• MaNcs 25. évf. 36. sz. (2013. 09. 05.)
  Interjú

  "Öngyilkos önvédelem"

  Schilling Árpád rendező

  Bár a színházi világ politikai viharai és a Krétakör elleni fideszes sajtóhadjárat is szolgáltatna elég témát, a Krétakör művészeti vezetőjével elsősorban a magyar színház régi, súlyos strukturális problémáiról, a megújulás lehetőségeiről és egy új civil kezdeményezés esélyeiről beszélgettünk.

  2013 / 36
 • Pesti Disznó

  Társasági rovatunkból: a tárkonyt és a ragut randevún kapta az Ételhordó munkatársa. Mekkora disznóság!

 • Tévétorrent

  A színfalak mögött

  A színfalak mögött Aaron Sorkin (Az elnök emberei, Híradósok) 2006-tól 2007-ig futó sorozata szinte kínálja magát a 30 Rock c. szériával való összehasonlításra. Mindkettőt az NBC sugározta, egy fiktív szkeccsműsor kulisszái között játszódnak, és a készítő-író alteregói a főszereplők.

 • Tévétorrent

  Siberia

  Siberia - Elképzelt valóságshow a tunguszkai kázusból. Milyen?

 • Minőségi ugrás - A Tiborcz család nagy dobásai

  A jobboldali politikába és gazdasági hátországba már évekkel ezelőtt beépült Tiborczék földrajzilag is közel vannak a felcsúti Orbán családhoz. A fiatalokat és a két családot összekötő hétvégi esküvőt egy kínos falopási ügy nyomozása árnyékolhatja be.

 • Benedek Márton

  A furkósbot nyoma

  Mit tanul az unió a magyar esetből?

  Az Orbán-kormány komoly dilemma elé állította az Európai Unió intézményeit. Kiderült ugyanis, hogy az EU-nak nincs megfelelő eszköze arra, hogy betartassa tagállamaival a közösség alapértékeit. Most keresi - de az augusztus 28-ai európai bizottsági ülés után úgy tűnik, soká fogja megtalálni, ha egyáltalán.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Stabilitás

  Nemzeti büszkeségünk éppen a legnagyobb nemzeti ünnepünkön kapott újabb megerősítést: a Reuters elemzése szerint Magyarország (Lengyelországgal együtt) kimaradt abból a valutagyengülésből, ami az ún. felemelkedő országokat érte amiatt, hogy az amerikai pénzpumpa tervezett leállításának hírére megcsappant a befektetők érdeklődése a kockázatos országok pénzügyi eszközei iránt.

 • Ara-Kovács Attila: Orient expressz

  A litván kapcsolat - Az azeri baltás ügye folytatódik

 • A szerk.

  A demokrácia rendőrsége

  Tekintsük már át - csak úgy kutyafuttában - az elmúlt két-három hét termését, az sem baj, ha kifelejtünk valamit, mert a példák önmagukban is szerfelett beszédesek. Mivel is múlatta idejét az elmúlt pár napban Magyarország demokratikus rendőrsége?

 • A szerk.

  Megint a Feri

  Még ki se fújták magukat a szocialisták és Bajnai Gordonék (az Orbánt elzavarni kész választókról nem is beszélve), máris bejelentkezett Gyurcsány Ferenc. Tárgyalna közös listáról és egyéni jelöltekről, feledve két-három nappal azelőtti mérgét, ami elöntötte az MSZP-Együtt-PM közötti huzakodást látva.

 • Szíria

  A labirintus

  Augusztus 20-án éjjel mérges gázt kibocsátó rakéták ébresztették Damaszkusz egyik, ellenzéki irányítás alatt álló külvárosának lakosságát. A színtelen, szagtalan foszforvegyületet, a szarin nevű idegmérget nagy valószínűséggel az el-Aszád-rezsim hadserege használta, és a támadás több mint ezer ember halálát okozta.

 • Lehetséges bűnözők - Rendőri igazoltatások Amerikában és itthon

  Vége a járókelők engedély nélküli átkutatásának - New Yorkban. A stop and frisk, azaz a megállítás és átkutatás gyakorlata évente félmillió fekete és latin-amerikai vegzálásával járt. Amerikában ez most már nyilvánvalóan alkotmányellenes, nálunk még engedi a rendőrségi törvény, látunk is rá példát eleget.

 • Somogyi Zoltán politikai elemző az MSZP-Együtt-megállapodásról

  "Mennyi is maradna a szocialistáknak?"

  Koordinált indulás, de külön lista, és a több voksot kapó lista vezetője lesz a közös kormányfőjelölt - ezt izzadta ki az MSZP és az Együtt 2014-PM. A Political Capital egyik alapítójával, az MDF volt kampányfőnökével, Somogyi Zoltán politikai elemzővel beszélgettünk.

