• Felcsuti Péter-Molnár György-Simonovits András

  Útravaló

  Milyen elvek és értékek alapozzák meg a kormányváltást?

  "Akadályozzák meg a tragédiákat, amelyeket meg lehet akadályozni, és számolják fel az igazságtalanságokat, amelyeket fel lehet számolni!" - Amartya Sen Nobel-díjas közgazdász arról, hogy mit tehetnek a cselekedni vágyó emberek a világon.

 • Bán Zoltán András

  Noé vendéglője

  Harmadik számla - Nem boldog a magyar

  - Nem boldog a magyar! - kiáltom oda a Fizetőpincérnek némi történelmi kétségbeeséssel a hangomban, mire kisvártatva egy fröccsöt csap le az asztalomra, és ékes szavakat szól: "Kést tégy a torkodra, ha mértéktelen vagy.

 • A szerk.

  Csaltunk, na és?

  A történetet és utóéletét már ismeri mindenki, így mostantól mindennek másképp kellene lennie, mint eddig. Nem lesz semmi másként, csak páran még szerencsétlenebbnek fogják érezni magukat amiatt, ahogy a szeretett hazájukban momentán élni adatik, csalók közt, csalók uralma alatt.

 • A szerk.

  Csúszdán

  Varga Mihály miniszter beterjesztette a 2014-es költségvetési törvényt: ebben az országban, ha rajtuk múlik, jövőre is pont ugyanúgy mennek a dolgok, mint eddig. Úgy sehogy. Hogy a 2,9 százalékra tervezett hiányt sikerül-e tartani?

 • Görög szélsőjobb

  Darázsfészek

  A görög hatóságok a hétvégén letartóztatták a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt több mint húsz tagját - köztük Nikolaosz Mihaloliakosz pártvezetőt, a helyettesét, Hrisztosz Pappaszt és további négy parlamenti képviselőt.

 • Egymás között - Kormánypárti öninterpellációk

  Az interpelláció a kormány elleni országgyűlési fellépés egyik ellenzéki eszköze. A második Fidesz-kormány alatt puszta kampányeszközzé silányult: kormánypárti képviselők kérdeznek alá kormánytagjaiknak, hogy ezzel a parlamenten keresztül is eljuttathassák "üzenetüket" a választóknak.

 • Csökkentenék az élelmiszerek áfáját

  Szemek a láncban

  Végre egy örömhír: a politikai paletta majd' egésze támogatja, hogy csökkenteni kell az élelmiszerek általános forgalmi adóját. A részletekre azonban most is figyelni kell.

 • Kampányra készül az MSZP és az Együtt-PM

  Erőfelmutatás

  Október 23-án közösen ünnepel, majd közösen vág a 2014-es kampánynak az MSZP és az Együtt-PM pártszövetség. Megnéztük, milyen arzenállal indul csatába a balközép ellenzék.

 • Elkezdeni a sztrájkfelmérést - interjú Mendrey Lászlóval

  Az idei iskolakezdés az utóbbi idők talán legnagyobb közéleti botránya volt, hetek óta téma a nyilvánosságban, mi nem működik megfelelően vagy éppen sehogy a Klebelsberg Központ (Klik) által átvett tanintézményekben.

 • tévésmaci

  Medve verje

  Amikor Sztupa és Troché a rotyogányt próbálgatták, Troché először kedvetlennek tűnt. Hagyta volna az egészet annyiban, s keresett volna más, esetleg autentikusabb népi hangszert. "mafa őriz otthon, persze hét lakat alatt egy szagpant, állítólag a nagyapjától örökölte, de még a személyzetet sem engedi hozzányúlni, ő maga törli róla a port, s néhanap, ha különösen mélabús a kedve neki, meg is szólaltatja pirkadatkor, amikor még nyugszik a környék - mondta Troché, de maga sem hitte, hogy Sztupa ilyen könnyen letesz a rotyogányról.

 • "Mindkét nő én lennék" - Irvine Welsh író

  Mozikban a Mocsok, interjúalanyunk Filth című regényének filmváltozata. A Trainspottinggal befutó író vaskos skót akcentussal válaszolt telefonon nekiszegezett kérdéseinkre.

