• MaNcs 24. évf. 7. sz. (2012. 02. 16.)
  Orbán üti Tarlóst, Tarlós behívja az IMF-et

  Bozótharc a BKV-ért

  Tarlós István fejét nem akarja a Fidesz, de a fővárosi tömegközlekedés feletti ellenőrzést igen - tudtuk meg kormányközeli forrásból. A BKV hamarosan a Malév sorsára juthat, hogy aztán a pártközeli lobbisták hordják szét maradványait. A fővárosi közműcégek egy országos gigavállalatban köthetnek ki. A főpolgármester azonban nem adja fel, ha kell, a teljes Fidesszel harcba száll.

  2012 / 7
 • Roma indulatok Borsodban

  Menet előtt, menet után

  Elkeseredett romák kérték számon választott vezetőik "békemenet"-részvételét egy miskolci közmeghallgatáson.

 • Eörsi Mátyás

  Kiköpi vagy lenyeli?

  Mit tehet Európa Orbán Viktorral?

  Az EU exkluzív klub, a tagságnak szigorú kritériumai vannak. Ám ahogy nem létezik semmilyen előkelő klubban olyan szabály, hogy "tilos a falra köpni", mert a klub vezetősége biztos lehet abban, hogy akik elnyerték a tagságot, soha nem tennének ilyet, az EU is abból indul ki, hogy a tagok tiszteletben tartják az alapvető demokratikus normákat.

 • Rózsa Péter

  Mentőöv

  Az LMP szavak nélküli koalíciós ajánlatáról

  Furcsán hangzik, de az LMP legutóbbi döntésével jó előre menekülő utat biztosít a Fidesz-KDNP-koalíciónak. Az ökopárt eltökélten nem működik együtt a baloldallal - a még Schiffer András által tett feljelentés nyomdokain haladva Gyurcsányt bűnözőnek tartja, az MSZP, pláne a Demokratikus Koalíció választási szövetségesként szóba sem jöhet, a civilek mozgolódását pedig már előre leírta azzal, hogy a tervezett Demokratikus Ellenzéki Kerekasztalhoz sem kíván leülni.

 • Horvát Marcella

  Mit konszolidál Orbán Viktor?

  A Jobbik-program kormányzati megvalósítása

  Két évvel ezelőtt a választási kampányban a Fideszt rendre bírálták azért, hogy nincs programja. Vagy ha van is bármiféle elképzelése, azt nem osztja meg a magyar társadalommal. Konkrét szakpolitikai elképzeléseket aztán a kormányprogramban sem igen találhattunk.

 • Muraközy Balázs: Ingyenebéd

  Állami Dream Team

  A makrogazdasági kérdések mellett mostanában kevesebbet hallunk a magyar állami vállalatok sikereiről. Az utóbbi hónapokban például eposzi küzdelemben aratott hősies győzelmet a negyedik mobilszolgáltató frekvenciájáért folytatott árverésen a Magyar Postából, az MVM-ből és az MFB-ből álló állami dream team.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Polgár és polgármester

  Lázár János polgártárs - százezernyi módos polgárhoz hasonlóan - lehetőséget kapott rá, hogy ha volt neki frankhitele, a rajta keletkezett árfolyamveszteséget a hitelnyújtó bankjára hárítsa. A lehetőséget a Lázár János képviselő vezette kormánypárti frakció adta azzal, hogy megszavazta a bankokat kedvezményes végtörlesztés elfogadására kötelező (többek szerint jogsértő) törvényt, amelyet Rogán Antal egyéni képviselői indítványként, vagyis a jogszerűségi vizsgálat kormányzati szűrőjét megkerülve nyújtott be a parlamentnek.

 • Olvasói levelek

  Egotrip. Takács Ferenc: Kapirgáló

  Magyar Narancs, 2012. február 9.

  Tisztelt Takács Ferenc úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Valószínűleg nem én jelzem elsőként, hogy a Valahol Európában című filmet nem a sümegi várban forgatták. A külső felvételek a cseszneki várban, várnál készültek, ezt a várat látjuk többször a távolból is.

