• MaNcs 26. évf. 15. sz. (2014. 04. 10.)
  Mit mutatnak a választási eredmények?

  Belejtett

  Az átrajzolt körzethatárok miatt az eredmény - a baloldal katasztrofális teljesítménye mellett - nem torzult, az egyéni győztesek után járó töredékszavazatok okán azonban igen: csak ezen újítás miatt kerülhetett az újabb kétharmados parlamenti többség közelébe a kormánypárt.

  2014 / 15
 • Tévétorrent

  V. kettős élete – Rob Thomas: Veronica Mars

  A sorozatfüggőség legmélyebb bugyrait nem a True Detective epizódjait követő elméletgyártási hisztéria és nem is a Trónok harca sárkányos-kardos friss évadját remegve váró tömegek pszichológiai vizsgálata világíthatja meg ma a legélesebben, hanem annak a története, ahogyan a Veronica Mars úgynevezett filmverziója megvalósult.

 • Csillag István-Magyar Bálint

  Nemzeti békekölcsön – A maffiaállam piramisjátéka

  Orbán Viktor 2014. március 19-én, a Magyar Gazdasági Kamara Évnyitó c. rendezvényén hirdette meg az új szerkezetű gazdaság kialakításának tíz pontban összefoglalt programját. Elsőként az új szerkezetű gazdaság eléréséhez az államadósság minél nagyobb arányú hazai finanszírozását tűzte ki célul: "A magyar államadósság finanszírozása üzleti kérdés.

 • Benedek Márton

  Kelta tigris vagy dionüszoszi mámor?

  Tíz éve az Európai Unióban - a magyar lecsúszás okai

  Amikor egy évtizede beléptünk az EU-ba, Brüsszel azt találgatta, hogy az új tagállamok közül ki lép majd a dinamikus felzárkózást szimbolizáló ír vagy az elpazarolt lehetőségeket jelképező görög pályára. Írország bámulatos fejlődést írt le csatlakozása után; Görögország viszont nem volt képes felzárkózni gazdagabb társaihoz.

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Barátok között

  Carl Schmitt nevezetes gondolatát, hogy a politika minősége ott és akkor jelenik meg, ahol és amikor különbséget tesznek nyilvános barát és nyilvános ellenség között, elég sokan ismerik és idézik. Minden valódi versengésen alapuló választás újra és újra megerősíti ezt a tézist, még akkor is, ha a politikai rendszer amúgy konszenzusra, megegyezésre, koalíciókötésre készteti vagy kényszeríti a feleket.

 • A szerk.

  Épül az emlékmű

  Megjelent néhány szaki, sárga mellény, kobak, és megfontolt matatáshoz láttak a Szabadság tér azon pontján, ahová a német megszállás emlékművét álmodta a szépségért még a kihívásokat is vállaló vezető az előző megbízatása idején.

 • A szerk.

  Az újabb elmúlt négy év

  Kezdjük onnét, hogy az elég nagy verés, amit a baloldal kapott a múlt vasárnap, mekkora valójában. Elég nagy, és erre még viszszatérünk. Ugyanakkor a múlt héten azt írtuk, hogy (majdnem) bármi is történjék, Orbán Viktor elkezd veszíteni: márpedig az, hogy elveszítette 2010-es listás szavazóinak 23 százalékát, majd' egynegyedét, több mint 600 ezer embert, éppenséggel nagy sikernek nem nevezhető.

 • Gyász

  A történészóriás

  Jacques Le Goff (1924-2014)

  2014. április 1-jén, 90 éves korában meghalt Jacques Le Goff, a világhírű francia középkorkutató. Aznap déltájban e-mailek futottak körbe a világon, tudatva a barátokkal, kollégákkal, tanítványokkal, tisztelőkkel a szomorú hírt - hozzám is érkezett jó néhány.

 • Választások Indiában

  Feltörekvők ideje

  Az előzetes felmérések, de még inkább találgatások szerint a lótuszvirágot ábrázoló kép melletti gombot nyomják majd meg a legtöbben a szavazógépen a hétfőn kezdődött és egészen május közepéig elhúzódó világrekorder indiai választásokon.

 • Interjú

  "Ők afféle zombik"

  Volodymyr Kulyk ukrán politikatudós az ukrán-orosz konfliktusról

  Lapzártánkkor orosz szeparatisták foglalták el néhány keletukrán nagyváros - Donyeck, Harkiv, Luhanszk - középületeit. Vajon ez már az orosz- ukrán háború kezdete? S a konfliktus az ukrajnai ukrán és orosz identitású közösségek valódi küzdelme, vagy csupán Moszkva manipulációja?

 • Gyűjtögetnek - Örökség Kultúrpolitikai Intézet

  133,5 millió forintot adott az L. Simon László vezette NKA egy könyvre és egy matricagyűjtő játékra. A kedvezményezett egy hozzá sok szálon kötődő kft.

