• MaNcs 25. évf. 51. sz. (2013. 12. 19.)

  "Nem adom a nevem" – Koncz Zsuzsa énekes

  1969-ben jelent meg első nagylemeze, nemrég a harmincnyolcadik. A Kossuth-díjas előadóművésszel természetesen felelevenítettük a régmúltat is, ám nosztalgiáról szó sem lehetett.

  2013 / 51
 • Monsieur Nagy Árpi – Szexmúzeum Párizsban

  Diszkrét ágyővel búcsúznak a muzeális falloszok, bezárt a Pigalle gyöngye, a párizsi szexmúzeum. Szerencsére mi még láthattuk, mitől dagadt a jókedv a pajzán vitrinek előtt.

 • Ékszerdoboz – A felcsúti Aranycsapat Futballstadion

  Az épülő stadionnal kapcsolatban a legsúlyosabb tévhit, hogy Makovecz Imre tervezte. A stadion ugyanis minden gyakorlati szempont alapján egy másik elme műve.

 • Térey János

  Budapest mínusz - A legjobb elpusztult épületek

  Megjelent Térey János Átkelés Budapesten című könyve. A "verses novellák" a város ismert és ismeretlen tereiben történnek, és alkalmat adnak, hogy olvasóink figyelmébe ajánljuk a szerző nekünk írt, nagyszabású esszéjét az elveszett házakról.

 • Díszkivilágítás Budapesten - "Az alakzatok könnyen értelmezhetősége"

  Az ünnepi díszkivilágítás a kilencvenes évek óta hivatott valamiféle karácsonyi hangulatot varázsolni az utcákra. A főváros és a kerületek egyénileg alakítják ki Budapest ünnepi arculatát, ami így a legkevésbé sem egységes.

 • Performansz

  Nylon Group - Start

  A zene basszusára reszkető, áttetsző, felfújt burokból, a susogó, zörgő, fojtogató zacskóbábjából kibontakozó Eke Angéla nejlonvariációival az esztétika tárgyává emeli a banálisat. A levegő lassú kiáramlásával fokozatosan leeresztő műanyag az ember nagyságú kocka szoborból habos szoknyává, fürdővé, köpönyeggé, tömör testté lényegül.

 • chili&vanília

  Apró, marcipános

  Hókifli, vékonyra szeletelt, kandírozott gyümölcsökkel pompázó püspökkenyér, apró linzerek ezernyi formában és töltelékkel - végül az idei kedvenc karácsonyi aprósütemény: apró párnácskák, amelyek besejében citromos marcipánkrém és aszalt tőzegáfonya bújik meg, omlós, vajas tészta fogja körbe.

 • Ahogy ma az apácák élnek

  "Kulcs az élethez"

  "Nehéz elmondani, mert nincs közös értéktartomány a szavaink mögött. Ez egy egészen más szimbólumrendszer" - sóhajtja az elvonultan, egyedül élő idős nővér, akit 60 évnyi korkülönbségünk ellenére kérdezni és megérteni próbálok.

 • "Bácsi, ne hívjál többet!" – Gyerekek a kifutón

  A gyerek szépsége nem mérhető, a gyerek helye nem a kifutón, hanem a játszótéren van - hangoztatják a gyermek-szépségipar ellenzői. A támogatók szerint azonban, ha a piac igényt tart az apró modellekre, miért épp a szülők álljanak útjába szép és tehetséges gyermekük karrierjének?

 • Interjú

  "Nem demokratikus, nem átlátható"

  Inkei Péter a kultúrpolitikáról

  Volt már az Európa Tanács és a Világbank tanácsadója, most egy kis kutatóműhelyt vezet, és ő az Európai Kulturális Szakértői Hálózat (EENC) magyar tagja. Természetesen a magyar kultúrpolitika régi és új anomáliáiról beszélgettünk vele.

