• Interjú

  "Saját bennszülöttemmé váltam"

  Marc Augé etnológus, antropológus

  A francia társadalomtudós két könyve magyarországi megjelenése kapcsán járt Budapesten, és többek között részt vett a Francia Intézetben egy pódiumbeszélgetésen hatalom és tudomány viszonyáról. Ezt követően válaszolt kérdéseinkre.

 • A szikvíz mint hungarikum - Szódával elmegy

  Immár magyar specialitásként is elismert a szikvíz - annyi biztos, hogy technológiájában, gyártásában és népszerűsítésében fontos szerepet játszottak magyarok.

 • "Tiltakozom!" - Mats Wilander teniszbajnok

  Hétszer nyert egyéniben s egyszer párosban Grand Slamet - a svédek hajdani világelsője öregfiúk-mérkőzésre érkezett a budapesti Tennis Classicsra. A régi szép időkről beszélgettünk.

 • "A tánc örök"

  Három napon át vizsgálják a nemek szerepét a Trafóban. Interjú.

 • étel, hordó

  Egykettő

  Mi gyorséttermet neveznénk így, mert különben a kenyereslánynak mond ilyet a főpincér. De mivel kenyereslányok ma már nem mozognak a hazai vendéglátásban, az Egykettő bármi lehet. Például nagy képernyős készülék a belváros közepén, a Centrállal szemben, az Ybl-palotában.

 • chili&vanília

  Pain d'épices

  Bemutatom a franciák egyik legbriliánsabb találmányát: pain d'épices, vagyis fűszeres kenyér. A klasszikus péksütemény valahol félúton helyezkedik el egy puha mézeskalács és egy rozsos kenyér között, funkcióját tekintve is sokoldalú, hiszen nemcsak lekvárokkal kínálják, hanem libamájpástétommal is.

 • Árverés

  Cigi, pornó, Márai

  Bortnyik Sándor műve, a Magyar Szivarkapapír- és Szivarkahüvelygyár Rt. egy hajdani plakátja, annak is egy kissé megfakult, a Központi Antikvárium bejáratára kiragasztott fénymásolata indított arra minket, hogy saját szemünkkel is meggyőződjünk róla, milyen az, amikor gazdát cserél egy félmillióért meghirdetett poszter.

 • Ki jön a házamba? - Mónosbél és gyermekotthona

  A közelmúltban Szilvásvárad falugyűlése elutasította a bélapátfalvai szociális otthonból családi házas környezetbe kiköltöztetni szándékozott szociális gondozottak fogadását. Bélapátfalva másik szomszédja, Mónosbél viszont kitörési lehetőséget lát az ilyen szociális programokban.

 • Hammer Ferenc

  Az erősebb kutya dala – A Teczár-ügy és a nyilvánosság természetének átalakulása

  November végén a nemek egyenjogúsága lett az egyik forró téma a magyar nyilvánosságban. Sajnálatos módon ennek az volt az ára, hogy a témát feldobó Teczár Szilárd, a Hallgatói Hálózat aktivistája, szociológia szakos egyetemi hallgató (és lapunk munkatársa - a szerk.

 • A múlt velük kezdődik – A Nemzeti Emlékezet Bizottságról

  Egyik ámulatból a másikba esik az ember: a bíróság politikai múltjára tekintettel helybenhagyja Nyers Rezső nyugdíjpótlék-megvonását, eközben Áder János Pozsgay Imrét díszvacsoráztatja, Navracsics Tibor pedig a kommunista múlt egyszer és mindenkorra szóló feltárásáról nyújt be törvényjavaslatot.

 • Bán Zoltán András: Noé vendéglője

  Ötödik számla - Nincs egy jó dugó

  Harmadik fröccsöm kortyolgatva, már éppen belekezdenék a Magyar Mámor történetét összefoglaló, ügydöntő előadás-sorozatom következő szakaszába, amikor a kocsma mélyén terpeszkedő zsírfoltos asztal mögül egy ősz haját copfban összefogó, táltoskülsejű, szemüveges, kackiás nemezkalapot viselő férfi emelkedik, és bizonytalan üvegléptekkel elindul a mellékhelyiség felé, miközben járását hetykén cáfoló hangon veti oda a kiszolgálásomra siető Fizetőpincér arcába: - Magyar bort ide, csakis magyarat, kocsmáros, mert magyar vagyok, végzetesen magyar!

 • A szerk.

  A szükséges mértékű együttműködésről

  A Magyar Országgyűlés a nagy kapkodásban elfelejtett érvényt szerezni az Alkotmánybíróság (AB) hónapokkal ezelőtti döntésének, és nem állította vissza Iványi Gábor Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségének (MET) - és a többi érintett gyülekezetnek - jogtalanul elvett egyházi jogállását.

