• MaNcs 25. évf. 46. sz. (2013. 11. 14.)
  Hogyan működik a Terrorelhárítási Központ?

  Az élalakulat

  Hároméves a magyar állam első önálló terrorelhárító alakulata. Bár a Terrorelhárítási Központról a nemzetbiztonsági hivatkozások miatt kevés biztosat tudni, megkíséreltük áttekinteni a szervezet felépítését és működését.

  2013 / 46
 • Hadik

  Ahová Karinthy is gyalog járt: az Ételhordó munkatársa a régi Hadik helyén sztrapacskázik egyet.

 • Nem jogásznak való vidék - Tisztogatás a pécsi egyetemen?

  Országos botrányt okozott, hogy létszámleépítés örvén egy egész tanszéket és neves alkotmányjogászokat bocsátanának el a Pécsi Tudományegyetem jogi karáról. A szakmailag nehezen védhető intézkedést részben megfúrta az egyetem vezetése, ám a kar így is megválik több mint tíz főtől.

 • Várhegyi Éva

  Ekotrip

  Csodavárás

  Beköszöntött a november, de a beharangozott csoda elmaradt: nem vált kámforrá a lakosság devizaadóssága. Egy újabb adósmentő tákolmányt sebtében átnyomtak ugyan a parlamenten, de mivel a jogszabály beterjesztői nem egyeztettek a bűnbakszerepbe állított bankokkal, megint csak látszatmegoldás született.

 • Ara-Kovács Attila

  Orient expressz

  Egy (ellenzéki) vezér születése

  Számtalan párhuzamot lehet vonni a magyarországi és oroszországi helyzet között, de a legtöbb efféle hasonlóság eseti vagy látszólagos. Az, hogy Orbán Viktor igyekszik kedvében járni Vlagyimir Putyinnak, s nemcsak visszaigazolja a politikai kalkulációit, de gyakorta átveszi kétséges megoldásait, kevés annak igazolására, hogy bármilyen életképes következtetés levonható lenne az oroszok számára a magyar valóságból, és fordítva.

 • A szerk.

  Felsál a gondod

  Levitték az egész és a fél disznó áfáját 27-ről öt százalékra, és ebben két dolog lehet jó. Egy, hogy aki eddig feketén, a pult alatt adott el fél disznót, és ezzel 27 százalék pluszt keresett, most a legalitással járó lelki nyugalomért cserébe számlára fog fél disznót árusítani, legfeljebb valamivel kevesebbet fog rajta.

 • A szerk.

  Leépülés

  Mivel sem két hét, sem két év alatt nem lett rend, a Fidesz nem tud mást tenni, mint szóban keménykedni - vagyis a Btk.-t és a büntetőeljárási törvényt a totális szigor irányába tolni. A három csapás törvénye, a 12 évesek büntethetősége, a rendőrségi tanúkihallgatás ügyvéd nélkül - szép íve ez a jobbikos kottából játszó kormánypárti javaslatoknak, és a szabálysértési változásokat, közöttük is a legundorítóbbat, a hajléktalanság kriminalizálását még nem is említettük.

 • Kongói Demokratikus Köztársaság

  Vert hadak

  Várjuk ki a végét! - alighanem az óvatos távolságtartás a helyes álláspont, hiába örvendetesek a múlt heti hírek az M23 elnevezésű, a nyugat-európányi méretű afrikai ország nyugati részében, a ruandai és az ugandai határ vidékén grasszáló milícia kapitulációjáról.

 • Ami a csövön befér - Mindent visz az új vizescég

  24,5 milliárd forint: ennyi vízügyi informatikai beruházásra szánt uniós pénzt kezel az az újonnan alakult kft., amelyet eredetileg nem is erre a célra hoztak létre. A három projektből a vízügyi szakma szerint az egyik 10 milliárdos feladat teljességgel értelmetlen.

 • tévésmaci

  Elefántszeráj

  Amikor Sztupa és Troché elvitték hüsizni a lányokat, afféle kismenőknek számítottak vele (meg persze a pesti haverjukkal, Ómafával) a faluban. Vasárnap délelőttönként a kastély udvarában lévő salakos pályán bajnoki kézilabdameccs volt.

