• MaNcs 25. évf. 42. sz. (2013. 10. 17.)

  Orbán Viktor Magyarországa - A Keresztapa focija

  A hét végi hollandiai 1-8-at majd' mindegyik kommentár összekapcsolja Orbán Viktor személyével. Aligha véletlenül: a magyar futball világában laboratóriumi tisztasággal jelenik meg az Orbán számára kívánatos társadalomszerkezet modellje. Ezt elemzi az alábbi írás, amely egy hamarosan megjelenő kötet részlete.

  2013 / 42
 • étel, hordó

  Nika

  Miközben lépten-nyomon a Belváros megújulásáról lelkendezik Rogán Antal marketingcsapata, a Ferenciek tere leginkább az 1942-es Sztálingrádra emlékeztet, az ötödik kerület főútján, vagyis a Kossuth Lajos utcában egyelőre nyoma sincs újító szándéknak.

 • chili&vanília

  Sütőtök, nyersen

  A minap az egyik kedvenc belvárosi bisztrómban jártam. A konyhája megélt már bizonyos hullámokat - ez az évtizedes pályafutásba bele is fér -, de mostanság mintha újra virágozna. "Kacsamáj narancsos sütőtökkel" - így szerepelt a fogás a napi táblán, amely felkeltette a kíváncsiságomat.

 • Szárnyasruhás ugrás – Életemet a szabadságért

  Ugrás a szédítő mélységbe, némi szabadesés után siklás a levegőben hatalmas sebességgel, majd talajfogás rövid ejtőernyőzéssel. A wingsuit pilóták, vagyis a szárnyasruhás ugrók pár perc eufóriáért az életüket is kockára teszik - ahogy a múlt héten elhunyt Kováts Viktor is.

 • Kutya vagy macska? – Dr. Nancy Minshew autizmus-szakértő

  A Pittsburghi Egyetemen működő autizmusközpont igazgatójának több évtizedes munkássága jelentősen hozzájárult az autizmus megértéséhez, a terápiás lehetőségek javításához. A szakemberrel a közelmúltban Budapesten megtartott Nemzetközi Autizmus Kongresszuson beszélgettünk a legújabb kutatásokról, terápiákról és a Kiss együttes tüzet lövellő gitárjáról.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Antifragilitás

  Ha megkérdezünk pár embert, hogy szerintük mi a "törékeny" szó ellentéte, olyasmit válaszolnak, hogy stabil, masszív, robusztus, ütésálló, törhetetlen. Valami, ami képes erős külső hatásoknak is ellenállni. Csakhogy másfajta fogalmaknak nem ilyesmik az ellentétei.

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  A függetlenség kultusza és kultúrája

  Akárhonnan is nézzük, Magyarországon a politika témáit a miniszterelnök határozza meg. Az állításokat ő teszi, amelyekre az ellenzék reagál: visszautasít, átértelmez, nevetségessé tesz. De mindez jottányit sem változtat azon, hogy honnan jön a kezdeményezés: Magyarország egyetlen teljes értelemben vehető politikusától.

 • M. Tóth Balázs-Tordai Csaba

  Miért kell a sorompó? – A gyűlöletbeszéd-vita tanulságairól

  A gyűlöletbeszéd jogi szankcionálhatóságával kapcsolatban publikált cikkünk elérte a várt hatást: érdemi párbeszéd alakult ki a Magyar Narancs hasábjain a kérdésről. A felmerült ellenérvekre reagálunk most, nem sugallva azt, hogy a vita ezzel véget érne.

 • A szerk.

  Csapjaink harcban állnak

  Megmetszi a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) a kormánypárt. Ezúttal arról szól a sztori, hogy egy egyéni képviselői indítvány a kormányra bízná annak eldöntését, milyen cégösszeolvadások, fúziók, felvásárlások esetében nem indíthatna a hivatal versenyfelügyeleti eljárást, még akkor sem, ha ezek a piaci mozgások monopóliumok kialakulásához vezetnek.

 • Emelni

  A magyar Országgyűlés a múlt hónap végén elfogadott egy törvényt, miszerint szabálysértést követ el, aki bizonyos közterületeken él (életvitelszerűen tartózkodik). Budapest főpolgármestere erre a hétre elő is termett egy tervezettel, ami kijelöli a hajléktalanok előtt tiltott zónákat.

 • Az aranytojást tojó gyilkos

  Michele Rivasi, a francia Zöld Párt európai parlamenti képviselője Fukusimáról és a francia atomlobbiról

  Augusztus óta tudjuk, hogy Fukusimánál újra bajok vannak: szivárogni kezdett a megsérült reaktor hűtésére szolgáló töméntelen, a folyamatban szennyezetté váló víz. A Franciaországban és az Európai Parlamentben is az atomipar ostoraként ismert képviselőt a japán baleset tanulságairól, az európai atomnyilvánosságról és a francia atomipar erejéről kérdeztük.