 • Tévésorozat

  A bura alatt

  Tudjuk jól, hogy mindenki kitörésre vágyik egy világvégi porfészekből, de az piszok nehéz. S ha ez nem volna elég, képzeljük el, Stephen Kinggel együtt, hogy egy szép, szokásos kisvárosi reggelen - mikor a szomszéd épp egy hullát ás el az erdőben, a korrupt polgármester propánkészleteket mutyizik, és a pap megint betép rendesen - egyszer csak lezuhan egy láthatatlan bura, és mindenki vidéken reked.

 • Film

  Arthur Newman világa

  Van az a bájos toposz, amikor a merev, unalmas férfiember szembetalálkozik a vad, öntörvényű lánynyal, akinek deviáns, ám izgalmas életmódja felforgatja az ő kis posványos világát - Colin Firthnek nagy tapasztalata van az ilyen halvérű figurák megformálásában.

 • Irvine Welsh: Mocsok

  Hogy kiféle-miféle alak Irvine Welsh zsaruhőse, akit - mint trainspottingos társait is - elért a megfilmesítés, az már első fellépésekor kiderül. Pedig még nem szívott kokaint, még nem vett részt fojtogatós szexben kollégája feleségével, még nem szégyenítette meg valamennyi munkatársát, s még nem sugdosta hátsó - a hívott nő hátsójával kapcsolatos - gondolatait perverz vigyorral a telefonba.

 • rés a présen

  Megújult a sound! – Balázs Elemér zenész

 • mi a kotta?

  Benjie

  "You great composer, I little composer" - ezzel a bájosan tökéletlen angol mondattal kedveskedett egykoron Dmitrij Sosztakovics angol pályatársának, az idén Verdi és Wagner árnyékában ünnepelt, 100 esztendeje született Benjamin Brittennek.

 • Lemez

  Szűrőkön át

  HAIM: Days Are Gone

  Noha kézenfekvőnek tűnne, amikor úgy szól a terv, hogy egy zenekar több generációt bolondít majd egyszerre magába, a Fleetwood Mac 1975-80 közötti nagy korszakának megidézésével mégis csupán kevesen próbálkoznak.

 • Lemez

  Tisztességes, puritán

  Sebadoh: Defend Yourself

  Az milyen lehetett, mikor a folyamatosan összetört szívű, a magányos vesztes szerepét rendkívüli hitelességgel alakító Lou Barlow és a már huszonöt éve is nyugtatókon élő, leszedált, motyogó öregaszszonyként festő J.

 • Lemez

  A nagyváros szimfóniája

  Julia Holter: Loud City Song

  Kevés olyan tudatos, koncepciózus, a zenekészítést valóban sokdimenziós intellektuális alkotómunkaként értelmező alkotót tudnánk megnevezni, mint a Los Angelesben élő szerző/énekes/mindenen játszó Julia Holtert.

 • Koncert

  Concerto Budapest

  Az összehasonlítás áldozata - némi túlzással és persze önhibáján kívül mintha ez a ritka viktimológiai aleset vált volna múlt péntek este a novoszibirszki születésű, ma Bécsben élő hegedűvirtuózból, a nagyszerű Vadim Repinből.

 • Könyv

  Csapody Kinga: Ex

  Kinyitom a könyvet, és máris olyan érzésem van, mintha egy esküvőn, családi összejövetelen vagy valami bulin mellém ülne egy lány, aki sajnos minden szempontból kivan, és kérdés nélkül beszélni kezdene, elmondaná az amúgy teljesen átlagos élettörténetét, csalódásait, meg hogy mit gondol az irodalomoktatás lehetőségeiről, a bölcsész-műveltség katasztrofális helyzetéről, valamint a gyereknevelés buktatóiról.

 • Könyv

  Tallér Edina: Lehetek én is

  "Ráláthatunk életünkre: mégis mennyi furcsaság történik velünk" - ismerteti a Lehetek én is küldetését a fülszöveg, és bár az olvasó bízik benne, hogy ennél komplexebb gondolatokat is kap Tallér Edina második regényétől, a végén be kell érnie a "mennyi furcsaság történik velünk, nőkkel" kiegészítéssel.