 • Az orbáni tizenkettő - Szemfényvesztő dolgozói privatizáció

  Napjainkra pénzügyi befektetők kezébe került az a 12 állami gazdaság, amelyet "dolgozói" privatizációban értékesített 2001-ben az akkori Orbán-kabinet. A cégeket eredetileg a helyi menedzsment és az alkalmazottak vehették meg, ám idővel többségük az ország leggazdagabb emberei közé tartozók tulajdonába került.

 • Ámon Ada

  A főkapcsoló A központosított energiapolitika bűnei

  Magyarországon az energiapolitika érdemi alakítása jelenleg Orbán Viktor kezében van. Ő mondja meg, hány forint a gáz és a villany ára, ő jelöli ki vagy hagyja jóvá az energiavállalatok vezéreit, ő mutat rá azokra a cégekre, amelyek állami tulajdonba valók.

 • Rév István

  Áttörés – Hogyan nyerte meg Magyarország a II. világháborút?

  A doni áttörés 70. évfordulóján a II. világháború befejeződése után első ízben kínálkozott lehetőség arra, hogy a háborúnak Magyarországon is elmondható, sőt hivatalosan is vállalható története legyen.

 • "A jövő arra ködös" - Ukrajna nyomás alatt

  "A jelenlegi autoriter ukrán állam politikailag és gazdaságilag is csődöt mondott, s ez egyúttal megmutatta azt is, hogy a posztkommunista-vadkapitalista modell felélte minden tartalékát. Határozott változásokra van szükség" - véli a politikus-író, aki belülről látja Ukrajnát.

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Adomány vagy államkincstár?

  Az ünnepnek hagyományosan része az elesettek támogatása. Ételosztás az ingyenkonyhán, cigánygyermek-rajzokkal hímzett tarisznya vásárlása a rokonoknak, vagy egy ötszázas a sarki hajléktalannak: akiben van jóérzés, ilyenkor megpróbál legalább néhány fémpénzt áthajítani a saját - fogjuk rá - boldog enmaga, családja és az élet didergő vesztesei közötti szakadékon.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Nyelvünk ősi vére

  A nyelvész szónak (szemben mondjuk az angol linguist szóval) három jelentése van: 1. 'nyelvművelő', 2. 'nyelvünk őseredetének kutatója', 3. 'egyéb' (vö. linguist). A második szakterületnek már néhány éve konjunktúrája van a médiában és a könyvesboltok polcain, ezért most erről szeretnék az olvasónak nagy titkokat elmondani.

 • Takács Ferenc: Kapirgáló

  Nemzeti Fényacél N. V.

  Múltkor az utcánkban található bilingvis feliratú trafikról (Nemzeti Dohánybolt - National Tobacco Shop) szólva fejeztem be az aznapra rendelt kapirgálást. Most az áruda belsejét a várományos vevők tekintetétől gondosan elfedő, azaz a szó szoros értelmében beláthatatlanná tevő opálos ablakokról kell szólnom, a nemzeti dohányboltok (bocsánat: Nemzeti Dohányboltok) egyenhomlokzatáról, erről a kötelező kamuflázsról, amely gondosan és sikeresen álcázza, hogy mit is árulnak odabenn.

 • Sajó László: Öt és feles

  2013 1203

  2013. 12. 03-án vége volt a világnak. A világ végét senki sem vette észre, a világ létezett tovább, csak éppen, elérvén a véget, elindult visszafelé, görbületének túloldalán, önmaga negatívjaként. Mert az idő, akár a tér, görbül, a világ, a téridő.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Piacbefolyásolás

  Most, hogy a Magyar Nemzeti Bank elmarasztalta a Napi.hu üzemeltetőit azért, mert a Norvégia is figyelheti a Hernádi-ügyet c. írás közlésével tiltott piacbefolyásolást valósítottak meg, kockázatossá vált gazdasági kérdésekről írni, beszélni Magyarországon.

