• MaNcs 25. évf. 20. sz. (2013. 05. 16.)
  Interjú

  "Iszonyú boldogság"

  Stohl András színész

  Alföldi Róbert utolsó rendezése a Nemzetiben, Stohl életének legnehezebb szerepe. A Mephisto apró megalkuvásokkal, kis lépésekben elbukó színészsztárja, Hendrik Höfgen példája anélkül aktuális, hogy a darab erős politikai utalásokkal élne.

  2013 / 20
 • Tévétorrent

  Amerika nyeri a háborút

  Unsere Mütter, unsere Väter

  Anyánk lefeküdt a náciknak, apánk a keleti fronton zsidókat lőtt fejbe.

 • Gyermekszállítás biciklin - Apa kerékpárt hajt

  Nyugat-Európában régóta természetes, hogy a kerékpározó szülő a gyermekét is hozzászoktatja a tekeréshez. De amíg a gyerek nem tud bicajozni, addig anya vagy apa kénytelen őt valahogy a kerékpárhoz "csatlakoztatni".

 • Szép szavak – Balogh József képviselő pályaképe

  Balogh József 15 éve a kunszentmiklósi választókerület fideszes képviselője, Fülöpháza 2010-ben megválasztott polgármestere és három éve Orbán Viktor tanyaügyi szakértője. Nevét mégsem ezek, hanem összetört arcú élettársa és a nyolcvankilós vak komondoruk esete tették ismertté.

 • Farkas Lilla

  Ha én cigány lennék

  Ha én cigány lennék, semmi mást nem szeretnék, mint hogy ne kezeljenek cigányként. Kezeljenek úgy, mintha én is "magyar" lennék. Ennél csak egy dolgot szeretnék jobban: kezeljék a gyerekemet is úgy, mintha "magyar" lenne.

 • Uitz Renáta

  Egy új minőség hajnala?

  A Tavares-tervezetről

  Rui Tavares, az Európai Parlament (EP) zöldpárti frakciójának független portugál képviselője szokatlan hírnévre tett szert az elmúlt héten a világegyetem magyar szektorában. Pedig nem tett mást, mint jegyzi az EP állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (a LIBE bizottságnak) jelentéstervezetét az alapvető jogok helyzetéről Magyarországon.

 • Mérő László Maga itt a tánctanár?

  Új pénzfaj

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Vészcsengő

  Rui Tavares úr tagadhatatlanul alapos munkát végzett: Jelentése a magyar közjog elmúlt hároméves történetének egyik legjobb összefoglalása, mint forrásmunkát és mint források forrását csak ajánlani tudom érdeklődő hallgatóknak és publicistáknak egyaránt.

 • A szerk.

  Gyógykoki

  2013. május 13-án Magyarországon megint véget ért a jogállam. Most nem a kétharmad alkotmányozása, a különadók vagy az AB kimiskárolása vetett neki véget. Hanem a parlament azon döntése, mellyel nem függesztette fel Daher Pierre (Fidesz) mentelmi jogát.

 • A szerk.

  Az igazgató árnyéka

  Láttuk a Nemzeti Színházban Alföldi Róbert utolsó bemutatóját, beljebb részletesen is beszámolunk róla, jó színház volt. Ez a darab, ezekkel a színészekkel és ebben a rendezésben hosszú évadokon át telt házat csinálna bárhol - a maga aktuálpolitikai áthallásai nélkül is.

 • Mélyi József

  Javított kiadás előtt

  Venesz nagyapám élete és utókora

  Kikezdték a nagyapámat. Furcsa érzés a honlapokon meg az újságokban a nevével találkozni, vadidegenek és névtelenek mondanak róla véleményt, olyan természetességgel, mintha mindennapjaikat a magyar gasztronómia történetének feldolgozásával töltenék, most pedig aktuálisan csak feltekintenének valamelyik szakkönyvből: "a Venesz a hibás".

