• MaNcs 25. évf. 29. sz. (2013. 07. 18.)
  Államosítják a lakossági hulladékszállítást

  Kukába vele

  Működő közszolgáltatást dúl fel az illetékes államtitkárság, ráadásul az államosítással komoly adóbevételről is lemond. A szektor szereplői szerint az átalakítás garantáltan veszteségessé teszi az ágazatot. A rezsicsökkentés már csak ráadás.

  2013 / 29
 • Tévétorrent

  Pod prikritie (Undercover)

  A bolgár nemzeti televízió saját gyártású akció-krimi sorozata sokban hasonlít az MTV Tűzvonalban című szériájára. A rendelkezésre álló forrásokhoz képest jó minőségben kivitelezett, magát rettentő menőnek gondoló, az amerikai mintákhoz foggal-körömmel ragaszkodó iparosmunka, ami görcsösen be akarja bizonyítani, hogy Bulgária is tud olyat, mint az amerikai szuperprodukciók (a bénán megoldott termékmegjelenítésben még felül is múlja őket).

 • Tévétorrent

  The Bible

  A félreérthetetlenül hű adaptációnak készült sorozat első kőtáblájára a tiszteletadást, az ismeretterjesztést és a hatásvadász formavilágot vésték.

 • Tévétorrent

  New Girl

  Jess szép, de nem úgy, okos, de nem úgy, csupa báj, kicsit furcsa és csak kicsit idegesítő, de mindenképpen szeretnivaló. A rövid főcímben megjelenő kérdésre - Who's That Girl? - ezzel gyakorlatilag válaszoltunk is, még jó, hogy nem ez lett a sorozat címe.

 • Balázs Zoltán

  A kudarc nyomában

  Vitában Kis Jánossal

  Kis János Válogatott műveinek első kötete húsz év úgynevezett politikai írásait tartalmazza (nyilván nem az összeset, de a mértékadókat). A kötet címe megegyezik a legutolsó nagy ívű eszmefuttatással, amely Az összetorlódott idő címmel jelent meg a Beszélőben, s amelyről szerencsém volt néhány bekezdésben véleményt mondani a hvg.

 • Kovács Vera

  Önálló élet

  Vezet-e kiút a hajléktalanságból?

  Kőbányai hajléktalan emberek egy csoportja 2012 tavaszán A Város Mindenkié (AVM) csoporthoz fordult: a Terebesi-erdőben kunyhóikat hivatalos eljárás nélkül, jogszerűtlenül próbálta lebontatni a kerületi önkormányzat.

 • Takács Ferenc Kapirgáló

  Szabad a cenzúra, szabad valahára... - II. rész

  A múlt héten a nem hivatalos cenzúra táján kapirgáltunk, amely a szólásszabadság árnyékában afféle aljnövényzetként tenyészik: megvizsgáltuk, miként tűnt el Táncsics Mihály neve mellől a communisticus jelző az antikvarium.

 • László Géza: Visszajátszás

  Hideg fej és forró szív

  Miniszterelnökünk nemrég Matolcsy Györgyöt Ludwig Erhardhoz, az 1948 utáni német gazdasági csoda atyjához hasonlította, mondván, mindketten fantaszták voltak és sikeresek. A párhuzam tág teret nyit az asszociációknak, de egy különbség szinte kiveri a szemünket: míg a mostani magyar növekedési modell a politikus Orbán Viktor szellemi terméke, addig az egykori eredményes német gazdasági átalakulás koncepciója a szakemberé, Ludwig Erhardé.

 • Olvasói levelek

  "Kirekesztőből kirekesztett lettem"

  Magyar Narancs, 2013. július 4.

  Nem örültem a hírnek, miszerint Szegedi Csanád zsidó identitásával Baruch Oberlander foglalkozik. Nem azért, mert bármilyen előítéletem van a rabbival szemben. Tiszteletre méltó az a hálózat, melyet hatalmas erőfeszítéssel létrehozott.