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  A politikus és a bíró

  2010. január 21-én Barack Obama a következő közleményt tette közé a legfelsőbb bíróság egyik - tartalmilag itt számunkra érdektelen - határozatával kapcsolatban: "Mai döntésével a legfelsőbb bíróság politikai életünkben zöld utat engedett a lobbiérdekek mozgatta pénzek újabb rohamának.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  A többség, ami kisebbségnek véli magát

  "A többség kormányváltást szeretne, miközben a többség úgy gondolja, hogy a jelenlegi kormány könnyedén meg fogja nyerni a választást." Mi áll az ismert szociológiai jelenség hátterében? Mérő László egotripje.

 • A szerk.

  Átokházi karácsony

  Most sokan odafigyelnek egy kicsit. Most úgy tűnik, felkerült a térképre Ásotthalom, mert megválasztott polgármesterének egy közismert szélsőjobboldali szédelgőt.

 • A szerk.

  Könnyező krokodil

  Jogegységi határozatot hozott a Kúria a devizahitelek miatt indított perek ügyében. A lapzártánkkor még nem hozzáférhető szöveget összefoglaló közlemény veleje az a megállapítás, hogy a devizahitelesek tudták, vagy tudhatták volna, vagy csak saját maguknak felróható okokból nem vették tudomásul, hogy a hitelfelvétel egyszersmind devizaspekuláció is, amely kockázatokat hordoz.

 • Pók a háló közepén - Mit csinál az NSA?

  Brutális mennyiségű adat lecsapolása az internet gerinchálózatairól, a Google vagy a Yahoo adatközpontjaiból, feltört routerek és szerverek, lehallgatott szervezetek, kormányok és állampolgárok. Mit tud a legnagyobb költségvetéssel, a legtöbb alkalmazottal és a legfejlettebb kódtörő algoritmusokkal dolgozó National Security Agency (NSA), az egész földgolyót behálózó kémügynökség?

 • Bukóban Klinghammer felsőoktatási reformja

  A kerekasztal balekjai

  Az ígéretek ellenére a felsőoktatási törvény módosítása a választásokig szinte biztosan nem kerül az Országgyűlés elé. Ennek hátterében - a tervezet kidolgozatlansága mellett - a kormányon és a kormányközeli érdekcsoportokon belüli ellentétek állhatnak.

 • Majd legközelebb? - A diákmozgalom sikereiről és korlátairól

 • Adóváltozások a fülkeforradalom országában

  Mindig lesz másik

  Csaknem harminc új adót vezetett be, és megszámlálhatatlan alkalommal módosította a már meglévőket a 2010-ben beindult unortodox kurzus. A fülkeforradalom győztesei nemcsak az új adónemek kiötlésében, hanem elnevezésében is magyarosan kreatívak: az illetéktől a díjon át a regisztrációs hozzájárulásig sok-sok kifejezés jelenti - ugyanazt.

 • A Csepel-Szentlőrinc-tengely - II.

  Üzlettárscentrikus megoldások

  Korábban már megemlékeztünk Pestszentlőrinc-Pestszentimre, illetve Csepel fideszes többségű önkormányzatának sajátos összedolgozásáról, egymás rokonainak a keresztbe foglalkoztatásáról. A rokonok után most a tanácsadóvá vált üzletfelek kerülnek sorra, elsősorban a XVIII.

 • Köszönet nélkül – Lobbik és aggályok a Sorsok Háza körül

  A tavaszra tervezett megnyitó ellenére meglehetősen kevés konkrétumot tudunk a Sorsok Házáról - nemcsak a kívülállók, de a projektben részt vevő testületek is. A közbeszerzéseken azonban osztoznak: itt nemcsak a Terror Háza és környezete, de a kormányzati tendereken egyre sikeresebb óbudai cég is nyer.

