• MaNcs 25. évf. 28. sz. (2013. 07. 11.)

  "Ennél magyarabbá nem lehet tenni" - Győri Dávid a takarékszövetkezetekről

  Az állami tulajdonszerzés és az új hitelintézeti törvény a takarékszövetkezetek dezintegrációjához vezethet a Xallis Consulting ügyvezetője szerint. A takarékszövetkezeteket is kutató közgazdász úgy véli, a szektorban óriási versenyképességi potenciál rejlik, a takarékok pedig jelentős szerepet játszanak a kistelepülések lakóinak életében.

  2013 / 28
 • Ikrek és kutatás

  Van másik!

  Sokszor zavarba ejtik ismerőseiket, s nem csak azért, mert könnyű összetéveszteni őket. Számos hiedelem él velük kapcsolatban, némelyik igaz is.

 • chili&vanília

  Egreses clafoutis

  A clafoutis (ejtsd: klafuti) klasszikus francia édesség, amelyet hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek. A Franciaország középső részén lévő Limousin tartomány az eredeti otthona, és az autentikus recept szerint maggal együtt kerül bele a gyümölcs, mivel a magja egyrészt ízt is ad, másrészt így nem fő ki a cseresznye rózsaszín leve.

 • A széncsata vége - A Márkushegyi Bányaüzem bezárása

  Az utolsó mélyművelésű szénbánya Magyarországon - ez ugrik be elsőre, ha a Vértes alatt húzódó Márkushegyi Bányaüzemről van szó. Meg persze a csődeljárások, a szénfillér és a mindig elodázott bezárás. Idén azonban eldőlt: 2015-től nem üzemel Márkushegy, mely tény egy szakma halálát is jelenti.

 • Gárdos István

  Lerohanás

  A takarékszövetkezetek integrációja

  Bár eredetük a 19. század második felére nyúlik vissza, a mai takarékszövetkezetek közvetlen elődei a múlt század hatvanas éveitől kezdték meg működésüket. Tevékenységük ekkoriban a kis településeken folytatott betétgyűjtésre korlátozódott; lehetőségeik a nyolcvanas évek vége felé kezdtek bővülni.

 • Kőszeg Ferenc

  Párhuzamos indokolások

  Kis János és Tölgyessy Péter a harmadik köztársaság összeomlásáról

  A közelmúltban két jelentős írás vizsgálta, miért is omlott össze a harmadik köztársaság, és mik a feltételei, esélyei a demokratikus jogállam helyreállításának. A két írás szerzője az 1989-es fordulat egykor szorosan együttműködő, majd egymással szembefordult két főszereplője: Kis János és Tölgyessy Péter [Kis János: Az összetorlódott idő (2007-2013).

 • Ara-Kovács Attila

  Orbán Viktor távolodik

  A Tavares-jelentés után

  Jeszenszky Géza, a volt külügyminiszter, Magyarország jelenlegi oslói nagykövete 1986-ban publikált egy kiváló könyvet, melynek címe: Az elveszett presztízs. Magyarország megítélésének megváltozása Nagy-Britanniában (1894- 1918).

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Túszdráma

  Túszdráma áldozataivá teszi szeretett népét a magyar kormányfő, amikor sorozatosan ujjat húz az Európai Unióval. Számíthat rá ugyanis, hogy még azok az uniós politikusok sem mernek komoly szankciót javasolni Magyarországgal szemben, akiknek a jogérzékét nagyon is bántja kormánya jogtipró magatartása.

 • Takács Ferenc: Kapirgáló

  Szabad a cenzúra, szabad valahára... - I. rész

  Pár hónapja Táncsics (Stancic) Mihály élete és munkássága táján kapirgáltunk. A bátor népbarát egyebek között a sajtószabadság lelkes harcosa és a cenzúra mindenre elszánt ellensége volt, könyvet is közzétett e tárgyban (Sajtószabadságról nézetei egy rabnak, 1844), melyet külföldön, Lipcsében kellett megjelentetnie - a cenzúra aligha engedélyezte volna a cenzúraellenes munka honi kinyomtatását.