 • Olvasói levelek

  Az üvegplafonon túl

  Magyar Narancs, 2012. január 26.

  Kedves MaNcs, Szelényi Zsuzsanna azt írja, hogy a Forbes magazin a világ legbefolyásosabb női közé sorolta Sonia Gandhi indiai elnököt. Csodálkoznék, ha a Forbes se tudná, amit a jelek szerint Szelényi Zsuzsanna nem tud: Radzsiv Gandhi egykori indiai miniszterelnök olasz születésű özvegye sosem töltött be állami tisztséget.

 • Olvasói levelek

  Küzdelem utca

  Magyar Narancs, 2012. január 5.

  Kedves MaNcs! Tisztelt Kovács Péter! Állandó olvasótok vagyok és nagy örömmel olvastam a bogyiszlói romák helyzetéről szóló cikket. Érintettnek érzem magam, hiszen ott nőttem fel, én is ott jártam iskolába.

 • A szerk.

  S ha holnap ő?

  Ha valaki azt kérdezi tőlünk az elmúlt 20 évben, hogy mit szerettünk Kádár Jánosban, hát, rövid úton megfelelünk neki: semmit. Ja, rövid úton - egészen a múlt hétig.

 • A szerk.

  Még egyszer annyi

  Jön a Velencei Bizottság, az a szakértőkből, alkotmányjogászokból álló testület, amely, ha kérdezik, azt vizsgálja, hogy egy-egy ország ilyen vagy olyan törvénye megfelel-e a jogállami és demokratikus normáknak.

 • Színházigazgatót választ Székesfehérvár

  Bábszínház

  Közel tíz hónapja nincs igazgatója a székesfehérvári Vörösmarty Színháznak; ezen időszak eseményeire minden érintett máshogyan emlékszik.

 • Interjú

  Járt nekik

  Horváth Sándor történész a Kádár-korszak szociálpolitikájáról

  Két emelet boldogság című könyvében az MTA BTK Történettudományi Intézetének munkatársa arra próbál rávilágítani, hogy a Kádár-rendszer milyen eszközöket alkalmazott, hogy legitimálja hatalmát, s egyúttal elnyerje a lakosság többségének támogatását.

 • Ki a felelős a devizában eladósodásért?

  Kéz a kézben

  Elkészült a devizahitelezés felelőseit kutató parlamenti albizottság jelentése. Elfogultságért nem megy a szomszédba, de kétségtelenül nem lehetne az ügyész kezébe nyomni változtatás nélkül.

 • Tokaj-Hegyalja átalakulása - 1. rész

  A napos oldal

  Tokaj-Hegyalja borvidékét február 15-én Magyarország első történeti tájává nyilvánították - soha ekkora terület nem került műemléki védelem alá. A helyiek a skanzenné válástól, a bányászok munkájuk ellehetetlenítésétől tartanak.

 • Forrongó Szíria

  Alavitás kérdések

  Miközben az Aszad-rezsim immár kötésig vérben gázol, az ENSZ Biztonsági Tanácsában az oroszok és a kínaiak vétója meghiúsította a nemzetközi közösség egységes fellépését Damaszkusz ellen. A szégyen az övék - ám a beavatkozás és Bassár al-Aszad elmozdítása valójában egyetlen nagyhatalomnak, de Izraelnek sem érdeke.

 • Interjú

  "Mi, európaiak"

  Robert Badinter

  Francia jogász, politikus, egyetemi tanár, író. Franςois Mitterrand igazságügyi minisztereként 1981-ben ő nyújtotta be a halálbüntetés eltörléséről szóló törvényjavaslatot. Az európai humanista tradíció egyik legnagyobb élő alakja, az európai föderáció elkötelezett híve.

 • tévésmaci

  A madarak maradnak

  Amikor Sztupa és Troché a kopogás hallatán elhagyták a Pendragon-problémakört, kíváncsian meredtek az ajtóra. Akkor fordult elő ugyanis először, hogy az új titkárnő ily célratörően próbált kapcsolatba lépni velük.

