• MaNcs 25. évf. 31. sz. (2013. 08. 01.)
  Sziget-melléklet

  "Mint az univerzum kezdete"

  Nick Cave rocksztár

  Négy évtizedes karrierje során Nick Cave távolról sem csak a The Bad Seeds frontemberének szerepét játszotta.

  2013 / 31
 • A légkondicionálás káros hatásai

  Mint a huzat

  A nyarat nehezen lehet klímaberendezések, ventilátorok vagy lehúzott autóablakok nélkül kibírni. De szervezetünket az efféle trükkök is megviselhetik.

 • Jótékonysági kávé

  Kettőt fizet, egyet kap

  Néhány hónapja Budapesten és vidéken is elindultak olyan presszók, vendéglők, sőt fodrászatok, ahol létezik ingyenes szolgáltatás, és nem a tulajdonos jótékonykodik.

 • Ibrányi csodák

  Jobb, mint Róma

  A Tisza felső szakaszán található szabolcsi Ibrány a hagyomány szerint az Örök Városnál kettővel több, kilenc dombra épült.

 • Ara-Kovács Attila-Magyar Bálint

  A kiszorított test

  Bajnai és az ország esélyeiről

  Amit Kis János a jobb- és a baloldal szükséges párbeszédéről, majd kiegyezésükről ír, az több mint kívánatos lenne. Amellett is érvel, hogy ez nem lehetetlen: "A 2010-es választásokat megelőző egy-másfél évtizedben a köztársaság hívei defenzívába szorultak; csak bonyolult magyarázatok kíséretében tudták - amíg tudták - védeni a demokratikus jogállamot.

 • Kis János

  Mit várok e vitától?

  Válasz Balázs Zoltánnak

  A Narancs július 18-i számában Balázs Zoltán bírálatot közölt "Az összetorlódott idő" c. esszémről, amely előbb a Beszélő honlapján, majd azonos című kötetemben, a Kalligram Kiadónál jelent meg. A bírálat címe ("A kudarc nyomában") finom kétértelműséggel egyszerre utal a megbírált esszé tárgyára és a bíráló ítéletére.

 • Váradi Balázs

  Csak semmi politika!

  Pallosjog

  Az analitikus etika egyik klasszikus gondolatkísérlete az elszabadult villamos dilemmája (lásd például Judith Jarvis Thomson Killing, Letting Die, and the Trolley Problem c. cikkét 1976-ból).

 • A szerk.

  Fél Kövér

  "Azt hiszem, hogy midőn egy nemzet minden oldalról fenyegettetik, de ez sejti, érzi a bizalmat, hogy meg tudja, meg akarja, meg fogja magát menteni: akkor a haza megmentésének kérdését soha semmi kérdéstől nem kell felfüggeszteni.

 • A szerk.

  Drága vudu - A gazdasági szabadságharc felára

  Visszafizeti mindjárt a kormány a 2008-ban felmarkolt IMF-hitel kiálló részét, úgy 2,2 milliárd eurót, pedig az utolsó részlettel ráérne jövő májusig.

 • Ítélet előtt – A romagyilkosságok pere

  Augusztus 6-án hirdet elsőfokú ítéletet a Budapest Környéki Törvényszék a hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat ügyében. Az ügyészség szerint a támadásokat, a gyújtogatást, a gyilkosságokat bizonyították, a vádlottak a vádat megértették, de tagadják.

 • Vágóhídba vitt milliárdok - Csányi Sándor terjeszkedése az élelmiszerszektorban

  Az OTP-vezér összesen tízmilliárdos nagyságrendű részvényeladásának okaként agrárberuházási célokat jelölt meg. Sokan kétlik, hogy valóban erről van-e szó, holott a Csányi-féle agrárbirodalom ma a legnagyobb egybefüggő hazai mezőgazdasági és élelmiszer-ipari érdekeltség - ami számos politikai feszültség forrása.

 • Válság után a TASZ: Túl a barátságon

  Válságos időszakon van túl a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő egyesület. Legutóbbi rendkívüli közgyűlésén a megjelentek leváltották Tóth Gábor Attila elnököt, és vele együtt két másik alapító tag is távozik.

 • A felsőoktatási felvételi mérlege

  Határeset

  Sikerként és kudarcként egyaránt értékelhető a felsőoktatási felvételi eljárás eredménye. Nehezíti a tisztánlátást, hogy a kormány teljesen új szisztémát vezetett be, amit várhatóan már jövőre megváltoztat.