 • "Úgy ér majd véget, ahogy a piramisjátékok"

  Debreczeni József közíró, a DK alelnöke Orbán rendszeréről és a választásokról

  Orbán újabb, kétharmados parlamenti Fidesz-többséget eredményező győzelmén kívül annak lenne még szörnyű következménye, ha a választásokon nyertes ellenzéki koalíció rövid időn belül megbukna. Márpedig utóbbira is van esély, mert Orbán az esetleges vereségre is felkészült - mondja Debreczeni József, aki arról is beszél, miért tartja fikciónak a magyar "mérsékelt jobboldalt".

 • tévésmaci

  A medve kedve

  Amikor Sztupa és Troché eladták a keresztnevüket, rövid gondolkodás után a szovjet piacot vették célba, ami egyszersmind fekete is volt. Nyugat-Európa tele volt legális keresztnévfelvevőkkel és -elosztókkal, az első mindjárt itt állt a vasfüggöny túlsó oldalán, Nickelsdorfban, s Bécsig volt még három másik, kifejezetten a kelet-európai csempészárura szakosodtak, de a magyar eladóknak nem nagyon nyílott ott pálya, mert még a Gézával sem nagyon lehetett labdába rúgni mondjuk egy Borisz vagy Oleg mellett.

 • Halott látók – Ki viszi át a filmkritikát?

  Létezik-e még filmkritika? Vagy soha nem is létezett? Nem veszett el, csak átalakult? Csak a presztízse veszett el? Talán csak most virágzik igazán? Érdekli egyáltalán az olvasókat? És főképp: mi a filmkritikus? Tudományos elemző vagy hivatásos rajongó?

 • "Nem hiszek a halálban" – Christopher Walken filmcsillag

  Ötévesen kezdte gyerekszínészként. Ott volt a jachton, amikor Natalie Wood belefulladt az óceánba, ott volt, amikor Michael Cimino karrierje a magasba szárnyalt, majd kettétört, ott volt, amikor Quentin Tarantino befutott.

 • "Az LSD én vagyok" – Alejandro Jodorowsky filmrendező

  December 22-én a szellemét idézik meg az Átrium Film-Színházban, január 2-től pedig maratoni vetítés kezdődik a filmjeiből. A filmes pszichedélia 83 éves királyát Párizsban értük el telefonon.

 • Dokumentumfilm

  Pannónia Anno

  A magyar animáció úgymond aranykoráról dokumentumfilmet készíteni, hihetnénk, nem nagy kunszt, aztán, ha számot vetünk az évek, az alkotók és a mesék már elsőre is rettentő számával, máris világossá válik, micsoda filmtörténet született a Pannónia Filmstúdióban - anno.

 • Film

  Redemption Street

  Nyilvánvaló, hogy a horvátokkal, majd Boszniában és Kosovóban vívott, katonai, morális, egzisztenciális értelemben egyaránt totális kudarccal záruló háborút és a háborút követő, hazudozással, önfelmentéssel és tömeggyilkosok mentegetésével terhelt időszakot szerb részről nem az a generáció fogja vizsgálat tárgyává tenni, amelyik szenvedő vagy tevőleges résztvevője volt az országot a kilencvenes években eluraló erőszaknak.

 • rés a présen

  Nyolc ember akar valamit – Kirchknopf Gergő zenész

 • Lemez

  Köszöntés a gépnek – Oneohtrix Point Never: R Plus One

  Az első generációs orosz zsidó bevándorlóként még gyermekkorában New Yorkba került Daniel Lopatin egyike a legelmélyültebben dolgozó hangszobrászoknak - az évek során rendre új zenei eszköztárral dolgozott, miközben tudatosan tágította a munkáival teremtett és bejárt világok határait.

 • "Menő volt basszusgitárosnak lenni" – Duff McKagan rocksztár

 • World music: három magyar

  Három magyar albumot mutatunk be, de nem csak ez bennük a közös. Híres mesterségük címere: az útkeresés.

