• MaNcs 25. évf. 44. sz. (2013. 10. 31.)
  Nekrológ

  Halotti maszk

  Lou Reed (1942-2013)

  Egy éve lehetett, hogy Lou Reed-napot tartottam otthon, vagyis újrahallgattam a hozzám nőtt lemezeit, aztán feltettem pár kérdést is, hátha meg tudom válaszolni valamelyiket. Persze nem sikerült. Aznap a The Blue Mask hagyott a legmélyebb nyomot bennem, melynek címadó számát "önarcképnek" titulálta Lou, csupa kínnal és üvöltéssel, vérrel és vérfertőzéssel, bűnnel és büntetéssel, halállal és...

  2013 / 44
 • Újra lemennének – Egercsehi bányaremények

  Bár több mint húsz éve bezárt a szénbánya a hevesi Egercsehiben, a település máig reménykedik az újranyitásban, főleg, miután Orbán Viktor egyes bányák reaktiválásáról beszélt nemrég. Azt azonban az évszázados bányászmúltra visszatekintő faluban sem tagadják, hogy lehetetlen vállalkozás lenne a munkát ott folytatni, ahol abbahagyták.

 • Megszolgáló emberük - Tasó László fideszes képviselő portréja

  Bunkó módon beszólt az Országházban állítólag Szél Bernadett és bizonyosan Szabó Tímea képviselőtársának - manapság ezek miatt ismeri a nagyközönség. Pedig Tasó László ennél valamivel többet tud.

 • Gébert Judit-Tőzsér János

  Előjáték vagy utópia

  Néhány félreértés a feltétel nélküli alapjövedelemről

  A Magyar Narancs 2013. június 6-i számában megjelent, Ami jár, az jár című írásunkkal vitatkozik Scharle Ágota és Váradi Balázs (lásd: Mivel jár, ha mindenkinek jár?, Magyar Narancs, 2013. szeptember 12.) Cikkükben arra a végkövetkeztetésre jutnak, hogy az alapjövedelem bevezetése "megvalósíthatatlan utópia", mi pedig - akik ezzel az utópiával "házalunk" - "felelőtlenek" vagyunk.

 • Vessék ki! - Balog Zoltán és a cigányok gyalázása

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Madagaszkár-terv 1.2

  Kiváló ötlet! - jelentette ki a Führer, és azonmód felhatalmazta Himmlert arra, hogy a területi megoldást immár hivatalos vezéri tervként ismertesse a párt csúcskáderei előtt. Ez 1940. május 25-én történt, de már 1938-ban terítékre került az ún.

 • A szerk.

  Első a vezető, második a szarevő...

  Kommunikatív nép a miénk, alighanem úgy lehet vele, hogy szóból ért az ember, ezért aztán levelet ír, letelefonál, odaüzen, beszól, kioszt és -oktat, meg még ki tudja, hányféle módon hozza az érdekeltek és kevésbé érdekeltek tudomására azt, ami az ő szívét nyomja.

 • A szerk.

  Ritmusváltás

  Viszonylag jól kezdődött pedig: össze lett rakva a közös fellépés, a három (valamire) esélyes játékos meg az egykor volt MSZP-SZDSZ-koalíciók mozgásképes kényszernyugdíjasai. (Most lehetne azon lamentálni, hogy így csak ezek a régi arcok vannak, meg úgy nem változik itt semmi, de ha az ún.

 • Nekrológ

  A vastag vonal lovagja

  Tadeusz Mazowiecki (1927-2013)

  Hétfőn reggel elhunyt a lengyelországi kommunista rendszer bukása utáni első miniszterelnök, akit "kitalálója" és későbbi ellenfele, a Szolidaritás legendás vezetője, Lech Waleţsa a gyász első pillanatában így jellemzett: rendkívül becsületes ember volt.

 • Szexivé tenni a szélsőjobbot - Krekó Péter a Jobbik arculatváltásáról

  Új pártimázst épít a Jobbik: ennek jele a legutóbbi, hangulatában egy Benetton-reklámot idéző, fiatalosan derűs kampányfilmje. A Political Capital igazgatója szerint a politikai termék átcsomagolása a Jobbik középtávú jövőjét alapozhatja meg, az ehhez szükséges eszközöket pedig Európa-szerte kipróbálták már mások.

