• MaNcs 25. évf. 8. sz. (2013. 02. 21.)

  Vadászat jegybankelnökre - Simor András távozik az MNB éléről

  Március 3-án lejár Simor András hatéves jegybankelnöki mandátuma. Ténykedését már az őt kinevező második Gyurcsány-kormány idején is kritizálta a regnáló hatalom. Hivatali ideje alatt nemcsak szakmai működését, hanem a személyét is kikezdték.

  2013 / 8
 • chili&vanília

  Kutab

  Bárányhúsos lepény gránátalmával

 • Szomszédháború Sülysápon

  Nem embernek való vidék

  A strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul egy sülysápi lakos, miután itthon minden jogorvoslati lehetőséget kimerített az engedély nélküli autójavító telepet működtető szomszédjával szemben. Az abszurd elemeket sem nélkülöző szomszédháború máig tart.

 • A Nemzet szerpapja

  Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház júliustól aktív igazgatója kinevezése óta, ha lehet, még intenzívebben kampányol saját maga mellett.

 • Jogában áll hallgatni

  Klinghammer István, az igyekvő térképész, egyszersmind frissen kinevezett felsőoktatásért felelős államtitkár úgy indított, hogy a most folyó egyetemi tiltakozások résztvevői "talán kicsit éretlenek is ahhoz, hogy értelmiségi pályára készüljenek, és egyetemre járjanak", illetve "nem a leendő értelmiséghez méltó" magatartást tanúsítanak.

 • Ameddig csak lehetett. Felcsuti Péter a jegybank elnökének távozásáról

  Március elején távozott posztjáról Simor András, a jegybank elnöke. Emelt fővel tehette.

 • Tamás Gáspár Miklós

  Gyehenna

  Kelet-Európa már megint útban van lefelé, a pokol felé - nem ér oda, mert a földön nem lehet leérni a pokolba.

 • Olvasópróba

  A médiaszabadság és a Freiberga-jelentés

  "A közelmúltbeli események világossá tették, hogy egyes tagországokban fejlesztésre szorul az a keretrendszer, amelyben a média működik, különös tekintettel a médiatanácsokra és szabályozóhatóságokra" - többek között ezt állapította meg az Európai Bizottság úgynevezett "magas szintű munkacsoportja", közismertebb nevén a Freiberga-bizottság nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentése.

 • Pallag Zoltán

  Éljen a múzeumsztrájk!

 • Köves Slomó a holokausztról való emlékezésről

  A holokauszt és az előremutató emlékezés.

 • Interjú

  "Nincs elérhető, hivatalos számítás"

  Perger András energiapolitikai szakértő, az Energiaklub projektvezetője Paks bővítéséről

  A hírek szerint Orbán Viktor moszkvai látogatásán is szóba került Paks bővítése. Ám a projekt rendkívüli kockázatokat rejt.

 • A szürke mágus - Halász János pályaképe

  Halász Jánost választotta meg hétfőn szóvivőjének a Fidesz parlamenti frakciója - közölte a kormánypárti képviselőcsoport az MTI-vel. Ismerkedjenek meg vele.

 • Önkormányzati tőkeemelések húsipari vállalkozásokban

  A jövő holnapig tart

  Erős politikai érdekérvényesítő képességű önkormányzatok segítenek át az idén több húsipari üzemet az ágazati válságon. A támogatás valójában közvetett állami beavatkozás a piaci viszonyokba. A kormányzat egy kemény verseny feltételeit szabja át: míg egyes cégeknek mentőövet dob, másoknak nem.

 • Nekrológ

  A politika romantika nélkül - James M. Buchanan közgazdász (1919-2013)

  1986 közgazdasági Nobel-díjasa nem volt bonyolult karakter. Arra a kérdésre például, miért jó elméleti közgazdásznak lenni, az volt a válasza: "jobb, mint szántani".

 • Menekültek a templomban

  Fogadjisten

  A magyarországi menekültek, oltalmazottak és menedékkérők Parlament előtt tartott novemberi tüntetését a közszolgálati média agyonhallgatta, de nem tudunk sokkal többet e tiltakozás négy hónapja tartó bécsi nagytestvéréről sem.

 • Szélsőségesek térnyerése Észak- és Nyugat-Afrikában

  Ki fűti a sivatagot?

  Az azóta elhalálozott líbiai vezető, Moamer Kadhafi sűrűn emlegette, hogy ha a rendszere megbukik, senki és semmi nem vet gátat a szélsőséges iszlamisták észak-afrikai térnyerésének. Bár a francia intervenció sikere cáfolni látszik e jóslatot, a radikálisok újbóli előretörése az iszlám világban immár nyugtalanító méreteket öltött.

