• Tévétorrent

  The Michel J. Fox Show

  Michel J. Fox visszatérése a képernyőre az önirónia diadala. A nevével fémjelzett sorozat ugyan nem teljes mértékben a színész biográfiáján alapul, de tökéletesen nyílt az utalás: Mike népszerű híradós volt, mígnem Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála.

 • Minden ülésen háború - Dombóvári választókerület

  Bár többször csak hajszálon múlt, sikerült elkerülni az esztergomizálódást Dombóváron, ahol öt éve dúl a háború a baloldali polgármester és a fideszes többségű képviselő-testület között. Vajon a városi Fidesz megrogyása hatással lesz az országgyűlési választás helyi eredményére?

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Alkalmatlan

  Matolcsy György nem most vált alkalmatlanná felelősségteljes posztjára. De most talán azok is meggyőződhettek erről, akik eddig nem gondolkodtak el róla, miféle bölcsességet és önmérsékletet, ha tetszik, diplomáciai érzéket igényel a nemzeti valuta sorsát befolyásoló pozíció, és mekkora kockázatot jelent, ha a szakmai alkalmatlanság pökhendiséggel is párosul.

 • A szerk.

  Jövőnk a múlt

  Kedden reggel a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött Biszku Béla pere. Alighanem ez a magyar igazságszolgáltatás utolsó lehetősége arra, hogy szemtől szemben rendezze a társadalom egy máig nyitott számláját, az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni gyilkos megtorlások ügyét.

 • A szerk.

  Mindent vissza?

  Midőn kedd délelőtt bejelentette, hogy a hétvégén függetlenné vált "Krími Köztársaság" már csatlakozott is Oroszországhoz, az orosz elnök egyszerre fújt hideget és meleget. Biztosította Ukrajnát és az ukránokat arról, hogy "semmiképpen nem szeretnénk bántani benneteket", és arra is felszólította ukrán közönségét, hogy ne higgyenek azoknak, akik szerint a Krímet további területek fogják követni, és "akik Oroszországgal ijesztgetnek benneteket".

 • "Népszavazás" a Krímben

  Meddig megy el Putyin?

  Március 4-i tévéinterjújában még megilletődöttnek, védekezőnek tűnt. Azóta - talán a nyugati reakciók lassúsága és puhasága okán - újra offenzívába lendült.

 • Chile

  A reformok ára

  A múlt héten már másodszor tett elnöki esküt Michelle Bachelet, aki 2006 és 2010 között is államfő volt. Ráadásul elég népszerű, csak hát a chilei alkotmány tiltja, hogy bárki egymás után kétszer töltse be a magas hivatalt.

 • „Legfeljebb a szuverenitás látszata veszett el” – Interjú Karsai Lászlóval

  Hetvennégy éve, 1944. március 19-én vonultak be a németek Magyarországra. A Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanárával 2014-ben beszélgettünk.

 • A szlovák-magyar vezeték és az orosz gázfüggőség

  Nyomáspróba

  A szlovák-magyar gázvezeték aligha függetleníti Magyarország energiaigényét az oroszoktól, de szép példája az Orbán-kormány és az MVM-csoport energetikai térnyerésének. Mindeközben a nemrég állami tulajdonba vont hazai gáztárolók mindössze 10 százalékban vannak feltöltve.

 • Kormánytagok vagyonnyilatkozatai és adóbevallásai

  Árnyalatnyi eltérések

  A kormány tagjai és az államtitkárok évente nemcsak vagyonnyilatkozatot tesznek, hanem az szja-bevallásukból is kötelesek közzétenni adatokat. Megpróbáltuk összefésülni a kétfajta dokumentum adatait. Pintér Sándornál 2011-ben 100 milliós eltérés volt a két bevallás között.

 • tévésmaci

  A sünmadár kalandjai

  Amikor Sztupa és Troché visszanéztek, Troché megfogta Sztupa karját, a könyökénél, ahol behajlította épp, s halkan kérdezett valamit. Mondd csak, Sztupa, emlékszel még 1989 lázára, hogy merről jöttél az utcán, és merre fordultál be, és milyen ruha volt rajtad, milyen nadrág és milyen cipő, és kivel találkoztál a sarkon, és milyen hosszú volt a hajad?