 • Újabb ötlet a vidéki "foglalkoztatásra"

  Aki háztájizik, egyék

  A háztáji gazdálkodás újraindításáról gondolkodik a vidékfejlesztési tárca. Fazekas Sándor miniszter múlt heti bejelentése szerint "a minisztérium olyan programot dolgozott ki, amely több tízezer termelőnek biztosít majd jövedelemszerzési lehetőséget ezen a területen".

 • A pécsi vízműháború ára

  Utánuk az özönvíz

  Ezzel az akcióval indult 2009-ben a Fidesz gazdasági szabadságharca - a vége hatalmas ráfizetés lett. Ugye tudják, ki állja a számlát?

 • Mesterházy Attila felemelkedése

  Kivárta a sorát

  Akkor lett az MSZP elnöke, amikor senki nem akart az lenni. Három év alatt akkora hatalmat szerzett pártjában, amekkorát Horn Gyulának sem sikerült. Hogy csinálta, és mi következik ebből?

 • Interjú

  "Don Quijote szimpatikus"

  Uladzimir Nyakljajeu költő, politikus

  Az ellenzék elnökjelöltje volt a 2010-es belorusz elnökválasztáson; most házi őrizetben várja, hogy a minszki bíróság ítéletet mondjon róla. Novelláskötete, a Kandúr a zsákban a minap jelent meg magyarul; e-mailen kérdeztük Európa utolsó diktátorának titkairól.

 • Tévésorozat

  Vörös özvegy

  Krimit és maffiafilmet várunk, lendületes akciókkal, feszes tempóval, érdekesen rosszarcú mellékalakokkal. S ha mindezt a Dexter egyik vezető forgatókönyvírója, Melissa Rosenberg kelti életre, az opció mindenképpen ígéretes.

 • DVD

  Üdv a mocsokban

  Semmi baj, másokkal is megesett már, hogy túl sokat nézték a Szemtől szembent, melynek temérdek macsó póza - nem szégyen ez - egy bizonyos korban (a mutáláson túl, de az első érettségi találkozón innen) igen lelkesítően tud hatni.

 • Film

  A mennyországot választom

  A hithez a hitelességen át vezet az út. Neveltetés nem számít, sem az, hogy a hittantanár, a plébános úr, netán a rabbi, az imám mit beszél - ha nem sugárzik belőle az ő életének a te életedhez szóló személyes, hiteles, igaz ragyogása, akkor minden prédikáció, példabeszéd és tanítás üres, merev, halott.

 • tévésmaci

  A láthatatlan vízilovak

  Amikor Sztupa és Troché találkoztak Szendvics elvtárssal, az épp a köszörűstől jött a Fő utcán. Özv. Horinkáné kétségkívül jól fen, mondotta, majd betessékelte a fiúkat egy útba eső üzembe, hogy mindjárt meg is mutassa, mit tudnak megélezett kései.

 • Minden világos

  J. J. Abrams: Sötétségben - Star Trek

  Mélységes mély a Star Trek univerzum kútja, s mélységes mély a Star Trek-rajongó (ismertebb nevén: trekkie) emlékezete. Nélkülük nyerhetetlen minden csata, melyben az Enterprise űrhajóra is szerep hárul; a trekkie-knek tett engedmények nélkül kiátkozásra van ítélve minden megújulási kísérlet.

 • Film

  Camille

  Megesik, főleg a filmeken, hogy az életükkel elégedetlen családanyák eszméletüket vesztik, hogy rögtön utána a gimiben térjenek magukhoz, kicsivel azelőtt, hogy semmirekellő férjük fiatalkori énjét magukba bolondítanák.

 • Film

  Hívás

  Egyszer minden hollywoodi üdvöske életében eljön a pillanat, amikor nem egy Bond-lány és nem a Macskanő szerepében kell ugrálnia, hanem inkább a szürke, középkorú egyenruhás bőrébe bújik, hogy nálánál ártatlanabb, szőkébb és fiatalabb tinédzserlányokat mentsen.

