• MaNcs 25. évf. 3. sz. (2013. 01. 17.)
  Interjú

  "Tudod te, mennyibe kerül egy jobb temetés?"

  Gálvölgyi János színész

  Műsort vezet a Klubrádióban, mindig a kultúráról beszél és beszéltet; könyvről, színházról, filmről, kiállításról. Makacsul nyomja, mintha hallgatóinak az lenne a legnagyobb gondja, merre menjenek, mit nézzenek meg a hét végén. Esténként játszik, hisz színész.

  2013 / 3
 • Nyírtelek

  Megvannak - egy gyermekkollégium nehéz napjai

  A nem állami fenntartású intézményeket érintő törvényi változások idén az ellehetetlenülés szélére sodorták az alapítványi intézményeket. Köztük a nyírteleki Kedvesház Kollégiumot, amely 25 gyereknek az egyetlen esély a kitörésre.

 • Bedőlt miskolci fejlesztések

  Füstbe ment tervek

  Két leállított, egy el nem kezdett és egy elutasított projekt a mérlege Miskolc 2012-es nagyberuházásainak. A 2010-ben hatalomra került fideszes városvezetés valamennyi jól előkészített uniós támogatottságú projektbe beavatkozott.

 • Sághy Miklós

  Fejétől vérzik

  A kormány felsőoktatás-politikájának ellentmondásairól

 • Mélyi József: Pálya a magasban

  Sidrák, Misák, Abednégó

  "You didn't know of Bendigo! Well, that knocks me out!" (Arthur Conan Doyle: Bendy's Sermon)

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Játszik velünk a nyelv

  Tudós barátom, a francia nyelv professzora mesélte, hogy élete egyik legnagyobb sikerét akkor aratta, amikor egyszer egy francia társaságban a beszédébe belefűzte a "fából vaskarika" kifejezés szó szerinti francia fordítását.

 • A szerk.

  Tököt vagy csütörtököt

  Ha viszont az ellenzék túl hamar áll be a szocpárt mellé, akkor mi az értelme a létüknek? Mekkora a pont jó távolság az MSZP-től, és mikor annyi? Mit gondol erről Bajnai, mit a Milla és mit a Szolidaritás? Vajon ugyanazt?

 • A szerk.

  A hülyék királya és a bolond

  Elolvasta-e már azt a cikket, amiről úgy mondott véleményt, hogy nem is olvasta? Most is megtenné azt a kijelentését? Foglalkozik avval, hogy az igazi bűnösöket elvigye a kommandó?

 • A szerk.

  Régi nóta

  A dolgok jelenlegi állása szerint Magyarországon elképzelhetetlen annyira rossz gazdasági-társadalmi helyzet, ami kijózanítólag hatna a politikára és a nettó demagógia föladására késztetné a politikusokat.

 • Jézus borravalója

  Tomás Sedlácek: A jó és a rossz közgazdaságtana

  A szerző közgazdász, Václav Havel, majd a cseh pénzügyminiszter és a miniszterelnök egykori tanácsadója, jelenleg egy kereskedelmi bank stratégája, egyetemi katedrák, publicisztikarovatok és nemzetközi előadó körutak ünnepelt sztárja.

 • Francia intervenció Maliban

  Ellencsapás

  Az elmúlt napok eseményei némileg átértelmezik Párizs afrikai szerepvállalással kapcsolatos álláspontját, Francois Hollande profiljáról nem is beszélve.

 • Interjú

  "Fokozatosan szétfoszlott"

  Martin Bútora szlovák szociológus Csehszlovákia széteséséről

  Tényleg a népakarat ellenében történt? Kik ambicionálták inkább, a csehek vagy a szlovákok? S ki jutott többre általa? A pozsonyi közélet kiemelkedő figuráját, Václav Havel egykori tanácsadóját, volt szlovák elnökjelöltet a cseh-szlovák szétválás 20.

 • Megint felszámolják a feketegazdaságot

  Ötletparádé

  A nemzetgazdaság belső forgalmának legalább harmada a feketegazdaság kategóriájába sorolható a becslések szerint. Az emiatti költségvetési bevételkiesés ezermilliárdokban mérhető. A kormányzatnak a gazdaság fehérítését célzó költségvetés-javító programja viszont legfeljebb kétszázmilliárd forinttal számol.

