• MaNcs 24. évf. 41. sz. (2012. 10. 11.)
  Nádas 70

  Nádas Péter, a Pest Megyei Hírlap újságírója

  Nádas két év vegyipari technikum után, 1958-tól 1961-ig volt fényképésztanuló a budapesti Fotó-Optika Kisipari Szövetkezet Kossuth Lajos utcai műtermében, 1961-ben tett fényképész szakmunkásvizsgát. Még ugyanebben az évben elhelyezkedett a Nők Lapja szerkesztőségében fotóriporter-gyakornokként, s elvégezte a MÚOSZ Újságíró Iskoláját.

  2012 / 41
 • Máté Bence természetfotós

  Madár detektívtükörben

  Retket termesztett, nyulat nevelt, az árukból kerékpárt vett, azzal hordta a vizet a madaraknak a saját készítésű itatóba, hogy közelről fotózhassa őket. Mára szinte minden létező díjat megnyert, 2010-ben Londonban a Természettudományi Múzeum és BBC Wildlife magazinja által meghirdetett világpályázat győztese volt.

 • Sajó László: Öt és feles

  A futball ábécéje (G mint gól 2.)

  Mérkőzés közben, négy perccel gólja után esett össze egy svéd negyedosztályú mérkőzésen Victor Brannstrom. A Pitea 29 éves focistája az Umedalen elleni hazai meccsen juttatta előnyhöz csapatát. Négy perccel később az ellenfél térfeléről kocogott vissza, amikor leült, aztán a földön elterült.

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Kenyeret vagy cirkuszt?

  Sok bajom van a kormánynak a hazai választók nagy többségét fölöslegesen regisztrációra kényszerítő tervével - de a legsúlyosabbat nem Condorcet ideáival, hanem két amerikai politikatudós okoskodását felhasználva tudom okadatolni.

 • Sághy Miklós

  Időt adj rá!

  Az oktatási államtitkárság régi-új terveihez

  Szeptember közepétől új helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán irányítja a magyar felsőoktatást és tudománypolitikát. A helyettes nagy elánnal látott munkához: régóta húzódó ügyeknek kellett újra lendületet adni.

 • Tiltakozás

  Magyar Narancs, 2012. október 4.

  A Minőségi Újságírásért Díj zsűrije egyhavi előválogatás alapján, a díjazandó hónapot követő hónapban hozza meg döntéseit. Mind az előválogatás időszakában, mind a zsűrizésig figyelemmel kísérjük, hogy egy-egy javasolt cikk kapcsán jelenik-e meg helyreigazítás, olvasói levélben megfogalmazott helyesbítés vagy bármilyen olyan írás - a cikket közlő vagy más lapban -, amire a zsűrinek figyelemmel kellene lennie döntése közben.

 • Olvasói levél

  Szuperliga

  Magyar Narancs, 2012. október 4.

  Előrebocsátom, nem szándékozom védeni sem a Liga Szakszervezeteket, sem a Fideszt; sem Gaskó Istvánt, sem Orbán Viktort. De nem kellene Budai Gyula-i mélységű kijelentéseket keverni a valóban lényeges információk közé.

 • Olvasói levél

  Hamis szakvélemények gyermekelhelyezési perekben: Sorsdöntések

  Magyar Narancs, 2012. szeptember 6.

  Örömmel olvastam, hogy a szerző tud arról, miszerint az állandóan számon kért 20. sz. módszertani levél nem jelent meg. Szeretném, ha széles körben terjedne, hogy a módszertani levelek általában szakmai ajánlások, nem az a funkciójuk, hogy az ügyvédek azokból oktassák a szakértőt.

 • Olvasói levél

  Csak akarni kell

  Magyar Narancs, 2012. szeptember 13.

  Nagy örömmel olvastunk a lapban az integrációt megvalósító bicskei iskoláról, mivel ritkán kapnak nyilvánosságot a jó hírek és az integrációt sikeresen megvalósító programok. Az együtt tanulás kialakulásának körülményeiről, a két iskola összevonásáról, a tanárok elkötelezettségéről számol be Vay-Farkas Eszter írása.

 • A szerk.

  Műértők

 • A szerk.

  Esze ágába'

  Tudta mindenki, hogy a pedagóguséletpálya-modellnek nincs fedezete, Hiller István felszólalására reagálva Orbán Viktor már tavaly bevallotta. Giró-Szász megfeddte a pedagógusokat, amiért "konyakot is rendelnének" - tőlük, akik az ország válság tengerén hányódó hajóját épp a kikötőbe vonják.

