• MaNcs 25. évf. 18. sz. (2013. 05. 02.)
  Nemzeti dohánybolt, nemzeti tulajdonosok

  Van az a pénz

  Hatalmas felháborodást keltett a nemzeti dohányboltokra kiírt koncessziós pályázat első eredményhirdetése, mindenki korrupcióról, klientúraépítésről beszél. Nézzük, hogy a jelenlegi feltételek mellett megéri-e cigit árulni!

  2013 / 18
 • A Közgép-konzorcium vitorlásparadicsomot építhet

  Nekem a Balatont

  A Simicska Lajos tulajdonolta Közgép és Fonyó Károly közös cége, a Solum-Invest - az osztrák Swietelskyvel konzorciumban - hatalmas szálloda- és turisztikai komplexumot építhet fel a honi vitorlássport szíveként ismert balatonfüredi telekegyüttesen.

 • Jegyzőkönyv a földbérleti umbuldák hátteréről

  Rések a falon

  A Nemzeti Földalap (NFA) bicskanyitogató döntési gyakorlata - amellyel rendre a Fidesz-közeli vállalkozóköröket, illetve kormánypárti politikusok családtagjait juttatják földvagyonhoz - a jelek szerint elérte a végrehajtó-apparátus ingerküszöbét.

 • A jövő Budapestje 1945-ben

  "Soha vissza nem térő alkalom"

  Reptér a Vérmezőn, Nemzeti Pantheon, föld alatti vonatközlekedés. A második világháborút követő újjáépítés hevében az álmodozás sem maradt el.

 • Minőségben kérlelhetetlen

  Mihályi László mestercukrász

  "Amikor megtudtam, hogy harmadmagammal bekerültem a lyoni cukrász-világbajnokság döntőjébe, nem csaptam nagy hűhót. Kiírtam az üzletajtóra, hogy bocsánatot kérek a kedves vendégeimtől, bezárjuk az üzletet, mert a cukrászmester elmegy két hétre Lyonba, versenyre.

 • Mozgalom a tudás szabadabb megosztásáért

  Tudósok tavasza

  Tudósok és könyvtárosok forradalmairól ritkán hallunk, de az Aaron Swartzhoz hasonló civiljogi aktivisták mellett már a tudomány tekintélyes képviselői is fellépnek a tudományos kiadók egyeduralma és üzletpolitikája ellen.

 • Az óvoda réme: a spenót

  A spenótot sokan szeretik, mások meg nem, pláne, ha egykor kényszerből tolták le a torkukon. Mindenki egészségesnek tartja, s az is, de nem feltétlenül a vastartalma miatt.

 • rés a présen

  A fénytechnika bármire képes - Joó Gábor vj

  "A fény szempontjából a legnehezebb szép sötétet létrehozni" - a Corvintető vj-jével a fénytrendekről, a szakma kihívásairól és a szép sötétről is beszélgettünk.

 • A szerk.

  A mi utcánk

  A múlt héten ismerhettük meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását "Magyarország önkormányzatai közterületeinek elnevezéseiről". (A listát az akadémia Történettudományi Intézetének három munkatársa készítette.

 • A szerk.

  Jutalomfalatok

  Hétfői közleménye szerint az ügyészség nyomozást rendelt el trafikügyben. De nem azért, mint gondolnánk. A Fidesz pedig triumfál, lám, „látványosan összeomlott a baloldali hisztériakeltés”. Még mindig nem értik, miről van szó.

 • Ujlaky András

  Fel, zárkóztatás!

  Az alkotmányozó hatalom útja a szegregációhoz

  Az elmúlt néhány évben a köztudat és a közbeszéd nagyjából konszenzusra jutott annak elfogadásában, hogy Magyarországon a roma gyerekek fele-kétharmada elkülönítetten tanul az adófizetők által fenntartott intézményekben, külön iskolákban, tagozatokon, párhuzamos osztályokban.

 • Deák Dániel

  Majd még kell valamennyi

  A feltételes kényszer-hozzájárulásról

  Az alaptörvény negyedik módosításakor a többi rendelkezésnél érdemtelenül kevesebb figyelmet kapott a módosítás 17. pontja: ez a feltételesen és alkalmilag kikényszeríthető illeték (vagyis kényszer-hozzájárulás) alkotmányos bevezetésének a lehetőségét teremti meg.

 • A gödi 050-es parcella története

  Politikai művelésbe vett terület

  Eladhatatlanná tett a gödi önkormányzat egy öthektáros földterületet. A parcellatulajdonosok a 2006-os önkormányzati választások után kerültek szívóágra, amikor a Fidesz átvette a település irányítását. A szabályozást a kormányhivatal törvénysértőnek minősítette.

 • Borisz Abramovics Berezovszkij (1946-2013) pályaképe

  A bolygó oligarcha

  Egy hónappal a halála után Vlagyimir Putyin is megszólalt, április 25-én, az Egyenes adás c. tévéműsorban elmondta: két levelet kapott tőle, s Berezovszkij mindkettőben elismeri, hogy követett el hibákat, megbánta mohóságát, és kéri, hadd térhessen vissza Oroszországba.

 • "Annyit mondok: éltem" - Eugen Ruge író

  A szovjet munkatábor túlélőjeként hazatelepülő keletnémet történész fia testközelből élhette át a rendszerhű, de egyre kétkedőbb és megkeseredettebb értelmiségi lét évtizedeit. Magyarul is megjelent regénye, A fogyatkozó fény idején a múlt sajátos szempontú feldolgozásának sikeres példájaként vált népszerűvé.