 • "Csak jöjjenek el" – Harmincéves a Budapesti Fesztiválzenekar

  Sokan úgy vélik, a Fesztiválzenekar különleges színvonalának és kitartó sikerének egy titka van: Fischer Iván személyisége. A személyiség pedig sosem érthető meg igazán, főképp pedig nem utánozható. Mindazonáltal érdemes néhány adalékkal hozzájárulni a megfejtéshez.

 • mi a kotta?

  Beteg virág vagyok

  "Tekints ide, megszédült ember, tekintsd meg élted képeit! Elvirágzott rövid Tavaszod, kimerült Nyaradnak ereje. Hervad már őszöd az aggkor felé; és közeleg a sápadt Tél, mutatja néked megnyíló sírodat. Hol vannak most a magasröptű tervek, a boldogság reménye, a vágy a hiú dicsőség után, s a gondok súlyos terhe?

 • Lemez

  Blood Orange: Cupid Deluxe

  Hulladékból várat sokan emeltek már a popzene történetében, Dev Hynes azonban barokk palotát formáz színarannyal bevont kacatjaiból. A Test Icicles dance-punkjától a Lightspeed Champion finomabb-folkosabb rockzenéjén át a hamisítatlan popzenéig eljutó brit dalszerző-producer Blood Orange fedőnéven elkészített második lemezén minden rajta van, ami a 80-as évek nagyipari könnyűzenéjét olyannyira fullasztóvá tette.

 • Koncert

  Tükröződések II

  Csalog Gábor és a Concerto Budapest együttműködésének gyümölcse a Concerto Studio elnevezésű új koncertsorozat, amelynek második előadásán Mozart és John Cage került terítékre - illetőleg "A véletlen zenéi", ahogy az alcím jelezte.

 • rés a présen

  Vérszívók mindenütt – Simon Edit producer

 • A Via Negativa a Desiré Fesztiválon

  Nem szlovénnek való vidék

  A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház posztjugoszláv és magyar színházi laboratóriumokat vendéglő különleges szemléjének kvázidíszvendége idén az egyébként már világsztár - és a szegedi Thealteren is megfordult - szlovén Via Negativa formáció volt.

 • Színház

  Csengőszóra csorog a nyálad

  Závada Péter: Reflex

  Azért az elgondolkodtató és nyilván nem véletlen, hogy a "diktatúra-előadásokban" visszatérő kép a kozmikus pszichiátria.

 • Operett

  Vesztett ügy

  Gérard Presgurvic: Elfújta a szél

  "Az Elfújta a szél egyszerre lehet színházunk legszélesebb közönségrétegét ismét megmozgató, vonzó előadás, miközben az irodalmárok és zenetudósok is kedvüket lelhetik benne" - szól a sajátságosan felcsigázó szöveg az Operettszínház új bemutatójának műsorlapján, s a kritikus határozottan restelli magát, hogy ellent kell mondania.

 • "Ezt hívom én büntetésnek" - Zsótér Sándor rendező

  A Kossuth-díjas rendező új előadását, Elfriede Jelinek Téli utazását január elején mutatják be a Vígszínház Házi Színpadán. Hatalomvágyról, gúnynevekről, sértődésről és a repertoárról túl hamar levett előadásokról beszélgettünk vele.

 • Színház

  Kevéske vér

  Ivan Kusan-Tasnádi István: Balkán kobra

  A mellettem levő ülésen könnyű, selyemfényű, fekete kis bunda landol egy retikül társaságában, s tulajdonosa a kelleténél kicsit hangosabban közli ismerőseivel, hogy ő mindig két színházjegyet vesz magának.

 • Tévé

  Ennyit az ünnepről

  Kasza!

  Meglepő, de tény: amíg Sebestyén Balázs show-műsora, mondhatni közmegelégedésre, kiszenvedett az RTL Klubon, addig a rivális mellékcsatornáján futó Kasza! a jelek szerint sikerrel túlélte a saját bukását.

 • Videojáték

  Gran Turismo 6

  Vannak azok a stúdiók, amelyek óraműszerűen, akár évente ontják magukból a játékokat, és van a Polyphony, amelynek megadatott az a luxus, hogy egy teljes konzolgenerációban összesen két alkalommal jöjjön elő a barlangjából.

