• MaNcs 25. évf. 4. sz. (2013. 01. 24.)
  A szerk.

  Visszavettek

  A megállapodás, amelyet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) képviseletében Nagy Dávid, a kormány nevében pedig Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője hétfőn, lapzártánk napján írt alá, jobbára mellébeszélést és hamis ígéreteket tartalmaz. Egy lényeges pontja viszont a kormány meghátrálását jelzi.

  2013 / 4
 • étel, hordó

  Bugsy

  Egyszer már ugráltunk azon - talán Al Capone kapcsán -, hogy klassz dolog a legenda, de ezért még nem kellene vendéglátóhelyet elnevezni utolsó gazemberekről. Most itt az újabb nekirugaszkodás, mert annyira mi sem vagyunk naivak, hogy elhiggyük: a Bugsy névvel a tulaj valamely hozzátartozójáról, házi kedvencéről, netán önmagáról kívánt megemlékezni.

 • Turcsányi Sándor

  Folytatása következik...

  A csehországi elnökválasztásról

  Még az első forduló előtti kampányidőszakban járta egy elég gagyi vicc Csehországban, ami az amerikai elnökválasztással hasonlította össze a hazait, mondván, ott aztán van kenyai, olasz, norvég vagy épp mormon jelölt is, de az mind semmi, mert a cseheknek jutott zsidó, svájci, japán, de még egy avatar is.

 • Lenkei Gábor

  Az utolsó kitörési pont

  Bibó István, Szűcs Jenő és az alulról szerveződő társadalom esélyei

  Szinte hihetetlen, hogy mindazok a felemás megoldások, torzulások, tévhitek, amelyekkel Bibó István a magyar politikai nyomorúság okait keresve olyan kérlelhetetlenül nézett szembe, milyen élénk színekkel jelennek meg a magyar állam mai vezetőinek nyilatkozataiban, Orbántól Kövéren és Semjénen át Matolcsyig és Fekete Györgyig.

 • Felcsuti Péter

  Utánanyúlnak, utána nyúlnak

  A svájci magyar bankszámlák elleni kormányzati akcióról

  Svájci magyar bankszámlák és unortodox gazdaságpolitika.

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  A villanymozdony füstje

  A kontúrok már alakulnak: kinek öröm, kinek bú, de a következő négy év parlamenti többségét befolyásolni igyekvő polgár 2014-ben is a Fidesz-KDNP és valamiféle, szocialistákat is tartalmazó formáció között kényszerül majd választani.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Minősítés

  A Wikipédiában sokáig ez volt olvasható a rólam szóló cikkben: "Lánya, Szabó Réka matematikus, az ELTE munkatársa, és a Tünet Együttes független tánckar vezetője."

 • Pénzosztás az MMA-nál

  Fekete György, a függetlenek mecénása

  Progresszív színházi műhelyek, buzgón zsidózó folyóirat és a testvéri szervezetek is kaptak pénzt a Magyar Művészeti Akadémia pályázatain tavaly. Az akadémikusok sem jártak rosszul, de az egyes döntéseknél nagyobb baj a rendszer általános szakmaiatlansága.

 • Ragadozó életmód - A kapuvári húsüzem tönkretétele

  Titokzatos vevők, kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánítás, feljelentések, becsapott dolgozók, felszámolás, százmilliókkal bennragadt sertéstenyésztők, egy öngyilkosság és gyász. Tragikus mérleg címszavakban a Kapuvári Hús Zrt.

 • Adóamnesztia

  Megbocsát az állam

  2008 végén Gyurcsány Ferenc kormánya indította, 2012 végén Orbán Viktor kormánya zárta a feltételeiben többször is lazított adóamnesztiát. Kettejük közül Orbán hozott haza több pénzt, de a nagy siker elmaradt.

 • A magyar kormány és az uniós túlzottdeficit-eljárás

  Megfelelési kényszer

  Kevésbé gazdasági-költségvetési, mint inkább politikai jelentősége lehet annak, ha Magyarország idén kikerül a 2004 óta tartó uniós túlzottdeficit-eljárás hatálya alól. Jelenleg az a valószínűbb, hogy nem kerül ki alóla.

