• Várhegyi Éva: Ekotrip

  Pannon Ciprus

  Már megint betett nekünk egy renitens ország baja. Most pont azé a Ciprusé, amellyel 2004. május 1-jén együtt léptünk be az Európai Unióba.

 • Ara-Kovács Attila: Orient expressz

  Futballhuligán-diplomácia

  A magyar-román rangadót kísérő közel sem szívderítő jelenetek, majd a Puskás-stadion elé kiömlő nemzeti fekália rádöbbenthette volna a kormányzó pártot, hogy a társadalom ellenében egyfajta magánhadseregként dédelgetett futballhuligánok még a fejükre nőhetnek, s egyszer majd választaniuk kell közöttük és a rendőrség között.

 • László Géza: Visszajátszás

  A nirvánatévedés

 • Hídemberek

  Lenne még itt egy méltatlanul hanyagolt aspektusa a Szaniszló Ferenc történetének, hajlunk rá, hogy a legfontosabb. Miután Balog Zoltán miniszter egy nagyszerű emberi gesztussal bevallja, hogy hibát követett el, midőn elmulasztotta csekkolni a díjazott életművének késői, a művészettörténetben "zaklatott" néven számon tartott alkotói korszakát ("période maniaque"), egy ugyancsak nagyszerű újabb gesztussal a szart Halász János kulturális államtitkár kilincsére keni.

 • Szereptévesztésben

  Karsai László történész egy tévéműsorban leneonácizta a Jobbikot. A szervezet a jóhírének megsértése miatt bírósághoz fordult. Sokak megrökönyödésére a Fővárosi Törvényszéken első fokon a Jobbik nyert.

 • Sportot űznek az ingatlanfejlesztésből

  Zuglói négycsillagos tervek

  A BVSC ingatlanjainak átvételére összehívott képviselő-testületi ülésen a zuglói polgármester tagadta az ingatlanfejlesztésekről szóló értesüléseket, pedig akkor már készen voltak a tervek. Az önkormányzat átvesz a volt MÁV-tól ingatlanokat, de a bevételek többségét hozó területek állami tulajdonban maradnak.

 • Lehet-e nyelvet tanulni szinte ingyen?

  Sokat akar a szarka

  A Tudásod a jövőd! program több mint ígéretes! A Támop (Társadalmi Megújulás Operatív Program) és az EU támogatta nyelvtanulási és informatikai képzési programban százezrek tanulhatnának, minimális 2 vagy 5 százalékos önrészért cserébe.

 • Interjú Király Júliával

  "A jegybankárok mindennapi ethoszán is múlik"

  Lemondott Király Júlia, az MNB alelnöke. Királyt Simor elnöksége idején nevezték ki, mandátuma július elején járt volna le. A jegybank alelnökeként utolsó interjúját lapunknak adta.

 • Átszervezett katasztrófavédelem

  Központosítás lefejezéssel

  A nemzeti ünnepet maga alá temető hókrízis és a katasztrófavédelem vezetésének hosszúra nyúlt szerencsétlenkedése aktuálissá tette a kérdést: mi történt e területen 2010 után? Nos, ami többnyire máshol is: a központi kontroll párhuzamosan erősödött a szakmai kapacitás leépülésével és a hatékonyság romlásával.

 • Ciprusi válság

  Adóparadicsom a lecsóban

  A tárgyalások egy pontján Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke megfenyegette a nicosiai kormányt: az EKB azonnal felfüggeszti az életmentő készpénzfolyósítást a ciprusi bankoknak, ha a parlamenti képviselők nem adják be a derekukat.

 • tévésmaci

  A halfejű fijú

  Amikor Sztupa és Troché látták elmúlni a hegyet, a szemük sem rebbent, olyan volt, mintha csak elolvadt volna, hogyha az idő legközelebb fagypont alá esik, újraéledjen, kinőjön, kivirágozzék. Olyan volt, mintha egy similabdákra terített zsebkendő alól a bűvész darabokban varázsolná ki a labdacsokat, a kendő (illetve hát a hegy) be-beomlott itt-ott, hogy végül kicsit gyűrötten szétterüljön az asztalon.

