• MaNcs 24. évf. 48. sz. (2012. 11. 29.)
  Gyerek + könyv

  "Ne okozzon lelki törést"

  Berg Judit író

  27 kötetével az egyik legsikeresebb gyerekkönyvszerző, több sorozat írója, József Attila-díjas. A meseíró dilemmáiról, önzetlen mecenatúráról, csalánnal verekedő fiúkról és egy új sakkregényről beszélgettünk.

  2012 / 48
 • A kajászói földfoglalás háttere

  Ki arat?

  A kajászói gazdák november közepén földfoglaló akciót tartottak: traktoraikkal művelésbe vettek egy 70 hektáros táblát a község határában, mivel szerintük ezt a területet törvénytelenül adta bérbe a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Fidesz-közeli embereknek.

 • Scheiring Gábor

  A talpra állás filozófiájához

  Az LMP alternatív költségvetése

 • Be is zárhatták volna

  A Műcsarnok elbitorlásáról

  A Műcsarnok visszatér majd ahhoz a kiállítási programhoz, amely a legrosszabb képcsarnoki idők emlékét ébreszti fel. Ahelyett, hogy a nemzetközi művészeti kontextusokba igyekezne bekapcsolódni, az önfigyelés és az önmeghatározás 19.

 • Gadó János

  A tavasz szele

  Gázai harcok: túl egy fordulón

 • A szerk.

  Nem volt elég precíz

 • A szerk.

  Áll Semjén

  Hogy Semjén Zsolt tudományos munkássága vagy legalábbis az annak kőszikla fundamentumát képező ifjúkori dolgozata a "New Age vallásokról" egy nagy nulla, nem szorul különösebb bizonyításra.

 • Orbán birtokpolitikája

  Mindent ide!

  A következő választási kampány egyik slágere ismét a "földkártya" lesz: az, hogy kinek és mekkora része lehet az ország legnagyobb, értékben nehezen kifejezhető természeti kincsének birtoklásában. Az Orbán-kabinet az Alkotmányba kívánja emelni a piaci forgalmazást erősen korlátozó jogszabályok megváltoztathatatlanságát.

 • Alvállalkozói tortúra Zuglóban

  Repedések a Papcsák-bástyán

  Zugló fideszes vezetése egyre több kínos ügybe szalad bele: a vagyonkezelő éléről botrányos körülmények között kellett elküldeni a "nekik kedves" embert, érdekes közbeszerzési ügyek kerülnek elő, és a kerületi közétkeztetés is nehezen indokolhatóan drágult 300 millió forinttal.

 • A kormány és a nemzetközi nagyvállalatok

  Szereti, nem szereti

  Miközben a kormány teljes szolgáltató szektorokat szívat tudatosan, egyes exportorientált termelő cégekkel látványos stratégiai együttműködésre törekszik. Orbán Viktornak az a jó multi, amelyik elsősorban exportra termel és békén hagyja a magyar piacokat.

 • Üzleti etika melléklet

  "A tisztulás elkerülhetetlen"

  Küllői Péter exbankár, a Bátor Tábor Alapítvány elnöke

  Nem kéne a másik munkatárs fizetésével törődni, hanem saját értékeinket kell a saját keresetünkhöz mérni, de a havi fix bérek világában ez nehéz - véli Küllői Péter, aki a Bátor Tábor Alapítványban és más, hozzá kötődő szervezetben a mozgó juttatást is magába foglaló éves javadalmazást igyekszik megvalósítani.

 • Üzleti etika melléklet

  Szabadság, egyenlőség, kiszámíthatóság

  A skandináv módszer

  A 2008-as gazdasági válság egy régi vitát helyezett új fénybe: vajon van-e összefüggés a társadalmi egyenlőtlenség és a gazdasági fejlődési potenciál között?

 • Üzleti etika melléklet

  A csábítás trükkjei

  Megvesztegető nagyvállalatok

  A legjelentősebb korrupcióellenes nemzetközi szervezet, a Transparency International (TI) napokon belül nyilvánosságra hozza legfrissebb korrupcióérzékelési indexét, amely azt mutatja meg, hogy az egyes országokon belül milyen mértékűnek ítélik ezt a jelenséget a megkérdezettek.

 • Üzleti etika melléklet

  Piacfelügyelet

  A piac és barátai: Nozick, Rawls és Dworkin

  A globális gazdasági válság negyedik évében a szabadpiaci kapitalizmus szidalmazásától hangos a művelt világ. Támadják jobbról és balról: most bemutatunk három olyan tézist, melyek e rend erkölcsi fensőbbsége mellett teszik le a garast.

 • Üzleti etika melléklet

  "Bocs, akkor nem ez a játékszabály!"

  Szalai Ákos közgazdász a jó kapitalizmusról

  A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának oktatóját, a II. János Pál Gazdaságetikai Intézet munkatársát, a Közjó és Kapitalizmus Intézet kapitalizmusjelentéseinek szerkesztőjét kérdeztük a kapitalizmus és erkölcs viszonyáról, a magyar kapitalizmus problémáiról.

 • mi a kotta?

  Hát ez disznóság!

 • Koncert

  Muse

 • Lemez

  World music: ha

  Balkán, akkor alterrock Dániából, ha etióp dzsessz, akkor anarchopunk Hollandiából, és bekeményített a Makám is, Robinsonként vetődve partra.

 • Interjú

  Komor méltóság

  Mark Lanegan énekes, dalszerző

  A Screaming Trees egykori énekese az utóbbi években sorra gyártotta a figyelemre méltó lemezeket: folkos anyagokat Isobel Campbell-lel, elektronikát, bluest, gospelt egyesítő zenéket a Soulsaversszel és fekete alternatív rockot Greg Dullival The Gutter Twins néven.

 • "Még sok van bennem"

  Gálffi László színész

  Most lett hatvan, bár ő ezt voltaképp nem is tartja fontosnak. A dolgát, a színészetet helyezi mindenek elé, nem mintha nem tudná, hol és miben él éppen. A színházat védi, amikor önmagát védi.

 • Színház

  Hamvazószerda

  Caragiale: Farsang

 • "Vissza az undergroundba"

  Szabó Réka koreográfus, a Tünet Együttes vezetője

  Társulatának születési időpontja vitatott, de idén decemberben háromnapos fesztivállal ünneplik a tizedik évfordulót. Számtalan hazai és nemzetközi elismerés után a jubileum mégsem maradéktalan öröm, hiszen a kiemelt független társulatok támogatásának zárolása miatt jó esély van arra, hogy jövőre megszűnik a Tünet Együttes is.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...