 • Ötven éve kezdődött a kubai rakétaválság

  Majdnem rámentünk

  Ravaszul vagy éppen pánikban taktikázó államférfiak, izgalmában a körmét rágó közvélemény - ez volt a nevezetes kubai rakétaválság. Annyi józanság azért volt a felekben, hogy ne melegedjen be túlzottan a hidegháború.

 • Elnökválasztás Venezuelában

  Olajozott rendszer - Hugo Chávez és birodalma

  Meghalt Hugo Chávez, Venezuela elnöke. A személyi kultuszát 14 éven át önfeledten építő, leleményes Hugóról és rendszeréről tavaly ősszel, az elnökválasztás idején festettünk ma is érvényes képet.

 • "A magzatnak több lehetőséget kell adni"

  Nagy Kálmán, a KDNP egészségpolitikusa

  Ő volt az, aki nagy vitát kavarva májusban felszólalt az abortusztabletta ellen. Néhány napja a magzatok fokozott védelmét hangoztatta, míg a családon belüli erőszak e néven történő szankcionálását elutasította.

 • Hulladékgazdálkodási kerengő

  Szeméttel szemben

  Nehéz helyzetbe hozta a szemétdíj januári kormányzati befagyasztása a Pest és Nógrád megyei települések hulladékát feldolgozó társulási céget. A társaság a folyamatos működés érdekében inkább törvényt sértett, és a húsz évre tervezett uniós projektet folytatva árat emelt.

 • Kormányzati tiltás a játékgép-üzemeltetésre

  Mélyszántás

  A játékgépek betiltása, elsősorban is annak rapid módja mindenkit váratlanul érintett. Ennél már csak az volt meglepőbb, hogy a szokásos indokok mellett az előterjesztők nemzetbiztonsági kockázatokra is hivatkoztak.

 • Győzhet-e egyedül az MSZP?

  Gyenge jelek

  Szeptember 30-án Horváth Zsolt a dunaföldvári polgármester-választáson, múlt vasárnap Varga Gyula egy soproni egyéni körzetben győzött időközi önkormányzati választáson: előbbi független indulóként, de az MSZP támogatásával, utóbbi pedig a párt jelöltjeként.

 • Talányos munkapolitika

  Sorokban

  Az utóbbi háromnegyed év munkaügyi döntései hol zavarosak, hol vállalhatatlanok. Egy biztos: az álláskeresőknek nem lesz tőlük jobb.

 • Orbán újabb csomagja

  Kleine Fische

  Józanabb pillanatában szokványos megszorításokkal igyekszik betömni a kormány a maga ütötte költségvetési lyukakat. A józanság persze viszonylagos, hiszen a pakk eleve kicsi, bizonyos részletei megalapozatlanok, más részletei pedig felháborítóak.

 • Film

  Hotel Mekong

  Emberek beszélgetnek az egzotikus parti szállodában, árvíz közeleg, néhányan falatoznak, emberi belsőségek kerültek terítékre.

 • Film

  Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak

  A sokat és joggal szidott magyar címadási trend - rím hátán rím, esetleg egy dögös alcím - ezúttal nem hibázik: a Hotel Transylvania mellé nagyon kellett az odakent kiegészítés. Így kapunk ugyanis teljes képet arról, milyen animációs film is vár reánk: erőltetett, közhelyes és gagyi - épp olyan, mint a magyar cím.

 • Interjú

  Kamaszsávban

  Jasna Fritzi Bauer színésznő

  A németek a Barbarát, az NSZK-ba vágyó NDK-s orvosnő történetét indítják az ez évi Oscar-versenyben. Feltűnik a filmben egy elvágyódó kamasz lány is, aki a hírhedt torgaui átnevelőtáborból menekülne - Stellát Jasna Fritzi Bauer, a német színjátszás ifjú reménysége alakítja, aki Budapestre is elkísérte a Berlinalén is díjazott művet, mely a Szemrevaló Fesztivál nyitófilmjeként debütált.

 • tévésmaci

  Medvék kedvét keresik

  Amikor Sztupa és Troché a tőzsérhez készültek, Ómafa figyelmeztette őket, hogy nehéz ember az. Először is eszetekbe ne jusson a nevével viccelni! Mifelénk kétféle embert illetnek Kétszer előnévvel. A Kétszer Kovácsnak Kovácsnak hívják az anyját is meg az apját is, állítólag közeli rokonok voltak, attól lett banga kissé szegényke.