 • Könyv

  Dióverés, mákszüret

  Tandori Dezső: Aforiz-dió - Aforiz-mák

  Egy Kornis Mihályhoz címzett, nemrég a Literán közzétett levelében írja Tandori Dezső: "Így dolgozom, olykor 2 hónapig gyötrődöm egy szón, és irtózom a kész 'művet' összehozni." Talán éppen ennek az irtózásnak a mégiscsak összehozott műve a kötet, mely ugyan évszámmegjelölése szerint 1961 és 2012 között keletkezett szövegeket hoz, kétségtelenül a mai nézőpont dominál benne - erős szerkesztettsége és jól kitapintható szelekciós elvei is mintha ezt támasztanák alá.

 • Könyv

  Esik szét

  JLG/JLG - Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása

  A kevéssé árnyalt eredeti szerkesztői elképzelés - "Godard minden egyes nagyjátékfilmjéről külön-külön szerzőnek egy-egy tanulmányát tartalmazza ez a szöveggyűjtemény" - nem teljesen valósult meg a filmes könyvekre szakosodott kiadó vaskos könyvében.

 • Könyv

  Egy batyuval

  Rachel Seiffert: Lore

  Kicsiny, csonka család (öt kiskamasz és gyerek) menekül keresztül a háború verte Németországon - 1945 késő tavaszán indulnak. Valaha egy híres film nyomán úgy mondták: nulladik év.

 • Könyv

  Jasper Fforde: A Jane Eyre eset

 • Könyv

  Colum McCann: Hadd forogjon a nagyvilág

 • Színház

  "Hadd lássunk át magunkon..."

  Ibsen: A nép ellensége

  Fikarcnyi áthallás sincsen a Katonában bemutatott A nép ellenségében (Hajdú Henrik fordításában a manapság agyonstrapált A hazaáruló a címe, ám most Kúnos László friss magyar szövegét halljuk): Zsámbéki Gábor rendezése ugyanis nem összetett mondat, egy "olyan, mint"-tel a közepén, hanem kijelentés, noha azon belül finoman árnyalt.

 • Tánc

  Radioballet: A szerelem természete

 • Opera

  Kardos menyecske

  Verdi: Attila

  A kevesebb több - mi tagadás, gyanús egy közhely, amely sokszor a hiányt próbálja erény gyanánt eladni, s amely csak ritkán igazolódik be oly érzékletesen, mint a Müpa múlt heti két Verdi-produkciójának vizuális összevetésében.

 • "És közben szórakoztató" - Bíró Eszter énekesnő

  Musicalsztárként, dívaként éppúgy ismerős lehet, mint a Budapest Klezmer Bandből vagy akár a moziból. Énekesnői szólókarrierje hét éve kezdődött, 2009-ig három lemeze jelent meg, azóta alig hallottunk róla. Egy gyerekeknek szóló CD-vel tért vissza.

 • Lemez

  Fakuló ikonok

  Yeah Yeah Yeahs: Mosquito

  Négy, máskülönben igen mozgalmas év telt el a Yeah Yeah Yeahs legutóbbi nagylemeze, az It's a Blitz óta, ami bizony eléggé hosszú idő. Hogy jelezzük, mennyire is az, talán érdemes gyorsan végigvenni, hogy mi is történt 2009 óta azokkal a zenekarokkal, amelyek a YYY-hez hasonlóan az előző évtized elején robbantak be az újrock-forradalomnak nevezett izé élvonalába, majd több-kevesebb (de inkább több) sikerrel dolgozták végig magukat a nullás éveken.

 • Lemez

  Összegezve

  Rachid Taha: Zoom

  Egy kis bocsánatos leegyszerűsítéssel az arab ra•-rock királyaként szokás emlegetni az 1958-ban Oránban született Rachid Tahát. Egy ilyen címkének, ugye, éppen annyi súlya van, mint amennyire lufi, de ebbe most ne menjünk bele, inkább tegyük hozzá, hogy a zendülők királyáról beszélünk, akire pont úgy hatott a Sex Pistols és a Clash, mint a ra•kultúra.

 • Koncert

  A gépek szava

  Laurel Halo és Andy Stott a Trafóban

  Szerencsénk volt a hét végén: két olyan alkotót vehettünk közelről is szemügyre, akik számára az elektronikus zenekészítés valóban kreatív tevékenység, s akik jól hallhatóan gondolnak is valamit arról, amit csinálnak.

 • Lemez

  Iron & Wine: Ghost On Ghost

 • Lemez

  Kid Cudi: Indicud

 • Lemez

  Grigorij Szokolov régi Bach-felvételei

 • mi a kotta?

  A mi kis Mahlerünk

 • Rádió

  Ócsáról, szeretettel

  Napközben

  Nem mondhatja senki, hogy nem szóltak előre szakértők, társadalomtudósok, építészek és tulajdonképpen bárki, akinek csak egy csöppnyi józan esze is volt, amikor a tervpályázatot kiírták (lásd a tervekről szóló cikkünket: Szomorú Kert-Magyarország, Magyar Narancs, 2012.

 • tévésmaci

  A beszélő szajkó

 • Don Leone

  Felpaprikázott szaftos nudlik a Ráday utcában. Az Ételhordó jelenti.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...