 • Milliárdos átverés nem létező banki termékekkel

  Sírba szállt

  Veress Gabriella, az Allianz korábbi közvetítője nemcsak a pénzintézet nevével, de okmányaival és bélyegzőjével is visszaélt, amikor nem létező banki terméket kínált. A piramisjáték szervezője 2011 áprilisában meghalt.

 • Orbán katolikus szövetségese: Osztie Zoltán portréja

  Az Úr civilje

  Osztie Zoltán belvárosi plébános a kilencvenes évek derekán tűnt fel a közéletben a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elnökeként, egy törvénytelen választás eredményeként. Egyházi körökben is nyíltan bírálták, mert vezetése alatt a szervezet pártpolitikai befolyás alá került.

 • Interjú

  Több mint nő

  Francois Cluzet színész

  Tolószékes arisztokratát játszott az utóbbi idők legnagyobb európai filmsikerében, az Életrevalókban, és sűrűn használta a lábát (hisz sokat kellett menekülnie) az utóbbi idők tán legjobb francia thrillerében (Senkinek egy szót se!

 • Tévé

  Gyere, világ!

  Világ+Kép

  Miközben az MTVA a székháza körül einstandol, odabent takarékoskodik és létszámleépít könyörtelenül, meglepetésünkre készülnek műsorok; illetve egyet láttunk, egy nem túl méreteset, de az értékelhetőnek bizonyult.

 • tévésmaci

  A kutya meg a bicska

 • Dredd

  Persze, reneszánszát éli a képregény-feldolgozás, a Marvel-hősök után vászonra ért a 2000 AD Dredd bírója is. A rajongók bizonyára tűkön ültek, a többiek a 95-ös Stallone-verzió bukása után, meglehet, szkeptikusabban várták a produkciót.

 • Jack Reacher

  Tom Cruise imázsának építésén legalább annyian munkálkodnak mostanság, mint a rombolásán - a zászlót mindkét fél előtt maga Cruise viszi.

 • Vérturisták

  A hosszú évek munkájával felhalmozott lelki defektusok és a szabadjára engedett gyilkos ösztönök igen széles tárházát kínálja Ben Wheatley vidám-véres dolgozata, mely egy nappaliból indul, ahol a brit kisrealisták is szívesen elidőznek - a ráérősek akár egy teljes életmű erejéig.

 • Különleges kapcsolatok

  Roger Mitchell: A király látogatása - Hyde Park on Hudson

  Kedvencünk, Bertie és Elizabeth ím visszatért, lévén A király látogatásában A király beszéde folytatását tisztelhetjük.

 • Film

  Rozsdás fegyver

  Quentin Tarantino: Django elszabadul

 • Az ellenség angolja

  James Marsh filmrendező

  Dokumentumfilmesként Oscar-díjas, játékfilmesként ígéretes kezdő: első próbálkozása bukás volt, a második kritikai siker: a hazai mozikban is látható Kettős játszma rendezőjét kérdeztük telefonon.

 • Opera

  Nincs megváltás

  Richard Wagner: A bolygó hollandi

  Wagner-bicentenáriumon Wagner-bemutatóval kezdődik az év a Magyar Állami Operaházban - forma szerint és távolról tekintve ez bizony a maguktól értetődő dolgok kicsiny és biztonságos világába tartozó esemény. Persze aki akár csak felszínesen is tájékozott e témában, az tudja, hogy a valóság ezen a tájékon nem kedvez a szemre maguktól értetődő dolgoknak.

 • rés a présen

  Sokat gyalogolok céltalanul

  Béres Márta színész

 • -011- Alkotócsoport: Meanwhile in Kansas

  "Vén vénáján a láz, szívó szájában a bláz / "z, a nagy varázsló a nadrágjába ráz / Itt hét Hófehérke hever / És a WC-be zárkózik mégis egy haver / Elő a metélttel, elő a mákkal / Elő a régi szexújsággal" - énekelte a később sikeresen leszokott és még sikeresebben megtért Pajor Tamás a nyolcvanas évek elején.