 • Könyv

  Bicskei Gabriella: Puha kert

  Szembefordított tükrök rendezik el a világot, esetlegesen és beláthatatlanul. Végtelen számú csarnokból álló palotát látunk, melyben a hősök ajtókat nyitogatnak, mennek egyik helyiségből a másikba, nem állapodnak meg sehol.

 • Könyv

  Gerőcs Péter: A betegség háza

  A szerző két elbeszéléskötete után megjelentetett első regényében folytatja megkezdett prózapoétikai útját: para- és metatextusokkal sűrűn körbeszőtt, irodalomelméleti problémák explicit felvetését kedvelő írásmódját egyfajta kényszeres pontosságra való törekvés irányítja, amely magának az elbeszélői nyelvnek a működtetésében, a szerkesztésmódban és az olykor körülményesnek, önironikusnak ható elbeszéléstechnikai mutatványokban is megmutatkozik.

 • Könyv

  Timur Vermes: Nézd, ki van itt

  Adolf Hitler 2011-ben felébred a berlini flaszteren, majd saját szemszögéből narrálva elmond egy történetet a médiában saját műsort kapó Führerről. A szenzációhoz ennyi pont elég is - de egy jó könyvhöz kevesebb a kevésnél.

 • Könyv

  Amin Maalouf: Taniosz sziklája

  Kényelmes dolog azt hinni, hogy a politikai cselekvéssel járó morális útvesztőket teljes valójukban csak jól működő demokráciában tapasztalhatja meg az ember. Egyeduralmak idején minden egyszerűbbnek látszik, a zsarnok cinkosait automatikusan a gonosz, ellenfeleit a jó oldalra soroljuk.

 • Könyvmelléklet

  A boldog megismerés

  Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás

  Bírák, akik attól függően kasztniznak be vagy mentenek fel valakit, hogy éppen éhesek-e vagy sem. Diákok, akik nem vesznek észre egy kosárlabdapályán átsasszézó gorillát, mert éppen azt figyelik, hogy az egyik csapat hányszor passzol.

 • Könyvmelléklet

  Arcok

  Kádár Gábor-Vági Zoltán: A végső döntés. Berlin, Budapest, Birkenau 1944

  Holokausztról szóló híres esszéjében (lásd: A modern kor és a Holocaust, 2000, 1991. július) Zygmunt Bauman egy Le Monde-riporttal illusztrálja fő állítását.

 • Elsüllyedt szerzők XXXVII.

  "Belesuszteroltam a szenvedést"

  Sásdi Sándor (1898-1992)

  Lektűr és szociográfia, parasztirodalom, holokausztmemoár és kommunista kurzusművek, női mikrotörténetek és szimbolikus nagyregények - mind jól megférnek ebben a gazdag életműben, amelyet legyűrni látszik az, ami ellen Sásdi évtizedeken át küzdött: a feledés.

 • Könyvmelléklet

  Vagyunk lakói

  Tóth Krisztina: Akvárium

  Jogosnak látszik az észrevétel, amit az Akváriumról eddig született kritikák szinte kivétel nélkül felvetnek, tudniillik, hogy első regényében a szerző nem képes kézben tartani a nagyformát, a terjedelmessé duzzasztott történetet.

 • Se megváltás, se magyarázat - Borbély Szilárd: Nincstelenek

  A Narancs szakmai sikerlistáján egyetlen könyv sem aratott még olyan fölényes győzelmet, mint Borbély Szilárd regénye. Kritikánkból is kiderül, mi a példátlan lelkesedés oka.

 • Folyóirat

  Rubicon

  Ne tagadjuk: a mohácsi csata iránti legújabb keletű közérdeklődést az egyik kertévén sugárzott kétes történeti hitelességű török szappanopera, a Szulejmán izzította fel. A Rubicon folyóirat legutóbbi számának vezető anyaga, B.

