• MaNcs 25. évf. 47. sz. (2013. 11. 21.)

  Felmentő szerep – Schmidt Mária nézetei a holokausztról egykor és ma

  A vidéki zsidóság elpusztításának hetvenedik évfordulójára a Józsefvárosi pályaudvar területére tervezett, feltehetően a Sorsok Háza - Európai Oktatási Központ nevet viselő emlékhely létrehozásának szakmai irányítására Schmidt Máriát kérte fel a kormányzat. Az alábbiakban áttekintjük, mit gondol a Terror Háza igazgatója a magyarországi vészkorszakról és a magyar zsidóság Horthy-kurzus alatti...

  2013 / 47
 • Magyar szájba magyar kolbászt! - Mennyit hoz a nacionalista marketing?

  Bojkottálja a CBA-t? Az OMV-nél vagy a Shellnél tankol? A Lidlbe jár olcsó német sajtért? Milyen magyar ember ön? Alább arra keresem a választ, hogy mi az oka és mi az értelme a magyarkodó marketingnek.

 • Götz Eszter

  Háztól az erdőt

  A Múzeumi Negyed ötletpályázatáról

  A Liget Budapest projekt előtörténete idestova három éve tart. Elágazásaiban ott van a Szépművészeti Múzeum bővítésének furcsa véget ért sztorija, félig kimondva mögötte húzódik a rozsdazóna kezelésének kérdése is egy sor ingatlanhasznosítási és városrendezési problémával együtt.

 • A Híradó jobban teljesít!

  Az alábbiakban a Magyar Televízió egyes csatornája 2013. november 15-i esti Híradójának tartalmát ismertetem. A műsor 17 részre tagolt, a bejátszásokat a súgógépről olvasó, a nézők szemébe néző bemondó köti össze.

 • Mélyi József

  Pálya a magasban

  Áthallásvizsgálat

  "Ez maradt meg számunkra a múltból." (Guy de Maupassant: Menüett)

 • Barna Imre: Pont fordítva

  A szerk.

  Olvasok egy szellemes publicisztikát (Holly Case: The Tyrant as Editor, The Chronicle of Higher Education, 2013. okt. 7.), Sztálin legendás kék ceruzájáról és Sztálinról, a szerkesztőről szól.

 • A szerk.

  Alsók, filkók

  Kitüntették Schmitt Pált, az Állami Számvevőszék 2013. október 28-án megküldte a Hagelmayer István-díjjal.

 • A szerk.

  Szegénységben és boldogtalanságban

  Mozgalmas, vidám hétvégéjük volt a náciknak az országban, a múlt heti Horthy-mellszobor templomi újraavatása után már a második mostanában.

 • "Összeesküvésre nincs bizonyíték"

  John R. Tunheim, Minnesota állam kerületi bírója, a Kennedy-gyilkosság iratainak nyilvánosságáért felelős bizottság egykori elnöke

  Arról, hogy Kennedy magányos gyilkos vagy összeesküvés áldozata lett, cáfolhatatlan bizonyíték sosem vált ismertté. A gyilkosság utóéletéről 1991-ben Oliver Stone filmet készített, ami a New Orleans-i kerületi ügyész, Jim Garrison által 1967-ben indított nyomozás történetét meséli el.

 • Sebők Miklós

  Ember a Holdról

  50 éve gyilkolták meg John F. Kennedyt

  Amerikában egy történelmi esemény jelentőségét azon mérik, hogy az emberek emlékeznek-e, hol voltak, amikor megtörtént. Az Y generációnak szeptember 11. égett a tudatába, a Nagy Generáció a Kennedy-gyilkosságot tartja számon döntő élményeként.

 • Micsoda buli! - Popzene Fidesz-közelben

  Magas állami támogatást kapnak az elvileg tisztán nyereségalapon működő szórakoztatóipar egyes koncertszervezői. A Balázs Fecó-koncert szervezésére 15 millió, Fenyő Miklóséra és Szikora Róbertére 10-10 millió forint állami támogatás jut Balog Zoltán saját miniszteri keretéből.

 • Tanyafejlesztési támogatás a Belvárosnak

  Ki tanyája ez a nyárfás?

  Az idei tanyafejlesztési pályázatok legnagyobb nyertese a főváros V. kerülete lett. A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, Rogán Antal által irányított Belváros 225 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyar Nemzeti Bankkal szemben lévő Hold utcai vásárcsarnok újjáépítésére.

 • Interjú

  "A mocsárvilág perspektívája"

  Romhányi Balázs közgazdász, költségvetési szakértő

  Az Országgyűlés már csócsálja a 2014-es költségvetési törvényt, a kormány pedig hangos gazdasági sikerpropagandába kezdett. A Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője nem osztozik a jókedvben. Magasan ragadó adósságrátát, gyenge növekedési kilátásokat, az átgondolt költségvetési változtatásokra képtelen kormányzatot lát, ha az Orbán-éra gazdaságpolitikájáról von mérleget.