 • Veled is megtörténik 2.

  A múlt héten a Debreceni Törvényszék Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét kémkedésre felbujtásért két év tíz hónap végrehajtandó, Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt vezetőjét kémkedésért ugyancsak két év tíz hónap végrehajtandó, és Laborc Sándort, Galambos utódját bűnpártolásért egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

 • Veled is megtörténik 1.

  Demján Sándor nagyvállalkozó, az egyik leggazdagabb magyar levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben nehezményezi a takarékszövetkezetek bedarálására szerkesztett törvény tartalmát és elkészítésének módját, mondván, sutyiban eszkábálták, mindenféle ilyenkor okkal elvárható egyeztetés teljes mellőzésével.

 • "Gondok vannak a nyugdíjasotthonokkal is"

  Michaë‘l Bouvard, az SOS Homophobie francia civil szervezet alelnöke

  Hónapokon át tartó heves vita és megatüntetésekbe torkolló ellenkampány után májusban lépett hatályba Franciaországban a házasságkötés és örökbefogadás intézményét az azonos nemű párokra is kiterjesztő törvény.

 • Szívás, szopás, kancsuka - Új családvédelmi törvény Oroszországban

  Míg a világ boldogabb felében sorra legalizálják az egyneműek házasságát, addig Oroszországban az elmúlt hónapban különösen represszív törvényeket fogadtak el a melegek ellen. De nincs biztonságban senki, aki nem a "vaginális behatolást" választja.

 • Orbán és az EU a kormánypárti sajtóban

  Ordasok közt veled lenni

  A Tavares-jelentés kormánypárti fogadtatását ugyanazok a szólamok határozták meg, melyek minden egyéb probléma magyarázására is hivatottak: az extraprofitjuktól megfosztott multik ármánya, a hazai és nemzetközi liberálbaloldal összeesküvése.

 • Egy volt HÖK-ös ügyvéd további szerződései

  Hálózatban

  Másfél hónappal ezelőtti írásunkban a Fideszhez és személyesen Pokorni Zoltánhoz közel álló volt HÖK-ös vezetők ügyvédi irodáival foglalkoztunk. Közülük az egyikben nem csak a Hegyvidék lát fantáziát.

 • Bronz, aranyáron - Andrássy Gyula szobra a Kossuth téren

  Szobrászkollektíva készítheti el Andrássy Gyula gróf - 1906-1945 között a Parlament előtt álló - nagyméretű lovas szobrának másolatát. A Bencsik Alkotóközösség Művészeti Kft. nettó 440 millió forintért végzi el a munkát, a szobrot jövő tavasztól láthatjuk - írtuk két éve.

 • "A sivatag kell hozzá"

  Josh Homme - Queens Of The Stone Age

  Az 1992-es Blues For The Red Sunnal a Kyuss tagjaként megteremtette a stoner rockot, a 90-es évek végén alapított második zenekara, a Queens Of The Stone Age pedig repetitíven lüktető, erőteljes sivatagi zenéjével az ezredforduló után Amerika egyik meghatározó rockzenekarává vált.

 • Lemez

  Született júliusban

  Három új elektronikus poplemez

  Többé vagy kevésbé jól sikerült, de mindenképpen karakteres albumokat gyűjtöttünk egy csokorba - nem csak nyárra való lemezeket.

 • mi a kotta?

  Süss fel, és ragyogj

  "Joseph Heyden belső-tisztviselőnek minősül, és akként kezeltetik. Ezért a Herceg úr őfőméltósága kegyesen bízik abban, hogy magát hercegi udvarhoz tartozó, tisztességes belső-tisztviselőhöz méltóan, józanul viseli, s alárendelt zenészeit nem brutálisan, hanem higgadtan és szerényen, nyugodtan, derekasan vezeti majd, kivált, ha magas uraságok előtt muzsikálnak.