 • Zavarok a tankönyvellátásban

  Majd nézi a padtársáét

  Az iskoláknak és a szülőknek is jelentős bonyodalmakat okozott, hogy idén először állami cégen keresztül kellett leadniuk a tankönyvrendelést. A kiadók sem jártak jól, bár számukra az igazi csapás a tankönyvkiadás államosítása lenne.

 • Lemez

  Pezsgővel és petárdával

  Michael Monroe: Horns And Halos

  A rockzene tarkabarka, javíthatatlanul kétdimenziós, de azért elég szórakoztató rajzfilmfiguráinak sorában a finn Michael Monroe-nak jutott a nehéz feladat, hogy a hús-vér valóságban magára öltse Donald kacsa háládatlan szerepét: a figuráét, aki újra és újra elbukik, de sohasem adja fel.

 • A komfortzónán túl - Sigur Rós: Kveikur

 • Lemez

  World music: az alábbiakból

  mindjárt kiderül, hogy Nyugat-Afrikában hol termett a legdögösebb afrofunk, de a sivatagi rock és a calypso híveihez is lesz szavunk.

 • mi a kotta?

  Nagy a fejetlenség

  "Tisztelt és imádott asszonyom! Örömmel jelenthetem kegyednek, hogy szerelmetes és hírneves férje-urának új operája olyan fogadtatásban részesült, amelynél különbet elképzelni sem lehetne. Siker, diadal, önkívület - úgy tűnt, a közönség valósággal az eszét vesztette.

 • Lemez

  Letherette: Letherette

  Csak elismeréssel adózhatunk a Letherette-duó birkatürelmének: a wolverhamptoni Richard Roberts és Andy Harber hétévnyi közös munka után szánta el magát arra, hogy (még 2010-ben) kiadja első, nyolcszámos vinil EP-jét.

 • Koncert

  Rossini: Mózes

  Magyarországi ősbemutató - áll a Zsidó Nyári Fesztiválon koncertszerűen előadott Rossini-opera beharangozójában, s erről értesülvén kissé elcsodálkozik az operabarát, hiszen legutóbb a kilencvenes években adták az operaházban a bel cantóra áttett ótestamentumi történetet.

 • Koncert

  Gojira

  A lelkesebb körökben metálreformernek tartott francia Gojira a balatonszemesi Rock Beach Fesztivál után az A38-ra is behajózott, hogy közel telt házas klubkoncerttel zárja a Duplantier fivérek dühébe a szokottnál több dallamot szúró L'Enfant Sauvage-t bemutató körútját.

 • Film

  Az izgalmak ártalmasságáról

  Claude Miller: Tékozló szív

  Ha az ember túl sok filmet néz, egy idő után elkezdi foglalkoztatni mindaz, ami nem látható a vásznon: mikor esznek a földet megmentő hősök a többnapos hajsza alatt? Soha nem kell vécére menniük? És honnan szerzi azt a sok fegyvert, álkulcsot vagy hamis igazolványt a főszereplővé váló hétköznapi ember?

 • Film

  Szőke kékség

  Woody Allen: Blue Jasmine

  "New York attól hangos, hogy Woody Allen remekművel áll telő" - adták hírül manhattani forrásaink, és hát ki ne örülne a hírnek, hogy a taxik zaját végre elnyomja a kultúráról szóló diskurzus.

 • Film

  Negatív lenyomat

  Ulrich Seidl: A Hit paradicsoma

  A rendező hit-remény-szeretet trilógiájának második darabja az év eddigi legfontosabb filmje.

 • tévésmaci

  Ruca, ruca

  Amikor Sztupa és Troché megálltak a sorompónál, a kocsisor reménytelenül hosszúnak látszott. Sztupa leállította a motort, hátradőlt, s lehunyta a szemét. Troché türelmetlenül körbepillantott, de azonmód meg is akadt a szeme valamin.

 • DVD

  Túl a fenyvesen

  Ül Orson Welles, elhízva, de nem elfelejtve a felkapott hollywoodi Ma Maison étteremben és sztorizik, mert erre még van kereslet - ezek a fehér abrosz melletti rosszmájú sztorik teszik ki a My Lunches With Orson című friss kötetet.

 • Színház

  Csak nők

  Sógornők a Pesti Színházban

  Kérném vissza azt a jogomat, hogy szabadon gyakorolhassam a szakmámat. Szabadon elmondhassam például azt, hogy szerintem mi a probléma a Vígszínházzal - anélkül, hogy alapot szolgáltatnék politikus kóklereknek ahhoz, hogy újabb brutális pusztítást végezzenek.