 • tévésmaci

  Csigacseléd

  Amikor Sztupa és Troché átvágtak a hónok földjén, egy seregnyi akadály állta útjukat, hogy eljussanak végre Nebel váráig. Először is gyalog, voltaképpen lopva kellett haladniuk a szakadatlanul zuhogó esőben. A hónok minden utat szigorúan ellenőriztek, s a szekerekre, lovasokra könyörtelenül lecsaptak.

 • Film

  Vér & veret – Ridley Scott: A jogász

  Pedig milyen szépen indult! Ahogy hófehér ágyneműk közt az Arany Glóbuszra jelölt Michael Fassbender verbálisan felizgatja az Oscar-díjas Penélope Cruzt, majd a szavakat tettekre váltva elmerül a színésznő lába közt, az már majdhogynem intim és emberi, vagyis teljességgel szokatlan Ridley Scott csikorgóan gépies világától.

 • Film

  Starbuck

  Jönnek fel a kanadai kisműfajok: Alice Munro Nobeljével a kanadai és úgy általában a novella kapott aranyfedezetet, de nem kell többé aggódni a spermadonor-komédiák fennmaradásáért sem: a francia-kanadai Starbuck sikere azt jelenti, hogy új, a közelmúlthoz képest mindenképpen rózsásabb fejezet nyílt a spermabankokból kiinduló ondókomédiák (ondkom) történetében.

 • Film

  Paranoia

  A corporate thriller nehéz műfaj. Hogyan tegyük izgalmassá, hogy öltönyös emberek modern enteriőrökben feszült beszélgetéseket folytatnak olyasmiről, amit a nézők nem is mindig értenek? Robert Luketic viszont azt nem érti, hogy a feszültség nem attól születik, hogy néha verekedés van meg autós üldözés, és az egészet leöntjük valami primitív multicéges összeesküvés-mázzal.

 • Lemez

  Harsogó semmitmondás

  Lady Gaga: Artpop

  Aki igazán szereti a kultúrát, az szereti az annak peremén felhalmozódott olcsó szemetet is;

 • "Járhattam volna énektanárhoz is" - Amanda Palmer zenész, botrányhős

  Másfél évvel ezelőttig Amanda Palmer egyike volt a hívei által forrón imádott, táborának mérsékelten tágas körén kívül azonban már nehezen azonosítható zenészeknek. Aztán hirtelen minden megváltozott.

 • mi a kotta?

  Ezért lett sárból műremek?

  1962-ben nagy események színhelye volt a közép-angliai Coventry városa. A második világháborúban (főleg és legsúlyosabban 1940. november 14-én) a Luftwaffe által kegyetlenül lebombázott város ebben az esztendőben Kecskemét és Dunaújváros testvérvárosává vált, felszentelték romjaiból újjáépített katedrálisát, s erre az ünnepélyes alkalomra mutathatták be Benjamin Britten oratorikus főművét, a Háborús requiemet is.

 • Interjú

  "Nem pörgök a fejemen"

  Tomatito zenész

  Tomatito - a flamenco előadói gyakran használnak művésznevet -, a legnagyobb flamencogitárosok egyike első ízben lép fel Budapesten. E-mailben kérdeztük a műfajról és saját magáról.

 • Opera

  Álom, álom

  A kékszakállú herceg vára; Mario és a varázsló

  Ez is opera, az is opera - Rátonyi Róbert klasszikusát parafrazeálva voltaképpen akár ennyi indok is elegendő lenne ahhoz, hogy egymás mellett, közös estén szólaljon meg két huszadik századi magyar egyfelvonásos: Bartók egyetlen operája, valamint az utolsó évtizedek talán legnagyobb hazai közönségsikert arató műve, Vajda János először 1988-ban bemutatott Mann-adaptációja.

 • Lemez

  Képzelt Város: Anatolij

  A zenekar harmadik lemeze egy konceptalbum arról a teóriáról, mely szerint nem Gagarin volt az első ember az űrben, hanem előtte a szovjetek már túl voltak néhány sikertelen kísérleten. Például egy házaspárt is orbitális pályára állítottak.

 • Interjú

  "Nem egészséges egyetlen kultúrában létezni"

  Baráti Kristóf hegedűművész

  Nemzetközi karriert jár be - itthonról. Nem véletlen, hogy különleges minőségű hegedűjátékához széles látókör és felelős gondolkodás is járul.