 • Film

  Végjáték

  Egy, azaz 1 főn (amerikai, 33 éves) végzett mintavételes felmérésünk kimutatta, hogy Orson Scott Card Ender's Game című ifjúsági sci-fijén egy teljes generáció cseperedett fel az Államokban, míg tehát nálunk csak a sci-fi rajongók szűk köre tartja számon a később sorozattá terebélyesedett művet, túl az óceánon Ender történetét falta minden tizenéves kamaszkora legszebb nyarának esős vasárnapjain.

 • Interjú

  "Szörnyetegek oldalán"

  Ettore Scola filmrendező Felliniről és a mulandóságról

  A velencei filmfesztiválon debütált a De furcsa, hogy a nevem Federico! című személyes hangú dokumentumfilmje, amit a múlt héten a budapesti Olasz Kultúrintézet is bemutatott. Mi Rómában értük utol az Egy különleges nap, A Terasz, A bál, A postakocsi és persze a Csúfak és gonoszak alkotóját.

 • Film

  A nyár királyai

  Felnőni általában nehéz, ám egy saját, erdő közepén álló, szülők nélküli faházban nyilván könnyebb - pláne a filmeken. A tizenöt éves Joe, Patrick és Baggio megelégelve a szülők nyűgét s nyilait, nekivág a rengetegnek; hátizsákkal, kalapáccsal, szokványos, de életszerű konfliktusokkal és sok humorral.

 • Film

  Bettie-mobil

  Egy hatvan fölötti nő teljesen normális élettel és idegrendszerrel Franciaország egyik módfelett bukolikus vidékén az egyik nap fogja magát, és megszokott életét - mindenestül - csak úgy, minden előzmény és magyarázat nélkül hátrahagyja.

 • mi a kotta?

  Lilásban játszik

  Késő reneszánsz, illetve prebarokk idézetünk (Tusnády László fordításában) nem a nőbántalmazás gyászos és máig aktuális jelenségének valamely történeti epizódját mutatja, hanem a hét egyik zenei ínyencfalatának irodalmi alapját citálja.

 • Koncert

  Csalog Vasárnap

  Csalog Gábor vasárnapi sorozata első délutánján egy koncerten két koncertet adott. Sőt, voltaképpen hármat, mivel az első rész is két élesen elkülönülő szakaszra bomlott. Bevallom, a sűrű program és a roppant koncentrációt igénylő művek befogadási nehézségei miatt magam beértem volna csak az első etappal, amelyben Liszt és Kurtág műveiből adott tematikus válogatást.

 • Lemez

  Tökéletes keverékek

  Machinedrum: Vapor City; Special Request: Soul Music

  Napjaink elektronikus tánczenéiben határozott tendencia a frissebb, de a retróval rendre kacérkodó műfaji innovációk és a kilencvenes évek (az e-muzsikák aranykora) zenéinek kreatív szembesítése.

 • "Tudunk viselkedni" - Tegan and Sara interjú

  A mai popzene leghíresebb ikerpárja nemrég először járt Budapesten, hogy bemutassa szintipopos új lemezét, a Heartthrobot. A koncert előtt Tegan Quinnel slágeresedésről, tévésorozatokról és neveletlen rajongókról beszélgettünk.

 • Interjú

  "Az ukulele nagykövete"

  Vető János képzőművész, zenész

  Költő, zenész, fotós és performer, a Trabant zenekar alapító tagja. Jelenleg Koppenhágában él családjával, idén 60 éves. Az interjú legutóbbi hazalátogatásakor készült.

 • Koncert

  Brad Mehldau

  A Zeneakadémia tán újkorában sem volt enynyire szecessziós, mint most, hogy minden egyes arany babérmintát gondos kezek vikszeltek fényesre. És hát a csillár, nos, a csillárról is ódákat lehet zengeni, simán elhomályosítja az alant próbálkozó művészt, aki leginkább zongorajátékával és kockás ingével igyekszik magára vonni a figyelmet.