 • Interjú

  Elkerülni a meddő számháborút

  Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 társelnöke pártja esélyeiről

  Nem pártszövetségben, hanem egy jelöltállító szervezetként indul az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért (PM), vagyis jövőre a parlamentbe jutáshoz számukra elegendő az 5 százalék feletti eredmény. Változatlanul 10 százalék fölötti szavazatra számít azonban Szigetvári Viktor, aki nemcsak az Együtt 2014 egy évét értékelte, hanem beszélt a kampányról, a szocialistákról és Gyurcsányról is.

 • tévésmaci

  Kisfarkas, kisfarkas

  Amikor Sztupa és Troché hódítani indultak, kötélen ereszkedtek le a Holdra, pontosabban Troché egy szál, bár kétségkívül vastag kötélen, Sztupa pedig kötélhágcsón, amit persze acélsodronyból fontak ügyes kis kezek a távoli Kína városában.

 • Film – Verzió 2013

  Nem a mi világunk

 • Film – Verzió 2013

  Az imposztor

  Az embernél nincs rejtélyesebb. Rosszul elfojtott bűntudat ide, kognitív disszonancia oda, megmagyarázható-e az a képtelenség, hogy egy texasi család a 13 évesen eltűnt szőke, kék szemű, szívarcú kisfiuk gyanánt elfogad egy 23 éves, fekete hajú és szemű, arab apától született, francia anyanyelvű fiatal férfit?

 • Film – Verzió 2013

  Járatlan úton

  Fokozódik a helyzet az erdélyi havasokban, valahol Beszterce-Naszód megyében: nem megy a birka meg a gyapja, a tej és a juhsajt is alig, egyre nehezebb a hosszú nemzedékek óta állattenyésztéssel foglalkozó pásztorok helyzete.

 • Film – Verzió 2013

  Regina

  Regina Jonas rabbi, élt: 1902-1944. Túlzás nélkül egy hősnő, aki úgy vonult be a történelembe, hogy a létezéséről is csak kevesen tudtak.

 • Film – Verzió 2013

  Coming out - leszbikusok és melegek az NDK-ban

  Ha az NDK-átlagpolgárok élete elég rémes volt, milyen lehetett a homoszexuálisoké? Jochen Hick és Andreas Strohfeldt filmje nem cáfolja a jogos feltételezést, de olyan meglepetést tartogat, ami talán még egy mai német számára sem evidens.

 • Film – Verzió 2013

  A legszebb dal

  Smith nagyi a guyanai Georgetownban él, pontosabban immár nem él, hiszen éppen az ő utolsó hónapjairól-évéről szól Christy Garland tavaly bemutatott dokumentumfilmje, amely szerethető, nemes és komplex alkotás.

 • Film – Verzió 2013

  A 14-es tábor

  Ha elfogadjuk Kertész Imre állítását, hogy a tények feldolgozhatatlansága a 20. század egyik jellegzetes élménye, akkor az Észak-Koreának nevezett súlyos anomáliát - ízlés- és gondolatvilágán, valamint a környezete felé gyakorolt gesztusain túl - már a puszta létezése miatt is az elmúlt évszázadhoz kell láncolnunk, amitől elevensége a jelenben csak még inkább nyomasztóvá válik.

 • Film - Verzió 2013

  Kiből lehet gurkha?

 • Film

  Szupercella

  Amikor DeNiro és Pacino egy teljes filmet átripacskodott egymással (A törvény gyilkosa), az szomorú látvány volt. Amikor Stallone és Schwarzenegger teszi ugyanezt, az merő móka és kacagás.

 • Film

  Carrie

  A kortárs amerikai filmgyártás merényleteit nehéz feladat rangsorolni, de a 70-es évek horror-klasszikusainak újraforgatása talán a legobszcénabb mind közül: nincs még egy zsáner, amelynek kontárai ekkora kéjjel mutogatnák immár hosszú-hosszú évek óta, hogy sokkal tehetségtelenebbek, mint a számukra az utat (a kasszához) fáradságos munkával kikövező elődeik.

