• MaNcs 24. évf. 51. sz. (2012. 12. 20.)
  Interjú

  Csapjunk bele a lecsóba!

  Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója

  A kormány egyebek mellett a Nemzeti Színház végét is a karácsonyfa alá teszi az ő népének. Amikor az alábbi interjú készült, már megvolt az a bizonyos "szakmai" bizottsági meghallgatás, amelynek végeredményére a kinevező hivatkozni fog, de a döntést még nem hozták nyilvánosságra. Azt csak az új igazgató, Vidnyánszky tette meg, számos nyilatkozatának - nem a szövegével, hanem a - jelentésével. Alföldi...

  2012 / 51
 • Interjú

  "Még egy jó hamisítónk sincsen"

  Virág Judit művészettörténész, igazságügyi festményszakértő

  A Virág Judit Galéria és Aukciósház rekordleütéseinek Top 10-es listáját Munkácsy Mihály Poros út I. című munkája vezeti (220 millió), a második helyen Csontváry Kosztka Tivadar Hídon átvonuló társaság című festménye (180 millió) áll.

 • Egy takarító cég fényes karrierje

  A Hajdúság Simicskája

  A magyarnarancs.hu oldalunkon az akkor még Gulyás Gábor vezette Műcsarnok szerződéseit tárgyalva megemlékeztünk a hajdúböszörményi TÖMB 2002 Kft.-ről is. (Lásd: Ki mossa a Műcsarnok szennyesét?, 2012. november 8.

 • Sárosi Péter

  A lejtő alján

  A kormány drogpolitikájáról

  "Arra a következtetésre jutottam, hogy Magyarország minden mutató szerint éppen az ellenkezőjét teszi annak, amit az európai sztenderdek szerint tenni kellene"- mondta nekem egy közismert szakember, miután hazaérkezett egy nemzetközi drogpolitikai konferenciáról.

 • Sportszórakoztatás közpénzből

  Törökverők

  Csak vidi a pénzt

 • Kukorelly Endre

  Az Igaz, a Szép, a Jó és a Szeretet

 • Takács Ferenc

  Zárszámadás

  Az asszimiláció kívánatos mélysége 2.

  Asszimilációs idill 1862-ből. Forrásom Ágai Adolf (1836-1916) Zsidó menyegző falun - Rajzolat a zsidó magyar népéletből című írása, mely a Magyar Izraelita 1862. március 21-i számában jelent meg. Komlós Aladár kivonatolásában (vö.

 • Pauler Tamás

  Örvényben

  Az orbáni "újjászervezés" lényege

  A fülkeforradalom, a Nemzeti Együttműködés Rendszere és az elszámoltatás narratívái 2012-re kifulladtak, a kormánypárti értelmezési keretben a gazdasági szabadságharc és egy homályos országátalakítás, "újjászervezés" missziója került a helyükre.

 • Varga Kristóf

  Hogy lesz vége?

  A szorongás és a választások

  "Amíg Magyarországon a valóságérzékelés tömegesen ennyire torz, addig zátonyra fog futni minden jobbító szándék."

 • Sajó László Öt és feles

  Három a király

  Karácsonyeste, három nappal a világvége után egy vezető nélküli tehervonat gördült be a Déli pályaudvarra. Ha van vakvágány, akkor van vakvonat is. A vonaton semmi, senki - de, mégis, egy férfi mászott ki az egyik vagonból.

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Szédület

  Van az úgy, hogy az embert elfogja a szédület. Széchenyit például elég gyakran elfogta, 1846-tól fogva nagyjából hetente. 1847 novemberének egy napján például ezt jegyzi föl: "Öszszeszólalkozom B[atthyány] Lajossal.

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Sto gyélaty?

  Ez a sorozat, a Csak semmi politika! a szerző szándéka szerint a magyar szakpolitikák kórbonctani előadás-sorozataként fungál. Mint Rembrandt kalapos Tulp doktora, igyekszem fel- és bemutatni a hatalom gyakorlásának tanulságos rémségeit.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  A szeretet ünnepe

  A pszichológusok általában hat alapérzelemről beszélnek: öröm, szomorúság, düh, undor, félelem és meglepődés. Van, aki csak az első négyet tekinti annak, van, aki még egy-kettőt hozzávesz, de a szeretet akkor sem szerepel közöttük.

 • Pete Péter Hozzáadott érték

  Hogyan válasszunk jegybankelnököt?