 • Film

  Szent szívek klubja

  Wes Anderson: A Grand Budapest Hotel

  Mi sem természetesebb annál, hogy a világ legősibb és legüresebb filmes közhelyét éppen Wes Anderson volt képes ismét (vagy legelőször?) elevenné varázsolni, aki a hagyományos értelemben vett filmművészet egyik utolsó lovagjaként évek óta könnyed mozdulatokkal portalanítja azokat a múzeumszagúvá öregedett fogalmakat, mint amilyen a szerzői jelenlét vagy a markáns képi stílus.

 • Film

  Vijay és én

  Ahogy mindenki a legjobbat akarja megvalósítani és megélni, úgy Will, a negyvenéves színész is Romeo akart lenni valaha, meg Hamlet.

 • "Sötét, drámai filmnek indult" - Wes Anderson rendező

  A Grand Budapest Hotel jól csengő címe ellenére sem Budapesten, hanem Görlitzben forgott - a rendezőjével viszont Prágában beszélgettünk.

 • TAVASZ - Rés a présen

  Ne keverjenek össze folyton a finnekkel!

  Segesdi Móni, az Észt Intézet igazgatója

 • Animációs film

  Mr. Peabody és Sherman kalandjai

  Nézem a film azon jelenetét, melyben George Washington, Benjamin Franklin, Lincoln és Clinton egyként csatlakoznak a kis főhőshöz, amikor kijelenti: "Én is kutya vagyok!", és elfut némi irigység. Mikor nem válna nálunk azonnal közröhej/megbotránkozás/általános értetlenség tárgyává egy mesefilm, melyben mondjuk Széchenyi, Árpád vezér, Horn Gyula és Horthy tenné ugyanezt?

 • 6. Budapesti Építészeti Filmnapok

  Hajléktalanok a Holdon

  A magyar közmédia vélekedésével ellentétben az építészet nem egy nagyon szűk réteg szakmai ügye, hanem közügy, sőt létkérdés. Hogy ez mennyire így van, arról tanúskodhat, aki az elmúlt hét végén a Toldi moziban legalább két filmet végignézett az idei Budapesti Építészeti Filmnapokon.

 • Még mindig brutálisan aktuális a téma – Jantner Emese táncos

 • Színház

  Artur Palyga: A zsidó

  Sokat vártam A zsidótól, mert Vinnai András fergeteges Lefitymálvájához hasonlóan a zsidósággal kapcsolatos tabuinkat veszi célba, legalábbis így indul. Mucsi Zoltán igazgatója egész szótárat gyárt a zsidó szó udvarias kikerülésére: judaista származású személyek, internacionalisták, hebroniták, farizeusok.

 • TAVASZ - Interjú

  "Már megadják a bizalmat"

  Németh Ádám, a Szkéné Színház igazgatója

  A Szkéné Színház koprodukciós partnerként létrehozott előadásai ma már lényegében minden színházi fesztiválon meghívott, gyakran díjazott vendégek. A színház anyagi gondokkal sem küzd, és még csak nem is a szórakoztatásban hisz.

 • Magyar színházak Berlinben

  Ahogy elmenni sem

  "Az én hazám eltűnt, felszívódott, és ma beszéd sincs róla - mondja Kelet-Németországról Aenne Quinones, a nagy berlini befogadó színház, a HAU vezetője. - Talán ezért is szeretném megmutatni ezeket a vasfüggönyön túli országokat.

 • mi a kotta?

  Én a prológ vagyok

  "Ebben az időben folyton a Ricordi Kiadó táján lebzselt egy kövérkés, inkább alacsony termetű fiatalember, akinek a homlokára mindig rácsüngött egy fekete hajtincs, mint valami kérdőjel. A hajtincs tulajdonosának jövőjéről kérdez - vajon a költészetben lesz az, vagy a zenében?

 • Lemez

  Könnyed udvarlás

  Pharrell: GIRL

  Habár Pharrell Williamsnek 2006-ban már volt egy (amúgy közepes) szólólemeze, egészen a tavalyi évig elsősorban producerként volt elismert. Társával, Chad Hugóval (Neptunes néven) alapjaiban határozták meg az ezredforduló utáni mainstream popzene irányait.