 • Tánc

  Utshusi/Másolat

  című "best of" válogatását hozta Magyarországra a Sankai Juku társulat, benne mindent, amit a butoh táncról valaha tudni akartál, de sose merted megkérdezni.

 • Színház

  Zsenánt

  Garaczi László: EMKE - Volt egyszer egy kávéház...

 • "Dübörög bennünk a hit"

  Pál András színész

  A kaposvári színészképzés első évfolyamába tartozott, 2005-ben végzett. Manapság szokatlanul meredeken emelkedő pályáján számos főszerep után idén a Hamlet várja Miskolcon. Amúgy a budapesti Magyar Színház tagja, de legközelebbi bemutatója egy Orlai-produkcióban lesz: Závada Pál Jadviga párnája című drámájában Ondris szerepét játssza.

 • Színház

  Valóság, só

  Pintér Béla és Társulata: A 42. hét

  Ez a negyvenkettedik hét, amelyre Pintér Béla és Társulata legújabb bemutatójának a nagy időből kimetszett darabja kifut, a szülés ideje; és mire az előadásnak vége, meg is születik két gyerek. De nem ez a lényeg.

 • rés a présen

  Függő bábok

  Tengely Gábor főrendező

  rés a présen: Ha véletlenül nem hinnénk abban, hogy egy vidéki bábszínházban is meg lehet váltani a világot, akkor a győri Vaskakas lenne az ellenpélda. Mi a recept?

 • Koncert

  Mayhem

 • Lemez

  Huhog, mint egy pornósztár

  Ono, Gordon, Moore: YOKOKIMTHURSTON

 • Lemez

  Ráhúzta

  John Frusciante: PBX Funicular Intaglio Zone

 • Lemez

  Csak egy feles

  Pet Shop Boys: Elysium

 • Tömör harag

  Mihály Gergely, Peralta Miguel - Angertea

  A nagymágocsi Angertea Magyarország egyik legegyénibb hangulatú zenekara, és ezt olyanok is aláírhatják, mint a zenekar előző kislemezén vendégeskedő Scott Reeder, a Kyuss basszusgitárosa, illetve az anyag hangmérnöke, a Grammy-díjas Neil Kernon, aki a Tool-Neurosis-vonalon mozgó csapatot annak idején a Myspace-en fedezte fel.

 • mi a kotta?

  Pálcalovagok

  "Zseniális ember, de rossz tanár volt. Eleinte minden két hétben egyszer volt kompozíció órám nála. Megnézte a munkáimat, lejátszotta zongorán, kijavította, majd megbeszéltük őket. Fantasztikusan tudott lapról olvasni.

 • Kiállítás

  Szabó Dezső: Magasfeszültség

  Szabó a kilencvenes évek óta foglalkozik a fotografikus képpel. Nagyméretű fotói játékosan mozognak a hihetőség határán: mutatják is, meg nem is, hogy valójában makettről, egy mesterséges világról készültek.

 • A pszeudo mestere

  Pauer Gyula (1941-2012)

 • chili&vanília

  Frijoles negros

  Frijoles negros, frijoles negros - dalolja Elsa, a kubai énekesnő, miközben elmeséli, hogy főzik ezt az ételt.

 • kertész lesek

  Náncsi néni vendéglője

  Nincs csodásabb az őszi kertész lesnél, a remény kapuját tárja szélesre, még úgy is, ha tudjuk jól, hogy korlátot feszített mögé az égi házfelügyelő. De pont ezért választottunk olyan helyet, ami a maga nemében etalonnak számít.

 • Családon belüli erőszak és a gyerekek

  Ezt cipeled

  Az elmúlt hetek heves vitáiban a bántalmazott nők helyzete került előtérbe. Néhány politikus kifejezetten elutasította a "családon belüli erőszak" fogalmának használatát, helyette "párkapcsolaton belüli erőszakról" vagy "együtt élők közötti erőszakról" beszélt.

 • Interjú

  "Mindig a sportolót vonják felelősségre"

  Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója

  Több mint húsz éve dolgozik a tiltott szerek használatának visszaszorításáért, szerinte a dopping ma már népegészségügyi kérdés. Munkája legfontosabb részének a prevenciót tekinti, szerinte az nem siker, ha megbukik egy sportoló.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...