 • Interjú

  "Morszi valószínűleg nem értette"

  Nezar AlSayyad történész az egyiptomi forradalomról

  Július elején a fegyveres erők távozásra bírták Mohamed Morszi egyiptomi elnököt. Az iszlamista vezető helyett most átmeneti kormány irányítja a legnépesebb arab országot - a múlt hét végén legalább hetven iszlamista tüntető vesztette életét.

 • mi a kotta?

  Kürtös és sajtkereskedő

 • Lemez

  David Yow: Tonight You Look Like A Spider

  Amerikából jött, híres mestersége címere 1983-tól 87-ig az austini Scratch Acid, aztán 87-től 99-ig a chicagói Jesus Lizard énekesévé tette, jelentősége Nick Cave-éhez (és Dosztojevszkijéhez) mérhető.

 • Lemez

  Trouble: The Distortion Field

  A chicagói Trouble szinte tökéletes példája a meg nem értett zenekarnak.

 • DVD

  Richard Strauss Ariadne auf Naxos

  Richard Strauss Ariadne auf Naxos című operájának mi már a magyar címével sem tudunk megbirkózni. Naxoszon? Naxoszban? Naxosz szigetén?

 • Angyalok, démonok - Nick Cave és a film

  Az igen jelentős tömegek fantáziáját most már több mint harminc éve töretlenül izgató sötét ausztrál trubadúr emlékezetes novellatöredékeket és sűrű, könnyen megtapadó képeket mozgató dalszövegeinek ismeretében felettébb logikusnak tűnik, hogy Nick Cave kipróbálta tehetségét az irodalom és a film világában is.

 • Sziget-melléklet

  Forrás és vidéke

  Világzene

  Számos régi ismerős, jól bevált sikerzenekar egyfelől, az újoncok körében pedig Kelet-Európa viszi a prímet - első ránézésre ez a Sziget idei világzenei programjának lényege.

 • Sziget-melléklet

  "Elemi erők, belső tűz"

  Éri Péter - Muzsikás

  A fennállásának negyvenedik évét ünneplő Muzsikás együttes a Sziget Fesztivál 0. napján tartja jubileumi koncertjét. A zenekar kontrását, Éri Pétert főleg a kezdetekről kérdeztük.

 • Sziget-melléklet

  Most ennyi tellett

  Tánczene

  Szabálytalan popslágerek, dancepunk, elégikus szintipop: erős ajánlatok a gyöngécske elektronikus felhozatalból.

 • Sziget-melléklet

  Fifti-fifti

  Pop+Rock

  A szervezők általában elégedettek, az újságírók hagyományosan fanyalognak, a látogatók meg szívesen bulizzák végig a Sziget programját, még akkor is, ha eleinte nekik is vannak fenntartásaik. Idén is sok a visszatérő, és nem jött el sok olyan fontos előadó, akik a nyáron a szomszédos országokban körbekoncerteznek minket.

 • Sziget-melléklet

  Feltalálta, csúcsra vitte

  Blur

  Újabb régi adósságot törlesztenek idén a magyar fesztiválszervezők: a brit popzene elmúlt huszonvalahány évének egyik legnagyobb hatású és talán legemblematikusabb együttese, a londoni Blur zárja a péntek estét a Sziget nagyszínpadán.

 • Egyszerre több élet

  Patrik Judit zenetanár és kórusvezető

  Szólóban bluest és funkyt énekel, de énekkart is vezet. Amikor pedig egy társulat az István, a király részleteivel készült fellépni, Deák Bill Gyula szerepét osztották rá.

 • tévésmaci

  Delfin, delfin, jelentkezz!

 • Film

  Vizsga két személyre

  Paul Weitz filmjével az a baj, hogy túl sok pozitívum van benne ahhoz, hogy utáljuk, viszont mégsem elegendő ahhoz, hogy szeretni tudjuk.

 • Film

  Pain & Gain

  Van valami bosszantó abban, ha nem lehet egy gyors legyintéssel elintézni Michael Bayt és friss dolgozatát.

 • Film

  Farkas

  Önként vállalt erdei magányában csak egy medve poroszkál a népszerű mutáns közelében, ám nem sokáig teszi: egy mérgezett nyílhegy hamar véget vet a medve-mutáns barátságnak.

