• MaNcs 25. évf. 34. sz. (2013. 08. 22.)
  A szerk.

  Kinek kell ez?

  Tudniillik az István, a király, az kinek kell? Alföldi Róbert rendezésében például - vagy máséban. Koltay Gáboréban.

  2013 / 34
 • Csutora

  Mi történik, ha a felszolgáló vaskos karláncán megcsillan a gyertyafény? Az Ételhordó munkatársa a Velencei-tó környékéről jelenti.

 • Tévétorrent

  Wolf Lake

  A dramaturgiai kása kerülgetése jobb esetben a misztikus/horror sorozatok egyik sarokpontja - mutatni is, titkolni is valamit, ijesztgetni is, meg nem is, megoldani egy-egy rejtélyt, és kreálni száz másikat.

 • Tévétorrent

  Orange is the new black

  Mi foghatja meg az eltompult sorozatnézőt, aki már látott mindent?

 • Gárdos István

  A veszteség kiporciózása

  A devizahitel, a jog és a politika

  A magyar miniszterelnök szinte kormányzásának első pillanatától jogi kategóriákkal operáló, elmarasztaló ítéleteket fogalmazott meg a devizahitelről mint "termékről" és az azt alkalmazó bankokról, s kijelentette, hogy az ő kormánya fogja megoldani ezt a problémát.

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Impérium

  Nemrégiben némi konsternációt váltott ki egy egyébként nem különösebben revelatív észrevételem, hogy nemzeti tudatunk alapjában véve imperialista és nem nacionalista. Az augusztusi ünnep jó alkalom, hogy erről egy kicsit többet mondjak.

 • A szerk.

  Ideje kiállni

  A bánat se gondolná, pedig így van: sorsfordító heteket élünk. E napokban dől, dőlöget el, kell hogy eldőljön ugyanis, hogy a Fidesz demokratikus ellenzékének két főereje, a Magyar Szocialista Párt és az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért Mozgalom meg bír-e egymással valamiféle választási szövetségben állapodni, és ha igen, az a megállapodás vajon nem az egyik fél megalázását fogja-e tartalmazni.

 • Az al-Káida Jemenben

  Bombák és drónok

  Augusztus első napjaiban az Egyesült Államok pár napra bezárta egy tucat afrikai és ázsiai diplomáciai képviseletét, elsősorban a jemeni nagykövetség veszélyeztetettségét hangsúlyozva. Az arab országból a britek, franciák és németek is kivonták a diplomatáikat.

 • Karas Monika pályaképe

  Nem mondhat nemet

  A jelölését követő, ügyvédi tevékenységéről és évtizedes fideszes beágyazottságáról szóló hírek fényében különösen meglepő, mennyire kevéssé elutasítóak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének személyével és munkájával szemben Karas Monika általunk megkérdezett, közeli sajtójogász kollégái.

 • Tömeges elbocsátás a Dunaferrnél

  Vasderes

  A Dunaferr vállalatcsoport ukrán-orosz vezetése múlt csütörtökön jelentette be a Fejér Megyei Kormányhivatal dunaújvárosi munkaügyi kirendeltségén, hogy legnagyobb létszámú tagvállalatánál, a Dunaferr Zrt.-nél 890 főt bocsát el.

 • Erdő a lejtőn - Mi készül a Normafán?

  Az elmúlt hetekben három kormányhatározat is foglalkozik a Normafánál tervezett fejlesztésekkel. Az ötmilliárd forintba kerülő, 2018-ig elkészülő beruházások sportcentrummá alakítanák a területet. A zöldszervezetek viszont úgy vélik, hogy a beavatkozások jóvátehetetlen károkat okoznának Budapest kevés megmaradt erdőinek egyikében.

 • "Nézzünk már az adatok mögé!" - Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár

  Az ELTE volt rektorát idén februárban, a felsőoktatás átalakítása elleni tiltakozások nyomán nevezték ki jelen posztjára. Bő fél év konfliktuskezelés és a 2013-as felvételik után úgy véli, a felsőoktatás nem is tudna több hallgatót befogadni, nem gondolja, hogy lenne "tandíj", és hiszi, hogy az egyetemek irányításában részt kapó vállalkozók csak használni fognak az intézményeknek.

 • tévésmaci

  A gólyatöcs lánya

  Amikor Sztupa és Troché találkoztak a felháborodott macskákkal, nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a dolognak, legfeljebb annyi tűnt fel nekik, hogy elég sokan vannak. De lehettek volna akár rengetegen is, Sztupa és Troché úgy voltak vele, hogy ilyen nincs, ilyen macskák nincsenek, tudniillik felháborodottak, mérges macska lehet, de az is inkább kígyó.

 • Film

  Percy Jackson - Szörnyek tengere

  A világnak nyilván nagy szüksége volt még egy példányra a néhol sötét tónusú, ám vértelen akciójelenetekkel és illedelmes szlenggel operáló tinifantasy zsánerben fogant műalkotások népes táborából (Éhezők viadala, A végzet ereklyéi, Alkonyat).

 • Film

  Elysium - Zárt világ

  Peter Jackson egyik legjobb húzása volt, hogy filmhez segítette Neill Blomkampot - a dél-afrikai első filmje a District 9 volt, mely úgy a sci, mint a fi terén remekül teljesített, s a gettósított földönkívüliek történetébe még némi szoció is bevillant.

 • Film

  Lecsap a karvalytőke

  Costa-Gavras: Bennfentes játék

  A nyolcvanéves Costa-Gavras ugyanaz a baloldali világnézetű, társadalmi kérdések filmes formába öntése iránt elkötelezett néptanító, aki mindig is volt. Aki azonban a társadalmi folyamatok mibenlétét tárgyalja, az a hatalom mibenlétét tárgyalja.