 • rés a présen

  Mások, mint amikor bementek

  Garancsi Ágnes mozivezető

 • Védhetetlen

  23000000, 33 000000, 23000000. Denzel Washington termelőerejének fokmérői ezek a dollárban értendő összegek. Elmúlt három filmje statisztikái alapján ennyit ér ma az 57 éves színész a premier hetében, az amerikai mozikban, ha akciófilmben keménykedik.

 • Utódok

  George Clooney emberbarát, sokat tesz a békéért, filmrendezőként állást foglal a jó ügyekért, amit nem lehet eléggé értékelni. Bizonyára jó színész is, csak nem látszik rajta.

 • Interjú+Kritika

  "Már csak te szereted"

  Török Ferenc filmrendező

  Nemrég mutatták be a mozik a Moszkva tér, a Szezon és az Overnight rendezőjének negyedik nagyjátékfilmjét, a magyar-holland-török-ír koprodukcióban készült Isztambult. Erről kérdeztük.

 • Illegális

  Az otthon számos díjjal jutalmazott, sőt még a tavalyi Oscar-díjra is jelölt belga film úgynevezett lelkiismereti mű: a rendező Olivier Masset-Depasse egy orosz nő hányattatásain keresztül az ottani idegenrendészeti szisztéma üres embertelenségét próbálja bemutatni.

 • Az eladó

  Mi történik egy kanadai kisvárosban? Semmi. Télen esik a hó.

 • És most merre?

  Egyszer volt, hol nem volt, volt egy isten háta mögötti kis falu, amit egyetlen, vékonyka híd kötött össze a külvilággal. Ebben a libanoni falucskában békében és viszonylagos nyugalomban éltek, éldegéltek egymás mellett keresztények és muszlimok, (látszólag) rá se hederítve, hogy a világ vagy legalábbis az ország többi muszlimja és kereszténye miket művel egymással.

 • Interjú

  "A mindent elsöprő harag"

  Lina Ben Mhenni blogger

  A tunéziai emberi jogi aktivista félelemről, a nők szerepéről és az iszlamisták halállistájáról beszélt nekünk. Indul a Frankofón Filmnapok!

 • Tévé

  A négy páncélos és a kutya

  Négy szellem

  Alighanem megfeledkezhettünk a világvége beharangozásáról, vagy egyszerűen nem vettünk tudomást róla, mert ma meglepetésszerű bárgyúsággal arra kapjuk fel a fejünk, hogy 2012 az apokalipszis éve. Lehet, hogy a decembert megérjük, de akkor aztán tényleg nincs tovább.

 • mi a kotta?

  Egy csinos zseni

  "Ki érthet meg bármilyen jelenséget, ha az nincsen alaposan beágyazva fejlődésének menetébe egészen napjainkig? A legnagyobb dolog az volt számomra, hogy Felix készségesen bemutatta ezt a haladást: Bach korával kezdte, majd Haydnt, Mozartot és Gluckot keltette életre, elmagyarázta az újabb korok nagy mestereinek technikáját, és végül saját kompozícióival zárta a sort.

 • DVD

  Richard Strauss Capriccio

  című hosszú egyfelvonásosa a szerző utolsó darabja, opera az operáról. A költő és a zeneszerző arról vitázik a 18. századi kastélyban, melyikük művészete fontosabb. A kérdést a művészetrajongó mecénás grófnőnek kell eldöntenie, akibe mindketten szerelmesek.

 • Lemez

  Leila: U & I

  A szélesebb publikum elsősorban Björkkel való lassan két évtizedes, kölcsönösen gyümölcsöző együttműködéséről ismeri az iráni származású hangművészt, Leila Arabot. Ám ő időről időre (s rendre hosszabb szünetek után) előrukkol saját zenéivel is, melyek eddig a maguk érdeméből is tisztes kritikai elismerést vívtak ki.