  A makroökonómia elmélete és az elmúlt évtizedek gyakorlata arra tanít bennünket, hogy monetáris lazítással nem lehet javítani a reálgazdaság hosszú távú teljesítményén, ennek erőltetése hosszú távon csak inflációt okoz.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Pucli

  Gyerekkorom óta szinte mást se hallok, csak hogy eredetinek kell lenni, kreatívnak, meg főleg "másnak, mint a többi", vö. Te annyira más vagy, mint a többi lány.

 • A szerk.

  Művészi kérdésekről

  Bukta Imre performanszára több százan voltak kíváncsiak a Műcsarnokban, nyilván azért, mert a nagyszerű festő - egyébként szép és összetett - akciója politikai kiállás is volt. Hiszen a művészet szabadsága, amely előtt Bukta fejet hajtott, ma politikai viták tárgya.

 • A szerk.

  A bukás hete

  A hétvégén Orbán mintha meghátrált volna a tandíj és a keretszámok ügyében - valójában mégsem, mert továbbra is a kormány fogja megmondani (a felvételi ponthatárok manipulálásával), hogy melyik egyetem hány hallgatót vehet fel.

 • Interjú

  "A sorsolás mint demokratikus módszer"

  David van Reybrouck író, politológus, kultúrtörténész a demokrácia megújításáról

  G1000 néven több mint ezer véletlenszerűen kiválasztott polgár részvételével indított vitafórumot 2010-ben harminc belga értelmiségi. A projekt végső célja a képviseleti demokrácia megújítása, vezetője a kortárs nyugat-európai politikai gondolkodás fenegyereke.

 • Kovács M. Mária történész a numerus clausus törvényről

  Az első lépés

  1920 őszén született meg a XX. századi Magyarország első nyíltan diszkriminatív, zsidóellenes indíttatású jogszabálya. Nemrég megjelent könyvében (Törvénytől sújtva - A numerus clausus Magyarországon, 1920-1945, Napvilág) a téma kutatója, a CEU professzora sorra leleplezi azokat a mítoszokat, amelyeket az utóbbi évtizedekben e szégyenletes cikkelyek köré szőttek.

 • A Blikk belülről

  A legnagyobb magyar

  Lehet utálni, lesajnálni, ignorálni, mások nyomorából pénzt csináló szennylapnak tartani, a tény akkor is az, hogy a Blikk Magyarország legolvasottabb napilapja, ahol - mint erről a szerkesztőségben eltöltött hetek alatt sikerült megbizonyosodnunk - a maga műfajában vérprofi, minőségi munka folyik.

 • Iskoladráma a közoktatási esélyegyenlőségről

  Hiányzó padtárs

  Hogyan működik az az intézményi mechanizmus, amely hermetikusan elzárja az alacsonyabb státuszú roma gyerekeket a minőségi oktatástól? És az elitiskolák tanulói vajon akarják ezt? Vagy fogalmuk sincs arról, miért jár az ő iskolájukba csupa velük egyívású gyerek?

 • Szegregációs perek

  A "rideg integráció" után

  December 6-án az egri törvényszék első fokon elmarasztalta a gyöngyöspatai önkormányzatot az iskolai szegregáció ügyében. Két nappal korábban a nyíregyházi törvényszéken az újranyitott gettóiskola görögkatolikus fenntartója próbálta bizonyítani, hogy a "szeretetalapú" elkülönítés a gyerekek javát szolgálja.

 • Magyar munkavállalók Tengizben

  Lelkesedésük töretlen

  Sem a 90-es évek rémtörténetei, sem a mostani milliárdos környezetszennyezési büntetések nem riasztják el a magyar munkavállalókat, ha Tengizről van szó. A kiutaztató Vegyépszer-utód nem is hallott a bírságokról, a vele üzleti kapcsolatban álló orvos pedig nem akar az egészségügyi kockázatokról beszélni.

 • Fekete György pályájának első fele: hányattatásai a kommunizmusban

  A Fekete-ország

  A Kádár-korszak elvtelen középszerűségének élő emlékműve - annak idején a karrierért és a szolid megélhetésért vállalt konformizmus hobbitevékenységeként egészen odáig elmerészkedett, hogy hülyeségeket gondoljon a világról.

 • Egy újabb különös józsefvárosi ingatlanügy

  Száll ide, száll oda

  Nemcsak kedvező áron, de az idő múltával egyre kedvezőbb feltételekkel jutott egy Köztársaság téri épülethez egy magáncég a józsefvárosi önkormányzattól, majd a tulajdonos az ingatlant egyik cégétől a másiknak adta tovább.

 • Mi lesz a devizatartalékkal?