 • A hírek mérnökei - Személycserék a közmédiumokban

  Mozgalmas évet zártak a közmédiumok: a hírszerkesztésért felelős MTI és a gyártókapacitásokat tömörítő MTVA élén egyaránt személycserére került sor. Mindez kevéssé érintette a politikai üzenetformálás folyamatát, amit a háttérből továbbra is ugyanazok a kipróbált arcok felügyelnek.

 • Kiállítás

  Álmok álmodói

  Marc Chagall és Ámos Imre párhuzamos kiállítása

  Gimnáziumi irodalomtanárunk - mint később bevallotta - sokkal mélyebben tanította és kérte számon azokat a szerzőket és műveket, amelyeket nem kedvelt. Utólag ugyan kisakkoztuk, kik/mik voltak ellenszenve tárgyai, én viszont nem árulok zsákbamacskát: egy rövid fiatalkori fellángolástól eltekintve sosem szerettem Chagall műveit (korai eltévelyedéseim között tartom számon Vasarely op-artos műveinek csodálatát is).

 • "Jóvátehetetlenül káros" - Gerhes Gábor képzőművész

 • Kiállítás

  A csend mögött az élet

  "Gyönyörű kocsmai csend..." - a 80 éve lebontott Tabán emlékezete

  Bármennyire is hívogatóak, ábrándosak a fényképeken, rajzokon az alacsony házak, a hangulatos kocsmanevek, az összevissza utcák, unom már papíron és fennhangon is a krúdyzós-tabánozós sóhajtozást. Helyettes Grinzing, fosztogatni a külföldieket?

 • Nyalogassuk kölykeinket!

  Könyvek a gyereknevelésről

  A gyereknevelés olyan, mint a foci. Mindenki ért hozzá, és mindenki jobban. A magyar ember kiváltképp futball- és gyerekszakértő, a legújabb nevelési szakirodalmat csak merő kíváncsiságból veszi kézbe, így, karácsony táján, amikor már tényleg agyára megy a családja.

 • "Hogy lettem én néger?"

  Hétköznapi fasizmus Ödön von Horváth regényeiben

 • "Bár micvó temetéssel" - Paul Auster író

  Egyre-másra jelennek meg irodalmi tudósításai önmagáról: a Winter Journalban a teste önéletrajzát írta meg, párdarabjában, az Amerikában frissen megjelent Report from the Interiorban pedig szellemi fejlődésének állít emléket.

 • Sci-fi-gyorstalpaló

  Műfaj határok nélkül

  Rendet vágunk a régi és új irányzatok idegesítő kavargásában.

 • Elsüllyedt szerzők XXXIX.

  Az igazság ámokfutója

  Nagy Lajos (1883-1954)

  Nem volt harmonikus alkotó, és sohasem édesgette magához az olvasókat. Egyszerre volt kávéházi és szocialista író, aki örökkön a vesztes partiban ült.

 • A részlegesség jó minőségű jele - Kritika a Magyar Polipról

  Magyar Bálint (szerk.): Magyar polip - A posztkommunista maffiaállam

  Magyar Bálint tanulmánykötetet szerkesztett a posztkommunista maffiaállam működéséről. Ungváry Rudolf elemzése a könyvről és a rendszerről.

 • Könyv

  Körner András: Hogyan éltek? A magyar zsidók hétköznapi élete 1867-1940

  Tudta-e, mikor ment be és mikor ment ki a divatból a főkötő? Hogy miként fejeződött ki a hazaszeretet a peckesen hordott atillákban, a gondosan karbantartott Kossuth-szakállakban vagy a büszkén viselt díszmagyarokban?

 • Pesti Mese

  Az Ételhordó munkatársa a Lövölde tér felé indult - Páger Antallal meg egy tűrhető gulyással találkozott.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...