 • Könyvmelléklet

  Listatörténeti pillanatok

  Minimum tizenegyes! - a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - magyar irodalom

 • "Magamat árultam el" - John le Carré író

  George Smiley alakjával John le Carré irodalmi rangra emelte a kémregényt. A 23. regényénél és 83. életévénél tartó szerzőt egy londoni telefonszámon értük el, hogy új, magyarul a napokban megjelenő regényéről, a Törékeny igazságról és sok minden másról beszélgessünk.

 • Színház

  Mundruczó Kornél: Denevér

  Vicceskedni a halállal gyakran termékeny művészi vállalkozás: ezt az öngyilkossággal és annak egy különleges formájával, a passzív eutanáziával megpróbálni már kétséges kísérletnek tűnik. De még ha az irónia, a paródia, a humor valamely formája, tegyük fel, kontrasztként alkalmassá is tehető lenne a tragédia színeinek kiemelésére, előbb az eutanázia számos erkölcsi, politikai, gyakorlati dilemmájáról kéne valamit gondolni.

 • Színház

  Az ő vezére

  Pintér Béla és Társulata: Titkaink

  A társulat 15 éves, gyorsan felívelő röppályája alatt nemcsak megtanított minket, nézőket és kritikusokat saját nyelvére, stílusára, világára, egész művészi alkatára, de olyan közönséget épített maga köré, amely már szinte lehetetlenné teszi a bukást.

 • A Vígszínház pályázata és a fővárosi Fidesz

  Díszletmunkások

  A döntés előtti napokban több fideszes jelezte, hogy megszavazná Eszenyi Enikő kinevezését, ám végül minden megváltozott - értesültünk városházi forrásokból. Úgy tudják, a Fidesz felső köreiből jöhetett az utasítás: össze kell zárni.

 • Kiállítás

  Kis esti zene

  Bori Bálint: Különböző kabócák

  Budapest egyik legfiatalabb galériájának neve (Flux Galéria) némiképp megtévesztő. A kisméretű intézményt vezető Romvári Márton és Juhász Éva ugyanis nem a fluxus művészet bemutatását célozta meg, hanem olyan, manapság kevésbé divatos áramlatokét, mint a minimalizmus, az absztrakt vagy a kinetikus művészet.

 • Rádió

  Nem jobb otthon?

  Tér-Idő

  "Hogy engem lássál, nézd meg, kedves, a kertet" - ezzel a verssorral indul a Tér-Idő adása, s az egész műsorral kapcsolatban az egyetlen hiányérzetünk is itt lehet, mivel nem tudjuk meg a szerző nevét (megfejtés: Lesznai Anna Egyszerű dala).

 • chili&vanília

  Tarte flambée

  Szalonna, bacon, hurka, kolbász, libamáj, füstölt húsok, rengeteg sertéshús, káposzta, nagyszerű borok, pompás sörök - az elzászi konyha nem kimondottan a légiességéről nevezetes, itt még a saláta is húsból van.

 • Placcc

  Lotte van den Berg: Building

  A Buildinget azért hívta meg a Placcc Fesztivál, mert ezzel kívánt reagálni a lakosság kizárásával zajló, átpolitizált budapesti várostervezésre. A holland alkotópáros akciója tulajdonképpen érdemi konzultáció a budapesti lakossággal, beszélgetés arról, hogy min szeretnénk változtatni közvetlen környezetünkben.

 • Az állatkerti kötéltáncos és a féllábú bohóc - Perczel Olivér történész, levéltáros a vurstliról

  A múlt héten búcsúzó Vidám Park a Városligetben állt, mintha máshol nem is állhatott volna. Budapest Főváros Levéltárának munkatársával arról beszélgettünk, hogyan vált a terület a mutatványosok "természetes élőhelyévé", s hogyan változott, fejlődött kétszáz év alatt.

 • Vitézy Tamás adriai játékai - 2.

  Pénztengerre, magyar!

  A jelen kormányzathoz és azon belül is a kormányfőhöz közel álló üzletember a 2000-es évek elején indult el dél felé. A horvátországi terjeszkedést magasról fújó politikai hátszél segítette, és Vitézy a kelet-európai vizeken különösen jól mozgó magyar nagytőkés mintapéldánya is lehetett volna.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...