 • Lemez

  Ránctalanul

  Van Halen: A Different Kind of Truth

 • Lemez

  Szürkület

  Mark Lanegan Band: Blues Funeral

 • Lemez

  Ugyanaz a helyzet

  Leonard Cohen: Old Ideas

 • Kiállítás

  Polgár Rózsa: "Hová vezetnek a szálak"

  Volt egyszer egy korszak a magyar művészetben, amikor a nyomasztó politikai klíma előtérbe tolt egy médiumot, a textilt. Ez az idő, a hetvenes-nyolcvanas évek a képzőművészetben is kedvezett az alternatív megoldásoknak, melyekben a matéria kérdőjelezi meg a tárgyak valóságát, vagy egyáltalán a körülöttünk érzékelhető valóságot - és máris viszszatértünk a politikához.

 • Kiállítás

  Műteremszemét és műalkotás

  Csernus Tibor grafikái

  2009-ben a Kogart megvásárolta a két évvel korábban elhunyt Csernus Tibor festőművész hagyatékát mint "élő műtermet", és szögesdróttal övezett Andrássy úti palotájában helyezte el.

 • Deilephila

  A Koma Társulat bevette a XV. kerületet - és ez nem csak annyit jelent, hogy itt találták meg bázisukat: a peremkerület szerves részévé akarnak válni. Készítettek hát egy előadást a városrészről, annak történelméről és legendáiról.

 • Interjú

  A kisajátíthatatlan

  Marie-France Ionesco

  Március végén a Frankofónia Fesztivál keretében Budapest mellett több vidéki városban is játsszák Eugéne Ionesco (1909-1994) A székek című darabját. Az előadást elkíséri a világhírű drámaíró lánya, az életmű gondozója és "nagykövete" - vele beszélgettünk a darabok romániai letiltásáról, a neki írt mesekönyvről és Ionesco aktualitásáról.

 • Musical

  Nincs bocsánat

  Vizy Márton-Tóth Dávid Ágoston: Én, József Attila (Attila szerelmei)

 • Kizsákmányolt nő

  Jelinek Nóra-drámája az Örkényben

  Annyira adja magát, hogy nem is értem, miért nem született már réges-régen folytatása Ibsen Nórájának (és, teszem azt, Csehov Három nővérének, de a sor bizonyára hosszú lehetne). Amikor a háromgyermekes fiatalasszony hátat fordít a családjának és a biztonságos jólétnek, valójában egy új történet kezdődik.

 • Videojáték

  The Darkness II.

  Hiába tartozik nagyjából egy szubkultúra alá, képregényből videojátékot faragni nehéz feladat - de sokan próbálkoznak. Jobb alapanyagot keresve sem lehetne találni a Darknessnél, amiben ott van az árulás, az erőszak és a tökéletes vendetta egy, a szerelmét gyászoló, a bosszú érdekében magával a Sötétséggel is lepaktáló maffiózóval.

 • chili&vanília

  Csodás csokoládétorta

  Egy ilyen, liszt nélküli csokoládétorta mindenki repertoárjában kötelező darab. Nyugodtan álljon neki olyan is, aki még soha életében, az égvilágon semmit nem főzött, a siker garantált.

 • étel, hordó

  Gotti

  Örök szabály ítéletidőben: ha mész, biztosra menj. A múlt szombati havazásnak köszönhetően feladtuk eredeti tervünket, és eszünkbe nem jutott volna az első utunkba eső "biztos", vagyis a Ráday utca határait feszegetni.

 • Állomásról állomásra XXXIX.

  A híd túl messze van

  Háros

  Innen csak Búvár Kund juthat el könnyűszerrel Hárosra. Esetleg ifj. Schirilla György. Az elnevezés mégsem nélkülözi a logikát, csak győzzük elmagyarázni.

 • Tó az Antarktisz alatt

  Víz a mélyből

  Orosz kutatók 3768 méter mélyre fúrtak le, hogy mintát vegyenek egy minimum 15 millió éves jég alatti tó vizéből. Még nem biztos, hogy sikerült nekik.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...