 • tévésmaci

  Borral és vakonddal

  Amikor Sztupa és Troché hosszában felszántották a Balatont, egy tucat tajtékos paripa dobrokolt a parton. Troché be is fogott mindjárt hatot az eke elé, vágjuk, hasítsuk, forgassuk fel fenekestül, hadd haladjunk, csak haladjunk, rikoltotta.

 • Film

  Adéle élete 1-2. fejezet

  Szép a francia ősz, szívszaggatóan, s van az a parki pad, ahol egyszer Emma és Adéle ültek - itt kezdődött minden, mint egy lányregényben, csakhogy itt egy művésznek készülő fiús, kék hajú (Emma) és egy hamvas, tincseivel és a világgal hadilábon álló tini (Adéle) gabalyodik össze, úgy testileg, mint lelkileg.

 • Film

  Vakszerencse

  Nem kifejezetten a hitelességet szolgálja, ha Gemma Arterton bármiféle milliárdos vállalkozás vezetőjeként gördül be a filmvászonra, és hát Justin Timberlake sem az a könnyen megkedvelhető hőstípus, de ezek olyan papírformadolgok, különben is, Brad Furman előző filmjével (Az igazság ára) épp azt bizonyította, hogy az ilyenek (és Matthew McConaughey) ellenében is lehet szórakoztató thrillert csinálni.

 • "Tapodtat sem!" – Bill Nighy színész

  A brit színpadok egyik legelismertebb színésze volt, mígnem az Igazából szerelem kivénhedt rocksztárfigurája keresett filmszínésszé tette. Újabban az Időről időre című filmben látható - a jeles jellemszínész Londonban fogadott minket.

 • Film

  Ahogy szeretjük – Margarethe von Trotta: Hannah Arendt

  1960-ban a Moszad ügynökei Buenos Airesben elkapták, és Izraelbe vitték Adolf Eichmannt. A kalandfilmbe illő történet nem kerülhette el a sorsát, többször is vászonra vitték. Ez most egy másik történet, azokból az évekből, amikor a 20.

 • "Hőst találtam" – Srdjan Golubovic filmrendező

  A pesti mozikban most futó filmje, a Templom a dombon több mint negyven fesztiválon szerepelt, tizenöt nemzetközi díjat nyert - Szarajevóban beszéltünk vele.

 • mi a kotta?

  Új isten Thébában

  "Mit nyer azzal Chopin úr, ha valaki Mozartnak nevezi? Szinte semmit, ellenben elveszíthet mindent [...]. Chopin úr jobban ír ma zongorára, mint Mozart tette fél évszázaddal ezelőtt, bár az ötletek értéke szempontjából összehasonlíthatatlanul alacsonyabb szinten áll.

 • Lemez

  Fish!: Konzervzene

  Az 1999-ben alakult, szóval már igazi veteránnak számító Fish! - belegondolni is ijesztő, hogy jövőre a tizenötödik évfordulót ünnepelhetik - talán a legokosabban építkező zenekar azok közül, akik a kétezres évek elejétől fogva rendszeresen megfordultak az olyan, ma már nem létező budapesti klubokban, mint a Süss Fel Nap!

 • Koncert

  A Place To Bury Strangers

  Ma, amikor már egy düledező kutyaólban is tökéletes felvételeket készíthet a laptopjával szinte bárki, különösen érvényes, hogy színpadon kell látni egy zenekart ahhoz, hogy megsaccolhassuk, valójában mennyit is ér.

 • Lemez

  Tizenegyes után – Manic Street Preachers: Rewind The Film

  Két éve a Manic Street Preachers kiadott egy karrierösszegző válogatást, melyet egy monstre koncerttel fejelt meg a londoni O2 arénában, utána pedig azt ígérte, hogy egy időre eltűnik, és majd valami egészen újjal tér vissza.

 • Lemez

  Szinte légnemű – Mazzy Star: Seasons Of Your Day

  2013 továbbra is a nagy visszatérések éve, és hol vagyunk még a végétől?! A Mazzy Start David Roback, a Paisley Underground addig jobbára inkább a periférián alkotó veteránja, valamint az éteri szépségű és titokzatos alternatív díva, a mexikói-amerikai Hope Sandoval (képünkön) alapította Dél-Kaliforniában a nyolcvanas évek végén.

 • Koncert

  Szőkített nő kifogott – Emika Budapesten

  Visszatérő vendég, mégsem bírja belopni magát úgy igazán a magyar közönség szívébe - az Emika-jelenség jól mutatja, melyek a korlátai egy papíron (na jó: CD-n/vinilen) viszonylag jól működő produkciónak.

 • "Nem lehet elégszer megemlékezni" – Meláth Andrea opera-énekesnő

  Október 29-én Leonard Bernstein - hazánkban ritkán előadott - III. (Kaddish-)szimfóniája szólal majd meg az operaházban. A monumentális mű szólistáját kérdeztük.

 • Koncert

  Cserepek – Ligeti és Lutosławski születésnapi koncertjei

  Ligeti György és Witold Lutosławski közös ünneplését voltaképpen csak a véletlen meg a kerek számok iránti rajongás kreálta: a magyar zseni 90, a lengyel mester 100 éve született.