 • mi a kotta?

  Sikítani akarok

  "Ha még egyszer együttműködnénk valamin, Ariadné Naxosz szigetén lenne a címe, keveréke hősi mitológiai alakoknak XVIII. századi öltözékben, krinolinban, strucctollakkal, és beleszőve a commedia dell'arte figurái; Arlecchino, Scaramuccio, pojácák, hetvenkedő alakok, akik a buffo elemet képviselik, amely véges-végig összefonódik a heroikussal.

 • Lemez

  Frank hódítás

  Phoenix: Bankrupt!

  Korábbi zsebnyelvészi tevékenységem során jó darabig azon az állásponton voltam, hogy angolul nehezebb énekelni, mint szimplán beszélni, és nem gondoltam volna, hogy majd pont a franciák fognak megcáfolni.

 • Interjú

  Csak semmi turbófolk!

  Alba Hyseni énekesnő

  Szokatlanul mély, kontraaltnál is alacsonyabb fekvésű hangja, fellépéseinek vad, érzéki, intenzív hangulata különleges jelenséggé teszi a számos nyelven - így magyarul is kitűnően - beszélő, egyéni stílusú dalaival fellépő énekesnőt.

 • Koncert

  FreshFabrik

  Belegondolni is félelmetes, hogy a FreshFabrik húszéves, már-már (a popzenében) matuzsálemi korú zenekar lett az idén. A kilencvenes évek közepén ez a zenekar igazán új hangot hozott a magyar rockzenei életbe, köszönhetően annak, hogy képes volt az elsők közt elfogadhatóan énekelni angolul, illetve a külföldi trendekhez hasonlóan kilépni a rock/metal műfaj addigi keretei közül, és valami előremutatót alkotni.

 • Lemez

  Grime 2.0

  A grime Anglia egyik legfontosabb elektronikus zenei innovációja a 2000-es évekből a dubstep mellett. Létrejöttét a UK garage, a drum & bass és a hiphop édeshármasának köszönheti; hangzása gyakran futurisztikus, a basszusa pedig sokszor kifejezetten sötét, földbe döngölő.

 • Koncert

  Concerto Budapest

  Utazás a huszadik század mélyére - ezt kínálta a közönség számára a Concerto Budapest Gidon Kremert vendégelő hangversenye, amelynek programján az Éljük túl a Szovjetuniót! elnevezésű verseny két győztesét és egy holtában is diadalmaskodó zsenijét idézték a felhangzó kompozíciók.

 • Kiállítás

  Lompos, loncsos és bozontos

  Konceptualizmus ma

  A Paksi Képtárban Konceptuális művészet Magyarországon a kilencvenes évek elejétől alcímmel jelölt kiállítás kurátora, Tatai Erzsébet hatalmas feladatra vállalkozott - és sikerrel meg is oldotta.

 • Interjú

  "Nem eszem, nem iszom, pásztázok" – Benkő Imre fotográfus

  Fotósgenerációk látásmódját határozta meg alázattal és szorgalommal, évtizedeken át készített sorozataival. A híres cseh fotográfussal, Jindrich Streittal közös életmű-kiállítása és a Kogartban most nyíló csoportos bemutató apropóján beszélgettünk emlékgyártásról, utcai fotózásról, abba nem hagyásról az idén 70 éves örökifjúval.

 • Könyv

  Dés Mihály: Pesti barokk

  A fővárosi értelmiségi zsiványnak is megvan a maga Madeleine-keksze, ami beindítja az emlékezés megállíthatatlanul csapongó folyamatát, bár esetében ez egy Nyugatról származó babydoll. Áll hősünk a szekrény előtt, és felidézi Évit, az egyetlen igazit a körülbelül másfél szerelemből, és vele együtt a többtucatnyi pesti kalandot is, amelyek csak akkor tűntek értelmetlennek; papírra vetve már egy korrajz, egy pergő ritmusú anekdotázás nagyon is élő szereplői.

