálásával?

  Beélesítette komisszárjait Orbán Viktor: a monetáris tanács általa jelölt és láthatóan az ő akaratát közvetítő "külsős" tagjai augusztusi és szeptemberi kamatdöntő ülésükön is leszavazták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőit.

 • Ara-Kovács Attila: Orient expressz

  Az elkerülhetetlen támadás

  Amikor a 60-es évek legelején Izrael elkezdte a maga atomprogramját, a különböző politikai irányzatok mind egyetértettek abban, hogy az apró állam ezt nem halogathatja tovább anélkül, hogy lakosainak létbiztonságát komolyan kockáztatná.

 • TILTAKOZÁS

  A Minőségi Újságírásért Alapítvány által felkért zsűri a 2012. júliusban megjelent cikkek közül Az igazi Vegyépszer-sztori című írásukért Brückner Gergelynek és Halaska Gábornak, a Figyelő munkatársainak ítélte a Minőségi Újságírásért díjat.

 • Olvasói levél

  Alapjogunk megvonása

  Magyar Narancs, 2012. szeptember 13.

  Az előzetes regisztrációval kapcsolatban Horvát Marcella az alkotmányos jog súlyos korlátozásáról ír.Habár végkövetkeztetésével egyetértek, úgy gondolom, érvei gyenge lábakon állnak.

 • Olvasói levél

  Szervi bajok

  Magyar Narancs, 2012. augusztus 2.

  Érdeklődve olvasom az elmúlt hetekben megjelent írásokat, amelyek szakmám egyik központi kérdését boncolgatják. Balázs Péter Szervi bajok című cikke és Bokor László hozzáfűzött levele is fontos megállapításokat tartalmaz, ám meglátásom szerint e kiegészítés után is maradtak olyan félrevezető leegyszerűsítések, amelyekhez hasonlókat az eredeti cikkben éppen elmarasztal a levél képzett írója.

 • A szerk.

  Az adósság

  Janics Natasáért 42 milliót, netán 45-öt kér a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ), különben Janics, miután repatriál Szerbiába, két évig nem indulhat nemzetközi versenyeken, mert az MKKSZ nem engedi el (a jogi lehetősége minden jel szerint megvan erre).

 • A szerk.

  A vérturul

  Magyarország miniszterelnöke egy ménkű nagy fallikus szobor tövében csapkod egy karikás ostorral, miután összehordott hetet-havat. Így kicsit tényleg nehezebb elhinni, hogy a 21. századot írjuk. Pedig mégis az lesz, ami megoldja ezt a kérdést, az idő.

 • Tunézia a forradalmak után

  Pergő homokszemek

  Egy tucat fiatal tüntet mindennap rendületlenül a tuniszi miniszterelnöki hivatal előtt. A sokszoros túlerőben lévő rendőrök - miként a helyi közvélemény - ügyet sem vetnek rájuk. A forradalomnak nevezett tavalyi hatalomváltás óta egyetlen kérdés áll a tunéziai társadalmi viták középpontjában: hogyan tovább?

 • Interjú

  "A művészet kimegy az utcára"

  Daniel Hermann, Marseille alpolgármestere

  A délfrancia város jövőre Európa egyik kulturális fővárosa lesz. Magyarországi látogatása során Pécs 2010-es tapasztalatairól tájékozódott, mi viszont az ottani előkészületekről kérdeztük a kulturális ügyekért felelős hivatalnokot.

 • Nyolcvan éve lett miniszterelnök Gömbös Gyula

  Kerékbe tört búzakalász

  95 pontos kormányprogram, intenzív tömegpropaganda, a lelkek koncentrációja meg egy Vezér a magyar feltámadás munkájában - 80 éve, 1932 októberével új eszközök és új szlogenek tömegét hozta magával a kormányfővé előléptetett Gömbös Gyula.

 • Interjú

  "Nagy lesz a baj!"

  Révész Máriusz (Fidesz), a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója

  Az Országgyűlés elnöke egy konferencián azt mondta a minap: a gyermek nem magánügy. A kormány a gyerekvállalást gazdaságilag ösztönözné - ha már a biológiai ösztön lazsál.

