• MaNcs 25. évf. 38. sz. (2013. 09. 19.)

  "Az én mondataim egyenesek" - Gyurcsány Ferenc az ellenzéki tárgyalásokról

  A jelenlegi helyzetben egy ellenzéki politikus legyen political animal, amit tőle meg is kap a baloldali választó - mondja jelenlegi szerepéről Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke részletesen beszél az MSZP és a pártja közötti eredménytelen tárgyalásokról, valamint arról, hogy mi tartja még mindig a politikában, amikor pedig lehetséges szövetségesei is rémülten menekülnek ölelő karjai elől.

  2013 / 38
 • Lakatos Péter

  Te leszel a győztes! – Miért nincs növekedés?

  Nemrégiben két makrogazdasági prezentációhoz jutottam hozzá: az egyiket egy nemzetközi pénzügyi szervezet tisztségviselője, a másikat a magyar közszféra egyik vezetője adta elő. Az ország gazdasági helyzetéről és kilátásairól mindketten negatívan vélekedtek.

 • Kirs Eszter

  Olaj, cseppenként

  A gyűlöletbeszéd korlátozása és az erőszak megelőzése

  Értékes vita folyik a gyűlöletbeszéd tilalmáról a Narancs hasábjain. Az eddig megjelent cikkek jobbára a kérdés alapjogi vonatkozásait boncolgatták: a magam részéről újabb árnyalatot ebbe nem kívánok vinni.

 • A szerk.

  A megfelelő személy

  A parlamenti kétharmad megválasztotta az új ombudsmant, aki szeptember végén veszi át a hivatalt elődjétől, Szabó Mátétól. E pozíció a mai magyar közjogi rendszerben azért különösen fontos, mert az állampolgárok már nem fordulhatnak közvetlenül az Alkotmánybírósághoz (AB) - a szűrő az állampolgári jogok biztosa lett.

 • A szerk.

  Láthatóvá válni végre

 • A szerk.

  A pusztító csodafegyver

  A rezsicsökkentés színtisztán választási kampányfogásnak lett kitalálva, eredeti funkcióját tekintve egy jól sikerült szlogennél vagy egy ügyes plakáttervnél nem több - illetve csak annyival több ezeknél, amennyivel jobb még a legjobbnál is.

 • Németország választás előtt

  Angie a harmadikra készül

  Vasárnap döntenek a németek, akarnak-e harmadszorra is újabb négy évet Angela Merkellel. A zászló inkább neki áll - a Szociáldemokrata Párt (SPD) bár sokat erősödött a legutóbbi választások óta, most csak a balszél szavazatok besöprésével lehetne sikeres.

 • Színházi melléklet - rés a présen

  A 190. évad

  Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója

 • Színházi melléklet - rés a présen

  "Nem az Operába jártam bulizni"

  Keszei Bori operaénekes

 • Színházi melléklet - rés a présen

  "Nem kell mindig mindent lecserélni"

  Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója

 • "A tehetség győzedelmeskedik a középszerűség felett" - interjú Pintér Bélával

  Pintér Béla és Társulata az év végén ünnepli 15. születésnapját. Hó végén bemutatják új, Titkaink című előadásukat, az év elején pedig megjelent a társulatalapító első drámakötete. Az idáig vezető útról, a szerinte konszolidálódó kultúrpolitikai helyzetről és a vállalhatatlan jobboldali színházról beszélgettünk vele.

 • Rossz az, aki - A színházi áthallásokról

 • Színházi melléklet - Interjú

  "A siker nálam alapkérdés"

  Kállai István író, dramaturg

  Írt megannyi vígjátékot és drámát, forgatókönyvet és kabaréjelenetet. Fordított, szerkesztett és átdolgozott, s 84 esztendősen, az Operettszínház dramaturgjaként máig az úgynevezett könnyű műfaj egyik legaktívabb szakembere.

 • Színházi melléklet

  A színházban bomba van – A színházi ügyelők titokzatos világa

  A premier után nagyobb úr a rendezőnél, szava szent, tekintélye megkérdőjelezhetetlen. Előadások sorsáról dönt nap mint nap, de a nézők elől mindig rejtve marad. Az ügyelő az egyetlen, aki megakadályozhatja a káoszt és fejetlenséget a színházban - és nem is fél élni a lehetőségeivel.