 • A szerk.

  Ne küldjetek!

  A Medián múlt héten a HVG-ben közzétett felmérése szerint a teljes lakosság 64 százaléka véli úgy, hogy nincs szükség a kormány által nyomott "szabadságharcra", és mindössze 30 százalékuk gondolja azt, hogy a kormánynak az Európai Unióval szemben meg kéne védeni az országot.

 • A szerk.

  Földközelben

  Kedd délután az MSZP és az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (EPM) pártszövetség közzétett két megállapodást: az egyik a közpolitikai alapelveket, a másik az egyéni képviselő-állítás szempontjait rögzíti.

 • "A tranzitországok félszívűek voltak"

  Gerhard Mangott osztrák szakértő az európai földgázellátásról

  Május végén csöndesen kimúlt a Nabucco-projekt, annak a földgázvezetéknek a terve, amelyet az orosz fölgáz kiváltására épített volna pár európai ország, köztük hazánk is. Az iráni, azeri, netán türkmén gáz behozatala kútba esett - ám Európa függése az orosz földgáztól mégsem erősödik majd drámaian.

 • Antiszegregációs Kerekasztal

  Hasztalan asztal

  Harmadik ülése után sem világos, hogy a minisztériumi kezdeményezésre összeült Antiszegregációs Kerekasztalnak ebben a formájában van-e értelme. A civil oldal kezdeményez, a minisztérium érdeklődést mutat, de konkrétum egyelőre nincs.

 • Állami bénázás az e-útdíj bevezetése körül

  Tévútdíj

  Július 1-jén indult Európa egyik legdrágább elektronikus útdíjrendszere Magyarországon. A HU-GO névre keresztelt fejlesztés a horribilis árak ellenére is technikai hibákkal teli, ráadásul az uniós irányelveknek is neccesen felel meg.

 • „Ha kihagyjuk, lelkünk rajta”

  Lendvai Ildikó az MSZP rossz döntéseiről

  1994-ben került a parlamentbe, húsz év után - akárhogyan alakul is a választások eredménye - távozik. Volt az MSZP elnöke és frakciójának vezetője, fontos pártbeli folyamatok részese és tanúja.

 • tévésmaci

  Sas, sas!

  Amikor Sztupa és Troché a Lánchíd korlátjának dőlve bámulták a Dunát, pont középen találkoztak. Sztupa Buda felől jött, Troché szemből. Az utolsó két lámpaoszlop között huszonkét lépés, tizenegy-tizenegy; nyár volt, a rengeteg turistától sajnos nem lehetett pisztolypárbajosat játszani, mégis egyszerre értek a helyszínre, s rövid üdvözlések után már neki is dőltek a korlátnak a Margit-sziget felőli oldalon.

 • Film

  Tűzgyűrű

  Az általános vélekedés szerint Guillermo del Toro mexikói filmrendező, a horror/sci-fi határvidék pionírja, a rajongók örök patrónusa és Az őrület hegyei című klasszikus rémtörténet megfilmesítésének első számú lobbistája felette áll a műfaji nagyátlagnak, az éjjellátóval is csak a kasszát látó, lusta és fantáziátlan hollywoodi iparosok tömegének.

 • Film

  Péntek Barcelonában

  Van itt minden, sőt még annál is több: válás spanyol módra, féltékenységből elkövetett padon ülés, késői megbánás, eltékozolt élet, elhidegülés és visszatalálás, megzavart kutyasétáltatás, női és férfititkok felfedése, megérdemelt munkahelyi megszégyenítés - és mindezek szépen epizódokba szedve, s minden epizódban legalább egy nemzetközileg is ismert spanyol ajkú férfisztár.