 • Kormánypárti csúcsszakszervezet terve

  Szuperliga

  A Liga Szakszervezetekre alapozott szuperszakszervezetre áhítozik a kormány a kádárizmus SZOT-jának mintájára: minden munkavállaló az egyetlen szakszervezet tagja legyen, és lehetőleg fogja be a száját. Ha ez a terv befuccsolna, jönne a B terv: a kötelező munkáskamarák.

 • Interjú

  "Ezen kizárólag veszíteni lehet"

  Pete Péter közgazdász az inflációról

  Magyarországon stagfláció van, azaz recesszió párosul Európa legnagyobb inflációjával. Az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszékének vezetőjét a magas infláció okairól, következményeiről, illetve a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi kamatcsökkentéseiről kérdeztük.

 • Koncert

  Loom

 • Lemez

  Perényi Miklós

  új lemezének remek ötlete, hogy két 20. századi darab közé (Britten: Harmadik szvit szólócsellóra; Ligeti György: Szonáta szólógordonkára) Bach felülmúlhatatlan VI. (D-dúr) csellószvitjét teszi.

 • Lemez

  DFRNT: Fading

  Brian Transeau 1997-es trance-klasszikusa, a Remember vokálját használja a skót DFRNT az Our Little Secret című új számában. Óriási visszhangok töltik ki a dubstep ritmusszerkezetének üres tereit, miközben a felvétel kényelmes tempóban halad a hatodik perc vége felé, türelmesen időt adva két homlokegyenest ellenkező irányzat találkozásának.

 • Koncert

  Blockhead, DJ Cam

  Két rokon lelkű előadó, kicsit afféle mester-tanítvány, illetve "előttem az utódom" jellegű viszonyban - mostanában sokat lépnek fel együtt, mivel rájöttek, hogy programjuk konkrétan és átvitt értelemben is egymásra épül.

 • mi a kotta?

  A terror végnapjai

  "Ahogy a napsugár, a végső lenge szellő megpezsdít, téged, alkonyat, a vérpad lépcsején, mielőtt végem eljő, úgy pendítem meg lantomat."

 • Lemez

  World music: varázsszőnyegünkkel

  A mediterráneum és a Balkán felett szárnyalunk, de érinteni fogjuk Kongót is, ahol kapóra jön pár kerekes szék.

 • Lemez

  Egeken túl

  Három furcsa folklemez

  A vadnyugatról a mába, a mennyek urától Luciferig: amerikai zenészek különleges utakon.

 • Interjú

  "Sokkal izgalmasabb, mint egy újabb Aida"

  Havas Ágnes, az Armel Operaverseny és Fesztivál igazgatója

  Ötéves lett a nemzetközi viszonylatban is egyedi koncepcióval működő operaverseny, melynek során minden évben különleges kortárs produkciókat nézhetünk meg Szegeden, a fesztivál záróeseményein - idén október 6.

 • Film

  Hétszer lenn, nyolcszor fenn

  "Ilyen az élet: hétszer lenn, nyolcszor fenn" - mondja állítólag egy japán közmondás, és mondja Xabi Molia is a filmjével. AHétszer lenn ugyanis szakít a bűbájos, naiv francia romantikával, és helyette a valóság hullámvasútján fel-le utazó nő történetét meséli el.

 • Film

  Párizs-Manhattan

  Nincs annál gazdaságosabb, mint amikor a vidéki haknira leruccanó bonvivánt jó gázsiért még szavalni is felkérik a helybéli óvodai ballagáson.

 • tévésmaci

  Sül és Simm

  Amikor Sztupa és Troché nekieredtek, nem volt megállás. Nem számított az idő, lehetett reggel, délelőtt vagy délután, kora este vagy késő éjszaka, hajnal vagy alkony, pirkadhatott vagy pitymallhatott, egyre ment. Egyre mentek, mentek, meg nem álltak, ha nekivágtak.

 • Film

  Fűbe szorult férgek

  Oliver Stone: Vadállatok

 • Interjú

  "Fejlődöm, de lassan"

  Oliver Stone filmrendező

  Új filmjében, a Vadállatokban békés fűtermesztők csapnak össze egy mexikói drogkartellel. A Született gyilkosok, a Tőzsdecápák, A szakasz és a JFK - A nyitott dosszié 66 éves, háromszoros Oscar-díjas alkotója a San Sebastián-i filmfesztiválon kapott életműdíjat.