 • Színházi melléklet - Interjú

  "Kinek a konyhakert, kinek a palota"

  Horváth Csaba koreográfus, rendező

  Látszólag egyre ismertebb és elfogadottabb a fizikai színház, amelyet leginkább az ő nevéhez kötnek. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen öt éve működik a vezetésével fizikai színházi koreográfus szak, és idén Toldi című előadásuk ugyanúgy megmozgatta a szakmát, mint a Forte Társulattól A nagy füzet.

 • Interjú

  "Nincs ezzel a nővel semmi baj"

  Molnár Piroska színész

  A napokban mutatják be a mozik Szász János új filmjét, A nagy füzetet, amely Agota Kristof regényéből született. A film, amely megnyerte a Karlovy Varyban rendezett tekintélyes fesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, máris számos országban "elkelt".

 • tévésmaci

  Három varjú a kasszánál

  Amikor Sztupa és Troché találkoztak a vándorbíróval, gyönyörű augusztusi éjszaka haladt a Sigurcello Circus karavánja Borjádról Lőrincre. Troché a liliputi ugrócsoporttal, Sztupa a műlovarnő kocsiján utazott, s éppen azt fejtegette, hogy valaha - meglehet, pontosan ezen a helyen - egy híres, nagyon fiatal magyar költő és vendéglátója választottak maguknak valamit, amikor a kocsik mellett, az árokparton, menetiránnyal szemben rohanó direttore hangja félbeszakította.

 • Film

  2 kaliber

  Hol van Kisbika? A sporttáskában. Nem, ez nem Rejtő, de akár lehetne az. Amíg élt, Kisbika jó fiú lehetett, mert Denzel Washington és Mark Wahlberg is fájlalja, hogy Kisbika feje egy sporttáskában pihen a krumplisaláta mellett.

 • Film

  A nagymester

  Mondhatnánk, hogy Wong Kar-wai filmje igazi wuxia, amely a kungfuhős életét, kalandjait beszéli el; ám igazából csak annyit mondhatunk, hogy A nagymester annak készült, de nem lett az. Az Ip Man életét feldolgozó nagyszabású mozi nem igazán marad meg az életrajz keretei között, ami talán nem is baj.

 • Film

  Barátunk, Superman

  Ha egy hatéves kisfiú fejhangon sikít végig másfél órát, akkor nyilván kissé elmaradt a fejlődésben, de a helyzet még nem reménytelen: retardáltsága talán csak látszólagos, és idővel elkezd majd emberformát ölteni.

 • mi a kotta?

  A telefon se sír

  "Amikor felvázolta Falstaffot, gondolt Ön az én éveim rettentő számára? Jól tudom, azzal fog riposztozni, hogy jól eltúlozza majd az egészségi állapotomat: jó, kitűnő, robusztus... És még ha így van is: mindennek ellenére abban egyetérthet velem, hogy nagy vakmerőséggel vádolhatnának,

 • Lemez

  Vista Chino: Peace

  Kihívásokkal tűzdelt, zenészpróbáló pillanat, amikor a zsáner túllép a műfajalapítón, s ami egykor még innovatív húzásnak tűnt, lassan közhellyé érik.

 • Lemez

  Moderat: II

  Sascha Ring (alias Apparat), továbbá a Modeselektor duó (Gernot Bronsert, Sebastian Szary) közös, berlini projektje, a Moderat időszakos produkció, négy év után összerakott második albumuk pedig arról tanúskodik, hogy ezúttal is sikerült megtalálniuk az egyensúlyt a popérzékenység és a nagyjából friss elektronikus tánczenei trendek között.

 • Koncert

  Donizetti: Boleyn Anna

  Jóval azelőtt, hogy a Tudorok dinasztiája szexi tévésorozat témája lett, s persze mielőtt még VIII. Henrik magánélete Korda Sándort az angolnál is angolabb gentlemannek bizonyította, a nehéz életű brit királynék és királynők korszaka sokáig a bel canto operák kedves tárgyául szolgált.