  Vinni a másét

  Jövő tavasszal új vezetése lesz a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). Akkor végre besétálhat Orbán Viktor a jegybank épületébe, és az ott található devizatartalékot felmarkolja, majd a szokásos marhaságaira elkölti - ez a széles körben népszerű forgatókönyv valójában aligha fog bekövetkezni.

 • Társasjáték

  Világuralom középhaladóknak

  Sid Meier: Civilization

  A népszerű számítógépes játék alapján megalkotott, de annak ismerete nélkül is játszható Civilization a táblás társasjátékok királya. Nem csak azért, mert remekül és újszerűen egyesíti az elmúlt évek korszakalkotó játékainak - mint a Rizikó, a Catan, a Dominion vagy a 7 Csoda - mechanizmusait, és nem is csak azért, mert felülmúlja őket kivitelezésében, a játékosoknak kínált lehetőségeiben, játékidejében (még középhaladóknak is legalább három órát kell rászánniuk).

 • A tehetségkutató győztese

  Gergő és a gépezet

  Őstehetség" - mondták Oláh Gergőről az X-Faktor válogatásán, és simán bejutott a döntőbe. De a jó adottságú fiúnak a műsor után kell igazán bizonyítania.

 • Rádió

  Vidámabb vasárnap

  Keresztényüldözés a közrádióban

  Nehéz eldönteni, hogy sírjunk-e vagy nevessünk, de mivel éppen elég sírnivalónk volt mostanában, ezúttal inkább az utóbbit választanánk. A Vasárnapi újság ehhez jó alap, talán túl jó is, de azért nem őrültünk meg teljesen, hogy a hét utolsó reggeléből (és ki tudja, talán egyben a világ egyik utolsó reggeléből is) két és fél órát rááldozzunk, inkább az éjszakai válogatást hallgatjuk végig.

 • Fiatal művészek megleckéztetése

  Fillérekkel szórakoznak

  A kulturális szféra kormányzati kivéreztetése - nem meglepő módon - különösen súlyosan érinti a pályakezdőket, veszélyezteti a művészeti utánpótlást. Nem kizárólag a pénzhiány, hanem az egyre fokozódó kiszámíthatatlanság.

 • Kiállítás

  Kicsiny Balázs: O. története

  A 2B Galériában látható kiállítás három szálon fut. Az első, amely egyfajta összegzésnek tekinthető, a 2012 tavaszán a Saint Louis-i Washington Egyetem Kemper Művészeti Múzeumában bemutatott Killing Time című installációja.

 • Könyv

  Megfejtett rébuszok

  Kemény István: A királynál

 • Rajzol, olvas, számol

  Könyvek kisiskolásoknak

  Sok helyen ma is elvárás, hogy karácsonyra az elsős gyerek írjon, olvasson, számoljon, és legalább annyi mutatványt produkáljon, mint a nagyhírű bűvész, aki "A lábával karikázik, / A kezével citerázik, / Az orrával orgonázik, / A fülével figurázik".

 • Elsüllyedt szerzők XXXIII.

  Operától Bonchidáig

  Bánffy Miklós (1873-1950)

  Grófnak született, és az érdeklődése sokkal szerteágazóbb volt annál, semmint hogy életében és utóéletében ne ítéljék olykor nagyszabású, úri dilettánsnak. Jóllehet, irodalomtörténetünkből éppúgy botorság kifeledni Bonchida urát, akárcsak a magyar szcenika nagyjainak sorából.

 • Könyv

  Egy régi mester

  Thomas Bernhard: Egy innsbrucki kereskedőfiú bűne. Összegyűjtött elbeszélések

 • Lemez

  Presser dörmög, Ady tehenészik

  Varró Dániel-Kosbor Trió-Rudolf Péter: Boci boci

 • Könyv

  Orrhosszal

  Londontól Londonig - Hatvannégy év olimpiai sikerei

 • Könyv

  Török András: Budapest könyv

  Az ember budapestinek nem születik, hanem azzá válik. Török András bevallottan nem az őslakosoknak szánta a legutóbbi kiadása (2001) óta kibővített könyvét, amely egyébként először idegen nyelveken jelent meg.

 • Tévé

  A szú a védelemé

  Showder Klub

  Van precedens ilyesmire, azonban elsőre igencsak meglepő hírek jutottak tudomásunkra a tréfacsinálók világából; az egyik, hogy a Huffington Post információi szerint Stephen Colbert humorista szenátori székért indulna, a másik, hogy a Showder Klub valamelyik meghatározó arca nem mutatkozik többet a műsorban - ő is politikusi pályára vágyna?