 • rés a présen

  A húszéveseké a világ

  Horváth György fesztiváligazgató

 • Posztkommunista ördögűzés - Mungiu: Dombokon túl

 • Animációs film

  Croodék

  A Disneynél már régóta első a család, legyen szó oroszlánokról, ogrékról vagy urambocsá' emberekről: apuka a kamaszlány ellen, az új udvarló ellen, az anyós ellen. Hiába őskori leletek ezek, ha a mesegyár ügyesen forgatja őket.

 • A mozi katonái - Harmony Korine filmrendező

  A gördeszkásból lett filmes, az amerikai független film üdvöskéje 19 évesen írta meg a Kölykök forgatókönyvét, 23 évesen már rendezett (a Gummo az 1997-es év legjobb és legrosszabb filmjeinek listáját is vezette), és még 30 sem volt, amikor kiégett.

 • Dejós tekercs

  Walter Salles: Úton

  Nem sokkal azután ismerkedtem meg Deannel, hogy kijártam a nyolcat. Nyár volt, már a huszadik oldal után kinn álltam az Osztapenkónál, s tudtam pontosan, hogy mit akarok.

 • Interjú

  Egy átutazó magyar – Frédéric Fonteyne filmrendező

  Új filmje, a Tango libre - Szabad a tánc kapcsán beszéltünk vele Budapesten.

 • "Bármikor bármi megtörténhet"

  Előző filmjében baloldali színházi embernek adta ki magát Észak-Koreában, aztán - a "Ha érteni akarod a világot" fesztiválon most bemutatott filmjében, A nagykövetben (lásd: Visszhang, Magyar Narancs, 2013. március 21.

 • mi a kotta?

  Passió és passzió

  "Csak én ismerem a kulcsát ennek a rettentő menetnek" - ezt a mondatot emelte ki önmaga számára mottó gyanánt Arthur Rimbaud Színvázlatok (Les Illuminations) című művéből a megzenésítésre vállalkozó ifjú Benjamin Britten amerikai korszaka kellős közepén, 1939-ben.

 • Lemez

  Atom TM: HD

  Az 1968-as születésű Uwe Schmidt a kortárs német elektronikus zene egyik legnagyobb alakja. Több mint huszonöt éve alkot folyamatosan úgy, hogy emellett sokszor képes arra is, hogy ne vegye túlzottan komolyan magát.

 • Lemez

  FaltyDL: Hardcourage

  A különös név alatt futó New York-i alkotó (Drew Lustman) az egyik legnagyobb ígéretnek számít az elektronikus tánczenében. Zenéje egyszerre táplálkozik dzsesszes gyökereiből (ifjabb korában játszott is zenekarokban), a dubstepből sarjadzó mély, basszusnehéz zenékből, a garage 2/4-es ritmikájából, techno- és house-hagyományból, soulból, jungle-ból és még sok minden másból.

 • Rengeteg szintetizátor - Jamie Lidell új lemeze

 • Koncert

  Különös rock & roll

  A Swans és a Xiu Xiu Budapesten

 • "Mint a szexben" - Michael Gira, Swans

  Nemrég az Akváriumban adott koncertet az egykori New York-i no wave színtér experimentális együtteséből a világ első számú repetitív zajzenekarává lett Swans. A zenekarvezető Michael Girát láthatóan kimerítette az előző napi moszkvai turnéállomás: a frontember többnyire elharapott félmondatokkal válaszolt a Narancs kérdéseire - kivéve akkor, amikor az építőiparról faggattuk.

 • Deltácska - a Depeche Mode lemezen és élőben

  A magyarok legkedvesebb popzenekara elkészítette 13. lemezét, és rögvest be is mutatta Bécsben. Kritikusunk választ ad arra a kérdésre, hogy kikeveredett-e a Depeche Mode a középszerből, és vázolja, mi várható májusban Budapesten.

 • Éldelhető

  Erkel Ferenc: Hunyadi László

 • "Fejjel, testtel" - Patricia Petibon operaénekes

  Lételeme a játékosság, erotikába öltözteti a barokk áriákat. Nála minden sóhajnak, sikkantásnak színe, komponáltsága van. A kis koboldból dívává érett világhírű szoprán sajátos felfogásban interpretálja az operairodalmat.

