• MaNcs 25. évf. 48. sz. (2013. 11. 28.)

  Kritikai szervilizmus – Moldova György pályaképe I.

  Több mint száz kötet, közel tizenötmilliós összpéldányszám - Moldova György a legolvasottabb mai magyar író. Közéleti ritkaság: azok érezhetik magukénak, akik más jelentős személyiséget nemigen: a baloldali identitású, urbánus, antiliberális, antidemokrata, kommunista körök. És a rasszista antirasszisták, akik a rasszizmust célponttól és harci érdekeiktől függően támadják vagy támogatják. A...

  2013 / 48
 • Ikon bisztró

  Mediterrán halleves a zsinagóga árnyékában - az Ételhordó nem hagyhatta ki.

 • Paul Hockenos

  Megint rossz lóra – Miért választja Közép-Európa az atomot és a szenet?

  Az ENSZ múlt heti varsói klímakonferenciája kitűnő alkalmat kínált, hogy szemügyre vegyük a közép-európai országok energiapolitikáját. Annál is halaszthatatlanabb ez, mivel a visegrádi államok, azaz Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország most olyan hibát készülnek elkövetni, aminek az árát drágán fogják megfizetni a következő évtizedekben.

 • Sajó László: Öt és feles

  Három a magyar

  Rijarijahungárija két falu egyesítése révén jött létre, úgy is mint Rijarija és Hungárija. Bár egyesek (a trialisták) szerint három volt az a kettő: Rija, Rija és Hungárija. A dualisták ezt váltig tagadják - dúl a harc a két tábor között, még falunapon se beszélnek egymással.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Skálafüggetlenség

  Képzeljük el, hogy megmutatunk egy tőzsdei szakértőnek néhány árfolyamgörbét, de a vízszintes tengelyről lehagyjuk a konkrét időpontokat. Meg tudja-e állapítani a szakértő, hogy melyik az egyperces, melyik az egyórás, az egynapos és az egyhetes skálájú görbe?

 • A szerk.

  Az eszelős feltépi az ajtót

  Kedves olvasóink bizonyára élénken emlékeznek Geszler Herman elvtárs szép és színigaz, de legfőképpen tanulságos történetére. Történt ugyanis, hogy a majsztor, mint amolyan helyi felső vezető kitűzte az altdorfi piactéren egy póznára a sipkáját, mondván, a sipkám én vagyok, s aki arra jár, no, annak bizony meg kell süvegelnie e magas tökfödőt.

 • A pancser

  Ezt a cikket 2013 novemberében írtuk. Azóta már másodszor vagyunk kénytelenek újra kirakni, most éppen Mesterházy és az MSZP újabb dicsőséges választási szereplése miatt. Mert igen, fájdalom: mi előre szóltunk.

 • Interjú

  "Kevés tényleges eredményt tud felmutatni"

  Szilvási Léna programfejlesztési igazgató (SOS Gyermekfalu) a gyerekjóléti rendszerről

  Hónapok óta koldult a fővárosi 4-6-os villamos vonalán az a harmonikás kisfiú, akit a múlt kedden ütött el a villamos a Baross utcai megállóban. Egy-egy menet végén lejelentkezett a megállóban ácsorgó felnőttnél, aki aztán fölrakta a másik irányba tartó járműre.

 • Interjú

  "Nem is értettük, mi zajlik"

  Foltányi Árpád, a bezárt Kapuvári Húsgyár Zrt. igazgatósági elnöke az áfacsalásokról

  Az adóhivatal (NAV) tavaly mintegy 4 milliárd forint értékben derített fel gazdasági bűncselekményt a hússzektorban. A húsipari cégek bedőlése nem független sem a csalássorozattól, sem a feketekereskedelemtől, de az okok ennél összetettebbek.

 • Szíria

  Érdekek hálójában

  Január 22-ére tűzték ki az ENSZ Genf-2 néven futó szíriai béketárgyalásainak a kezdetét, ahol elvileg első ízben ülnének egy asztalnál a damaszkuszi rendszer és az ellenzék megbízottai. Minthogy Iránnak mint regionális középhatalomnak jelentős szerepe van a szíriai konfliktusban, felmerül a kérdés: vajon az ugyancsak a hét elején bejelentett megállapodás az iráni atomenergia-ipari fejlesztések jövőjéről elősegítheti-e a Szíriáról szóló megbeszélések sikerét.