 • "Szex nélkül bátrak" - Greta Gerwig forgatókönyvíró, színésznő

  A független filmesek üdvöskéje, akit azért Woody Allen is felfedezett már magának, nemcsak szereti, de érti is a mozit. A héten mozikba kerülő Frances Ha forgatókönyvíró-főszereplőjével telefonon beszéltünk.

 • VERZIÓ

  Elsőkből lett alsók

  Őslakosok

  Ők azok, akik először szállnak ki a kártyapartiból, de csak a széküket adják át valami nagy reményekkel és még nagyobb pénztárcával érkező kellemetlen idegennek, maguk ott maradnak az asztal mellett, látszólag a játékot figyelve, alkalmasint állandó készültségben, hogy valamelyik küzdő frissítőt hozasson velük, vagy elhajtsa őket beváltani némi zsetont - őslakosnak lenni minden mai tudásunk szerint: elveszett állapot.

 • VERZIÓ

  A küzdés maga

  Három film Indonéziáról

  A hatalmas szigetországban mostanában nagyjából nyugalom van, a korábbi vallási, nemzetiségi konfliktusok alábbhagytak, a gazdaság fellendülésben, a múltban történtek visszaszorítva a közös emlékezet mélyére.

 • VERZIÓ

  A megtalált idő

  Chris Marker és a filmjei

  A művelt mozista, ha sarokba szorítják, két filmcímet azért biztosan kiizzad magából.

 • VERZIÓ

  "Üzenet a szakadék pereméről"

  Alan Berliner filmrendező, a nyitófilm alkotója

  Valaki elveszíti az emlékeit, mert Alzheimer-kóros - lehet-e erről tárgyilagosan beszélni a nyilvánosság előtt? A személyes hangú portréfilm szerzőjével olyasmit igyekszünk körüljárni, amiről általában hallgatni szokás.

 • Film

  Éjféli gyors Lisszabonba

  Jeremy Irons és Bruno Ganz kvaterkázik egy lisszaboni kiskocsmában - és akkor ezzel szinte mindent el is mondtunk Bille August új filmjének szépségéről és esendőségéről.

 • VERZIÓ - A tizedik

  Emlékezetmunkák

  Egy évforduló jó alkalom a viszszatekintésre és a múlt összekötésére a jelennel.

 • mi a kotta?

  A legjobb semmit

  "Vannak olyan mélyen erényes jellemek, akiknek szükségük van rá, hogy higgyenek Istenben; vannak mások, nem kevésbé tökéletesek, akik nagyon jól megvannak azzal, hogy nem hisznek semmiben, miközben a szigorú erkölcsösség minden szabályát betartják.

 • Többnyire elkábít - Monster Magnet: Last Patrol

 • Koncert

  Kinek hosszú, kinek rövid

  Electronic Beats Festival 2013

  Mindig van némi kockázat abban, ha egy este túl sok a fellépő. A közönség szempontjából zavaró lehet, ha erősen szóródnak az előadók műfaj (és néha színvonal) tekintetében - s kérdéses az is, hogy a produkciók ki tudják-e magukat futni a rendelkezésre álló, néha szűkre szabott idő alatt.

 • Lemez

  Pearl Jam: Lightning Bolt

  Noha lemezek nélkül nyilván nehéz koncertkedvenc zenekarrá válni, a Pearl Jam mindig is élőben volt erősebb, és nem csoda, hogy hivatalosan több száz (!) koncertalbumuk jelent meg - a legutóbbi stúdiólemez, a 2009-es Backspacer óta is kijött közel 80.

 • Könyv

  Jeanette Winterson: Miért lennél boldog, ha lehetsz normális?

  Örökbe fogadtak, nem bírtam elviselni szentfazék anyámat, és leszbikus lettem. Szerencsére nem csak erről szól ez a könyv, bár ez is éppen elég volna. Nagyszerű, nagyszerűségében fájdalmas, megkapó, olykor eléggé nyers, mégis humoros, felszabadító női könyvet tarthat a kezében az olvasó.

