• MaNcs 25. évf. 39. sz. (2013. 09. 26.)

  "A maffia nem veszíthet" - interjú Ángyán Józseffel

  Távozása óta keményen bírálja pártja vidékpolitikáját, amelynek a "kottáját" még ő írta. Tavaly januárban államtitkári kinevezését adta vissza, idén június végén, a földforgalmi törvény végszavazásának napján kilépett a Fidesz-frakcióból. A gödöllői Szent István Egyetem tanára, a vidék egyik legnépszerűbb politikusa a függetlenek között végzi parlamenti munkáját.

  2013 / 39
 • Látható jelek - Mérlegen az időközi választások

  A múlt hét végén ismét voltak időközi önkormányzati választások, mégpedig Baján és két kistelepülésen. Ezek eredményeiből még semmiféle következtetést nem lehet levonni - ám 2010 óta rendeztek már két időközi országgyűlési, és 359 időközi helyhatósági választást.

 • Ara-Kovács Attila

  Vakmagyarok

  A kisebbségvédelem jelenlegi esélyei Brüsszelben

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és néhány más európai szervezet által az Európai Bizottsághoz (EB) közösen benyújtott kisebbségvédelmi kezdeményezés hasonló sorsra jutott, mint az RMDSZ-szel szemben álló úgynevezett Székely Nemzeti Tanács, a Tőkés vezette Erdélyi Magyar Néppárt, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács korábbi kisebbségvédelmi kezdeményezése.

 • Köllő János

  Munka hadának a lépése

  Hogyan áll a foglalkoztatásért vívott háború?

  "A Vereség Napján Kardélre hánytam" (Petri György)

 • Csáki Judit

  Búcsú

  Elbúcsúzom a Magyar Narancs olvasóitól.

 • László Géza

  Visszajátszás

  Ceteris paribus

  Az orvoslátogatók regisztrációs díját válságidőkben már a szocialista kormányok is szívesen emelték, így 2010-ben a cégek munkavállalónként 5 millió forintot fizettek be évente. A mostani 2011 júliusától váratlanul megduplázta a díjat.

 • A szerk.

  Értik a humort, csak nem szeretik

  A Fővárosi Törvényszék szeptember 17-i végzésében jogerősen is elutasította a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) bejegyzését, többek között arra hivatkozva, hogy "a párt neve nem fejezi ki annak valós működését, tevékenységét, és ezáltal nem felel meg a névvalódiság követelményének".

 • A szerk.

  Szavazók, sokasodjatok!

  A kormány, nevezett Balog Zé emberi stb. miniszter bejelentése szerint a kormány jövő januártól kiterjeszti az ún. családi adókedvezmények mértékét.

 • A szerk.

  Oh, Angéla, hát utolért az a híres szerelem

  A kisegér meg az elefánt mennek a hídon, egyszer csak megszólal a kisegér: elefánt, hallod, hogy dübörgünk?!

 • Az Orbán-kormány és a közoktatási esélyegyenlőség-politika

  Tűréshatáron

  A hátrányos helyzetűek elkülönítésével szembeni passzivitás, az integráció eszközrendszerének gyengítése - néhány szabályozó óvatos megváltoztatásával az amúgy sem stabil rendszerben magától erősödik a szegregáció.

 • "Erre nincs felmentés" - Gulyás József a romagyilkosságok nemzetbiztonsági vonatkozásairól

  Sorsdöntő mulasztások sorozatát követte el a Katonai Biztonsági Hivatal a cigánygyilkosságok felderítése során - ez derül ki a 2010 nyarán készült és titkosított jelentésből, amit idén szeptember elején váratlanul nyilvánosságra hoztak.

 • tévésmaci

  Csikócsengő

  Amikor Sztupa és Troché dobira mentek, csak az idő számított, nem törődtek szerencsével, balszerencsével. Már délután kiálltak - egymásnak negyvenöt fokos szögben, háttal - az Urak asztalára, s a meszszibe tekintettek.