 • A szerk.

  Nem tetszik valami?

  "Korrekt ajánlat a magyar politikai élet valamennyi szereplőjének" - mondta Gulyás Gergely az Országházban kedden, amikor az új házszabályt, az országgyűlési törvény módosítását kívánta előterjesztőként lenyomni a tisztelt egybegyűltek, illetve a haza torkán.

 • A szerk.

  Nem osztható

  Nem túl nagyralátó várakozás, de a legtöbb, amit a kijevi demonstrációk kimenetelétől most remélhetünk, hogy nem lesznek utcai harcok, senki nem hal meg, és senkit nem fognak elverni megint a rohamrendőrök úgy, ahogy november 29-én tették az egyetemistákkal.

 • Válság Thaiföldön

  Merre lejt a pálya?

  Jinglak Sinavatra thaiföldi miniszterelnöknek immár valóban nincs több tere újabb engedményekre. Nincs hová hátrálnia az ellenzéki követelések elől. De ez távolról sem jelenti a hetek óta tüntetők győzelmét, azt pedig még kevésbé, hogy igazuk volna.

 • Ez fix! - Volt közjogi méltóságok nyugdíjai

  Egy törvényhozási malőr miatt jelenleg tizenkét volt közjogi méltóság részesül "elnöki nyugdíjban", függetlenül attól, hogy 300 vagy 3000 napot töltött egykor a hivatalában. Mindez összesen évi 180 millió forintjába kerül az adófizetőknek.

 • A pártelnök emberei – Feszültség az MSZP-ben

  Október utolsó hetei óta krízishangulat uralkodik az MSZP-ben, de a közvélekedéssel ellentétben nem a bajai videobotrány miatt. A növekvő feszültség oka a kongresszuson elfogadott országos lista, amelyről lemaradtak korábban lehagyhatatlannak gondolt nevek.

 • Interjú

  "Kisszerű politikai üzenet volt"

  Holló András volt alkotmánybíró a kétharmados törvényekről

  Kormányzásának jogi termékeit újabb és újabb kétharmados szabályokkal, az alkotmány sorozatos változtatásával kívánja bebetonozni a jelenlegi hatalom - például így akar "alkotmányos védelmet" adni a rezsicsökkentésnek is.

 • Interjú

  A jól hangolt televízió

  Christophe Winckel, a Mezzo igazgatója

  A francia Mezzo televízió klasszikus zenét, dzsesszt, világzenét és táncot kínál, 24 órában. Programjuk 43 országban fogható, nálunk 330 ezer előfizető számára elérhető. A csatorna összesen egytucatnyi munkatárssal működik, és prosperál.

 • Rádió

  Divatos gumicsizmák - A vidék élete a Kossuth rádióban

  A Hajnal-Táj a baljós előjelekhez képest kifejezetten hallgatóbarát, dinamikus és bizony szórakoztató műsor is a maga nemében.

 • Könyv

  A barlang mint templom és rendelő

  Varga Mátyás: hajnali 3

  Pannonhalma - a sebhelyem. Ha versben szólhatnék Varga Mátyás legújabb, ízléses kiállítású verseskötetéről, evvel kezdeném, két okból is.

 • "A nemzeti szellem megtestesítője" – Moldova György pályaképe II.

  "Az én számomra viszont 1990 'anus mirabilis'-szé, csodálni való végbélnyílássá változott... a bukott rendszer csatlósai közé soroltak. (...) Többé-kevésbé biztosra vehettem, hogy írói-közéleti pályafutásom véget ért.

 • Könyv

  Szembenézés – Sándor Erzsi: Szegény anyám, ha látnám

  Én az élet dolgait két részre osztom: rettenetesekre és nyomorúságosakra - fogalmaz Woody Allen (figurája) az Annie Hall egyik híres jelenetében, s a rettenetesekre például rögtön elsőre a vakságot hozza fel.

 • Folyóirat

  Múltunk 2013/3.

  Nem csak emlékezetpolitikai okokból fontos a közelmúlt kelet-európai történelmének feldolgozása, és amúgy sem érdektelen áttekinteni, hogyan vélekednek a kutatók arról, amit a publicisztikák és napirend előtti felszólalások néhány mondatban szoktak elintézni.

 • Kiállítás

  Két zöld alma – Openclosed place - Bálványos Levente és Franz Riedl kiállítása

  A Vasarely Múzeum földszinti terempárját megtöltő kettős tárlat egyrészt a Párhuzamos kiállítás címen futó kiállítássorozatba illeszkedik, másrészt kötődik az első emeleten látható, az OSAS (Open Structures Art Society/Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület) által szervezett Határterek/Interspaces című csoportos kiállításhoz.