 • Lemez

  Alice In Chains: The Devil Put Dinosaurs Here

  Lassan eljön az az idő, amikor nem számít majd lényeges kérdésnek, hogy az Alice In Chainsnek van-e létjogosultsága a jelenben, vagy sem.

 • "Kifogástalan a világítás" - Déborah Révy színésznő

  Magas művészet vagy nettó pornográfia, ez a nagy kérdés a nemrég bemutatott Q - Érzékek birodalma című film kapcsán. Déborah Révy, a film főszereplője Budapesten járt, hogy tisztázza a tisztázandókat.

 • tévésmaci

  Az örvös medvék egyetemén

  Amikor Sztupa és Troché egy multinacionális vállalat megbízásából látogatást tettek a burnyákoknál, nagy reverenciával fogadták őket. Maga az elnök küldött értük a repülőtérre egy bizalmi embert, természetesen inkognitóban.

 • Animációs film

  Gru 2

  Újabban szokás az animációs filmekben is a gonoszság természetéről elmélkedni (Megaagy, Shrek). Filmünk első része e kérdéskör minden aspektusát körbejárta és jól meg is váltotta bizarr antihősünket, így a második részre nem maradt más, mint még elvetemültebbé tenni.

 • Film

  Szarajevó gyermekei

  A nőiességet el lehet fedni fejkendővel. Talán a múltat is. Sőt, a múlt - esetünkben a délszláv háború - borzalmait tán csak így lehet elfedni.

 • Színház

  Mohácsi veszedelem – Hippolyt

  "Ha valaki a Rózsadombon kényszerül villát venni, annak az élete csőstül megváltozik: a Rolls Royce szervíz [sic!] egy rablás, a vörös kaviár méregdrága, a Dom Perignon pezsgő borsos..." - olvasható a szöveg a kis műsorlapon, alighanem annak érzékeltetésére, miről is nem szól majd a Mohácsi testvérek Hippolytja, amely az alkotók gyakorlatának megfelelően ezúttal is kiadós alcímmel lett megajándékozva: .

 • Színház

  Vagy nem

  Bocsárdi László Hamletje Gyulán

  Új formái és tartalmai alakulnak ki a Hamlet-játszásnak, és ebben semmi meglepő vagy szentségtörő nincsen, hiszen ez éppen a dráma elevenségét mutatja.

 • Üvegcserép a szívben - Bíró Kriszta színész, író

  A legtöbben az Örkény Színház színészeként ismerik, pedig két regényadaptáció után a nőNYUGAT című előadás szövegkönyvéért megkapta a Színikritikusok Díját, a Könyvhétre pedig már a harmadik prózakötete jelent meg Fércmű címmel.

 • Könyv

  A megtisztítás tárgya

  György Péter: Állatkert Kolozsváron - Képzelt Erdély

  Nem egy Erdély van, hanem több, ez György Péter könyvének egyik és korántsem egyetlen fontos állítása. Egy naiv ideológiakritikus talán megállna kettőnél, és azt mondaná, egyfelől ott a képzelt Erdély, másfelől ott a valós - és mint szomorú búvár Kosztolányi Esti Kornél-versében, próbálná felhozni valahonnan a mélyből az "igazit".

 • "Minden irritál" - Bret Easton Ellis

  Néven nevezi a puhányokat, az udvariaskodókat, azokat, akik az igazi mélységek helyett az irodalmi körök kegyeit keresik. Ő maga aztán távolról sem udvarias: akkor sem, ha tweetet ír, akkor sem, ha irodalmat. Az Amerikai psycho, a Holdpark és a legutóbb megjelent Királyi hálószobák szerzőjét Los Angeles-i otthonában ébresztettük hívásunkkal.