 • Film

  A magányos lovas

  Egy zsánert feléleszteni csoda. Még egyet: hübrisz. Hiába sikerült anno Gore Verbinski csapatának a Karib-tenger kalózaival lelket lehelni egy műfajba, a western nem járt ilyen jól velük. Talán azért, mert a lassú párbeszédek a szikkadt tájban és a hosszú csendek leple alatt bagót rágó típusfigurák kevéssé lelkesítők, vagy azért, mert kalózokról nem érdemes cowboyokat másolni.

 • Film

  Senki többet

  Miközben Giuseppe Tornatore szüntelenül filmezi befordult férfihősei édesbús drámáit, rendre előáll egy-egy ridegebb zsánerdarabbal is, mint legutóbb Az ismeretlen (2006) című szép női thrillerrel - friss művében pedig e két vonulat egyesül.

 • "Szerencsére nem tudok kottát olvasni"

  Giuseppe Tornatore filmrendező

  Az 1988-as Cinema Paradiso óta nem volt akkora sikere, mint a Senki többet című romantikus filmdrámával, amit most adnak a hazai mozik.

 • Tévé

  Iskolatévé

  Veled is megtörténhet

  Ha a latin szentenciák ismerői megrögzötten másképp tudják is, azért persze már régóta a televízió az élet tanítómestere. Divattippektől a valóságshow-k érintkezési etikettjéig, a csillagjegyek sorsdöntő jelentőségének sulykolásától a tiszta énekhang fogalmának viszonylagosságáig szinte minden tárgyban oktat minket a tévé, csak győzzük figyelemmel.

 • rés a présen

  360 fokban

  Kovács Marcell billentyűs

 • mi a kotta?

  Az éneklő kongresszus

  Az európai történelem ismerői alighanem már gyorsan korrigálták is magukban a fenti címet, ekképpen: a táncoló kongresszus. Csakhogy a Napóleon feletti győzelmet ünneplő, az európai rendet pedig újra- és visszarendező bécsi kongresszus nemcsak a táncot ropta, de énekelt is, éppenséggel a nyilvános pályafutása csúcsain járó Ludwig van Beethovent.

 • Lemez

  Token Introspective

  A belga Token kiadó nem véletlenül lett az utóbbi évek egyik kiemelkedő technós cége: egyszerűen nem ad ki rossz zenét.

 • Balaton Sound

  Egy este, két ujj

  Four Tet, Two Fingers

  Az általunk sajnos kihagyott csütörtök (Crystal Castles, Justice, Todd Terje, Scuba) mellett talán a BS zárónapja tűnt a legizgalmasabbnak - több olyan előadóval, aki soha nem járt még nálunk, és egy kedves visszatérővel.

 • Bombasztikus szónoklatok - Kanye West: Yeezus

  Művészi megújulás vagy hatalmas blöff? Megfejtjük a Fekete Jézus, a saját mérhetetlen egójába belecsavarodott Kanye West fura új lemezét.

 • Balaton Sound

  Győzelem egyéniben

  Wu-Tang Clan, Nas

  Az idei Balaton Sound felhozatala jól festett hiphopügyileg. A nyitónapon például a Wu-Tang Clan lépett fel a nagyszínpadon, egységesen, kollektívaként, márpedig ilyen mennyiségben egyszerre soha nem jártak nálunk (azért egyenként előfordultak már errefelé, elsősorban a Dürer kert környékén).

 • rés a présen

  Nem vicc

  Dés András zenész

 • rés a présen

  Az aktualitás a mű maga

  Dinyés Dániel karmester, zeneszerző

 • "Sose késő meghülyülni" - Víg Mihály zenész

  A Balaton zenekar alapítója 1984 óta dolgozott Tarr Béla filmjeiben. Legutóbb Alphan Esüeli isztambuli filmrendezővel működött együtt a The Long Way Home című filmben. Az Ördögkatlanon Keresztury Tiborral vigad sírva, ha addig fel nem csap szakácsnak.

 • Könyv

  Csaplár Vilmos: Edd meg a barátodat!