 • „Ez egy olyan nép” – Ferenczi Gábor filmje Overdose-ról

  És lett egy lovunk. Aki - adjunk ez egyszer igazat az ifjú Csurka Istvánnak abban, hogy „a ló is ember” - 2007-től zsinórban tizenkétszer nyert,

 • "A kisfilm a legértelmesebb beruházás" – Muhi András producer

  Frissen bemutatott rövidfilmjei ürügyén beszélgettünk támogatási struktúráról, Filmalapról és az MTVA-ról, múltbéli sikerekről és a jelenkori araszolásról.

 • tévésmaci

  Hangya, a szekérre!

  Amikor Sztupa és Troché söröztek, csajoztak is, törvényszerűen. Bár az első körben nyilván pasizniuk kellett volna, hisz amíg a Kígyó utcából a Batthyány térig eljutottak, metróval, öcsém, csak férfiak szólították le őket, de azok váratlan sűrűséggel.

 • Film

  Csillaghercegnő

  Van, amikor a kevesebb több. Még akkor is, ha a kilencvenes évek elején érezzük magunkat, mert a beszélő állatokból hiányzik a CGI. Még akkor is, ha minduntalan a kínos élő szereplős fantáziamesék (A legenda, A végtelen történet vagy a Fantagiro) képi világa köszönt ránk.

 • Animációs film

  Jégvarázs

  A túláradó, ám kétségtelenül hatásos giccs már elavult, ezért az alkotók mindenféle körmönfont módszerekkel igyekeznek tompítani a kiszámítható cselekmény és a gátlástalan hatásvadászat okozta csömört.

 • "A halál is vicces" – Brendon Small zenész, komikus, sorozatkreátor

  A Metalocalypse groteszk metálmese a világ leghíresebb death metal bandájáról. A horrorral fröcskölt, rock and roll humorral hintett animációs sorozat most különleges epizódjához érkezett: a Dethklok egomán rocksztárjainak kalandjai egy The Doomstar Requiem című grandiózus metáloperában folytatódnak.

 • A sivatag virága – Quimby: Kaktuszliget

 • mi a kotta?

  Ötből kettő

  "Vígoperát írni nem hiszem, hogy megterhelő lenne. A tragédiát ténylegesen megszenvedi, aki írja; az ember gondolatai egy fájdalmas sugallat hatása alatt állnak, amely betegesen túlfeszíti az idegeket. De a vígjátékban lévő tréfa és kacagás felvidítja az elmét és a testet.

 • Koncert

  Honky + Peter Pan Speedrock

  A barátságtalan hétfő esti időpont ellenére egészen kiváló ötlet volt az R33 rendezvénysorozatába, a 100-as Klubba illeszteni ezt a koncertet. A helyszín megközelítése ugyan cseppet sem megnyugtató - az R33-hoz a Blair Witch Projectet idéző parkon, valamint egy használaton kívüli vágóhídon keresztül lehet eljutni -, viszont a Soroksári úton lévő épületegyüttes mintha rálépett volna arra az útra, ami a bécsi Arena felé tart: a belvárosból is relatíve könnyen elérhető placcon egyre több koncerthelyszín található, ám a környezetnek köszönhetően vélhetően nem sok nyugdíjas fog panaszkodni a hangos zene miatt.

 • Koncert

  Lydia Lunch

  Lydia Lunch nem alkuszik. A harminc évvel ezelőtti New York-i noise-színtér legfeketébb boszorkányának bizonyára számos lehetősége lett volna az elmúlt tíz-tizenöt év során arra, hogy aprópénzre váltsa jelentős hírnevét, de őt persze egészen másfajta fából faragták.

 • Az újranyitott Erkel Színház

  Több mint népopera

  Erkel Ferenc születésnapján, a most kreált magyar opera napján, november 7-én ünnepélyes gálával debütált az Erkel Színház. Az épület az utolsó pillanatban, sőt az után készült el, de a felújítás történetében ez cseppet sem szokatlan, inkább visszatérő mozzanat.

 • Színház

  "Hazádból, hogyha még bírod"

  Illaberek

  Elég sok irányba indulhat el, aki ki akar vándorolni az országból, és az is, aki erről színházi előadást akar csinálni. Megír(at)hat egy családtörténetet, közösségi vagy személyes élményt, monológot, vagy végezhet dokumentarista kutatásokat, és kínálhatja a nézőnek a valóság bizonyosságát, ha már a valóság megismerhetetlen.

 • Tánc

  Marie Chouinard és társulata

  Marie Chouinard és társulata ismét Budapesten járt, ezúttal két rövidebb mesterművel. A Mozgások Henri Michaux, a szürrealista belga költő és festő tusrajzait veszi alapul, a Gymnopédies pedig Eric Satie azonos című zongoraművére született.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...