 • Opera

  Richard I-III. – Wagner: Tannhäuser; Strauss: A hallgatag asszony

  "Miután megteremtettem a láthatatlan zenekart, szeretném feltalálni a láthatatlan színházat is" - jegyezte fel naplójába (második) férje kifakadását Cosima Wagner az 1870-es évek végén. Történetileg ugyan többé-kevésbé rekonstruálható, hogy mire is gondolhatott a felbőszült Wagner, ám az operaházi Tannhäuser-felújítás múlt heti nézője filológiai szöszölés nélkül is érteni, sőt mélyen átérezni véli a mester indulatát.

 • "...de sosem merted megkérdezni" – Fiatal zeneszerzők a foglalkozásukról

  Mi fán terem, miből él, mire figyel és egyáltalán: pontosan mit csinál egy pályakezdő komponista?

 • Tánc

  Duda Éva Társulat: Virtus

  Magunkénak ismerjük ezt a szót, nem hiába piros-fehér-zöld minden. Humor, játék, némi görbe tükör és mellé cirkusz, élőzenei kíséret, levegőakrobatika és nem mellékesen virtuóz kortárs tánc.

 • Színház

  Szenteltvizezett bor – Székely Csaba: Bányavíz

  VI. Benedek pápa lemondása után coming outol, mert nem bír tovább hazugságban élni. Ez persze egy minőségi angol álhíroldalon jelent meg, ahol hozzátették, hogy ez korántsem meglepő: "Nők sehol, kalapköltemények és Prada cipők - a katolikus egyház a legmelegebb intézmény a világon.

 • Könyv

  Németh György: A József Attila Kör története

  A furcsa tankönyvszag ellenére tűnnek nélkülözhetetlennek, újramondandónak Németh György könyvének azok a szöveghelyei, ahol a Kádár-korszak mentalitásáról, életszínvonal-politikájáról, tabui és alkui leltáráról van szó, mert a leckét a magyar társadalom mindeddig és folyton átlapozta.

 • Képregény

  EpicLine 1. szám

  Nehéz elhinni, de tény: rendszeresen megjelenő, kizárólag magyar alkotók műveit bemutató képregény-antológia mind ez idáig nem létezett. A korábban a Narancs hasábjain is méltatott Random megfelelt ugyan a kritériumok többségének, de nyomtatásban nem adták ki, ráadásul mindössze három számot ért meg.

 • Könyv

  Lendületből, odafenn – Térey János: Moll. Újabb versek, 2006-2012

  Hét éve nem jelentkezett új verseskötettel Térey János (már ha nem számítjuk, hogy az első kötetét tavalyelőtt újraírta és publikálta), így a Moll megjelenése mindenképpen eseményszámba megy - már-már függetlenül attól, mi is van benne.

 • "Kisiklott életek" – Mesterházi Mónika Alice Munróról

  Kevesen ismerhetik olyan behatóan a friss Nobel-díjas kanadai író életművét minálunk, mint négy kötetének magyar hangja, Mesterházi Mónika költő és műfordító.

 • Irodalmi Nobel-díj, 2013: Alice Munro – Egy öreg hölgy a faluvégről

  Asszonyok, lányok élete; Egy jóravaló nő szerelme; Szeret, nem szeret - Kilenc történet; Csend, vétkek, szenvedély; Mennyi boldogság! - ez az öt kötet olvasható magyarul (Borbás Mária és Mesterházi Mónika jóvoltából) a 2013-as irodalmi Nobel-díjas Alice Munro, az idén nyolcvankét éves kanadai írónő negyven-egynéhány éves munkásságából (1968-ban, harminchét éves korában, azaz már nem egészen fiatalon jelentette meg első prózakötetét, a Dance of the Happy Shades című elbeszéléskötetet - a cím Gluck Orpheusz és Eurüdikéjének betétjére, a Boldog lelkek táncára utal).

 • Rádió

  Részecskék, sejtek, szenvedélyek – Nobel-díjasok a Kossuthon

  Általában azokat a dolgokat csodáljuk a legjobban, amiket nem értünk, és mivel alig értünk valamit, rengeteg csodálatra méltó dolog vesz körbe bennünket. Például arról, hogy az elemi részecskék tömegét meghatározó szubatomi részecske micsoda, halványlila fogalmunk sincsen.

 • Kiállítás

  Penitencia – Kelemen Zénó: Below the line

  Bár a Kiscelli Múzeum templomtere évtizedek óta kiállítótérként működik, a vendégkönyv szerint szinte minden kiállítás esetében akad olyan látogató, aki a műalkotások jelenlétét szentségtörésnek érzékeli.

 • Brooklyn Nine-Nine

  Fánk-viccek épp nincsenek, de minden más sémát és sztereotípiát megkapunk: törtető, szexi tomboy rendőrnő; renitens, épp ezért az őrsön legjobban teljesítő nyomozó és frissen kinevezett fekete kapitány.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...