 • Egy vég és egy kezdet

  A televíziózás és a tévésorozatok

  Annak idején, amikor győztes új médiumként lenyomta és szabályosan a csőd, a megsemmisülés szélére vitte a mozit, a televízió grátisz vette az elsöprő sikert, és most ugyanolyan reflektálatlanul és értetlenül mereszt nagy, ártatlan szemeket a soros paradigmaváltásra, amelynek ő az áldozata.

 • A "rendező halála" és az amerikai tévésorozatok

  Rekviem a képekért

 • DVD

  Porfestő erő

  Antonioni- és Tarkovszkij-sorozat

  Hogy kinek kell ma egy tűnt világról ránk maradt klasszikus? Pláne kettő! A kérdés lehetne merőben költői is, mi viszont abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy akár név szerint is meg tudjuk mondani, 2012-ben kiket örvendeztet meg e két hétpróbás kriptaszökevény.

 • Interjú

  "Maximum másfél!"

  Richard Gere filmsztár

  A Gengszterek klubja, az Amerikai dzsigoló, a Micsoda nő, a Garni-zóna, a Chicago, a Higgy neki, hisz zsaru 63 éves sztárja Kairó és San Sebastián filmfesztiválján mesélt pályafutásáról és új szerepéről a Végzetes hazugságokban.

 • Film

  Kutyaütők

  Martin McDonagh: A hét pszichopata és a si-cu

  Ha az a posztmodern, amikor egy film író főhősével rendre megtörténik minden, amit készülő forgatókönyvében leír, akkor azt hogyan nevezik, amikor az író főhős és haverjai igyekeznek szándékosan elérni, hogy megtörténjen velük, ami le van írva a félkész könyvben; aki pedig valójában a filmet írja, addig szórakozik ezzel, hogy a nézők végül már tényleg nem tudják, tulajdonképpen az előbbi vagy az utóbbi verzió látható éppen?

 • Film

  Kis tét, nagy pite

  Peter Jackson: A hobbit - Váratlan utazás

 • Film

  Volt egy tánc

 • Film

  Börni, az eszelős temetős

  Egy ostoba magyar cím ma már elengedhetetlen tartozéka minden hazánkban forgalmazott közönségfilmnek. Mégse tessenek arra gondolni, hogy a szokásos kaki-pisi-fütyi humort ezúttal a cím sugallta hullás bohóckodás, afféle koporshow váltja fel: Richard Linklater rendező inkább szatírában utazna.

 • tévésmaci

  Ebenézer pulykája

  Amikor Sztupa és Troché megváltoztatták a dolgokat, abban nem volt sok köszönet. Csak kevés.

 • "Nyűgnek vagy ott" – A színházi zeneszerzők titokzatos világa

  Talán nincs is olyan prózai színházi előadás az országban, amelyben egyetlen hangnyi zene sincs. De mitől lesz a zene több, mint a díszletek tologatásának zaját elnyomó trükk vagy a krokodilkönnyeket bús hegedűnyűvéssel megtámogató blöff?

 • Színház

  Békebeli cécó

  Darvas-Varró-Hamvai: A zöld kilences

  Vadonatúj zenés darab - mi több: "zenés pesti cécó" - a Vígszínház színpadán, egyenesen bő száz évvel ezelőttről, legalábbis ami a figurákat és a mesét illeti. Bár ez utóbbi fordulatai oly időtlennek mutatkoznak az időben, mint a békebelinek tudott helyek közül a kávéház, a kávéházi szórakozások közül a kártya, azért mégiscsak a boldog békeidő lengi be a sztorit és az atmoszférát.

 • Színház

  Kettecskén

  Neil Simon: A napsugár fiúk

 • rés a présen

  "Ha a nézőknek is lenne pénzük"

  Barda Beáta művészeti menedzser

 • Lemez

  Kitalált, elvágyódó, robotos

  Három magyar elektronikus lemez

  Magyarország elektronikus zenei partikultúrája biztosan látott már szebb napokat - vagyis éjszakákat -, mindazonáltal ha az utóbbi évtizedet vesszük, belátható, hogy nem csupán a műfaj legnépszerűbb előadói, hanem a zsánerre legnagyobb hatást gyakoroló művészek, illetve a feltörekvő tehetségek is folyamatosan tiszteletüket tették nálunk.

