• MaNcs 25. évf. 6. sz. (2013. 02. 07.)

  "Nem úszom meg" - Szabó Kimmel Tamás színész

  Láthattuk Hamletként és Fenyő Miklósként, díjazták már színházi alakítását és a sármosságát egyaránt, nemrég pedig egy tehetségkutató műsorvezetőjeként tűnt fel a képernyőn. A Nemzeti Színház művészével a több lábon állásról, a színészek érdekérvényesítő képességéről és a kultúrharc áldozatairól is beszélgettünk.

  2013 / 6
 • étel, hordó

  L. A. Bodegita

  Az elnevezés a régi operettslágert juttatja eszünkbe, mely szerint "Los Angeles a zsebembe' lesz...", ott is az olasz negyedet, ahol Al Pacino- meg Joe Pesci-kinézetű, ám pofátlanul fiatal emberek szelik a pizzát utcán át - lehetőleg borotvával.

 • Rendületlen lendület - a Hajdúság Simicskája 2.

  Amikor lapunkban az elsősorban takarítással, karbantartással és építkezésekkel foglalkozó TÖMB 2002 Kft.-vel foglalkoztunk (lásd 2012. december 20-i számunkat), jeleztük, hogy nem áll minden kikért adat a rendelkezésünkre.

 • Dénes Ferenc

  A túlélők jutalma

  Baj az, ha dől az állami pénz a sportba?

  Az elmúlt hónapokban mind erőteljesebbé vált a nyílt elégedetlenség a sportszférába, különösen a labdarúgásba áramló állami, önkormányzati támogatások miatt. Nincs evvel baj, hiszen sokan sokféleképpen gondolhatjuk el adóink ésszerű és hasznos felhasználását.

 • Uitz Renáta

  Húsz esztendőm hatalom

  Alkotmánybírósági munka a múlt és jelen viharában

  Az Alkotmánybíróság (AB) móresre tanítása visszatérő elképzelés a legújabb kori magyar alkotmányozás fénylő égboltján. A legfrissebb kormányzati felvetés, miszerint az Alaptörvény módosításával kell megtiltani az AB-nek, hogy korábbi gyakorlatához tartsa magát, kétségkívül organikusan illeszkedik a közelmúlt magyar alkotmányozási gyakorlatába.

 • Ara-Kovács Attila: Orient expressz

  Orbán tizenöt perce Moszkvában

  A Kremlnek mindig is egyértelmű véleménye volt Orbán Viktorról és a Fideszről: nem vette annyira komolyan, mint a lengyel Kaczynski fivéreket és pártjukat, a PiS-t vagy a román elnököt, Traian Basescut. Inkább ignorálta a magyar politikai jobboldalt, s ezzel Magyarország lekerült az orosz politika térképéről.

 • Sereglenek

  Mari ángyomnak Bütykösön volt egy elég hülye szokása, ebéd után mindig kiment a kerítéshez, s fennhangon szidta a kormányt meg a Fideszt a szomszédnak, gajdolása elhallatszott jó messzire.

 • Munkaterület

  Az egész, hogy rohadjon meg a mája, az Alkotmánybírósággal kezdődött, amikor - az emberi méltóság védelmére hivatkozva - tavaly novemberben megsemmisítette a szabálysértés megvalósításának azt a törvényi tényállását, amely a közterületen való életvitelszerű tartózkodást kriminalizálta, sőt, az önkormányzatoknak is megtiltotta, hogy ezt saját rendeletben tegyék meg.

 • Ki volt és mit akart Aaron Swartz (1986-2013)

  Oszd meg, és uralkodjatok!

  Az internetes innováció fő alakítói ritkán csukják be maguk mögött rendesen, udvariasan az ajtót. Steve Jobs halála alig több mint egy éve a tőzsdepiacokat rázta meg, Aaron Swartz távozása viszont egészen másfajta földindulást váltott ki.

 • Bangladesi háborús bűnösök pere

  Későn? Hamar?

  Kedden újabb ítéletet hozott Bangladesben a 2010-ben felállított Nemzetközi Bűncselekményeket Vizsgáló Bíróság (NBVB). A vallási alapokon nyugvó bíráskodás bevezetését szorgalmazó ellenzéki párt, a Dzsamaat-i-Iszlami (DZSI) 64 éves helyettes főtitkárát, Abdul Kader Mullát életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután az NBVB öt vádpontban, többek között emberölés bűntettében is bűnösnek találta.

