• MaNcs 25. évf. 43. sz. (2013. 10. 24.)
  Interjú

  "Szerzett jogot vettek el"

  Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze

  Bevett egyházzá nyilvánítása érdekében az előírtnál jóval több, tizenhétezer aláírást gyűjtött Iványi Gábor gyülekezete, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Az alábbiakban nemcsak erről, hanem a hiányzó szolidaritásról és a kereszténység húsz évszázados bűnéről, a prófétákról és a hamis áldozati tudatról, a radikális és a hagyományos szociális munkáról, a KDNP-ről és az SZDSZ-ről...

  2013 / 43
 • Kőbüfé

  Tizenöt éve kúl ez a büfé - állítja az Ételhordó.

 • László Géza

  Halogatásaink és katasztrófáink

  Mikor és ki nem állította le a devizahitelezést?

  A devizahitelek ügye a magyar gazdaságpolitika legutóbbi Mohácsa. Az elkeseredett adósok hetente demonstrálnak, a bíróságok perek ezreit görgetik maguk előtt, a parlamentben nemrég még albizottság kutakodott.

 • Bán Zoltán András

  Noé vendéglője

  Az alcsúti szisztéma titka - Negyedik számla

  - Nem! - kiáltok oda zárt arccal a Fizetőpincérnek, amikor le akarja csapni elém a szerinte aznap délutáni első fröccsömet. - Nem, kedves Kellner uram! Mert ellentétben kegyed legutolsó alkalommal diadalmasan elsütött bibliai idézetével, igenis van új a nap alatt, ugyanis ma úgy döntöttem, hogy ásványvizes nap van, ezért boritalt nem veszek magamhoz, szóval hozzon egy üveg jéghideg ásványvizet, minden kényszer és citrom nélkül!

 • Ara-Kovács Attila

  Orient expressz

  Magyar-román versenyfutás

  A legnagyobb példányszámú román napilap, a centrista Adevarul megrendelésére az INSCOP közvélemény-kutató cég felmérést készített arról, hogyan vélekednek a románok a különböző nemzetekről.

 • A szerk.

  Ha szólít a papság

  Úgy jöttek egymás után, hogy pártház, tanácsháza, általános iskola, szemben a Rákóczi úton tejivó, és a sarkon a virágüzlet meg az újságos, aztán a híres Lenin-szobor, amint keze a vasmű főbejáratára mutat.

 • A szerk.

  Oktatófilm

  A dolgok kedd délutáni állása szerint az állítólagos bajai szavazatvásárlást leleplező, a múlt pénteken nyilvánosságra került videóval a helyzet a következő. Élelmes helybéliek leforgattak egy minden szempontból amatőr alkotást.

 • Interjú

  "A republikánusok nyelve versenyképesebb"

  George Lakoff nyelvész Amerika majdnem csődjéről és a "keretezés" hatalmáról

  Miközben az Egyesült Államok két nagy pártja az adósságplafon ügyében vívott törvényhozási csatát, s ez az egész országban lebénította a közszolgáltatásokat, a világhírű nyelvésszel és a demokraták alkalmankénti éceszgéberével kedvenc kutatási területéről, a nyelv és a politika kapcsolatáról és a metaforák erejéről beszélgettünk.

 • Afganisztán - az elfelejtett háború

  Már nem dől el

  Az amerikaiak és szövetségeseik az ősz elejére az ország nagy részén beszüntették a harcot a tálibok ellen, és a biztonsági feladatokat átadták az afgán hadseregnek és rendőrségnek. Mi lesz az ország sorsa a NATO 2014-es kivonulása után?

 • Félix Péter

  Kevesebbet szívunk?

  A trafiktörvény hatása az egészségre

  A dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítéseiért személyesen Margaret Chantól, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójától vehette át 2013. október 8-án a WHO World No Tobacco Day 2013 Európai Régió egyik díját Orbán Viktor.

 • Pórul járt magyar vendégmunkások Németországban

  Maguk alatt vágták

  Éhezés, megalázás, szánalmas fizetség - mindebben részük volt azoknak a dél-dunántúli favágóknak, akiket szép ígéretekkel csábított Németországba egy magyar vállalkozó.

 • Hogyan fekteti meg a fővárosi közműcégeket a rezsicsökkentés? - Buzogjanak a ceyloni források!

  Miközben Magyarország jobban teljesít, a rezsicsökkentéssel és közműadóval sújtott önkormányzati tulajdonú közműcégeknek egyre rosszabb: a fejlesztéseken és személyi kiadásokon kell spórolniuk. A rezsiharchoz példamutatóan sok pénzzel járul hozzá a főváros.

 • Film

  Machete gyilkol

  Már az előző mű is valamiféle alig kibogozható gubanc volt: pastiche, paródia és intertextek keresztbe-kasul, miközben Rodriguez felidézi, szétszedi és persze újrakonstruálja a nőkkel és a mexikóiakkal kapcsolatos B filmes sztereotípiákat.