 • Volánbusz-tender: Minden kockázat nélkül

  Pompásan hasítanak

  A piaci versenyt korlátozva, a közpénzeket ésszerűtlenül felhasználva, többszörösen törvényt sértve szerződtette egyik alvállalkozó partnerét 2007-ben a Volánbusz Zrt. - derül ki a Magyar Narancs birtokába került jelentésből.

 • Hálózati ellenállás - érdekképviseletek a felsőoktatásban

  Kik az alternatív hallgatói és oktató szervezetek, és mit akarnak?

 • Interjú

  "Kapkodva, előkészítés nélkül zajlott"

  Reményik Kálmán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. korábbi elnök-vezérigazgatója az e-útdíj-tenderről

  Visszalépett a szerződés aláírásától az e-útdíj-pályázaton győztes Getronics Magyarország Zrt., ezzel pedig legalább 35 milliárd forint veszteség éri az idei költségvetést. Az új díjszedési rendszerről és az ügy körülményeiről az állami infrastruktúra-fejlesztő korábbi első emberét kérdeztük.

 • Halott túszok Algériában

  Vesztesek klubja

  Abdelmalek Szellal algériai miniszterelnök hétfő esti bejelentése szerint 37 külföldi túsz és 29 támadó halt meg a január 16-ai dél-algériai iszlamista támadás és a 20-áig elhúzódó felmentő katonai akció során.

 • tévésmaci

  Farkasfog, a magvetemény

  Amikor Sztupa és Troché a közeli világvárosban lévő székházuk könyvtárában armanacot (Larressingle X.O.) szürcsölve a múltról fecsegtek, Sztupa azt kérdezte, hogyan meséljem el a teherpróbát? Vagy inkább azt, amikor még csak épült a híd és a míniumos korrózióvédelemtől narancssárga volt az egész, a pillérek, a kötélzet, minden tök narancssárga.

 • Animációs film

  ParaNorman

  Parodizálunk egy (al)műfajt, s egyben fejet is hajtunk neki - mindezt úgy, hogy magunk is betagozódunk az adott zsánerbe. Így működött a Ház az erdő mélyén, így működik a ParaNorman is, ráadásul mindkettő a slasherbe néz bele, majd kacsintgat ki mindenfelé.

 • Film

  Kezelés

  Mi a különbség a prostituált és a szexterapeuta között? Előbbit, hát, nem övezi széles körű megbecsülés, pénzért árulja, amije van, s a szolgáltatáshoz a kigyakorolt nyögések mellett ilyen szövegek tartoznak, hogy: "de jó vagy", meg, hogy "gyere, gyere".

 • Interjú+Kritika

  "Ki akarsz ugrani az ablakon"

  Dustin Hoffman filmsztár

  Első rendezése, a Kvartett nemrég indult a magyar mozikban. A Diploma előtt, Az elnök emberei, az Esőember, az Éjféli cowboy, a Kramer kontra Kramer vagy éppenséggel az Aranyoskám kétszeres Oscar-díjas sztárja a londoni filmfesztiválon nyilatkozott lapunknak.

 • Film

  Hurrá, zuhanunk!

  Robert Zemeckis: Kényszerleszállás

 • mi a kotta?

  Raevius ezredes balettje

  Nagy művek, nagy előadók - a kiábrándítóan szürke, ám ezúttal egyszersmind helytálló közhely szintjén megfogalmazva így sommázhatnánk az előttünk álló hét koncertprogramját.

 • Lemez

  Egyenesen a túlvilágról - a Broadcast horrorzenéje

 • Koncert

  Pannon Filharmonikusok

  Bogányi Gergelyt vendégelő esttel indult a pécsi együttes "A zongora arca..." fantázianevű koncertsorozata, s a kollegiális és egyszersmind testvéries együttműködés a kiváló szólista, valamint a Bogányi Tibor által irányított Pannon Filharmonikusok között - mértéktartóan fogalmazva is - igen szép eredményt hozott.

 • Lemez

  Nem gyerekjáték - a Toy bemutatkozása

  Toy: Toy

 • Lemez

  Nem tragédia

  New Order: Lost Sirens

 • "Javára válnak a hibák"

  Felföldi Péter - Chief Rebel Angel

  A Disfear és a Zeke gyors, rövid és kíméletlen hardcore/punk zenéje felől indult, de annál jóval dallamosabb budapesti zenekar közel tíz éve alakult. Első lemeze, a Death Rock City 2007-ben, az igen erős The Black Horn pedig tavaly év végén jelent meg: ebből az alkalomból kérdeztük a zenekar basszusgitáros-énekesét.