 • A friss diplomások pályakövetése

  Egy hosszú barátság

  Segíthet a végzős középiskolásnak eldönteni, hogy hol és mit tanuljon tovább. Használhatják az egyetemek, hogy megtudják, mely szakjaik életrevalók, s melyek kevésbé. Támpontot adhatna az államnak is a forráselosztáskor: egyetlen politikus sem beszélhetne a levegőbe "fölösleges" diplomákról.

 • A talent spotting és a tanulmányi szerződések

  Kettős kötés

  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara őszintén aggódik a friss diplomások munkakilátásaiért: ezért váratlan mélységekig avatkozna bele a felsőoktatás-politikába és az egyetemek gazdálkodásába. Mindeközben a vállalatokat eddig sem akadályozta semmi, hogy már egyetemi éveik alatt támogassák későbbi munkavállalóikat.

 • "Nagyon rossz a hangulat" - Tőrös Szilárd, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke

  Az FDSZ elnöke szerint a legtöbb bizonytalanság forrása az, hogy a felsőoktatás átszervezését forráskivonással oldotta meg a kormány.

 • Jogszabálytalanul - Veszélyben az autistákkal foglalkozó mintaiskola

  Megszűnt az ingyenesség abban az autista gyerekeket fogadó iskolában, ahol a velük foglalkozó szakembereket is képzik. Meglehet, hogy az iskolát működtető Autizmus Alapítvány jövőre havi 60 ezer forintos térítés ellenében fogadja a tanulókat.

 • Változik az uniós támogatások elosztása

  A jobbnál is jobb

  A következő költségvetési ciklusban az eddigiektől eltérő módon és célokra költené el a kormány az Európai Uniótól érkező eurómilliárdokat. A változtatások részben jó irányba mutatnak, de a többségük mégis inkább olyan, ami még a pozitív hatásokat is lenullázhatja.

 • Ha az állam nem akarja, a szegregáció nem szűnik meg

  Farkas Lilla ügyvéd és Mohácsi Erzsébet jogvédő a múlt heti strasbourgi ítéletről

  A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága január 29-én kelt első fokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot a cigány gyerekek indokolatlan értelmi fogyatékossá minősítése és az ebből fakadó iskolai elkülönítés miatt.

 • Tévésmaci

  A hervadó sárga róka

  Amikor Sztupa és Troché a Gellért tér és az Astoria közt sokasodtak, az idő kilépett helyenként a medréből.

 • Film

  Rövid Vadak - Fiatal Rövidfilmesek Társasága

  A mozik külföldi műsort adnak, filmszemle sincs; vannak viszont - majdnem érthetetlen okokból, szinte hobbiból készülő, pótlék gyanánt, legjobb esetben a figyelemfelkeltés céljából felszolgált - rövidfilmek fiatal alkotóktól, ha valakinek mégis hiányozna a magyar film.

 • Tévésorozat

  A zöld íjász

  Egy szuperhős szuperképességek nélkül ma már nem fest furcsán, de ha egy ilyen figuráról szóló műnek nincsen markáns főhőse, az elég nagy hátrányt jelent. Márpedig itt nincs: Stephen Amell tipikus eye candy, édesség minden női szemnek, de ezzel ki is merült minden érdeme; milliomos ficsúr figurája Bruce Wayne és Robin Hood keveréke az előbbi tökössége és az utóbbi népmesei bája nélkül.

 • A Sundance kölykei közt - Gazdag Gyula tanár, filmrendező

  Benh Zeitlin filmje, A messzi dél vadjai négy Oscar-jelölésig jutott idén. Az első filmes rendező Gazdag Gyula irányítása alatt fejlesztette filmtervét a Sundance Intézetben. Az Amerikában tanító magyar filmest, a világhírű alkotóműhely művészeti vezetőjét róla is kérdeztük.

 • Gengszterosztag

 • Film

  Megtört város

 • Hölgykoszorú

  Downton Abbey

  Ismerjük fel az alapképletet: soklányos ház, fiúörökös hiányában veszélybe kerülő nemesi birtok, jó házasság(ok)nak köszönhető szerencsés kimenetel! Hát, persze hogy Jane Austen!