 • Képregény

  Stark Attila: Kot W Butach (Csizmás kandúr)

  A gyermekkönyvekre szakosodott Csimota Kiadó pár éve izgalmas művészeti projektet indított: grafikusokat, illusztrátorokat kértek fel arra, hogy egy-egy klasszikus mesét saját stílusukban adaptáljanak, szigorúan szöveg nélkül, csak a képek segítségével.

 • Könyv

  Leonyid Cipkin: Nyár Badenben

  Ismét egy exhumáció a szovjet irodalom roppant tömegsírjából. Ahogy az Amerikába emigrált fiú utószavából kiderül: "Apám három hétig volt író, abban az értelemben, hogy meg is jelent, amit írt." Ez 1982. március 13-án történt, ekkor jelent meg Nyár Badenben című regényének pár oldala egy New York-i orosz lapban.

 • Könyv

  Egy fölösleges ember élete - beszélgetések Vázsonyi Vilmossal

  Amikor Vázsonyi Vilmos (az ifjabb) 73 évesen véget vetett az életének, a nekrológok tanácstalanságukban, hogy az elhunytat érdem szerint elhelyezzék, először a híres Vázsonyiakról (nagypapa: Magyarország első zsidó származású minisztere, papa úgyszintén politikus) ejtettek szót, s csak ezután tértek rá az elhunyt érdemeire.

 • Kiállítás

  Bagossy Levente díszletei

  Kiállítás - Kartonpapírból készült, végtelenül aprólékosan kidolgozott mini dobozvilágokat látunk szépen sorban. Az előadások előtt készült makettek az életnagyságúnál huszonötször kisebbek, ennek ellenére minden, tényleg minden pontosan kivitelezett: kisebb körömnyi könyvek "teleírva", roskadozó asztal étellel és poharakkal, színészportré a falon - pont, mint egy babaházban.

 • Női sorsok a világban

 • Bontott csirke, női test

  Konyhában, ágyban, társaságban

  A képzőművészet gender típusú interpretációja három hullámban öntötte el a várost: a Ludwig Múzeum egészen friss kiállítása atipikus módon a férfitestre vetítette a társadalmi nemek kérdését, és bemutatta az első férfiakt-kiállítást Magyarországon.

 • Víg esték

  Plautus: A hetvenkedő katona; Hanoch Levin: Átutazók

  Majdnem azzal kezdtem, hogy önmagában is nagy teljesítmény a mai nehéz időkben esténként ezerhatszáz embert leültetni a két összetartozó színházba, a Vígbe meg a Pestibe.

 • Interjú

  "Valaki egy bombát lökött középre"

  Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója

  Ha hívnák, ma is részt venne egy Fidesz-rendezvényen - mondja a hetekben másodszor is kinevezett igazgató, aki egyszerre alapító tagja a Magyar Teátrumi Társaságnak és elnökségi tagja a Magyar Színházi Társaságnak.

 • chili&vanília

  Jeruzsálemi csokoládés kalács

  Friss, harsogó zöldségek, mélylila padlizsánhalmok, római kömény és koriander illata a levegőben, csilis, pácolt, savanyított citrom, amellyel nem lehet betelni, gőzölgő levesek az iraki zöldségessoron. A jeruzsálemi Mahane Yehuda piac novellányi témát ad.

 • Konyhai kémia XXXIX.

  Jó nagy pácban - Ipari sonkák

  Különösen az ünnepek táján válik feltűnővé, hogy milyen szívós ravaszsággal próbálnak a kereskedők ránk tukmálni olyan ételeket, melyek állaga rácáfol a nevükre. Vagy jobb, ha megszokjuk a gyorspácot?

 • Magyar karnagy Izlandon

  Északi összekötő

  Utassy Ferenc karnagy-zenetanár és utazásszervező a szigetországban töltött nyolc év alatt fenekestül felforgatta Izland zenei életét, nyomot hagyott a közigazgatásban, és megváltoztatta a helyiek utazási célpontjait: nem kis szerepe van abban, hogy az elmúlt húsz évben a Magyarországra érkező izlandi turisták száma tízezres nagyságrendben mérhető.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...