 • Interjú

  "Ez a tudás értékes lehet az Együtt 2014 számára is"

  Mitch Stewart, az amerikai 270 Strategies politikai tanácsadó cég vezetője

  Ő irányította Barack Obama tavalyi elnökválasztási kampányát a billegő államokban, és kulcsszerepe volt abban, hogy a demokraták jelöltje a tíz kérdéses állam közül kilencben diadalmaskodott. Most az Együtt 2014-nek is ad tanácsokat.

 • tévésmaci

  Kiselefánt, kiselefánt, meghúzom a füledet!

  Amikor Sztupa és Troché tömegesen fordultak elő, nem azért kellett érzéki csalódásról beszélni, mert valójában mindig csak ketten voltak, hanem azért, mert amikor rengetegen zúzták, kismillió Sztupa volt ugyan, de csak két Troché.

 • Film

  Vétkek völgye

  Itt a The Canyons, Az amerikai dzsigoló rendezőjének (Paul Schrader) és Az amerikai pszicho írójának (Bret Easton Ellis), valamint az Anal Students 2 sztárjának (James Deen) és az elvonók felpuffadt arcú királynőjének (Lindsay Lohan) filmje, amiben Tarr Béla legnagyobb nyugati parti rajongója (Gus Van Sant) egy pszichológust, a világ legnagyobb független lemezboltja (Amoeba Music - Sunset Blvd.

 • Film

  Lola Versus

  Greta Gerwignek 2012 volt a hipszter Bridget Jones-os éve. A Frances Haban és a Lola Versusban ugyanazt a bájosan flúgos, felelőtlen és érzelmileg zilált New York-i kékharisnyát adta, mintha Woody Allen unokahúga lenne.

 • Dokumentumfilm

  Dolma lányai

  Idegen tárgyak, idegen színek ismeretlen jelentéssel, azt is mondhatnánk, hogy egzotikum. De szerencsére Miklós Ádám nepáli dokumentumfilmje sokkal közelebb megy, és sokkal érzékenyebben mutat meg dolgokat.

 • Film

  A komornyik

 • Film

  Megvan a bűnös

  Felix van Groeningen: Alabama és Monroe

  Ez a roppant személyes és szenvedélyes belga film drámai hangoltságú példázat, amely a főszerepet itt és korábban a színházban is alakító Johan Heldenbergh (a Szarul állnak a dolgok és a Moszkva, Belgium c. filmekből ismert kiváló flamand színész) darabja nyomán készült.

 • Interjú

  A dalai láma sapkája

  Miklós Ádám filmrendező

  Szerzetesnők három generációjának mindennapjait kutatja egy angol-nepáli-magyar koprodukcióban készült dokumentumfilm - a Dolma lányai most fut a pesti mozikban; rendezőjét kérdeztük.

 • mi a kotta?

  Máglyára vele

  "És elmondta, hogy már tizenhárom éves korában kinyilatkoztatást kapott az Úrtól, egy hang által, mely arra intette, hogy tanuljon meg uralkodni magán. Az első alkalommal nagy félelem fogta el. És azt mondta, hogy az említett hang nyáron, egy böjti nap delén szólalt meg, amikor ő az apja kertjében volt; a hang jobbról érkezett, a templom felől.

 • Lemez

  Leslie West: Still Climbing

  A blues fiatalít. Egy lábon járó példája ennek a Mountain-gitáros Leslie West, aki már a rockzene születésénél is ott sertepertélt.

 • Koncert

  Britten 100

  A múlt csütörtökön és pénteken, az angol zeneszerző születésének századik évfordulóján és annak előestéjén úgy tűnhetett, Pesten valóságos Britten-kultusz virágzik. Oratórium- és opera-előadás, sőt a Rózsavölgyi Szalonban még egy kamaradarab (Halál Velencében) bemutatója is Benjamin Brittent idézte.