 • Film

  Beautiful Creatures - Lenyűgöző teremtmények

  Ha valamit Valentin-napi premierrel és az Alkonyathoz hasonló történettel harangoznak be, nem sok jóra számíthatunk. A Lenyűgöző teremtmények tinédzser love story boszorkányokkal, nagy fordulatok nélkül.

 • DVD

  Eastwood örök – Az utolsó csavar

 • Huniversal Studios - A magyar film útvesztői

  Lapunkban nemrég Janisch Attila filmrendező kritizálta az új, "egyablakos" támogatási rendszert és Andy Vajna módszereit, de áttekintésünkből kiderül, hogy a katasztrofális kormányzati feladatmegosztás, az elapadó források és a pályáztatás szempontrendszere legalább annyira fenyegetik a magyar filmgyártás és filmszakmai közélet minden területét.

 • Interjú

  Öleld szájon!

  Sergi López színész

  Spanyol létére előbb lett ismert Franciaországban, mint saját hazájában. Bár nem anyanyelve, egész jól elboldogul franciául: a Harry csak jót akar című filmjéért elnyerte a francia Oscarnak számító Césart, és leakasztott egy Európai Filmdíjat is.

 • Vad Bill visszatért - William Friedkin és a Gyilkos Joe

  Az ördögűzőt mindenki látta, és a Francia kapcsolat sem nevezhető éppenséggel elsüllyedt filmnek, de a köztudat ennél több címet ma már nem tart számon William Friedkin 45 éve formálódó életművéből. A 77 éves rendező legújabb filmje alkalmából rámutatunk e helyzet tarthatatlanságára.

 • rés a présen

  Egy zsarnok bukása - hát ez érdekel

  Gáspár Ildikó dramaturg, rendező

 • tévésmaci

  Nyári munka az elefántgyárban

 • Színház

  Este jó, este jó...

  Este jó, este jó... címmel készített előadást Tóth Artin dokumentumfilmes és alkalmi társulata, hogy a Woman Respect 2013 alkalmából felhívják a figyelmet a nők bántalmazásának egyéni és társadalmi következményeire.

 • Színház

  Ady/Petőfi

  A magyar kultúra napján ilyen című előadást nézni túlzás. De ha a Nézőművészeti Kft. is benne van: jó móka. Mert nem fáraszt nemzeti ikonjaink tankönyvszagú jellemzésével, nincs kötelező leckefelmondás. Nem köhögünk port.

 • Háromszögtörténet

  Sirály-variáció Dunaújvárosban

  Történetesen egyetlen részt sem láttam A gyanú árnyékában című magyar dokureality sorozatból, de kétlem, hogy ez komolyan megnehezítette volna a Dömötör Tamás rendezte Sirály befogadását. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház produkciója a rendező szerint valahonnan a sorozat tájékáról dobbantott ugyan, de biztos nincs több köze hozzá, mint Dömötör egyik korábbi rendezésének, a Czukor-show-nak ahhoz a másik sorozathoz, a Mónikához.

 • Esemény

  Traumatalálkozó és írósztrájk

  Kollár Árpád, a FISZ elnöke azt nyilatkozta: minden a legnagyobb rendben van. Így követeléseket sem kellett a fiatal íróknak megfogalmazniuk, amikor a szervezet múlt csütörtökre sztrájkot hirdetett. A demonstrálók épp a második legnagyobb virágárusünnep és a Die Hard 5 premierjének napján, "pontosan 48 797 nappal Móricz Zsigmond születése után" tették le a lantot.

 • Boldog Hungária, házasodj! - A házasság hete a Kossuthon

  A "házasság hete" bölcsője Anglia, egy praktikus ország, ahonnan a gőzgép meg a vérpuding is származik.

 • "A háborúban az első áldozat az igazság"

  Jeremy Deller: Az orgreave-i ütközet - Ki egyet sért, mindenkit sért

  A 2004-ben a rangos Turner-díjat elnyerő művész legutóbbi munkájával a londoni olimpia idején találkozhattak a nézők - a nagy sikerű Istenkáromlás nem más, mint Stonehenge prehistorikus köveinek életnagyságú és felfújható másolata -, legközelebb pedig idén, a Velencei Biennále brit pavilonjában mutatkozik be.

 • étel, hordó

  Hotel Budapest

  Préselt libamájtól a forró csokoládészufléig.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...