• MaNcs 25. évf. 15. sz. (2013. 04. 11.)
  Interjú

  "Egyszerre bíró és játékos"

  Szente-Varga Bálint és Nagy Gergely (Időkép) a meteorológiai törvénytervezetről

  Az új meteorológiai törvénytervezet indokolatlan módon korlátozná a meteorológiai magánszolgáltatókat még a közösségi médiában is. A legnépszerűbb privát meteorológiai portál, az Időkép vezetőivel, Szente-Varga Bálint alapító-tulajdonossal és Nagy Gergely ügyvezetővel beszélgettünk.

  2013 / 15
 • Tévétorrent

  Banshee

  Mutasd a moteled, megmondom, ki vagy - nincs, ami jobban jellemezne egy települést, mint a kocsmával egybekötött városszéli szállója. Természetesen akad egy hasonló Banshee városában is - ebbe menekül frissen szabadult főhősünk, és nem is szándékozik továbbállni.

 • Hétköznapi orbánizmus – a bábonymegyeri földfoglalás háttere

  Három Somogy megyei falu kisgazdálkodói a Nemzeti Földalap döntése miatti elkeseredésükben március 24-én önkényes földfoglalást hirdettek meg. A kedvezményezett fideszes önkormányzati képviselő területét a földalap "a törvény erejével védi", de zajlik a demonstrációban részt vett gazdák megfélemlítése is.

 • Mélyi József: Pálya a magasban

  Háromfalas ha

  "Ha"-val kezdődő mondatnak a sportban nincs értelme. Annak ellenére, hogy edzők, sportolók, riporterek, fizetett és amatőr szakértők folyamatosan ismételgetik, az az igazság, hogy magának a mondatnak nincs értelme. Sőt, azt gondolom, hogy a sportnak csakis a "ha"-val kezdődő mondatok miatt van értelme, de ez a gondolat már messzire vezetne.

 • Horvát Marcella

  A csendestárs

  Milyen ügyekben szavaz együtt a Jobbik a Fidesszel?

  A 2010-es választás után a törvényhozó és alkotmányozó hatalom egyetlen párt kezébe került: azaz a kormánypártnak a minősített többséget igénylő jogszabályokhoz sem kell szövetségest találnia. Logikus lenne a feltételezés, hogy e különleges helyzetben az ellenzéki pártoknak végképp nem érdekük rendszeresen együtt szavazni a kormánytöbbséggel, hiszen szavazataikért semmit sem kapnak cserébe.

 • Eörsi Mátyás

  Bizalmi indítvány

  Bánatos különvélemény az ellenzéki összefogásról

  A magyarországi liberális és szociáldemokrata politikai közbeszédben kikezdhetetlen többségben vannak azok, akik az ellenzéki pártok összefogásától várják Orbán Viktor hatalmának megdöntését. Érthető: lehet bármit összehordani akár az elmúlt húsz évről, akár a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok nyolc évéről, kétség sem fér ahhoz, hogy az elmúlt három év kormányzásának bűnei összehasonlíthatatlanul súlyosabbak az azt megelőző időszak ösz-szes hibájánál.

 • A szerk.

  Betiltom

  Oh, az sértő, hogy Adj gázt!? De kérem, mi motorosok vagyunk, mi gázt adunk, és nem gondoltunk semmi rosszra, amikor így neveztük el a felvonulásunkat - mondja egy vezető a Csekély Értelmű Motorosok Egyletéből, s néz azzal az ártatlan szemivel.

 • A szerk.

  Carpe diem!

  "Nem engedjük privatizálni a magánnyugdíjvagyont!" - szajkózta a Fidesz a kampányban. A tapasztalt magyar polgárt ez a hirtelen jött riadó azonnal aggodalommal töltötte el, hiszen a bevett fideszes technika szerint ezúttal is az ellenfelet vádolták azzal, amire ők készültek.

 • Nekrológ

  A minőség megszállottja

  Hont István (1947-2013)

  2013. március 29-én elhunyt Hont István magyar származású eszmetörténész, a University of Cambridge oktatója, a King's College tagja.

 • Kriza Zsigmond és a kultúra

  Reneszánsz káder

  Kevesen ismerik, pedig munkakedve lankadatlan. A Müpa felügyelőbizottságának elnöke a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik jól ismert szerepmodelljét vitte tökélyre: igazi multifunkciós káder.