 • "Lehet tőle élni"

  Tóth Zoltán (Spenót), Géresi László (Lackó) és Székely Balázs - Puszi együttes

  Kezdetben volt a Csókolom, aztán lett belőle Puszi. A Puszi nagyon jó, és marad is a placcon, de most újra felmerült, hogy Csókolom is legyen. Erről lesz szó a következőkben.

 • Kislátószög

  Kicsi, de nagyon erős

  Az izlandi popszíntér mechanikája

  Izlandot háromszázezren lakják, és egy ideje úgy tűnik, mintha a szigetország minden polgára nemzetközileg is jegyzett pop- vagy rockzenekarokban játszana. Hogyan és kik működtetik az izlandi könnyűzenei színteret?

 • Lemez

  Egyedül is megy

  Paul Banks: Banks

 • Lemez

  Felnőttként ünnepel

  Tracey Thorn: Tinsel And Lights

 • rés a présen

  Nyárra visszatér

  Behumi Dóri énekes

 • mi a kotta?

  Fűszer és csemege

  "Stahlbaum egészségügyi főtanácsos gyermekeinek december huszonnegyedikén egész nap tilos volt bemenniük a nappali szobába és még inkább az abból nyíló szalonba. Frici és Marika a hátsó szoba sarkában kuporogtak, az alkonyi sötétség egyre mélyült körülöttük, s mivel elfelejtettek lámpát vinni nekik, inukba szállt a bátorságuk.

 • IQ-dilemmák

  Az ész a fontos

  Van-e összefüggés az intelligencia és a siker között? Függ-e a származástól, kultúrától, hogy ki mennyire intelligens?

 • Karácsony, lidércnyomás

  Átrendezett vonások

  Minden évben egy kicsit korábban kezdődik a nyomasztás. Idén egy magazin mellékletében bukkantam az első fecskére szeptemberben, a háromoldalas cikk azt taglalta, hogy már most késésben vagyunk, de talán még behozhatjuk a lemaradást.

 • Interjú

  "Úgy nyerj, hogy legyen következő parti"

  Jesztl József szociálpedagógus

  Jobb lenne a világ, ha többet játszanánk. A mai komplex társasjátékok az élmény mellett sokféle kompetenciát fejlesztenek, ezért jól használhatók a tehetséggondozásban, a felzárkóztatásban és a rehabilitációban.

 • Akik hízni akarnak

  A súlytalanság állapota

 • A visszahúzott rugó

  Török András, a Budapest könyv szerzője

  A politikának gyorsan hátat fordító egykori kulturális államtitkár jelenleg egy művészeti menedzsmenttel foglalkozó céget vezet, szabadidejében pedig huszonhárom éve megjelent fővárosi kalauzát bővíti vagy írja újra, mint ezt az idén, Budapest könyv címmel megjelent kötete is bizonyítja.

 • Varga Mátyás

  "Egyedül maradtunk a testünkkel"

  Antonin Artaud levelei az elmegyógyintézetből

 • Konyhai kémia XXXVI.

  Zörög a sztaniol

  Szaloncukor

  Közel-távoli minták alapján adaptálva és a mi ízlésünkhöz alakítva - így lett kivételes magyar csemege a szaloncukor.

 • étel, hordó

  Hooters

  Noha a csaplárosné figurája évszázados népszerűségnek örvend, a hazai vendéglátóhelyek (elsősorban kocsmák) férfiközönségének gondolkodásmódját jelenleg is a "Miért jobb a sör a nőnél?" típusú manifesztumok határozzák meg.

 • chili&vanília

  Freestyle bejglik

  Ez a legjobb bejgli recept, amivel valaha találkoztam, a tészta hajszálvékony és puha, a töltelék gazdag és szaftos. Ha most nekikezd, estére pont kész lesz!

 • Kiállítás

  Időhinta

  Budapest - Fény és árnyék. A főváros 1000 éves története

  Van a kiállításnak egy variabútorral berendezett apró sarokszobája. Korabeli könyvek, korhű csecsebecsék - még sincs semmi nyoma az elvárható lakótelepies szűkösségnek. Hogyan is lehetne, amikor az egykori királyi palotához méltó két hatalmas ablak valósággal beemeli a kinti panorámába a sarokszobát!

 • "Hirtelen sok lett a vallásos" - Nagy Sándor kegytárgykereskedő

  Ő a búcsújáró helyek alfája és ómegája. Az egyik legrégebbi egyházi kellékkereskedőként mindenkit ismer, mindenkihez van egy jó szava. Sok évtizedes szakmai működését - egyedül Magyarországon - pápai áldással ismerte el a Vatikán.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...