 • Banális

  Sirály a Nemzetiben

  Magunkkal visszük a kabátot a nézőtérre, mert a színpadon van a "ruhatár" (Menczel Róbert széles díszlete a fogasok mögött többszintes emelvény). A színészek a ruhatárosok - és rögvest szépen egybe is mosódik két előadás: az Alföldi Róbert rendezte Sirály és a Trepljov rendezte produkció.

 • "Új papír, új színek, új ceruza"

  Balázs Zoltán, a Maladype vezetője

  A színházi szakma is komoly felelőse annak, hogy kialakulhatott a mostani helyzet; párbeszéd helyett a személyes harcok és a lobbitevékenység a jellemző, a szelekció pedig elmaradt a társulatok között - mondja Balázs Zoltán, akivel a Mester és Margarita próbafolyamatának két ünnep közti szünetében beszélgettünk kultúrpolitikáról, a színház feladatairól és a társulatról.

 • Üzlet a korzón

  László Miklós: Illatszertár

  Régen bizony egészen más idők jártak: az üzletekben udvarias eladók fürge serege nagyságos urazta a vásárlót, a televízió pedig számolatlanul gyártotta a tévéjátékokat.

 • mi a kotta?

  Hajtépés és sűrű dialóg

 • Christopher Owens: Lysandre

  A jól mediatizálható életúttal (szektás izolációban töltött fiatalkor, sok kábítószer, újabban modellkarrier) bíró Christopher Owens küllemre nagyjából az új Evan Dando, énekhangra pedig a fiatal Elvis Costello, aki Girls nevű fantomzenekara élén vált az évtizedforduló egyik legünnepeltebb független énekes-dalszerzőjévé.

 • Kim Kashkashian: Kurtág/Ligeti

  Sok szó esett már Kurtág és Ligeti György pályájának hasonlóságáról, itt az ideje, hogy néha a jelentős eltéréseket is észleljük.

 • Aebsence: ...is dead

  A gödöllői Aebsence tíz évvel ezelőtt készítette el Unusual című debütáló lemezét, amely már akkor kivételes zsenialitással ötvözte az Alice In Chains/Tool-féle borult grunge és posztgrunge zenéket a magyar népzenével, amikor hazánkba még egyáltalán nem gyűrűzött be a külföldön akkor induló folkmetál trend.

 • Interjú

  "Nem fognak minket játszani" - Emil.RuleZ!

  Hét év szünet után nemrég jelent meg a negyedik nagylemezük - a Gyere át! apropóján kívülállásról, öregedésről, fórumozókkal folytatott vitákról és arról beszélgettünk, hogy bár más típusú zenét játszanak, miért mégis ők az egyetlen hazai punkzenekar.

 • A Széll Kálmán tér tervpályázata

  Az óra marad

  Az elmúlt két és fél év alapján senkit sem lepett volna meg, ha a tér felújítását nemzetbiztonságilag kockázatosnak címkézik, és ötven évre titkosítják a terveket. Vagy ha a feladat nagyságára tekintettel Tarlós István maga veszi széles vállára az áttervezés keresztjét, mint tette azt fővárosunk zászlajának cseréjekor.

 • Kiállítás

  Talált trágya

  Bukta Imre: Másik Magyarország

 • Kiállítás

  Halálkanyar

  Don - Egy tragédia és annak utóéletei

  Hetven éve törte át a Vörös Hadsereg a magyar védelmi vonalakat a Donnál - a viták azóta sem csillapodnak a sokszor csak (némileg pontatlanul) voronyezsinek nevezett katasztrófa körül.

 • Szakértők és kontárok az ingatlanpiacon

  Nem száll rá a házmester

  A válság óta jelentősen csökkent a szakképzett ingatlanközvetítők száma, az élesedő verseny nem a legtisztességesebb eszközökkel zajlik. Az ingatlanszakma saját képzésekkel, civil szervezetek létrehozásával és önszabályozással próbál védekezni.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...