 • Interjú

  "Nem hívhatok fel senkit, hogy légy szíves, üljél át!"

  Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese

  Elismeri a súlyos vereséget, de optimista. Úgy látja, hogy szervezeti szinten az MSZP-nek van jövője, az Összefogásnak viszont nincsen.

 • Interjú

  "Nem fogunk parlamenti mandátumokkal kufárkodni"

  Szigetvári Viktor, az Együtt-PM szövetség elnökségi tagja

  Egyedül, saját identitását megőrizve fog politizálni az Együtt-PM szövetség, szélesebb együttműködés legközelebb az önkormányzati választásokon várható. Szigetvári Viktor szerint a súlyos vereséget csak részben magyarázza a választási rendszer, az elsődleges ok az, hogy nem volt elég szavazójuk.

 • Interjú

  "A politika fő színtere nem a parlament lesz"

  Debreczeni József közíró, a Demokratikus Koalíció alelnöke

  Az új választási rendszerben a Fidesz-kormány nem leváltható, ahhoz kell egy válsághelyzet miatti elemi társadalmi felháborodás is - mondta lapunknak Debreczeni József, aki fenntartja korábbi véleményét, miszerint az Orbán-rezsim nem húzza ki 2018-ig.

 • tévésmaci

  Sasköszörű

  Amikor Sztupa és Troché nyertek egy állatkertet, először is állatokról kellett gondoskodniuk. Pénztárosnak, beengedő embernek, perecesnek tömegek jelentkeztek, még olyan is akadt, aki az állatgondozói beosztások felől érdeklődött, de állatnak nem pályázott senki.

 • "A férfiak mindig kétszer" – Sandrine Kiberlain színésznő

  A népszerű francia színésznő új vígjátéka, a 9 hónap letöltendő csütörtök óta fut a mozikban. Párizsban beszéltünk vele.

 • Film

  Noé

  Világvége-történet, példázat és emberiségdráma a vásznon, s a tét sem csekély: az emberiség sorsa és Darren Aronofsky eddig hibátlan pedigréje forog kockán. A rendező ambíciója ehhez mérten nagy - úgy akarja felmondani a leckét az özönvíztörténettől csak pusztításképeket váró plázanézőknek, hogy közben igyekszik szerzői kézjegyeket is ejteni az Araráton innenről és túlról.

 • Film

  Házasokk

  Mindannyiunk pechjére az angolok felfedeztek egy piaci rést az esküvői rom-kom műfaj épnek hitt szövetén. Eddig volt tisztán csajszis (Szerelem kölcsönbe), pasis-legénybúcsús (Másnaposok), illetve ennek igen undorító női kiszerelése (Koszorúslányok, Lánybúcsú) és ensemble-jellegű is (A nagy nap).

 • Film

  Amerika Kapitány - A tél katonája

  Mintha nem lenne már így is elég ramaty a helyzet (a világegyetem tágul, a lyukak feketéllnek), most kell kiderülnie annak is, hogy termeszek rágják a S.H.I.E.L.D testét! Ki e rövidítést nem ismeri, nem kevesebb, mint 8 filmet aludt át; velük nem számol A tél katonája.

 • mi a kotta?

  A Sátán örül

  "A Boszorkák - ez a darabom köznapi elnevezése, hogy úgy mondjam, beceneve, valójában 'Szentivánéj a Kopár hegyen' - mint látja, megkeresztelt darabocska. Ha emlékezetem nem csal, a boszorkák ezen a hegyen gyülekeztek, pletykálkodtak, fondorkodtak, és várták a legnagyobbat - a Sátánt.

 • "Schumachernek sem sikerült kétszer" – Molnár "Cseresznye" Levente gitáros

  Két éve, tizenkilenc év után vált meg gitárosától a Tankcsapda. Cseresznye Amerikába költözött, és megalapította a Gun4Gun zenekart - volt miről kérdeznünk.

 • Lemez

  Claudio Abbado és Martha Argerich Mozart-lemeze

  Forogjon bármerre is tovább keserű levében a Föld, annyit bizonyosan tudhatunk, hogy a Szépség már régóta nem a miénk.

 • Lemez

  Dirty Flow Club: Dirty Flow Club

  Szőcs Gergő dobost eddig majd tucatnyi zenekarban hallhatta a közönség - az utolsó két évet azonban saját szó szerint vett szívügye megvalósításának szentelte. Ehhez összegyűjtött 17 zenészt és énekest, zömmel igencsak jól hangzó neveket (például Kovács Andor gitárost, Hock Ernő és Sabák Péter basszgitárost/bőgőst, Márkos Albert csellistát, dj Mangót), és ezzel az alkalmi szupergruppal rögzített egy igazi konceptlemezt.

 • Koncert

  Dalok a demarkációs övezetből

  Andreas Scholl a BMC-ben

  Könnyű- és komolyzene között manapság nincs igazi beszélő viszony, s ami mégis van (crossover), jobb lenne, ha nem lenne. Korábbi századokban ez másképp volt: ha A varázsfuvola szerzője írt egy menüett- vagy kontratáncsorozatot, akkor tánczene került ki a keze alól.