 • "Test nélküli fej" - Art Spiegelman képregényalkotó

  A Maus új fejezetet nyitott a képregény történetében: a zsidókat egérnek, a nácikat macskának, a lengyeleket disznónak ábrázoló többkötetes graphic novelben a szerző lengyel zsidó édesapja holokauszt-visszaemlékezéseit képregényesítette - a kísérlet olyan jól sikerült, hogy a Pulitzer-díj történetében először díjaztak képregényt.

 • Képregény

  Miriam Katin: Történetek képekben és szavakban

  Marjane Satrapi méltán népszerű Persepolisa óta tudjuk, hogy a traumáktól terhelt gyerekkor érzékletes megidézéséhez a képregény ideális formátum. Miriam Katinnak is van mire visszaemlékeznie: élete első 15 évét a háború utáni Budapesten töltötte, szemtanúja volt a forradalomnak, majd 1957-ben emigrált a szüleivel Izraelbe.

 • Kiállítás

  Időbéklyó

  Tasnádi József: Desert Inn

  Az amerikai feltaláló, filmrendező, filantróp, aviátor (ebben a minőségében számos repülőgép kifejlesztője és a később American Airlines néven futó légitársaság megalapítója), nem mellesleg multimillárdos Howard Hughes 1967-ben - miután számos konfliktusa volt a tulajdonosokkal - felvásárolt egy Las Vegas-i szállodát.

 • Rádió

  A hatalmas sugár

  Október 23. a közrádióban

  Valljuk be, ordító álnaivság lenne éppen október 23-a kapcsán számon kérni függetlenséget, körültekintést, józan észt és felkészültséget, egyszóval a közszolgálatiságot a közszolgálati rádión, ám a Kossuth ünnepi műsora még akkor is egy klicskói vagy - hogy ne legyünk ennyire kozmopoliták - kokói pofonnal ért fel nagyjából, ha már rég leszámoltunk minden reményünkkel.

 • Opera

  A szoborpark tragédiája

  Melis-Jeles: Bakkhánsnők

  Melis László operája ott kezdődik, ahol két éve bemutatott Dyonisia című kisoratóriuma véget ért. Akkor Apolló jósnőjének éneke egy világ visszavonhatatlan pusztulásáról üzent a delphoi jósda összeomlásakor: "Mondd meg a császárnak: hogy a mesteri fal lezuhant már, / Phoibos háza enyészik, s elpusztult a babérfa, / Nincs csevegő forrása, dalos vizei elapadtak.

 • Musical

  Kedv! Remények! Lillák!

  Bolba-Galambos-Orosz-Szente-Szirtes: Poligamy

  Sajnos eddig még nem láttam a Poligamy című filmet. A privatizáló kitárulkozásból - becsületszóra! - nem lesz a jövőben rendszeres gyakorlat, itt most mindössze azért volt előrebocsátandó, hogy nyilvánvalóvá váljon: e sorok írója nem élhet az összehasonlítás oly hálás módszerével - ebben az összevetésben.

 • Minden eszközzel - Kritika a Danton haláláról

 • Színház

  Nagy József-Szelevényi Ákos: Hollók

  Ha a művészetben minden pillanat - írott sor, megszólaló hang, megrajzolt kép, mozduló test - valami soha nem látottat kínál, akkor csak ugyanazzal tudjuk befogadni, amivel az alkotó is megalkotta: a képzeletünkkel.

 • chili&vanília

  A bögrés szuflé 12 pontja

  Egy igazi csokoládétortával persze nem vetekszik, de elég menő, ha valakinek egy édes kis meglepetéssel szeretnénk kedveskedni. Íme, az egyperces bögrés szuflé.

 • Interjú

  A mézet is paprikával – Mohai Tibor csiliszakértő

  Néhány évvel ezelőtt egy nagyáruházban vásárolta meg legelső palántáját, ma már harmincféle paprikát nevel otthonában, ami európai viszonylatban is komoly mennyiség.

 • Dolgavégezetten – 100 éves az Óbudai Gázgyár

  Október 18-án volt száz éve, hogy megkezdte a gázszolgáltatást az Óbudai Gázgyár, amely akkoriban az ország messze legnagyobb gázgyártó üzeme volt, ma pedig a legszebb ipari műemlékek közé tartozik így, kihasználatlanul, mindössze a legszükségesebb állagmegóvás által védelmezve is.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...