 • Interjú

  "Ha már kapitalizmus van" – Szanyi Tibor, az MSZP képviselője és elnökségi tagja

  Balról támogatja Mesterházy Attilát, balról támadja a rezsicsökkentést, és maximálisan kiáll Victor Ponta mellett az MSZP ökle, aki - legyen bármekkora bajban is a magyar baloldal - Che Guevaraként tartja magasban a vörös zászlót.

 • Színlelt szerződés takarítógépekre?

  Szolgálunk és bérlünk

  Negyvenmillióra perli a józsefvárosi önkormányzat végelszámolás alatt álló köztisztasági cégét (JKKSZ) egy takarítógép-forgalmazó. A testületet a JKKSZ volt ügyvezetője, Orbán Viktor volt testőre is perli elmaradt prémiuma miatt.

 • A KLIK-en kívül – A gyakorlóiskolák helyzete és kilátásai

  A közoktatást (újmagyarul: köznevelést) fenekestül felforgató átalakítások legtöbbet tárgyalt eleme az önkormányzati iskolák "államosítása" volt, de sok szó esett az egyházi iskolák súlyának növekedéséről és a magániskolák nehézségeiről is.

 • Nyomuló iszlamisták Szíriában

  Füstölgő cigarettavég

  Hónapról hónapra dezintegrálódik az ország, hullik szét kisebb-nagyobb zónákra, amelyeket különböző milíciák ellenőriznek. Továbbra is dúl a felkelők és a kormány közötti harc, de egyre többször törnek ki és fajulnak fegyveres harccá a felkelő csoportok közötti hatalmi és ideológiai ellentétek - egyre erősödnek az iszlamista csoportok.

 • Észak-Korea

  Szópóker

  Joggal ironizál a Reuters újságírója, Jack Shafer a fel-felélénkülő észak-koreai kardcsörtetésekről beszámoló tudósítások közhelyein - amilyen például a kardcsörtetés kifejezés. De hát mit tegyenek szegény tudósítók, ha Phenjan időről időre ugyanazzal a módszerrel próbálja engedményekre bírni szomszédait és ellenfeleit!

 • Film

  A végakarat

  Egy tüzelő fekete-fehér meg egy kicsi, játékos vörös macska a két lény, amely egyértelmű életjelet mutat hősünk, az ifjú, de máris az elcseszett élet és általános lúzerség kilátásával jobb sorsra érdemesként hadakozó Henrik környezetében.

 • Film

  Oroszlánszívűek

  Ritkán szakad ilyen váratlanul ekkora lehetőség és felelősség dokufilmes nyakába. Kari Anne Moe rendező eredeti kérdésfeltevése itt és most különösen érdekes: hogyan kapcsolódhatnak be a középiskolások a közéletbe, hogyan működhet egészségesen a demokratikus pártpolitika - tehát nem civil protestmozgalmak - az iskolában?

 • Film

  237-es szoba

  Rodney Ascher monumentális dokumentumfilmje a Kubrick-rajongóknak, azon belül is a Ragyogás-fanatikusoknak készült. Az ötlet adja magát: Kubrickot enigmatikus, szimbólumokkal operáló, valahány apró részletet és vizuális hatáselemet alaposan kidolgozó, ravasz alkotóként ismerte meg a világ (a doksi utal is legendás 200-as IQ-jára).

 • Film

  Felkelés

  Nem az első, és egészen biztos, hogy nem is az utolsó dokumentumfilm ez a 2011-es egyiptomi forradalomról, amikor egy szerény méretű tiltakozó megmozdulás egyre erőteljesebb utórezgései 17 nap alatt lemondásra kényszerítették a diktatúra első emberét.

 • Film

  Az ölés aktusa

  Vidám indonéz tömeggyilkosok profi filmes keretek között - mintha mi sem lenne természetesebb - rekonstruálják egykori brutális tetteiket Joshua Oppenheimer dokumentumfilmjében (a rendezővel készült interjúnk a március 21-i számban).