 • Tánc

  KET-Terminál

  KET-Terminál - programbemutató a Bethlen Téri Színházban működő Közép-Európa Táncszínházban. Két hónapos intenzív táncképzés alatt kiválasztott résztvevőkkel a színházhoz több szálon is kötődő Gangaray Dance Company három mestere készített koreográfiát:

 • rés a présen

  "Együtt láthatóbbá válunk"

  Valkó Margit galerista

 • Kiállítás

  Játszik a kor nyelvével

  Eli Corti–nas: Félmeztelenül

  A múlt hét legfontosabb híre, hogy Gulyás Gábor igazgató az Emberi Erőforrások Minisztériumával egyeztetve lemondott a Műcsarnok vezetéséről, és ezentúl a kormányzat számára kiemelten fontos nemzetközi kulturális kapcsolatok fölvirágoztatására fordítja majd energiáit mint miniszteri biztos.

 • Robert Capa Központ

  Folthoz a zsákot

  "Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ néven új, korszerű kortárs vizuális intézmény és szakmai rendezvényközpont jön létre" - jelentette be múlt csütörtökön Halász János kultúráért felelős államtitkár.

 • Rádió

  Szemét törökök, béna magyarok

  Regényes történelem

  "Minden, ami egyszer megtörténik, lehet, hogy soha többé nem történik meg újra, de minden, ami kétszer megtörtént, bizonyosan megtörténik harmadszor is" - halljuk némi sejtelmes dobolás meg furulyázás után a műsor legelején az arab bölcsességet, amit magunk is csak megerősíteni tudunk, habár tapasztalataink nem történelmi léptékűek.

 • Könyv

  Ifjú marslakóknak

  Két könyv a pesti zsidó negyedről

  Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj, s nem tudja, hol lakott itt Seress Rezső, de akik kézbe veszik a Zsebkönyv a zsidónegyedről - fiataloknak című útikönyvet, a 42. oldalra lapozva nemcsak a lúgivásra hajlamosító Szomorú vasárnap szerzőjének Dob utca 46/B alatti otthonát vehetik szemügyre, de az LGT-t nemrég megint feltámasztó Presser Gábor visszaemlékezését is elolvashatják, hogy milyen volt a Dob utcai remete szomszédságában gyerekeskedni.

 • Könyv

  Emlékezetpolitikai kérdések

  György Péter: Múzeum - A tanuló-ház

  Nem véletlenül esett a választás a kéthavonta megjelenő MúzemCafé című magazin könyvsorozatában az első kötet szerzőjére. A legtöbb idegen kifejezést egyetlen mondatba belezsúfoló előadó címére is méltán pályázó, rendre igen komoly asszociációs hálókat megmozgató György Péter unikális és kritikus szempontú, néhol metsző gúnnyal átszőtt írásainak egy része ugyanis a múzeumi paradigma átalakulásával, az urbanisztikai kontextusok megváltozásával foglalkozik.

 • chili&vanília

  Fanyar, fenséges, szilvás

  Ha megkérdezünk külföldieket, hogy számukra melyek a magyar konyha legfurcsább fogásai, többnyire két étel végez a dobogó első két helyén: az édes - diós, mákos stb. - tészták és a gyümölcslevesek.

 • Policisztás ovárium szindróma

  "A nőgyógyászok természetesen ismerik"

  Becslések szerint legalább százezer fiatal magyar nőt érint, s ez az első számú ok, ha a családot tervező párnak "nem jön össze a gyerek". Ám sok esetben nem ismerik fel vagy elbagatellizálják a policisztás ovárium szindrómát (PCOS); a téma szakértői felvilágosító órákat szeretnének minden középiskolában.

 • Kutya- és macskatápok

  Csillogó bundák titka

  Legalább annyira megosztják a közvéleményt, mint a nagyipari élelmiszergyártás embereknek szóló remekei. A kutya- és macskaeledel alighanem egyszerre áldás és átok.

 • Interjú

  Szerelmem, Rákosrendező

  Felek Ferenc vasútbarát

  A hazánkban élő több ezer vasútbarát között csak elvétve akad olyan megszállott, aki saját vonalat épít a kiskertjébe. Nem hivatalos források szerint jelenleg hat háztáji kisvasút van Magyarországon, az egyik Gyulán.

 • Esemény

  Pozsonyi piknik

  A nyár végi búcsúk egyik ideális választásának a piknikezés bizonyul, amely a szokásos szabadtéri zöldövezet helyett alternatív vagy kiegészítő megoldásként városi forgatagba is áthelyezhető. Ilyen közösségi happening a "falunap Újlipótváros szívében", amely immár ötödik alkalommal várta az érdeklődőket.

 • Használtcikk-piac

  Garázsvásár

  A gazdasági lecsúszással és a lomizás törvényi szigorításával párhuzamosan találékony népünk új formákat talált a szükséges javak beszerzésére és a jövedelemkiegészítésre.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...