 • DVD

  A bácsi jót akar

  Chan-wook Park: Vonzások

  Nincs mit szépíteni: minden történetet megírtak már, a legutolsót is immár harminc éve. Van, akinek elmulasztottak szólni erről, ezért még mindig próbálkozik, másnak szóltak ugyan, de makacsul küzd, és bízva bízik, hátha mégsem igaz a hír, s akadnak, akik úgy vannak vele, hogy jó, hát legyen, de azért ez még nem ok arra, hogy ne érezzük jól magunkat.

 • Film

  Váratlan befutó

  Ron Howard: Hajsza a győzelemért

  Amerikában a NASCAR a menő, Ron Howardnak ezért Európában kellett összekalapoznia a pénzt a Forma-1-ről, azon belül is Niki Lauda (AUS) és James Hunt (GB) rivalizálásáról szóló filmjéhez.

 • Film

  Avas krém

  James Wan: Démonok között

  Az évből még három hónap hátravan ugyan, de nem kockáztatunk sokat, ha kijelentjük, hogy ami a kitermelt filmek súlyát illeti, 2013 az amerikai mozi legsoványabb esztendeje a Bonnie és Clyde bemutatása óta eltelt évtizedekben.

 • Film

  Diana

  Vajon miért készült el ez a film? A készítők új szempontokat szeretnének kínálni a volt walesi hercegné megítéléséhez? Igazságot akarnak neki szolgáltatni, mert ő maga erre sajnos már nem képes? Leleplezni egy tragikus sorsú asszony nagy titkát?

 • Film

  Köszönöm, jól

  A szlovák rögvalót feltérképező Köszönöm, jólnak ugyan se humora, se rabbija, mégis mindenki úgy fest benne, mintha bent volna a kecske.

 • rés a présen

  "Nem találtam magamban a puckságot"

  Ellinger Edina bábszínész

 • Tánc

  Bozsik Yvette Társulat: Préda

  A hálószoba felől közelítünk a történethez, préda benne minden nő és vadász minden férfi. A prédák ügyesek, letáncolják egymást, különös tekintettel Valencia James afrobalettszólójára, amely a darab kiemelkedő teljesítménye.

 • mi a kotta?

  Repül a nehéz kő

  "Hogyha választanom kéne a ma már kiváltságos művész, író, festő, muzsikus között, akikre mintegy reáhárul a mi korunk képviseletének gondja, s akik közül valakit, egyet, meg kéne menteni a végromlásból, vagy mint egy úszó palackot, átlendíteni a világokon, egy percig sem haboznék, mert Stravinskyt választanám, akinek lángja, ragyogása nemhogy csökkenőben volna, hanem mind újabb s nem is sejtett erőket vet felszínre.

 • Lemez

  Nightmares On Wax: Feelin Good

  Miután George Evelyn 2008-ban megírta a hatodik Nightmares-lemezt, a Thought So...-t, és rémesen megbukott vele minden releváns szakmai felületen, távozását a zenei közéletből úgy lehetett megélni, mint amikor kihajít az ember egy öreg bútort.

 • Apokalipszis mindig - Nine Inch Nails: Hesitation Marks

 • "Mozartot nehéz lenne citerán" - Lajkó Félix zenész

  Augusztusban és szeptemberben Lajkó Félix Mező című citerás lemeze állt a World Music Charts Europe élén. Huszonnégy európai ország negyvennyolc világzenei rádiós dj-je alkotja azt a zsűrit, amely oda juttatta, és ez nem kevesebbet jelent, mint hogy ez a lemez pörgött a leggyakrabban a legrangosabb világzenei rádióműsorokban.

 • Opera

  Szarvak közt

  Verdi: Falstaff

  "Librettója a színjáték legfinomabb, legkörmönfontabb mesterfogásaiban jártas rendezőt követel, partitúrája zseniális muzsikust, aki fölényes virtuóza és egyúttal mély poétája is a dirigálás művészetének.

 • Koncert

  Shonen Knife

  Mindig rendkívüli öröm olyan rockzenekart látni, amelyben a tagok nem tetovált, szőrös bunkók, hanem épp ellenkezőleg, frissen mosott és bizonyára valami méregdrága kondicionálóval ápolt hajat és csinos egyenruhát viselnek, és a legvadabb Motörhead-riffek előadása közben is elbűvölően mosolyognak.