 • Tévé

  Egyszerűen kíváncsiak

  On The Spot: Harcosok - Love Commando

  Ne okozz csalódást a szüleidnek, mert alaposan helybenhagynak, fejedet veszik vagy lekaszabolnak, elevenen elégetnek, vagy autó mögé kötöznek, és addig húznak, míg meg nem halsz. Ilyen következményekkel járhat, ha az indiai fiatal szerelmes lesz, és szülei tanácsának, ajánlatának, fenyegetésének ellenére is azzal akar házasságot kötni, akibe szerelmes lett.

 • Könyv

  Mark Lawrence Tövisek hercege

  című, máris világhírű első regényében különös univerzumot ír le: a kötet elején látható térkép olyan kitalált birodalmat rajzol fel, amelynek múltja megegyezik Európáéval, főhőse Plutarkhoszon és Platónon nevelkedett, és időnként szidja a pápát és az egyházat.

 • Könyv

  Gärtner-Kertész Tibor: Nagyapám fegyvert rejteget

  Nehéz lenne eltalálni a könyv műfaját, talán éppen azért, mert nem is akar magának ilyet.

 • rés a présen

  "Cserébe kinyílt előttem egy költői világ"

  Nádori Lídia műfordító

  rés a présen: Hogyan keveredtél fordítói viszonyba Herta Müllerrel, az immár Nobel-díjas, romániai származású német írónővel? Nádori Lídia: Megkeresett a Cartaphilus kiadó a Nobel-díj kihirdetésének másnapján.

 • Interjú

  "Úriember nem lincsel!"

  Gärtner-Kertész Tibor tolmács, író

  A Nagyapám fegyvert rejteget című személyes hangú fikciós történelmi munka a 19. század második felétől 1921-ig kalauzol minket. A szerző első könyve.

 • Kiállítás

  Vidám fiúk

  Rodolf Hervé: On the Ground, 1989-94

  A hódmezővásárhelyi születésű Elkán László, aki a francia ellenállásban fölvette a Lucien Hervé nevet, azután vált hivatásos fényképésszé, hogy 1947-ben kizárták a Francia Kommunista Pártból.

 • Mi a baj az idei velencei építészeti biennáléval?

  Cherchez Monsieur Le Corbusier

  Erőteljes ötletek helyett tétova téblábolás jellemzi a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás nemzeti pavilonjait. 2012-ben hiánycikknek számítanak a próféták, pedig nagy szükség lenne rájuk.

 • chili&vanília

  Fűszeres, húsos, marokkói

  Eljövendő hűvösebb napokon előkerülhetnek a hosszan, lassan főzött, nehezebb húsos raguk, például a marokkói konyha jellegzetes fogása, a tazsin. Maga a tazsin a kúp fedelű, széles, kerek cserépedény neve, amelyben ez az azonos nevű étel készül.

 • étel, hordó

  Margitkert

  Mintha elsuhanna a Rózsadombra vezető Margit utcán a fekete Csajka (természetesen nem az ételhordó) szelleme, pedig manapság tényleg csak nyugati típusú luxuskocsi jellemző errefelé.

 • Konyhai kémia XXXIII.

  Zamata csábító

  Régi jótevőnk a krumpli - nem is tudjuk, mi lenne velünk nélküle. Szinte az asztalunkra termett: csak egy kicsit kell főzni, sütögetni előtte.

 • Barlanglakások Budafokon

  Özvegy Tóthné és a mészkő

  Nemcsak a bor és a pezsgő, a barlanglakás is Budafok nevezetességei közé tartozik. Valaha ezrek éltek kőbe vájt otthonokban - mára egy maradt mutatóba.

 • Interjú

  "Épp a labdarúgók közt ne lennének?"

  Hevesi Krisztina pszichológus a homoszexuális sportolókról

  Egy Bundesliga-futballista felfedte homoszexualitását. A nevét nem árulta el. Úgy gondolja, abból csak baja lehet. Elmondta, hogy nem ő az egyetlen, ám a többiek is titkolóznak. Ahogy nálunk vagy bárhol a világon. Az ELTE PPK sport- és szexuálpszichológus oktatójával beszélgettünk a témáról.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...