 • "Még mindig kívánják egymást" - Richard Linklater filmrendező

  A hazai mozikban is látható a Before-trilógia harmadik része, a Mielőtt éjfélt üt az óra - Berlinben találkoztunk az alkotójával.

 • mi a kotta?

  Álarc, álruha

  "Ha jó opera-előadást akarok hallgatni, Eszterházára megyek" - fogalmazott állítólag Johannes Brahms, azazhogy dehogyis Brahms, hisz az ő hasonló s ugyancsak legenda szerinti mondata Mahler budapesti Don Giovanni-előadásaira vonatkozott.

 • Wellnesskezelés - Washed Out: Paracosm

 • Fesztivál

  Kaposfest

  Az ifjabb Josef Hellmesberger, José Gallardo és Bősze Ádám: egy századvégi-századfordulós szalonkomponista, egy mosolygósan zavart, de a zongora mellett csodálatosan reflexív kamaramuzsikusnak bizonyuló argentin pianista, valamint egy bonviváni sikert arató, lazán oldott műsorközlő.

 • Lemez

  Dobrinka Tabakova: String Paths

  Amikor 1968 után összeomlottak a társadalom és vele a művészet radikális megváltoztatására irányuló remények, az avantgárd zeneszerzés (és a "free jazz" ugyancsak) minden korábbinál nagyobb válságba jutott: elveszítette mindenben csalódott közönsége nagy részét és a saját hitét is.

 • Sziget 2013

  Törzs és közösség

  Moana Maniapoto; Rachid Taha

  dén is meg lehetett állapítani, hogy a világzenei színtér előadói - közönségük nagy részéhez hasonlóan - egyre önfeledtebben fürdőznek a kevéssé strukturált kapitalizmusellenes populizmus langymelegében, és nyitottak a kalandos összeesküvés-elméletekre is.

 • Könyv

  Potozky László: Nappá lett lámpafény

  Érett, jól szerkesztett novelláskötet, amely az erdélyi szerző fiatal korát meghazudtoló módon képes megdöbbentően erős (és sokféle!) atmoszférát teremteni az alapvetően realista prózanyelvre épülő, azt itt-ott szürreális elemekkel megspékelő, olykor pedig sajátos narrátori furfangokkal felturbózott elbeszélésmódjával.

 • "Beleszerettem a vérbe" - Chuck Palahniuk író

  Épp a minap jelentette be, hogy készül a Harcosok klubja folytatására, méghozzá képregény formában. A Kísértettek, az Altató és a Cigányút szerzője nem szívesen ad élő szóban interjút, inkább e-mailezik - azt viszont nagy elánnal teszi.

 • Kiállítás

  Fényablakok

  Ősz Gábor: Háromszor három

  Bár a Ludwig Múzeum előző vezetője és kurátorcsapata sokat tett azért, hogy a kortárs képzőművészet iránt érdeklődők számára láthatóvá tegye a kortárs nemzetközi törekvéseket, soha ilyen erőteljesen nem érződött a falak között a Nyugat lehelete.

 • "Cement a betonba"

  Pozsár Péter építész, a Hello Wood fesztivál alapítója

  Immár négy éve, hogy nyaranta, Hello Wood néven összművészeti alkotótábort szervez építészeknek. A Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem (MOME) 37 éves tanára azon igyekszik, hogy a magyar építészetben ismét megjelenjen a társadalmi felelősségvállalás.

 • Színház

  Másnapos tavasz

  Állampolgári ismeretek, Zsámbéki Színházi Bázis

  "Keserédes komédia egy felvonásban a felnőtté válásról" - ez szerepel Mark Ravenhill Citizenship című darabjának bevezetőjében, és aki látta például a nálunk is játszott Shopping and fuckingot a Tháliában bő tíz éve, az tutira nem dől be sem a keserédesnek, sem a komédiának.

 • Ki a király? - kritika az Alföldi-féle István, a királyról

 • Ráhúzták a koronát

  Az István, a király 1983-as fogadtatásáról

  Harminc évvel ezelőtt nem Kádárék szokásos alkotmányünnepe, a vízi parádé és a tűzijáték tette emlékezetéssé augusztus 20-át, hanem a Városliget felől áradó zeneszó. Két nappal korábban mutatták be az István, a királyt, ami igazából nem is színházi premier volt, hanem filmforgatás fizető közönséggel.

 • chili&vanília

  Sós, édes, mogyorós

  Az amerikaiak misztikus kedvence, a mogyoróvaj kétségtelenül nem tartozik a világ legkifinomultabb alapanyagai közé. Főleg nem a leggyakrabban fogyasztott változatában: kenyérre kenve, lekvárral.

 • Miért hiszünk az összeesküvés-elméletekben?

  Sötét erők

  A Political Capital friss kutatása szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 42 százaléka hisz abban, hogy a kormány helyett valamiféle háttérhatalom irányítja az országot. Franciaországban és Szlovákiában, ahol szintén elvégezték a kutatást, hasonló eredményeket kaptak.

 • Lehull az égből - Meteorok, meteorrajok

  Csillaghullás. Így emlegetik azt a jelenséget, amikor derült éjszakán megjelennek az égbolton a váratlanul felfénylő meteorok, azaz a légkörbe hatoló kisebb égi objektumok "féknyomai".

 • "A középső rész reménytelen" - Senkiföldje a város közepén

  A Thököly út Keleti pályaudvar és Dózsa György út közé eső szakaszán mintha átok ülne: megvakult neonreklámok a málló homlokzatokon, bezárt és bezárni készülő üzletek. Az útszakasz elvileg hamarosan megújul, de a kereskedők úgy érzik, reménytelen a helyzet.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...