 • Film

  Itt a vége

  Biztos fekszik a filmalapnál egy olyan filmterv, ami úgy kezdődik, hogy Csányi Sándornál (a színésznél) este buli lesz, s mindenki ott lesz; Fenyő Ivántól Tompos Kátyáig mindenki magát játssza, s ide toppan be Nagy Ervin és Nagy Zsolt mint két jó haver.

 • tévésmaci

  Egér, egy mesét!

  Amikor Sztupa és Troché felszántották a Balatont, másnap még egy zebrát is festettek rá. Tudniillik gyalogátkelőt. Fonyód és Badacsony közé, ami nem épp a legalkalmasabb helyszín, de választási lehetőségeiket megingathatatlan külső tényezők szorították kalodába.

 • Film

  Fogságban

  Nahát, itt egy film, ami teljesen olyan, mint amilyennek jobb napokon egy filmet képzel az ember. Van eleje, közepe, vége, mégpedig ebben a sorrendben, van hangulata (erős), van feszültsége (erős), van egy csomó - a kelleténél alig valamivel több - jól kifundált fordulata (egy gyerekrablási ügyben ketyeg az óra), s vannak alakításnak is könnyűszerrel beillő színészi teljesítményei is.

 • "Mind az öten bent ültek" - Bodzsár Márk filmrendező

  Mozikban az Isteni műszak, a Vajna-bizottság zászlóshajója. A rendezővel beszélgettünk.

 • mi a kotta?

  Hosszú orrot mutat

  "Március huszonötödikén rendkívül furcsa eset játszódott le Pétervárott. Ivan Jakovlevics borbély, aki a Voznyeszenszkij proszpekten lakik, kora reggel friss kenyér illatára ébredt. Inkább hajlandó volt lemondani a reggeli kávéjáról a kenyér kedvéért, mivel tudta, hogy mindkettőt úgysem élvezheti.

 • Koncert

  New Model Army

  Legutóbbi narancsos interjújában (Léggömbök sorsa, 2010. március 11.) Justin Sullivan nagyon optimistán beszélt zenekara akkor még csak tervezett, a harmincadik évfordulót ünneplő jubileumi turnéjáról, illetve jövőbeli terveiről, a hírek szerint azonban a csapat eléggé megrogyott az elmúlt egy-két évben, és csak súlyos gyalogáldozatokkal - többek közt Peter Nelson, a New Model Armyban már huszonéve alapembernek számító basszusgitáros lelépésével - tudta átvészelni ezeket a vészterhes időket.

 • Lemez

  Imre Kiss: Midnight Wave

  Mindig felemelő érzés, amikor egy magyar szerző bemutatkozó lemeze ennyire jól indul: az Accept The Lightban egy erős lenyomatú, de elmosódott ambienttextúrákból összeálló háttérkép előtt bontakoznak ki az elvágyódást jelző, melankolikus dallamok.

 • Koncert

  Geneva Jacuzzi

  Geneva Jacuzzi egy Los Angeles-i, mondjuk úgy, művésznő, akit a nagyközönség leginkább onnan ismerhet, hogy egy időben szintizett Ariel Pink zenekarában, valamint romantikus szálak is fűzték nevezett fiatalemberhez.

 • "Ha jönnek, csinálom" – Menyhárt Jenő - Európa Kiadó

  Huszonegy év után, de nagyon váratlanul jelentkezett új lemezzel az Európa Kiadó. Menyhárt Jenővel az Annak is kell című lemez kapcsán arról beszélgettünk, hogy is van ez.

 • Koncert

  Budapesti Fesztiválzenekar

  A lemondások hétvégéjén, amikor az Erkel Színház Verdi-gálájára végül csak a harmadjára meghirdetett vendégtenor tudott eljönni, a Fesztiválzenekar is nélkülözni kényszerült soros bérleti koncertjeinek díszvendégét, Maria João Pirest.

 • Kiállítás

  Kerezsi Nemere: Caprices de Berlin

  A művész képviseli Magyarországot az idén tizenkettedik alkalommal meghirdetett Henkel Art Award nemzetközi képzőművészeti pályázaton (a győztes megnevezése decemberben várható). Alkotásaiban érdekes módon keveredik a konceptuális művészet racionális, logikus és objektív szellemisége a szubjektív fantáziával.

 • Kiállítás

  Lépéshátrány

  Lépésváltás - Magyar Nemzeti Galéria

  Múlt héten megnyílt a Magyar Nemzeti Galéria 1945 utáni művekből rendezett legújabb állandó kiállítása Petrányi Zsolt koncepciójából. Előre szeretném bocsátani, hogy mivel gyűjteményről, és nem kurátori kiállításról van szó, még az MNG esetében (melynek kanonizáló szerepe megkerülhetetlen) sem kérhető számon az, hogy a magyar művészet egészét reprezentálja.

