• MaNcs 24. évf. 47. sz. (2012. 11. 22.)
  Interjú

  Pofonért Strasbourgba

  Dombos Tamás melegjogi aktivista a KDNP homofóbiájáról

  A múlt héten a KDNP módosító javaslatot nyújtott be, ami elhagyná a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó szakaszokat az új polgári törvénykönyvből (Ptk.). A frakció valamennyi tagjának kézjegyével ellátott indítványban arra hivatkoznak, hogy a család a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét megvalósító olyan kapcsolatrendszer, amelynek alapja egy férfi és egy nő házassága, vagy...

  2012 / 47
 • Szegénység Battonyán

  "Tehetetlenül állunk"

  Hány embernek és meddig lehet élni a közmunkáért járó havi 47 ezer forintból?

 • Szántó T. Gábor

  Fal mögött

  Miért rossz a zsidók hangulata?

  Zsidónak maradni ma Magyarországon a 20. századi nemzeti és internacionalista típusú asszimiláció, a szekularizáció, a vészkorszak és a diktatúra után nem könnyű. Zsidónak lenni Magyarországon a jól működő intézményi infrastruktúra hiánya, a vallásos életforma, gondolkodás és az új típusú, zsidó etnikai reneszánsz idegenkedő társadalmi fogadtatása, másrészt a totalitárius diktatúrák mentális károkat okozó utóhatása miatt ma is kihívás.

 • Takács Ferenc

  Az asszimiláció kívánatos mélysége

  A Romsics Ignác történészprofesszor (vélt? valóságos? putatív? potenciális? virtuális?) antiszemitizmusa gerjesztette szövegállomány egyik leitmotivja a zsidók magyarországi asszimilációjával kapcsolatos megállapítások egy csoportja.

 • A szerk.

  Azok a szép napok

  Magyarország legtermékenyebb munkáslevelezője felköszöntötte 80. születésnapja alkalmából Torgyán Józsefet.

 • A szerk.

  Vihart arat

  Az, hogy a múlt pénteken kihirdetett jogerős Gotovina-ítéletnek mik lesznek a következményei a volt Jugoszlávia területén elkövetett, nemzetközi jogot sértő cselekményeket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékre, vagyis az ICTY-ra, vagy még inkább a ICTY megítélésére nézve a volt Jugoszlávia országaiban, vagy még inkább Szerbiában, aligha lehetnek kétségeink.

 • A szerk.

  Ha

  Az LMP-t nem azért éri el hamarosan eddigi legsúlyosabb, akár pártszakadáshoz is vezető válsága, mert hétvégi kongresszusán a Bajnai-projekt elutasítása mellett döntött. Az LMP orvosolhatatlan megosztottsága sokkal bonyolultabbnak tűnik annál, mint hogy a párt egyik fele mást gondol a szövetségi politikáról, mint a másik fele - de ennek az írásnak a tárgya nem az LMP belső problémája.

 • Több százmilliós veszteség a plazmaeladásból

  Vérprofit

  Több ezer forinttal a piaci ár alatt kénytelen eladni a fel nem használt vérplazmát az Országos Vérellátó Szolgálat a Human Bioplazma Kft.-nek. A vérkészítményeket még ennél is olcsóbban kapják a hazai kórházak.

 • Állami tulajdonszerzés a Takarékbankban

  Bankárkormány

  A Takarékbank kisebbségi tulajdonosa lett a magyar állam; ezzel zsebpénzből elérte, hogy rátelepedhet az óriási fiókhálózattal és rengeteg forrással rendelkező takarékszövetkezetekre.

 • A multi-level marketing vesztesei

  Álom a gazdagodás

  Ügyfeleiknek biztonságot, munkatársaiknak gyors meggazdagodást ígérnek a független pénzügyi tanácsadó cégek, valós működésük azonban korántsem problémamentes. Cikkünkben két multi-level marketing rendszerű vállalat, az OVB Vermögensberatung Kft.

 • A Szolidaritás útja az Együtt 2014-hez

  A prolik képviseletében

  A radikális, elitellenes, elsősorban rendvédelmiseket képviselő szakszervezeti mozgalomként induló Szolidaritás nagy utat tett meg, amíg Bajnai Gordon Haza és Haladásának partnerévé vált október 23-án.

 • könyv

  Goce Smilevski: Freud húga

  A pszichoanalízis atyjáról sokadik életrajzi könyvet írni tisztességes baklövés lett volna, de a macedón szerző elkerüli a csapdát, és Freud nem kevés testvére közül azt a húgát választja alanyának, akinek kétségkívül a legérdekesebb az élettörténete.

 • könyv

  Áfra János: Glaukóma

 • rés a présen

  Egy kicsit a kör közepére állok

  Háy János író

 • Az egy Latabár

  Gál Róbert: Latyi - Legenda és valóság

  110 éve született, már több mint négy évtizede eltávozott - s mi még mindig emlékszünk rá: hétköznapi prózaisággal megfogalmazva ennyi a csoda, Latabár Kálmán színészi működésének csodája.

 • A történelem margóján

  Kováts Judit: Megtagadva; Jefroszinyija Kersznovszkaja: Mennyit ér egy ember?

 • lemez

  Sigha: Living With Ghosts

  Évekig úgy tűnt, hogy James Shaw szereplése a Hotflushnál átjárót hivatott nyitni a dubstep és közeli rokonai egykori fellegváraként tiszteletben tartott kiadó és a legmodernebb berlini technovariánsok közt.

 • koncert

  Pannon Filharmonikusok

  40 százalék - alig néhány órával a Pannon Filharmonikusok sorozatindító budapesti koncertjét megelőzően ennyire becsülte a zenekarral való összecsiszolódottság mértékét az együttest tavaly óta irányító Bogányi Tibor.