 • Lemez

  SCNTST: Self Therapy

  A berlini Bryan Muller mindössze 20 éves - érdemes eszünkbe vésni, mielőtt meghallgatnánk meglepően érett és stílusos debütálását. Indíttatására jellemző, hogy Alex Ridha, alias Boys Noize hasonnevű kiadójánál talált otthonra, ám mostanában készült zenéiből már senki sem hallaná ki a koppanós elektrót - ahogy a kiadó újabb keletű kiadványai maguk is örvendetes sokszínűségről árulkodnak.

 • Lemez

  Biztos befutó

  Arcade Fire: Reflektor

  A kezdetekben, vagyis közel tíz éve a montreali Arcade Fire inkább tűnt bizonytalan ideológiájú vallási szektának, mintsem potenciális sztárzenekarnak, de aztán az évek során folyamatosan rácáfolt a vele kapcsolatos előítéletekre.

 • Lemez

  World music: nincs

  mese, ma nem adhatjuk alább három mennyei albumnál. De egy kis vér belefér.

 • Színház

  Justine, avagy az erény meghurcoltatása

  Vibráló fények, diszkózene, fekete-fehér-piros színszimbolika, plasztikus ruhaköltemények - a Justine sikkes. Minden jól áll neki: az egymás mögé sorakoztatott szalagfüggönyrétegek, amelyek megvilágítástól és vetítéstől függően jelenetről jelenetre változó teret rajzolnak ki, a szintipopos hangzás, a klipszerű tánc, a képregényes dizájn, a de Sade szellemében átírt slágerek.

 • Színház

  Gyakorlatilag helyzetben

  Mohácsi István-Mohácsi János: A csillagos ég, avagy a nemzetközi sikerre való tekintet

  Hogy mikor fog az ember gyanút, hogy nem pusztán jópofa színházi próbahelyzetet néz, hanem valami többet, nagyobbat markolót, nézője válogatja.

 • Interjú

  "Ennél eretnekebb képet nehéz festeni"

  Tátrai Vilmos művészettörténész

  A Szépművészeti tárlatának megszervezéséről és a bizarrnak tartott barokk sokszínűségéről a kiállítás társkurátorával beszélgettünk.

 • A festészet szexepilje - Caravaggiótól Canalettóig

 • A megtalált Gurlitt-gyűjtemény

  Kedves Picasso!

  Elpusztultnak hitt szenzációs képzőművészeti kincsre bukkantak egy jellegtelen müncheni lakásban. A náci Németország egyik leghíresebb műkereskedőjének gyűjteményéről a berlini kormány már évek óta tud, de műértő körökben sem volt ismeretlen.

 • Rádió

  Heller Ágnes és a naposcsibék – Náci eszmék a Szent Korona Rádióban

  Monty Pythonék Gyalog galoppja egy emlékezetes párbeszéddel kezdődik, amelynek tárgya, hogy vajon szerezhetett-e Arthur király segédje két tököt a lódobogás imitálásához, hiszen azon a zord vidéken, ahol járnak, nem terem meg ilyesmi, viszont a vándorfecske sem hozhatta, mert az nem bírja el, az afrikai fecske ugyanakkor, ami elbírná, nem vándormadár.

 • chili&vanília

  Édesburgonya

  Hálaadás napi pulykát kevesen sütnek (egyrészt, mert nincs hagyománya, másrészt, mert alig akad megfelelő pulyka a henteseknél), az amerikai ünnep lakomájához általában készített köreteket azonban érdemes figyelni, számos nagyszerű akad közöttük.

 • 20 éves a Fedél Nélkül

  Csillagösvényen

  Az első magyar utcalap a Menhely Alapítvány támogatásával 1993 tavaszán jelent meg, bár alapító-főszerkesztője eredetileg nem a nagyközönségnek szánta. De az eltelt húsz évben nemcsak a szerkesztőség ars poeticája, de a lap tartalma és formátuma is megváltozott.

 • Egy társasház tönkremenetele

  Jöttek, verték, vitték

  Egy rémes homlokzat, milliós tartozások, nagy veszekedések és egy csődbe vitt társasház lett annak a felújítási kísérletnek az eredménye, melyben évekig álltak szemben a lakók és a befektető vállalkozók. A kacifántos történetben Demján Sándor neve folyton előkerült.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...