 • Kiállítás

  Házak ürügyén

  Építészeten innen és túl - Ekler Dezső-kiállítás

  Életmű-kiállítást rendezett Ekler Dezső építész munkáiból az egri Kepes Központ. Nem kérdés, hogy a vizuális művészetek és a tudomány miért éppen egy jelentős, nemzetközi viszonylatban is ismert építész pályáján találkoznak.

 • Videojáték

  Beyond: Two Souls

  Az idén áprilisban elhunyt kritikuspápa, Roger Ebert kijelentette, hogy a videojáték sohasem lehet művészet, és egyetlen ma élő aktív játékos sem fogja megérni a napot, amikor a médium bekerül a művészetek csarnokába.

 • Tévé

  Istenes

  Péntektől péntekig

  Üdvöske - valaha dévaj szubrettek és hamvas drámai szendék színházi pályafutását indította ez a reményteljes állapot, amelynek három fő összetevője rendszerint a sugárzó fiatalság, a tettrekészség és a tehetség ígérete volt.

 • Tánc

  TranzDanz: DiverZity

  Kovács Gerzson Péter (KGP) folyamatosan változó, dinamikus csapata most, a saját 25. születésnapján született újjá. A dark-gothic képregényes hangulatot megelőlegező cím egy várost jelöl, amelynek lakói torzra táncolják magukat.

 • "Ahhoz szoktunk, hogy valaki megmondja" – Rába Roland színész

  Illegális eutanáziáról szóló témák, halálosztó szerepek találták hirtelen: Bodzsár Márknál az Isteni műszakban, Mundruczónál a Demenciában. Ez már a mi érdeklődésünket is felkeltette!

 • Színház

  Nincs ellenállás

  Zsótér Sándor: Meggyeskert

  Nem lehet véletlen, hogy egy héten belül két színházi előadás is az "új földesúr" megérkezését és a régi világ pusztulását tematizálja, egyik egy kortárs szöveg, Mundruczó Kornél Demencia című darabja, másik egy Csehov-mű.

 • Öngyilkos formalizmus

  Mundruczó Kornél-Wéber Kata: Demencia

  Mundruczó Kornél legújabb rendezése, az öngyilkosság-trilógia második darabjaként bemutatott Demencia sem a felejtésbetegségről, sem az öngyilkosságról nem szól.

 • Könyv

  Ami megmarad

  Végel László: Neoplanta, avagy az Ígéret Földje

  Talán csak földhözragadtságból, de nem igazán kedvelem a félfikciós történeteket. Addig legalábbis, amíg túl nem jutnak azon a ponton, ahonnan kezdve már nem azt vizslatom kényszeresen, hogy az események közül melyik a kitalált, mennyi a történetben a dokumentálható igazság.

 • "Az asztal alá kerültem" - interjú Végel Lászlóval

  Kisebbségi közösségét féltő kozmopolita, magányos újvidéki urbánus, két évtizede a kettős állampolgárságért kampányoló, bevezetésével viszont elégedetlen szabadelvű, akit vonz az exjugoszláv Marx-reneszánsz.

 • Védősisak nélkül - John Green: Csillagainkban a hiba

  A csütörtöki Narancsban jön újabb gyerekirodalmi sikerlistánk az elmúlt egy év legjobbjaival. A harmadik helyezett John Green kivételes könyve, amely két halálos beteg kamasz szerelméről beszél letaglózóan. Kritika.

 • Téves nyomon - Három új magyar krimi

  A magyar krimivel nem az a baj, hogy nincs, hanem hogy mindenáron lenni akar. Négy szerző három friss regénye jelent meg az idei könyvhétre, melyekben a szakértelmet jobbára csak a lelkesedés pótolja.

 • chili&vanília

  Végre birs!

  Az ayva tatlisi klasszikus török édesség: a birsalmát órákon át főzik, addig, amíg sötétbíbor színűvé, zseléssé válik (kb. három órán át). Intenzív ízű, zamatos, nem túl édes, fűszeres, lenyűgöző. Vaníliával kikevert mascarponéval szoktam tálalni (Törökországban hagyományosan kaymak kerülne rá, ami még töményebb és még zsírosabb), tetején harsányzöld darált pisztácia.

 • Újra nyit a Zeneakadémia

  Kiérdemelni a múltat

  Stadionok és egyéb légvárak építésének korában jólesik látni, hogy néha valós érték is létrejön itthon. Tetőtől talpig megújult a Zeneakadémia, a felsőfokú zeneoktatás és a kivételes szépségű koncerthelyszín világviszonylatban is ritka kombinációja.

 • "Ez részletkérdés" – Meleg szülők gyermekei

  Az azonos nemű párok gyerekvállalását majdnem mindenki elutasítja, mondván, hogy káros a gyerek fejlődésére, és biztosan meleg lesz ő is. Noha ezt egy sor kutatás cáfolta meg, a kérdésben a melegek is megosztottak.

 • Készül a klímajelentés

  Az ötödik elem

  Egyre melegebb lesz - állítja az IPCC készülő jelentése. Ebben az sem zavarja őket, hogy a melegedési tendencia megtorpanni látszik az utolsó 15 évben.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...