 • Film

  Szerelem, örökség, portugál

  Van valami a francia filmekben, ami már az első kockától oly jellegzetesen "francia filmes", hogy például a közhelyessége sem zavaró túlságosan.

 • Film

  Moliére két keréken

  Az persze jópofa, hogy a francia film két korosodó kiválósága, a sármos Lambert Wilson és a karót nyelt polgárok avatott szakértője, Fabrice Luchini szerepeket cserélve próbálják A mizantrópot - felváltva Alceste és Philinte a két sztár -, s közben, ha nem is rettentően mély, de kulturális utalásokban gazdag, a színészet mibenlétéről már-már vallomásszámba menő észrevételeket tesznek.

 • Könyv

  Julian Barnes: Felfelé folyik, hátrafelé lejt

  Az 1946-ban született író vérbeli angol, azaz nem sokra becsüli az ún. posztmodern vívmányokat, és ha az elbeszélő elbizonytalanodása a téma, akkor ideálja, Ford Madox Ford A jó katona című 1915-ös remekművének epikus kételyeinél nem megy tovább.

 • Könyv

  Szilágyi Gábor: Stephen Sondheim világa

  Japán tizenkilencedik századi nagy nyitása, a festő Georges Seurat pointillista munkamódszere, az amerikai elnökök merénylőinek panoptikuma, egy korai Ingmar Bergman- és egy érett Ettore Scola-film, vagy épp egy sorozatgyilkos londoni borbély véres története - elég csupán néhány darabtémát elősorolni Stephen Sondheim életművéből annak érzékeltetésére, milyen merész és összetéveszthetetlenül személyes ízlés jellemzi a musical műfajának nagy kísérletezőjét és megújítóját.

 • Könyv

  Szellem a hálóban

  Szűts Zoltán: A világháló metaforái. Bevezetés az új média művészetébe

  "Kóbor kaffer kószál királylány kertjében / Királylány kacéran kacsint kéjvágyó kedvében / Kapj karodba, kaffer! Király kinéz, kiált: / Katonák! Kürtszó, kivégzés. Királylány kacag kuszán / Kegyetlen kor! Kicsapongó, koronás kurtizán!

 • Könyv

  Kétfrontos harcban

  Hernádi Miklós: Együtt vagy külön? Magyar-zsidó együttélés a szociológus szemével

  A zsidó Budapest című kötet kapcsán írja a szerző, hogy az nem a mártirológia szemüvegén keresztül vizsgálja a magyar-zsidó történelmet, de megállapítása igaz saját esszé- és kritikagyűjteményére is.

 • Kiállítás

  Malachorda, gyurmaló

  Fischer Judit és Szűcs Levente: Understatement

  Kánikulában sok mindent nem lehet csinálni: punnyadhatunk a lesötétített szobában, nyomoroghatunk társainkkal a Balaton felmelegedett vizében, üldögélhetünk hűtött villamosokon (körjáratok előnyben) vagy betérhetünk légkondicionált plazákba, netán múzeumokba és kiállítótermekbe.

 • Tévé

  Baromi összetett

  Balatoni Nyár

  Mit szépítsük a dolgot, a reggeli (reggeli-délelőtti) magazinműsorok hagyományosan a televíziózás halálcsapdái.

 • Színház

  Menni, maradni

  23. Thealter

  Idén rövidre - bár intenzívre - szabódott jelenlétem a szegedi Thealter fesztiválon. És akkor most megfogadom, hogy jövőre nem így lesz; mert megint meggyőződtem arról, milyen pofás, izgalmas, felvillanyozó fesztivál ez - és ugyan nem attól, hogy minden egyes produkció revelatív és hibátlan, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a túlnyomó többség a színház evidens és eminens hivatását teljesíti: hozzánk beszél, közös dolgainkról.

 • 67. Avignoni Fesztivál

  Elköteleződés vagy nyitottság?

  Az erős program szükséges, de nem elégséges feltétele a valódi fesztiválnak. A világ egyik legjelentősebb színházi eseménye fontos tanulságokkal szolgálhat minden fesztiválszervező város számára.

 • Árnyas

  Csúnyácska hal, imádnivaló kolbász - az Ételhordó munkatársa egy Kádár-kori kerthelyiségbe merészkedett.

 • Tévétorrent

  The Almighty Johnsons

  "Anyám egy fa" - nem olyan, mintha valakinek az apja Darth Vader lenne, de azért megteszi.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...