 • tévésmaci

  Rinaldo Rinaldini szamarai

  Amikor Sztupa és Troché a kézipályát a strandtól elválasztó korlátnak dőlve nézték a focizókat, zsibongott a SZOT-Ezüstpart Üdülő. Délelőtt volt, már a második turnus is megreggelizett, fennjárt a nap, de még nem tört ki a rekkenő hőség, ami az elmúlt napokban dél körül érkezett.

 • DVD

  Orca rágta Oscar-díjas - Rozsda és csont

 • Film

  Teddy mackó

  Van két ember, akik valóságos kapcsolat (bizalom, őszinteség, a másik szabadságának, integritásának tiszteletben tartása) nélkül, mégis pusztító társfüggőségben élnek. Egyikükben felébred a vágy, hogy ennek véget vessen.

 • Lehorgonyozva

  A XX. Titanic Filmfesztivál mögé

  Megvan annak a sajátos bája, ha az ember fél füllel fárszi, héber vagy koreai szöveget hallgat, a másik fülével a szomszédja fejhallgatójából nem is olyan diszkréten duruzsoló magyar szinkrontolmácsolást, miközben alapvetően mégiscsak az angol feliratot próbálja követni, ahogy annak is megvolt a varázsa, amikor a gyorsvonat sebességével hadaró tolmács próbálta követni az éhségsztrájkoló Michael Fassbender és a vele lételméleti vitába bocsátkozó pap vágás nélkül felvett, jó tízperces diskurzusát az Éhségben.

 • Gondolta a manó - Paul Thomas Anderson: The Master

 • mi a kotta?

  Közlekedj okosan!

  Grigorij Szokolov jószerint még alig csukta be távoztában maga mögött a Müpa művészszobájának ajtaját, s mi máris újabb nagy zongoristákat köszönthetünk a koncertdobogón. Úgyannyira, hogy az előttünk álló hét nap koncertprogramját akár így is sommázhatjuk: Fazil Saytól Radu Lupuig.

 • Lemez

  Heterotic: Love & Devotion

  Újabb meglepetés a Planet Mutól: a kiadót a modern elektronikus tánczene egyik legelőremutatóbb szereplőjének tekintik az utóbbi években - elég csak az amerikai juke/footwork-mozgalom bemutatására és a brit dubstep/bass zenék ismertebb producereinek határokat feszegető albumaira gondolni -, néha mégis képes olyan váratlan húzásokra, amik az újdonságok keresése helyett inkább jól ismert dolgok tökéletesítéséről szólnak.

 • Koncert

  Joshua Bell és az Academy of St Martin in the Fields

  Szükség van-e egyáltalán karmesterre? Alighanem majd' minden koncertjáró fejében ott motoszkál ez a mélyen felforgató kérdés, amelyre azonban a legtöbbször mégiscsak az igen a válasz. Erről adott bizonyságot a méltán szeretett londoni zenekar múlt heti budapesti koncertje is, ahol az együttes életében új korszakot nyitó művészeti vezető, Joshua Bell vállalta magára az irányítás feladatát.

 • Koncert

  Furcsán félbe - A The Soft Moon Budapesten

 • Napfény és rettegés - The Flaming Lips: The Terror

 • Kapcsolatok útvesztői - Suede: Bloodsports

 • Operett

  Kapcsoljuk a nyolcvanas éveket

  János vitéz az Erkelben

  A János vitéz mint gyermekelőadás - már jóval a kezdés előtt, jószerint a gyülekező közönség láttán is megállapítható volt, hogy az újranyitott Erkel Színházban milyen irányt is vesz majd Kacsóh Pongrác (s persze Heltai Jenő és Bakonyi Károly) daljátéka.

 • Könyékig - Holzwarth-Erlbruch: Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére

 • Könyv

  Szabó Tibor Benjámin: Kamufelhő

  A tegnapelőtti apakönyvdömpingtől megcsömörlött olvasó rá se hederít egy újabb darabra. Pedig megéri odafigyelni, mert Szabó egy eddig kevéssé kiaknázott perspektívát talált: az elvált apa hangját. Igen, az apa itt - végre - nem tárgy, hanem alany: posztmodernül csavaros helyzetében, önnön hiányára való reflexióival, amely hiányt egyszerre akarja megjeleníteni és eltörölni.