 • A magyarok hangja

  Új műsor a szinkronról

  Előfordul olykor, hogy az ember valamit nem szeret, mégis érdeklődéssel hallgatja, ha szóba kerül. Vegyük például a szinkronizálást.

 • Kiállítás

  Grimm 200 - Testvérmesék

  A 2B Galéria profiljának fontos része, hogy a tematikus és csoportos kiállítások mellett gyakran mutat be olyan kettős tárlatokat, ahol a két művészt nem valamely stiláris szál köti össze, hanem a családi kötelék.

 • Utazó szögek

  Günther Uecker: Képpé formált anyag

  A világhírű német művész nem először állít ki Magyarországon - talán az 1993-ban a Magyar Nemzeti Galériában bemutatott, a magyar viszonyokra adaptált utazó tárlata (A megnyomorított ember) volt a legérdekesebb.

 • Interjú

  "Apám addig vert, míg dacból művész nem lettem"

  Günther Uecker képzőművész

  Szögek, sár, hamu, fekete és fehér, szorongás, fájdalom, szarkazmus és humor. Nem volt könnyű dolga a Szépművészeti Múzeumnak, amikor a kortárs képzőművészet egyik meghatározó alakjának ötvenéves pályáját egy viszonylag kicsi múzeumi teremben próbálta meg bemutatni.

 • Könyv

  Önálló életre kel - Szántó T. Gábor: Édeshármas

 • Mami blue

  Romain Gary: A virradat ígérete

  A fapados Arthur Miller-Marilyn Monroe - Romain Gary állítólag így jellemezte házasságát Jean Seberggel. Ámbár a hollywoodi álompár hatvanas évekbeli fotóin az egykor nyalka repülőtiszt inkább kelti egy öregedő szatír, semmint az ünnepelt író és diplomata benyomását.

 • Meglepő, nem mulatságos

  Charles J. Shields: Így megy ez. Kurt Vonnegut élete

  Amikor Vonnegut első átfogó életrajza két éve megjelent, Mark fia sietett cáfolni a szerző azon állítását, miszerint a szarkasztikus humoráról ismert világhírű író magányos és kiábrándult emberként halt volna meg.

 • Interjú

  "Tündérmese a háborúról"

  Peter Terrin író

  Magyarul most megjelenő, Az őr című kötetéért 2010-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. A flamand író vasárnap Budapesten mutatja be könyvét, amely minimalista alaphelyzetből tágul világértelmezéssé.

 • Színház

  A Csillagszedő Márió

  A Csillagszedő Márió című mesejátékban mások szép gyerekkori traumáit éljük újra terápiásan. De persze leginkább a sajátjainkat, még ha apró sérelmek is csak, mint az idióta kötelező délutáni alvás; vagy hogy szerelmünk tárgya tudomást sem hajlandó venni rólunk, mert nem hordunk masnit és szoknyát, mint a többi lány.

 • Megölni nem kell félnetek

  Brecht: Angliai második Edward élete

  II. Edwardnak volt olyan pechje, hogy a Plantagenet uralkodói házba született bele, ezért uralkodnia kellett, holott sem kedve, sem tehetsége nem volt hozzá. Életének középpontjában a szerelem állt: Gavestonba, egy alacsony származású fiatalemberbe szeretett bele, aki viszonozta érzelmeit, és a szenvedély, annak rendje és módja szerint, mindkettejük halálát okozza, és a tetejébe még polgárháborút is.

 • Konyhai kémia XXXVIII.

  Máshogy csíp - Torma

  Sokunk kedvence, aromája jó mélyen, a szaglószervünk belsejében üt. A magyar konyhában is fontos helye van, a japán meg egyenesen elképzelhetetlen nélküle.

 • A poliglott armenológus

  Sprechen-vous malajálam?

  Egyszer megtanított indonézül. Ennek hiába tíz éve, szinte semmit sem felejtettem. Egy régi professzorunk emlékére rendeztek konferenciát, Zsigmond Benedek armenológussal, nyelvésszel, nyelvtudorral a díszebéden ültünk egymással szemben.

 • Veszélyben a nyíregyházi pilótaképzés

  Mélyrepülés

  Hiába engedélyezte a minisztérium, forráshiány miatt idén nem indít ingyenes pilótaképzést a Nyíregyházi Főiskola. Pedig innen jön a hazai légimentősök utánpótlása is.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...