  Csaplár Vilmos Edd meg a barátodat! című regénye úgy indul, hogy a kis Lilik csak nem akar kakálni. Visszatartja, visszagyömöszöli magába a székletet, ki ne jöjjön belülről a sok, felgyülemlett felesleg. Úgy bánik vele, ahogy a múltunkkal szoktunk: szenvedünk tőle, de el nem engedjük.

 • Könyv

  Neil Gaiman: Óceán az út végén

  Szakszóval szívásnak mondják, ha az ember hetedik születésnapi zsúrjára egy lélek sem jön el - ezzel a felütéssel Gaiman máris felhelyezte hősét a magányos születésnaposok komoly irodalmi hagyományokkal bíró polcára, de mivel Gaimanről van szó, valahol a kert végében már mocorognak a nem evilági hatalmak, hogy kezelésbe vegyék a szívóágon lévő születésnapost.

 • Könyv

  A lehetőségek könyve

  Robert Musil: A tulajdonságok nélküli ember

  Musil regénye köztudottan a 20. század szörnyetegei közé tartozik; sokkal többen tudnak róla, mint ahányan olvasták, és akik olvasták, feltehetően azok sem olvastak el belőle minden sort, bár egyes részeket akár tízszer is áttanulmányoztak - valami ilyesmit írt Roland Barthes a saját olvasói gyakorlatáról Proust-ciklusa esetében.

 • Kiállítás

  Kallos Bea: Little Miss

  Kallos Bea Little Miss című kiállítása tökéletesen alátámasztja azt az alapvetést, hogy egy kiemelkedő fotóriport elkészítése nem az első kattintással kezdődik, hanem a jó téma megtalálásával.

 • Kiállítás

  Történetmesélő állat

  A történelem terhe - Roskó Gábor retrospektív kiállítása

  "Egy utalások nélküli világban bizonytalanul érezném magam" - az idézet a művész 9x9 ZOO című, 2001-ben kiadott könyvében, illetve a Modem egyik falán is olvasható. Az apró rajzon egy öltönyben üldögélő és teázó elefánt közli ezt egy heverésző macskával: kicsit olyan érzésünk támad, mintha a pszichológus és a páciens viszonya megfordult volna.

 • "Energia, boldogság, szabadság"

  Omara Portuondo - Buena Vista Social Club

  A Buena Vista Social Club nem is annyira egy zenekar neve, inkább egy bányamunkásé, aki a mélyből a felszínre hozza a már régóta ott lévő, de a világ elől elzárt nemesfémeket. A BVSC olyan énekesekből és zenészekből áll, akik évtizedekkel korábban voltak sikeresek.

 • rés a présen

  Irányított szabad idő

  Várnagy Kinga színész

 • Színház

  Giccsen innen

  A vágy villamosa Miskolcon

  Szívesen beszállnék egy elemző vitába Tennessee Williams A vágy villamosa című darabjáról, és hoszszan tudnék érvelni amellett, hogy mindent összevetve igazi giccsparádé az egész, kezdve a "fehér liget" nevű Blanche DuBois-val, folytatva a "persze hogy lengyel bevándorlóivadék", vadállati ösztönlény Stanleyvel, végezve a "persze hogy melegproblematika a háttérben" Blanche-frusztrációval.

 • chili&vanília

  Kebab karaz

  Marhahús és meggyszósz - de mennyire másképp, mint a mi napközis fogásunknál! Ez az étel az elmúlt év egyik nagy felfedezésének bizonyult számomra; egy New York-i szír étteremben volt szerencsém kóstolni - remélem, egyszer majd eredeti származási helyén, a nagy múltú közel-keleti városban, Aleppóban is megtehetem (amely manapság sajnos nem éppen kitűnő gasztronómiájától hangos).

 • A harag pszichológiája

  És mindig dühbe jövünk

  A hét főbűn egyike, noha természetes reakció. A társadalom nem tud mit kezdeni vele, ezért tiltja, hiszen fennáll a veszélye, hogy a harag vagy a düh agresszivitást, erőszakot vált ki.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...