 • Lawrence Norfolk regényei

  A sütkérező vadkan

  Evés közben jön meg az étvágy... Umberto Eco a nyolcvanas években kapatott rá minket a kultúrtörténettel ötvözött thriller, történelmi regénybe ágyazott detektívhistória ízére, de egyedül nem győzte a főzést (következő regényére, A Foucault-ingára tíz évet kellett várni), követői-utánzói pedig meg sem közelítették a színvonalát.

 • "Folytattam a pápavadászatot" - Lawrence Norfolk író

  Első regénye, A Lempriére-lexikon megjelenésekor csodagyerekként könyvelték el - ez a címke mára szerencsésen lepergett az idén 50 éves, negyedik regényénél tartó világhírű szerzőről. Új könyve, a John Saturnall lakomája egy 17.

 • Tánc

  Erna Ómarsdóttir

  Erna Ómarsdóttir nevét érdemes megjegyezni, és nem csak azért, mert ő volt a Shalala társulat Hogyan lépjünk túl őrületünkön? című, 2009-ben készült darabjában a hét hónapos terhes kismama, aki sátánmetál hanggal, vetélő mozdulatokkal a frászt hozta mindenkire.

 • Brook el

  Egy varázsfuvola

  Az előadás (amely a párizsi Thé‰tre des Bouffes du Nord-ban készült) már az előcsarnokban elkezdődött: a masszív várakozás volt a nyitány. A Művészetek Palotájának aznap esti közönsége nem föltétlenül és nem elsősorban a Varázsfuvola elemzőgárdája volt, hanem egy várhatóan nagyszabású találkozás drukkere: egy "utolsó opera" és egy beharangozottan "utolsó rendezés", Mozart és Peter Brook randevújának tanúi.

 • Interjú

  "Azt mondták, agyon fognak lőni"

  Dmitrij Vilenszkij rendező, aktivista

  A Sto gyelaty? (Mit tegyünk?) nevű szentpétervári művészcsoport a tranzit.hu meghívására rendezte meg a tandráma és a közösségi színház módszereit alkalmazó Hová letta kommunizmus? című darab budapesti adaptációját.

 • Tévé

  Egy szellemi fröccsöntő adrenalinszintje

  Életművész

  Katasztrófa követ katasztrófát ebben az isteni figyelmet kiérdemlő országban, nekünk meg csak hülyeségek jutnak eszünkbe, hogy például a köztévé az árvíz hivatalos médiatámogatója. De nem az, csak hülyéskedünk, a kormány támogatja azt, hogy az árvízről a közmédia kiemelkedő jelentőséggel számoljon be, míg levonul.

 • Kiállítás

  Nem csak horvát problémák

  Lighting out for the Territories

  Amióta megjelent a lengyel Piotr Piotrowski In the shadow of Yalta (2009) című kötete, amely a régió 1989 előtti vizuális kultúráját nem a korábban érvényes kelet-nyugati paradigmában helyezte el, a kortárs művészet értelmezésében is egyre tudatosabbá vált az értékelés önreflexív módja.

 • chili&vanília

  Kubbeh hamusta

  Zahó (arámi nyelven Zakho) város az iraki Kurdisztánban, néhány kilométerre az iraki-török határtól található. Évszázadokkal ezelőtt elsősorban zsinagógáiról és jelentős zsidó közösségéről volt híres, Asszíria Jeruzsálemének is nevezték.

 • Interjú

  "Nem az a baj, hogy definiálják"

  Somlai Péter szociológus a családról

  Nemrég jelent meg a család szerkezetében és működésében beállt változásokat összegző, a folyamatok hátterét feltáró kötete, a Család 2.0. Az ELTE oktatójával családpolitikáról, a gyerekkor megszűnéséről és arról beszélgettünk, hogy egyre homályosabb, mitől számít valaki felnőttnek.

 • A taxizás hőskora - Felirat a szélvédőn

  Az idén ünnepelték - ünnepelték? - a budapesti taxizás megindulásának 100. évfordulóját. Maradjunk annyiban, hogy nem egy sikertörténet, viszont elég érdekes.

 • Égi jelbeszéd – Légiforgalmi irányítók

  Amikor a repülőnk földet ér, legfeljebb sejtjük, hogy a sikeres landolás nem csak a pilóta érdeme. Ha nem lennének légiforgalmi irányítók, biztosan nem érnénk célba. Utánajártunk, pontosan mit is jelent ez a felelősségteljes szakma.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...