 • Interjú

  "Most már télen is megy"

  Csongor Bálint, Horváth Attila - Subscribe

  Magyarország egyik legsikeresebb angolul éneklő rockzenekara, a budapesti Subscribe három év után jött ki negyedik lemezével, ami a This Moment Will Soon Be Gone címet kapta. Az igen erősre sikerült, a Subscribe-tól eddig megszokott eklektikus dalokat és meglepő zenei fordulatokat jóval letisztultabban, érettebben prezentáló album megjelenése alkalmából (a képünkön balról első, illetve harmadik) Csongor Bálint énekes és Horváth Attila gitáros válaszolt a kérdéseinkre.

 • TAVASZ - Rés a présen

  Rejtett gyökerek

  Karosi Júlia énekesnő

 • Lemez

  Mius: Tessellation

  Az érdekes nevű magyar duót néhány éve hozta létre Horányi Júlia és Álmos Gergely, és már tavaly megjelent egy ingyen letölthető nagylemezük Behind The Line címmel, amelyen leginkább a downtempo elektronikát házasították akusztikus zenei elemekkel.

 • TAVASZ - Rés a présen

  "A zene mindig antirasszista volt"

  Lőrincz Marcell, a Szubjektív Értékek Alapítvány elnöke

 • Gyönyörű, idegen - Kangding Ray: Solens Arc

  Útkereső hangviharok és zajörvények, ipari döngölések és rave-eufóriák egy kiemelkedő elektronikus lemezen.

 • DVD

  Csajkovszkij: Anyegin

  A helytálló, s kissé mégis félrevezető szerzői meghatározás (lírai jelenetek) ma már tán nem társul a közönség fejében a pasztelles melankólia képzetével: az Anyeginnél ugyanis kevés opera beszél nyíltabban a boldogtalanságról, a szerelmi és párkapcsolatok reménytelenségéről, és persze a magányról.

 • Rádió

  Ünnepi színek

  Horizont

  Nemcsak a kampányba fulladt március 15. nyomasztó csinnadrattája közben, de még egy átlagos szombati kora délután komótosan rideg zakatolásában is nehéz észrevenni ezt a félórás nemzetközi magazint. Pedig ha mi, magyar rádióhallgatók (nemzeti ünnep volt, most ér ilyeneket mondani) felemelnénk a tekintetünket a köldökünkről, talán még egy miniszterelnöki beszéddel súlyosbított napon is találnánk érdeklődésre méltó műsort.

 • chili&vanília

  Koronázási csirke

  "Életemben először 1985-86 körül jártam Londonban, akkor rögtön két hetet töltöttem ott. A patinás Dolphin Square Apartment-ben laktam, rögtön szemben a szállásommal volt egy Sainsbury's csemegeüzlet, onnan vittem magammal fel az apartmanomba minden este vacsorát - kezdi a történetet Csaba, a rettegett étteremkritikus.

 • "Elengedett éjszakák" - Belpesti bulikörkép

  Több ezer embernek adnak munkát, iszonyatos mennyiségű pénzt termelnek a fővárosnak, és nem csak kocsmákat szeretnének üzemeltetni, hanem élhetőbbé tenni a várost, de a lakók és a politikusok folyamatosan letörik a lelkesedésüket.

 • Veszélyes ízeltlábúak - a poratka

  Megrágja, kiköpi

  Az ember számára kellemetlen tüneteket okozó allergén faktorok közül talán a málló porhüvelyünkből élő poratkákat övezi a legnagyobb rejtély - elvégre apró termetüket meghazudtoló kártételekre képesek.

 • Interjú

  "Megmagyarázhatja az emlősök sikersztoriját"

  Andics Attila agykutató az ELTE kutyavizsgálatairól

  Egy magyar kutatócsoport először tudta összehasonlítani éber emberek és kutyák agyának hangfeldolgozó mechanizmusát. Az eredmények alapján nemcsak kedvelt háziállatunkra, hanem közös ősünkre is másképpen tekinthetünk.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...