 • Lemez

  Ø [Phase]: Frames Of Reference

  A dél-londoni Ashley Burchett, ismertebb nevén Ø [Phase] a kompromisszummentes, sötét tónusú techno egyik biztos kezű előadója, aki több mint tizenkét aktív évvel a háta mögött már jól tudja, mi működik a tánctéren, és mi nem.

 • Koncert

  A Fesztiválzenekar

  A Fesztiválzenekar hangversenyére eredetileg elvárt világhírű művésznő helyett egy másik nagyszerű pianista érkezik, aki nem romantikus zongoraversenyt, hanem Mozart-koncertet játszik: ez a komplex mintázat rövid időn belül másodszor fordul elő ebben az évadban.

 • Könyv

  Hidas Judit: Hotel Havanna

  Tizenhat "szelíd történetet" foglal magában Hidas Judit első kötete, a szelídség azonban csak látszólagos: a csillogó felszín mögött hétköznapi patológiánk húzódik meg. Hidas avatottan mesél a magyar középosztálybeli családok hétköznapjairól, figyelmének fókuszában a magánszféra történései, és azon belül is különösen a rokoni viszonyok állnak.

 • Elsüllyedt szerzők XXXVIII.

  Az urbanista – Granasztói Pál (1908-1985)

  Nem pajzsos-lándzsás városvédő, de nem hasonlít korunk szertelenül ötletelő bloggereire sem. Ybl-díjas építész, a CIAM tagja, aki sohasem épített. Fölkent városesztéta, egységes látomással, alaprajzokkal és módszerrel a fejében.

 • "A Harry Potter nem kapudrog" - Ságvári Bence az olvasási szokásokról

  Miközben sokkal kevesebb könyvet olvasunk, mint néhány évtizeddel ezelőtt, egyre nő a különbség az olvasók és a nem olvasók között. Egy vékony réteg nagyon sokat olvas, a többiek szinte semmit. Az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézet szociológus munkatársa szerint a digitalizálódás még inkább elmélyíti az egyenlőtlenséget.

 • Kiállítás

  Betépve

  Beatnemzedék - Allen Ginsberg

  Tagadhatatlan, hogy a Ludwig Múzeum profiljában visszalépést jelent egy utazó kiállítás bemutatása.

 • Színház

  Ismered az érzést?

  Szabó Borbála: Nincsenapám, se anyám

  Ha nem ismernénk olyan irodalomrajongó kamaszt, aki utálja az iskoláját, a magyartanárát is eléggé, ráadásul - finoman szólva - küzdelmes viszonyban van a családjával, és József Attila vagy Thomas Mann jobb ismerőse, mint mindazok a nem létező barátok és ismerősök, akik nem veszik körül, tehát akinek az irodalomnál jobb menekülési útvonal a világból kifelé nincs is - ha nem ismernénk ilyen végtelenül magányos kamaszt, akinek irodalomrajongása oly ismerős nekünk is, azt hihetnénk, hogy Szabó Borbála csak úgy kifantáziált egy kamaszlányt a két macskájával, a könyveivel és a rossz családjával.

 • chili&vanília

  Forró, krémes, leves

  Az őszben például az is nagyszerű, hogy az ember újra levesezhet jó sokat, és bővítheti a repertoárját újabb kedvencekkel. Van egy jelöltem: íme, a fűszeres, csirkés krémleves. Fűszeres alapon induló húsleves (csirkecombból), amit utána teljesen le kell turmixolni.

 • "Hozott anyagból" - Donorbankok Magyarországon

  A donorspermabankban ismeretlen férfiak mintájából választhatnak egyedülálló nők, nemzőképtelen párok, illetve akiknek olyan genetikai betegségük van, ami veszélyezteti a születendő gyermeket. Magyarországon két ilyen intézmény működik, de száz donorjelöltből kevesebb mint tíz felel meg szigorú követelményrendszerüknek.

 • Tarlós vs. Vitézy

  Végkimerülésig

  Főpolgármester-jelölti esélyét igyekszik javítani Tarlós István azzal, hogy ismét nyíltan ekézi Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját - vélik forrásaink. A harc addig tart, míg egyikük el nem hullik. A csatározásban előkerült a főpolgármester 1995-ös gázolási sztorija is.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...