 • "Ez a te hangod!" - Mick Nóra énektanár

  Színésznek készült, énekesnőként járta be a világot. Akkoriban azt hitte, hogy a színpad az otthona, ma már tudja, hogy valódi hivatása a tanítás.

 • Színház

  Rendszerhiba

  Rosszul kezdődik. A véleményalkotásra, sőt színpadra lépésre ösztökélt közönség motiválatlan és ötlettelen, egyrészt mert általában már csak ilyen, másrészt mert még nem látott semmit, ami megmozgatta volna.

 • Színház

  Független Színház: Szent tehenek

  A Független Színház Szent tehenek című akciószínházi előadásában és kirekesztési útmutatójában jelenetek: Csuszláger Jancsikának a párttitkár szerint el kell vinnie a balhét mindjárt az elején, a Fővám téren.

 • Interjú

  "A budapesti hatás"

  Jeannot Painchaud, Cirque Éloize

  Tizenöt akrobata és előadóművész, magas fordulatszámú pörgés, multimédiás kiegészítők, rock és elektronikus kísérőzene: erre számíthatunk a kanadai újcirkusz képviselőitől a hamarosan Budapestre érkező, iD című produkcióban.

 • Színház

  Prezi

  Schilling Árpád / Krétakör: A Párt

  A választások előtti hétre időzítették A Párt című darabot, van várakozás tehát (és küzdelem bejutni a Trafóba, mindössze háromszor játsszák). A darab elején megalakul az A Párt nevű zenekar: a közvetlen, lágy, fiatal francia színésznő, Juliette Navis jelenti be mindezt.

 • Könyv

  A Tiszta Pierre

  A Tiszta Pierre tere és ideje tág: egyszerre játszódik a középkori faluban, Montaillou-ban, illetve napjaink Budapestjén, egy divatmagazin szerkesztőségében, de a nyolcvanas évek Mallorcája, valamint Anglia és Dél-Amerika is előkerül.

 • Interjú

  "Néha belehaltak"

  Esze Dóra író

  Regénye, a Tiszta Pierre a 14. századi kathar eretnekek világába kalauzol, miközben legmodernebb, 21. századi játszmáinkkal szembesít.

 • Könyv

  Leng az inga

  Umberto Eco: Az értelmezés határai

  Furcsa, zavarba ejtő, sőt, talán bizarr nosztalgiákat is keltő élmény Eco eredetileg 1990-ben (angolul és olaszul) megjelent, de magyarra csak 23 év késéssel, tavaly lefordított szemiotikai kötetét kézbe venni. Hiszen ma már aligha van olyan komoly nyelvész vagy irodalmár, aki ne tudna különbséget tenni azon két állítás között, hogy egy szöveg értelmezési lehetőségei elvileg végtelenek, illetve hogy egy szöveg bármiképp értelmezhető.

 • Márquez nyomában - Macondo-Aracataca: 1-1

  Meghalt Gabriel García Márquez, a Száz év magány Nobel-díjas írója. Munkatársunk az író alapítványa jóvoltából járt márciusban Kolumbiában, ahol felkereste a Márquez-kultusz főbb állomáshelyeit: az író szülőhelyét és pályakezdésének helyszíneit.

 • Tévé

  Függő játszma

  Választási műsorok

  Mi tagadás, a "demokrácia ünnepe" hagyományosan látványos kínszenvedést jelent a hazai televíziók számára. Az adatok beömlését rendre a nyögve nyelés másfél-két órája előzi meg: politológusi gittrágással, utolsó becslésekkel és az ezekre adott politikusi árnyéknyilatkozatok értelmezgetésével.

 • chili&vanília

  Tízpontos tojás - három perc alatt

  Tavaszi salátákon, főzelékeken - ezenkívül voltaképpen bármilyen más ételen - nagyszerű feltét lehet a buggyantott tojás. Az az állag az eszményi, amikor a közepe sűrűn folyik, mint a láva, viszont a fehérje már szinte teljesen megszilárdult.

 • A Kossuth tér felújítása

  Régi kor árnya

  Március 15-én, az országgyűlési választások előtt három héttel adták át a nemzet főterét, egyelőre szobrok, látogatóközpont és Parlamenti Múzeum nélkül. Így nem könnyű megmondani, jól költjük-e el az eddig leszerződött 16,6 milliárd forintot.

 • "Jellegzetesen magyar" - A gépkocsinyeremény-betétkönyv régen és ma

  "Teljesülhet régi vágya, Ön is autótulajdonos lehet" - így a reklám az 1960-as évekből. Ekkor vezette be ugyanis az OTP a gépkocsinyeremény-betétkönyvet, amiből kultikus ajándéktárgy és befektetési forma lett a rendszerváltás előtti Magyarországon.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...