 • mi a kotta?

  Majd kiszúrja a szemét

 • Lassú, gyors, lassú

  Négy új metállemez

  Papírforma és egy meglepetés: az underground legtekintélyesebb amerikai szereplői mellé felzárkózik egy ismeretlen finn versenyző.

 • Lemez

  Rendszer a káoszban

  ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead: Lost Songs

 • Lemez

  Más srófra jár

  Crystal Castles: (III)

 • "Meggyőzésre törekszem"

  Louis Langrée karmester

  November 24-ével kezdve három estén át vezényli a Művészetek Palotájában a Budapesti Fesztiválzenekart a világhírű francia dirigens. A műsor Brahms III. szimfóniájából, Schumann a-moll zongoraversenyéből és A messinai menyasszony nyitányából áll.

 • esemény

  Kabaré Japán módra

  A kultúrák közti párbeszéd, egymás művészetének és hagyományainak megismerése szép és nemes gondolat.

 • Kobold a szemben

  Vallai Péter (1946-2012)

  "Látod, hol ér véget a fehérség a körmömön?" Mutatta a hüvelykujját a bal kezén. "Itt ért véget a színházi évad." Nemcsak a közlés tartalma lepett meg, a ténye is. Ilyen nyílt vallomás szokatlan volt tőle. Úgy tűnt: lételeme a szereplés, a buli, az esti színház, a viccek, poénok, hogy aztán a mindennapi előadás után nyugodtan megihassa a magáét.

 • Meni és Agi

  A Szép Heléna Kaposváron

  A nép nem hisz semmiben, mert demoralizálta őt a gazdasági válság. Görögország államcsődben, és különben is, "le a sárga csekkekkel". Nekem tényleg semmi bajom azzal, ha aktualizálnak egy réges-régi opust, belelopják a hic et nuncot, az agyakat lágyító olcsó bulvárt meg az Index vezető híreit.

 • Animációs film

  Építve rombol

  Rontó Ralph

 • Film

  Az Argo-akció

 • tévésmaci

  A tigris agyagszobra

 • Más világ

  Egy gyilkos ügy (Forbydelsen); The Killing

  Most ráfaragtak a sompolygásra azok, akik (velem együtt) nem tudták kivárni, amíg valamelyik tévécsatorna hazahozza a Killing eredetijét, a dán Forbydelsent. Ami végül megérkezett, de az 1. részből kiderült, hogy a sztorit ismerőknek nincs itt már keresnivalójuk.

 • Interjú

  "Újra összeállunk!"

  Ben Affleck színész, filmrendező

  Az Armageddon, A felejtés bére, a Brókerarcok, a Pearl Harbor sztárja a San Sebastián-i Filmfesztiválon mesélt pályafutásáról és a pesti mozikba nemrég került új rendezéséről, Az Argo-akcióról.

 • A föld felett

  Xantus János (1953-2012)

  Szimbolikus, hogy A sípoló macskakő kamaszaként láttuk először. Gazdag Gyula 1971-es filmje a gumikacsává silányodott hatvannyolcas kelléket, a nálunk is oly divatos hippi/újbalos álomvilágot tette a megfelelő polcra, ám a lelkesek közül keveseket sikerült felébreszteni.

 • Zöld, szeretlek!

  Környezetvédelmi műsorok

  Azt valószínűleg ma már senki sem vitatja, hogy a környezetvédelem kérdései megkerülhetetlenné váltak társadalmi, gazdasági és politikai szempontból is, hiszen kis túlzással a csapból is a klímaváltozás és a fosszilis energiahordozók folynak.

 • A bomlás virágai

  Szűcs Attila: Bevezetés a plankingbe

  A festészetet már sokszor eltemették - kezdve Paul Delaroche-tól (aki állítólag 1839-ben, a fényképészet megjelenésekor vizionálta a festészet halálát) Duchampon át egészen Donald Judd amerikai művész hatvanas években tett kinyilatkoztatásáig, illetve az ideák elsődleges szerepére felesküdő, ezért a tárgyi megvalósulást elvető, a konceptuális művészettel rokon irányzatokig.

 • chili&vanília

  Timballo

  Az abruzzói olívabirtokon töltött novemberi szüreti napot életem egyik legemlékezetesebb élményeként tartom számon. Három emléket őrzök a mai napig a legerősebben: elsőként a frissen préselt olívaolaj átható, intenzív illatát, amely betöltötte a termet.

 • étel, hordó

  Mughal Shahi

 • Borbírálat, borversenyek

  Üzenet a palackról

  Minden szót vállalok. Igen, a "mézjégkocká"-t is. Ahogy a "gyóntatólilá"-t, az "érett balerina, ellenfényben"-t és a "csacsi fiú, jöjjön csacsacsázni"-t is. Ezek úgynevezett bormetaforák, amiket az adott években legjobbnak ítélt borokról szóló kiadványok megrendelésére szállítottam, lírikusi minőségben.

 • Nem legyűrni kell

  Belleli Lajos curlingjátékos

  A magyar férfi és női curlingválogatott a szövetség fennállása óta először jutott ki Európa-bajnokságra. Olyan ez, mintha holnap a Quimby a Rolling Stonesszal lépne fel; nem előttük, hanem velük. A sikerek egyik kivívóját, a magyar válogatott versenyzőjét az itthon jószerivel ismeretlen, világszerte viszont szerfelett népszerű sportág titkairól kérdeztük.

 • Az Anonymous-univerzum

  Egy világ ellen

  Hackercsapatként beszél róluk a sajtó - pedig ők, legalábbis szándékaik és filozófiájuk szerint, többek ennél: egy utópikus jövő fáradhatatlan harcosai. A törvény persze teszi a dolgát, és büntet.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...