 • Könyv

  "Köszönöm és viszontlátásra"

  Uladzimir Nyakljajeu: Kandúr a zsákban

 • Rádió

  Irtózatos csönd

  Sztársáv

  Az éttermekben és kifőzdékben a kelleténél négy-öt osztással hangosabbra vett rádió alapvető tévedés: tudjuk persze, hogy az így "föltekert" zene a félnapi koplalás után végre ételhez jutó vendégek mohó csámcsogását és etikettre fittyet hányó evőeszköz-csörömpölését lenne hivatott elnyomni, de már önmagában is idegesítőbb, mint e kettő együttvéve.

 • "A hatalom majma"

  Mephisto a Nemzeti Színházban

  Megtartották az Alföldi Róbert vezette színház utolsó bemutatóját, Klaus Mann Mefisztó című regényének színpadi adaptációját, az új Nemzeti ötezredik előadását. Fellélegezhet a hatalom: hál' isten, itt a vége.

 • Színház

  Parasztopera

  A történet ismerős lehet bárkinek, ha nem az eredeti Pintér Béla-darabból, akkor a magyar balladákból, szappanoperákból vagy a közéleti személyiségekről szóló híradórészletekből. Esküvőre készülődik a család, csontvázakkal (ez esetben egy egész disznóval) a (hűtő)szekrényben.

 • Kés az agyba

  Graham Lineham: Betörő az albérlőm

 • chili&vanília

  Nem laska, laksa!

  A laksa tartalmas fűszeres, tésztás leves, amely elsősorban Malajziában és Szingapúrban népszerű, ahol a legjellemzőbb és legkedveltebb hétköznapi utcai ételek között tartják számon.

 • Új fertőzések?

  Szívemben bomba van

  Az elmúlt hetek szenzációja volt, hogy nálunk is felbukkant, sőt ölt is a szúnyogok terjesztette szívféreg. De az is gyorsan kiderült, hogy talán nem az ember lesz a legfőbb célcsoportja.

 • Munkásmozgalmi pantomim 1.

  Hogyan újítsd fel a Csepeledet?

  A gyereknap a Csepel Vas- és Fémművekben csuda móka volt. Mindig szombaton tartották, ezért a kerület általános iskoláiból elengedték a gyerekeket, már azokat, akiknek volt meghívójuk, mert akinek nem volt, az nem elég, hogy mehetett iskolába, ahol persze órákat nem tartottak, csak a napközis tanár szívatta szerencsétleneket az udvaron tréfás játékokkal, de még afféle osztályidegennek, retrográd elemnek is tekintették őket a tanárok és a diáktársaik.

 • Kölcsönbicikli Budapesten

  Nem csak egy körre

  Ma már nem számít különlegességnek Budapesten a biciklikölcsönzés. Pesten és Budán is találunk kölcsönzőket, melyek általában szaküzletként és javítóműhelyként is működnek. Átlagosan napi háromezerért juthatunk bringához, nyolc villamosjegy áráért.

 • Budapest és a bringásdivat

  A pincéből a vörös szőnyegre

  A biciklis közlekedés természetességét, elfogadottságát legjobban az mutatja, hogy miben tekernek egy város lakói. Míg pár éve elképedt reakciókat váltott ki, hogy öltönyben, szoknyában vagy magas sarkúban is lehet biciklizni, 2013-ra a legtrendibb dolgok egyike lett a bringázás.

 • Interjú

  Győzött a forradalom

  Kürti Gábor, "Kükü", a Magyar Kerékpárosklub elnökségi tagja, a Hajtás Pajtás futárszolgálat vezetője

  Megvan a "kritikus tömeg", itt az ideje az építkezésnek. A hazai Critical Mass egyik atyjával egy szakmai alapon működő, bringás civil szervezet létjogosultságáról, feladatairól beszélgettünk.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...