 • DVD

  Händel: Rodelinda

  Händel Rodelinda című operájának kedvezményezettje a 2011-es Metropolitan-előadást rögzítő felvételen Renée Fleming, aki ugyanott hét évvel korábban énekelte először a címszerepet.

 • Lemez

  Bill Callahan: Dream River

  Hány zenész van, aki a tizenötödik lemezén is érvényesen képes megszólalni? Én sem tudom, de Bill Callahan mostantól benne van a klubban.

 • Tévésorozat

  Lement már a Függöny is

  Poirot

  E sikersztori igazi hősét nem tartják számon az annalesek. Hiába kerestem, nem tudtam kideríteni, ki volt az a lángelme, aki meglátta David Suchet-ben az eszményi Hercule Poirot-t.

 • Tévé

  Hasonlónak örül

  Sztárban sztár

  Mostanság, amikor a politikai hirdetések híradóként bedíszletezve jutnak a tévénéző elé, s amikor pár csatorna körüli ija-fia és egyéb kebelbeli versengését rendszerint tehetségkutató gyanánt szokás sugározni, önazonos tévéműsort készíteni már-már tiszteletre méltó, mi több, hálás vállalkozás.

 • Kiállítás

  Tiszaeszlár, tiszta dráma

  Németh Hajnal-Kékesi Zoltán: Hamis vallomás

  "Csak az tud újra és jobban elrendeződni, ami fel van kavarva" - mondta Erdély Miklós az 1981-es Verzió című filmjéhez kapcsolódó beszélgetésben.

 • Dokumentumfilm

  A művész jelen van

  "A performanszművészet nagyanyja", Marina Abramovic életéről készült dokumentumfilm az azonos című 2010-es, a MOMA-ban megrendezett retrospektív kiállítást és az előkészületeit mutatja be.

 • Könyv

  Az, és mégsem az

  Bereményi Géza: Vadnai Bébi

  A kulcsregény különös műfaj. Hiszen a megfejtéséhez vezető forró nyomok előbb lappangva, aztán egyre nagyobb sebességgel hűlnek ki a múló időben; a hideg nyomok már nem érdeklik a befogadót, tőlük függetlenül olvassa a könyvet.

 • Folyóirat

  Rubicon

  Izgalmas intellektuális csemegékkel kecsegteti olvasóit a patinás történelmi folyóirat - a vaskos dupla őszi szám (2013/9-10.) históriánk több neuralgikus pontjával kapcsolatban közöl tanulmányokat.

 • Esemény

  Színházi jammelés

  Egy sárga esőkabátos alak - Nagy Zsolt - vezet minket a Jurányi lépcsőin, majd találkozik-találkozunk egy lánnyal, akinek segítségre van szüksége. Így kezdődik - vagyis dehogy, hiszen már az előadás kezdete előtt elindul a játék, amikor egymást némi feszültséggel figyelve várjuk, hogy történjen valami.

 • Szabadkai-pesti előadás a vajdasági vérengzésekről

  "Nehéz embernek maradni"

  Több tízezer halott a főszereplő: azok, akiket a világháborús magyar vérengzés megtorlásaként a háború után mészároltak le jugoszláv partizánok. Az előadás létrehozóival a szabadkai próbák közben beszélgettünk.

 • étel, hordó

  Ruben

  Az ötödik kerület címerében egy cipzár is elférne, mivel a belvárosi vendéglátóhelyek többségére a lehúzás jellemző. Legalábbis az olyan felkapott részeken, mint a Váci utca vagy a bazilika környéke. De mi a helyzet a félreeső zugokkal?

 • chili&vanília

  Édes kis semmiség

  Ha egy nő ruhatárában elengedhetetlen darab az a bizonyos "kis fekete", amit különféle alkalmakkor lehet viselni, akkor miért ne lehetnének az ember gasztronómiai kelléktárában is hasonló funkciót betöltő fogások.

 • "Összesíteni a Magyart" - Budapest születése

  Tavaly ősszel volt 140 éve, hogy Pest, Buda és Óbuda egyesült, de Budapest születése nemcsak azt jelentette, hogy új fővárosa lett Magyarországnak. A városatyák álmaiban egy olyan, világszínvonalú metropolis képe lebegett, amely egyúttal a magyar nemzet nagyságának szimbólumává is válik.

 • "Kimész, és megcsinálod" - Nagy Péter súlyemelő

  A szegedi Lelkesedés SK 155 kilós olimpikonja három héttel ezelőtt összetettben 6., szakításban 4. lett a wroclawi világbajnokságon. Hosszú évek óta ez a magyar súlyemelés legjobb eredménye. Azóta államvizsgázott a szegedi jogi egyetemen, a hét végén pedig Moszkvában, a pénzdíjas Elnök Kupán száll versenybe a legjobbakkal.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...