 • Kiállítás

  Több mint meztelen

  A császár új ruhája

 • Kiállítás

  Állkapocs és gyufacímke

  István, a szent király

  930 éve avatták szentté a 975 éve elhunyt I. István királyt, akinek tiszteletére Horthyék 75 éve nagyszabású emlékévet rendeztek. Szóval épp itt az ideje egy újabbnak, ráadásul az István, a királyt is pont 30 éve, hogy bemutatták a Városligetben.

 • Rádió

  Egy darab sport

  Taccsvonal

  Elfriede Jelinek nyilatkozott úgy egyszer - Egy sportdarab című műve kapcsán -, hogy igazából nem is a sport iránti lelkesedés keseríti el, abszurd is lenne egy ilyen szinten elterjedt jelenség miatt keseregni, mondta, hanem az a tény, hogy miközben a sportban elért eredményeket oly sokan magasztalják, az intellektuális vívmányokat a többség elutasítással és megvetéssel szemléli.

 • Videojáték

  GTA V

  285 millió dollárból egészen sok stadiont lehet felhúzni az országban, és ez az összeg még abban az Egyesült Államokban sem aprópénz, ahol korábban sosem áldoztak ennyit egyetlen videojátékra.

 • Könyv

  Egy az egyben

  Tabajdi Gábor: A III/III. krónikája

 • Könyv

  Szil Ágnes: Tangram

  A Mr. Sale öltönyüzlet és a József Attila Kör által közösen alapított JAKkendő-díj - melynek új pályázatát nemrég írták ki - első nyertesének kötetét minőségi látleletnek is tekinthetjük a fiatal magyar próza helyzetéről.

 • kertész lesek

  Paprika Jancsi

  Talán akkor kezdődött a Ráday utca felhígulása, amikor kitették a nagyméretű késes-villás KRESZ-táblát meg hogy az "ízek utcája" vagy valami hasonlót, de lehet, hogy már korábban (vagy később) megtörtént a rossz irányba fordulás, csak nem vettük észre.

 • chili&vanília

  Padlizsánkrém, keletre hangolva

  Zseniális, hogy a délkelet-ázsiai - különösen a thai vagy a vietnami - konyhákban micsoda csodálatosan összetett, izgalmas, ugyanakkor kiegyensúlyozott ízeket képesek produkálni a legkontrasztosabb hozzávalókból.

 • Metál az ész – Kik azok a metálkutatók?

  Pár évtizede még a társadalmon kívüliség szimbóluma volt az agresszív gitárzene, az utóbbi években azonban már egyetemi kutatók százai foglalkoznak a metállal világszerte. A változás okairól, az előítéletekkel folytatott küzdelmekről és a rajongók fordított elitizmusáról amerikai, brit és magyar kutatókkal beszéltünk.

 • Milyen a Hold légköre?

  Írás a porban

  Egy új Hold-expedíció nyomán megválaszolhatjuk a kérdést: vajon milyen titkokat rejt bolygónk hű kísérőjének ritkás atmoszférája.

 • Interjú

  „A vak emberek nem sötétet látnak" – Flamich Mária és Hoffmann Rita pedagógusok

  A Berkeley Egyetemen, ösztöndíjas kutatóként tanulmányozhatták azt az idehaza szinte ismeretlen oktatási módszert, amely a fogyatékkal élő személyek társadalmi elfogadását erősíti, és amelyről tavasszal "Magányos küzdelem - Akadálymentesítési lehetőségek a pedagógusképzésben" címmel írtak tanulmányt a Pedagógusképzés című folyóiratba.

 • Alternatív játékgépes világ Magyarországon

  Hogyan alakul újjá a tavaly novemberben betiltott magyar játékgépes piac? Ellenőri autóba ültünk és megnéztük. A válasz: illegálisan, de jól szervezetten.

 • Vitézy Tamás adriai játékai - 1.

  Menj délre, cimborám!

  A jelen kormányzathoz és azon belül is a kormányfőhöz közel álló üzletember a 2000-es évek elején indult el Dél felé. A horvátországi terjeszkedést magasról fújó politikai hátszél segítette, és Vitézy a kelet-európai vizeken különösen jól mozgó magyar nagytőkés mintapéldánya is lehetett volna.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...