 • Interjú

  Szentély a kert végében

  Sebestény Anikó kulturális antropológus

  A helyi kultúra kebelezte be a globális kultúrát, és nem fordítva – véli a Bali kultúrájáról szóló első magyar könyv szerzője, akivel a balinéz tolerancia, tradíció, vallás, turizmus és a véres közelmúlt kölcsönhatásairól beszélgettünk.

 • Képregény

  Csordás Dániel blogja

  Az énblogok népszerűsége mintha megkopott volna: személyes örömeink és keserveink megosztásának immáron a legnépszerűbb közösségi oldal üzenőfala vált az elsődleges felületévé.

 • Könyv

  Szergej Szedov: Anyukamesék

  "Nincs a világon olyan ember, akit ne anya szült volna, így ezek a mesék mindenkit érdekelnek, gyereket és felnőttet ugyanúgy." A szerző lefegyverző érvelésével nehéz mit kezdeni. Miközben ragasztgatjuk vissza a lapokat, melyeket közvetlenül a fenti sorok olvasása után, kritikushoz méltatlan felindultságunkban kiszaggattunk a könyvből, szemünkbe ötlik az első oldalon a beillesztendő fénykép számára készült üres keret és alatta a felirat: drága édesanyám.

 • Könyv

  Jónás Tamás: Lassuló zuhanás

  Jónás Tamás költészetében központi fontosságú annak az illúziónak a felkeltése, hogy a versekben maga a hús-vér szerző szólal meg. E hús-vér szerző élete pedig, tudhatjuk meg a versekből, igen boldogtalan volt és maradt.

 • Kiállítás

  Elnyúló bomlásban

  Withered - lengyel művészek a Kisterem Galériában

  Június végén zárt a Kis Varsó (Gálik András-Havas Bálint) kiállítása a gondolkodásmódjukkal rendkívül kompatibilisnek tűnő varsói BWA galériában, ahol a modernizmus örökségének tárgyi reprezentációja a rájuk jellemző finom konceptuális minimalizmuson keresztül jelent meg.

 • Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged

  Jógázó nyugdíjasok a tudásgép gyomrában

  A Gogol utca 32. parkolójában a gyanútlan sétáló méretes robottal találja szembe magát. Valódi mivoltára csak mélyreható vizsgálódás után derül fény; hivatalosan ő az egykorvolt asztalosműhely ipari elszívója, röviden portorony.

 • Rádió

  Tökéletesedjetek tovább!

  Dekoltázs

  Nem azért foglalkozunk ezzel a műsorral, mert a bulvár révén szeretnénk olvasottságunkon javítani, ellenben a vidéki rádiók ügyét fontosnak tartjuk, s ha egy ilyen csatorna jelentkezik Dekoltázs címen női magazinnal, azt nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

 • Tévétorrent

  Dates

  A Skins alkotója, Bryan Elsley nem bonyolította agyon: a húszperces epizódokban netes párkeresőn ismerkedő londoniak találkoznak zárt terekben, zene nélkül, zavarba ejtően naturalista tónusban megmutatva magukat. A maroknyi szereplőt mozgató széria epizódjai alapvetően zártak, bár egyes részek lazán kapcsolódnak egymáshoz.

 • Tévétorrent

  Ray Donovan

  Alig vagyunk túl az ismerkedésen, de annyi már most kivehető, hogy Ray Donovan személyében a gazdagok és szépek sleppjébe tartozó segéderők egy izgalmasabb példányát találta meg egy friss tévésorozat.

 • Tévétorrent

  Mistresses

  Már az első jelenetekben a képünkbe kapjuk: ölelésekből és csókokból kibontakozó szereplők, szoftpornóba illő combsimítások és évtizedekkel ezelőtt még megbotránkoztatónak számító fehérnemű-kombinációk.

 • Ilka csárda/Göd

  Erdély édes, de vajon elmondható-e ugyanez a ház palacsintájáról? Az Ételhordó munkatársa ott járt, ahol a Duna kanyarodik.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...