 • Lemez

  The Weeknd: Kiss Land

  Két évvel ezelőtt az akkor még csak a művésznevén ismert Abel Tesfaye egész hihető választ adott arra a bizonyára sokak tudatát égető kérdésre, hogy vajon milyen zenét játszana Michael Jackson, ha 1958 helyett három évtizeddel később jön a világra, és már a tinédzseréveiben átesik egy masszív crackfüggőségen.

 • Kiállítás

  Budapest jam

  A kiállítás címéhez adaptált zenei kifejezés nem egy csoportformációt jelöl, hanem egy módszert. A hasonlatnál maradva úgy is mondhatjuk, hogy a három fiatal alkotó - Kroó Anita, Mátyási Péter és Varga Zsolt - improvizál a főváros ismert dallamára, azaz egy azonos témára, a közös emlékezetünkbe égett vizuális toposzokra.

 • "Az alsó szinten még csákányoznak" - az Új Budapest Galériáról

  A tervek szerint október 31-én, a Bálnában nyílik Budapest harmadik legnagyobb kiállítótere. Andrási Gábor kurátorral és Török Tamással, a Budapest Galéria kiállítási osztályvezetőjével a félreértésekről és az új hely profiljáról beszélgettünk.

 • Interjú

  "Mégsem születtem túl későn"

  Jennifer Egan író

  Negyedik regénye, a magyarul most megjelent Az elszúrt idő nyomában bejuttatta az amerikai irodalom Pulitzer-díjas nagymenői közé. A zeneiparban és környékén bolyongó figurákra fókuszáló regény szerzőjével Marcel Proustról, Iggy Popról és az írónők megbecsültségéről beszélgettünk telefonon.

 • Könyv

  "Nincs kedvem az emberekhez..."

  Krúdy Zsuzsa: Apám, Szindbád

 • Tévé

  Izzadságfoltok

  Mr és Mrs

  Ahogy azzal nagyjából 15-16 éves kor felett mindenki tisztában lehet, a párkapcsolat nehéz egy műfaj, hiszen rigolyák és súrlódások, félreértések és félreismerések szegélyezik még a legőszintébb és a legstrapabíróbb kapcsolat mindennapjait is.

 • kertész lesek

  Ikon

  Debrecenben, a "legendás" Városháza étterem bezárása után több új önjelölt utód bukkant fel a belváros szívében, a Piac utca környékén. Az Ikon elég hamar közismertté vált gasztrofesztiválos megjelenéseinek, toplistás helyezéseinek köszönhetően, no és persze "gasztronómiai tudatosságra nevelő" programjaival.

 • chili&vanília

  Pink, sárga, fehér

  A sárga (golden) édeskés, enyhén kesernyés utóízzel. A pink-fehér csíkos az ún. chioggiai cékla, egy ősi olasz fajta, amely Chioggia városából származik (mint Goldoni csetepatéja). Ez jellegzetes rózsaszínű-fehér évgyűrűket rejt, íze enyhe, édeskés, inkább retekhez hasonlít.

 • Esemény

  Évadnyitó színházi korzó

  A Duda Éva Társulat bemutatta, hogyan haladhatná meg magát a színházak hagyományos évadindító "kirakodóvására" az Andrássy úton. A tánccsoport nem kért mást, mint hogy következő előadásának témájában - különbségek a generációk közt - mindenki rajzoljon valamit krétával egy táblára, amit ők lefotóznak, majd valamilyen formában be is építik az előadásba.

 • Ki a csontvázakkal! – A Vidám Park államosítása és bukása

  Ahogy ötven évvel ezelőtt, idén nyáron is hosszú sorok kígyóztak a Vidám Park játékainál. De a nagy érdeklődést nem hirtelen jött hullámvasútláz gerjesztette, hanem a bejelentés, hogy a nagy múltú szórakoztató létesítménynek ez az utolsó évadja: szeptember 30-án végleg lehúzzák a redőnyt.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...