 • Kiállítás

  Gőbölyös Luca: Háttér

  Az önnön testükkel és szépségükkel foglalkozó nőművészek munkásságában általában új fejezetet jelent, ha megjelenik életükben a gyerek: ekkortól kezdve szinte már csak erről tudnak "beszélni". Gőbölyös 2010-es Knoll galériabeli kiállítását a Férjhez akarok menni címmel látta el (igaz, ott önmaga mellett többek közt fanszőrökkel díszített ételfotókat mutatott be).

 • Kiállítás

  Barakonyi Szabolcs: Tennivaló

 • Kiállítás

  Inkább a tevék

  Valóság és illúzió - kiállítás a Nagycirkuszban

  Bár a Duna TV január 9-én sugárzott Kultikon című magazinjának műsorvezetője (aki a fiatalosan laza stílust abban vélte megtalálni, hogy teátrális mozdulatokkal végigsétált a kamera előtt) kortárs művészeti kiállításnak nevezte a Fővárosi Nagycirkuszban látható anyagot, sajnos az épület előtereiben bemutatott "valami" nem felel meg egyik kritériumnak sem.

 • Könyv

  Dubravka Ugresic: Banyatanya

  Nem indul rosszul. Az alapkonfliktus - az írónő és a szeretve tisztelt, de rengeteg problémát okozó idős édesanya kapcsolata - ígéretesnek tűnik, és lehetőségeket rejt magában a levakarhatatlan fiatal etnográfus lány alakja is.

 • Könyv

  Zápor, zivatar

  Szvoren Edina: Nincs, és ne is legyen

 • Interjú

  "Nem ilyen az életem" - Szvoren Edina író

  A nemrég megjelent Nincs, és ne is legyen legalább annyira magával viszi az olvasót, mint az első könyv - a már ismert, sötét és nyomasztó világba. A Pertu hangos szakmai sikere után sem lett főállású író, ugyanúgy zenét és szolfézst tanít.

 • "Rutinból játszani maga a halál" - Szandtner Anna színész

  2003-ban végzett a híres Máté-Horvai-osztályban. Rögtön a Katona József Színházba került, több komoly díjat nyert, de két év után azt mondta: otthagyja a színészi pályát. Volt spanyoltanár, aztán egy év után szabadúszóként újra játszani kezdett.

 • Színház

  A lakáj ideje

  Mrozek: Tangó

  Az abszurdnak megvan az a sajátossága - veszélynek is mondhatnám -, hogy bizonyos körülmények összejátszása folytán realizmussá szelídül avagy fokozódik. A Tangó pedig már évtizedekkel ezelőtt is képes volt frenetikus komédia, nagyszerű színészparádé lenni - igaz, Paál István rendezésében lélegzetelállító fenyegetés is.

 • Rádió

  Kemény, puha, okos

  Kultúrdiplomácia az Arénában

  Úgy tűnik, hogy a nemzetközi diplomácia manapság legdivatosabb szakszavai tulajdonképpen ugyanattól az embertől származnak. Joseph Nye, a Harvard Egyetem professzora, nemzetközi hírű politikai elemző definiálta ugyanis a hard power, soft power és smart power fogalmait, azaz a kemény, a puha és az okos erőt.

 • chili&vanília

  "És forró legyen, mint a babám szíve!"

  "Hozhatom a velős csontot, nagyságos uram? - Valóban. Csak arra figyelmeztetem, Vendelin barátom, hogy kenyérszeleteket pirítsanak hozzá, mert a zsemlye ilyesmihez nagyon nem alkalmas. És forró legyen, mint a babám szíve.

 • Esemény

  Tér/Zene

  Gulyás Anna nem tánczenére táncolt, Szűcs Péter (klarinét) nem tánczenét játszott. Történt viszont valami más. A gesztusok, a testtartás, a lépések, a forgások (közönségesen: a tánc) plasztikus jelentéssé fordították át a felhangzó darabok ritmikáját, tempóját, dallamát.

 • Influenza '13

  Zsebkendőnyi helyen

  A mostani tél évtizedek óta a legsúlyosabb influenzajárványt hozta magával - a tengerentúlon. Vajon átterjedhet hozzánk is az amerikai epidémia?

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...