• MaNcs 26. évf. 17. sz. (2014. 04. 24.)

  "Ha tünde lennék..." – George R. R. Martin író

  Lehet, hogy Westeros nem egy Középfölde, de A tűz és jég dala, George R. R. Martin fantasysorozatának népszerűsége ma már vetekszik Tolkien főművével. Sokat tett e világméretű rajongásért a könyvek alapján készült tévésorozat, a Trónok harca is. A Santa Fében élő szerzőt telefonon értük utol, hogy kardokról és túlvilági létről, Aragorn szexuális életéről és a Biblia legmenőbb fantasy-sztorijáról...

  2014 / 17
 • Központ bisztró

  A hűs eperleves tanulságait levonva az Ételhordó munkatársa gyanakodva nyúl a thai bélszínsalátához...

 • Barna Imre: Pont fordítva

  Plasztik

  Hogy igen, hát ügyesen meg vannak írva, jó - ismeri el a világhíres tudóskolléga posztmodern regényeiről C. -, csak éppen... - Szóval, hogy őszerinte műanyagból vannak, na. - Sono di plastica - mondja. Majd gyorsan hozzáteszi, hogy az én fordításaim viszont bizonyára nagyszerűek, és udvariasan rám mosolyog.

 • Bán Zoltán András: Noé vendéglője

  Nyolcadik számla - Pálinkás tavasz kacag a romkocsmák ölén

  "Tél haragján kacag az új tavasz, / most lágyan leng a balzsamos szél, / s új madárdal zeng a völgy ölén" - kiáltom bele a korántsem balzsamos romkocsma-övezeti légbe Siegmund úgynevezett Tavaszdalát Richard Wagner Die Walküre című zenedrámájából, miközben a Táltos társaságában (aki, úgy tűnik, ma hiányolni kénytelen állandó nemtője, Szabó Ervinné kíséretét) kisded bocinagyságú zsúrkocsikra pakolva gördítem elő az előző hét számlát kiadó kocsma százrétű gyomrából a Mámor Kiskönyvtára becses darabjait.

 • A szerk.

  Felkészül Gorbacsov

  Lélegzet-visszafojtva várjuk az új kormány megalakulását. Vajon mit jelent az, hogy Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke divatos szakkifejezéssel élve beszól a rezsicsökkentés miatt - kinek is? ("A rezsicsökkentéssel már elmentünk a falig.

 • A szerk.

  2014 húsvétja

  Bemegyek. Köszönök illedelmesen. A nyelvvel nincsen gondom, pontosan, szabatosan fogalmazom meg legtöbbször a mondandómat, dicsérnek is gyakran érte, hogy milyen szépen beszélem a nyelvüket, pedig látszik rajtam, hogy idegen vagyok.

 • Egy felvonható híd – Robert Fico pályája

  Meglepő és súlyos vereséggel zárta köztársasági elnöki kalandját Szlovákia miniszterelnöke - egy civil jelölttől kapott ki, veszélybe sodorva további politikai karrierjét. Nem ez Robert Fico első veresége, de eddig mindig fel tudott állni.

 • "Végiggondolni az orosz kapcsolatokat" – Tálas Péter az ukrán válságról

  Nem számít háborús krízisre, de a katonai stratégiák újragondolását sürgetné a kelet-közép-európai térség biztonságpolitikájának legismertebb magyar szakértője. Tálas Pétert Putyin ambícióiról és a NATO szerepéről is kérdeztük.

 • tévésmaci

  A majomkerülő tigrisláb

  Amikor Sztupa és Troché beköszönteni látták a májust, elmentek a borbélyhoz. Egy öreg gyerekfodrászt preferáltak, de e ténynek csak annyiban van jelentősége, hogy Neumann Péter bácsi már nem nagyon tudta megkülönböztetni a gyerekeket a felnőttektől, s különben is notórius gyerekfodrász volt, tehát mindenkinek úgynevezett csikófrizurát nyírt, s az sem rázta meg különösebben, ha tényleges gyermeki kuncsaftjai sírva távoztak a műhelyéből.

 • Animációs film

  Rio 2.

  Régen adódott alkalom oly nyílt környezetvédelmi propagandát folytatni animációs filmben, mint itt. A nagyvárosi élethez alkalmazkodott állathősök történetei (Túl a sövényen, A mogyoró-meló, L'ecsó, Volt) inkább a metropolisok dicséretét zengték, ahogy ezt láthattuk filmünk első részében is, melyben Rio de Janeiro lépett fel szinte egyenrangú főszereplőként a teszetosza, domesztikált papagáj mellett.

 • Film

  Transzcendens

  A Diploma előttben van egy mondat, nem is mondat, egyetlen szócska csupán, az idült felnőttkori bornírtság és bölcselkedés tökéletes megtestesítője: műanyag! A fiatal Dustin Hoffmannak mondja a szemébe a világról mindent tudó felnőttek magabiztosságával a család barátja, egy jól táplált öltönyös.

 • Film

  Lány kilenc parókával

  Ha kilenc életünk van, mint a macskának, akkor nem öl meg a rák 21 évesen? Talán nem, talán könnyebb kilenc kitalált énnel végigvinni a mellhártyarákot, a kemót és a sugárkezelést, talán könnyebb remélni, hogy a kilencből egy megmarad.

 • A mindenséggel mér – Kozmosz: Történetek a világegyetemről

  A Kozmosz jelenleg talán a legjobb tévésorozat - és nem csupán az ismeretterjesztő mezőnyben.

 • A pajeszos Funés – Daniéle Thompson filmrendező

  Ő írta a Házibulit és a Jákob rabbi kalandjait. Legfrissebb rendezése, a Saint-Tropez-ban történt most megy a pesti mozikban. Párizsban beszélgettünk.

 • Vagy mittudomén! – Voks (ATV)

 • mi a kotta?

  A fonalas lány

  "Ariadnéról és ezekről az eseményekről sok, egymástól eltérő történet maradt fenn. Az egyik szerint Ariadné felakasztotta magát, amikor Thézeusz elhagyta; a másik azt állítja, hogy Naxosz szigetére hajózott, s ott Oinarosszal, Dionüszosz papjával élt együtt, mivel Thézeusz egy másik nőbe szeretett bele, és ő magára maradt.

 • Lemez

  Cloud Nothings: Here And Nowhere Else

  Dylan Baldi a húszas évei legelején járó, a legtöbb fotón klasszikus mamlaszként mosolygó fiatalember Clevelandből, aki talán csak akkor nézhetne ki még kevésbé rockosan, ha a szülei a szemüvegének egyik lencséjét belülről leragasztanák leukoplaszttal.

 • "Úgy szeretnék könnyebb lenni!" – Pegazusok Nem Léteznek

  Mintha a Nicóval súlyosbított Joy Division beszállt volna a Trabantba - gondoltam, amikor először hallottam a Pegazusokat. Ez a különlegesen érzékeny zenekar Ács Eszter és Lázár Domokos duójaként indult, majd Németh Róbert (HS7) és Lázár Ágoston csatlakozásával nyerte el végső formáját - és most az első albuma is kijött.

 • Opera

  Kappan és Nárcisz – Kisoperák az operettszínházban

  Zenés politikai szatírával és különös szatírjátékkal bővült a Nagymező utcai népszínház repertoárja. Az idei szezonban hat előadást tűztek ki, a vérmes reményűek ötvenes szériát vizionálnak.

 • Könyvmelléklet

  Bíró Zsófia: A boldog hentes felesége

  Bíró Zsófia A boldog hentes felesége című könyvének műfaji besorolása kétes és veszélyes művelet. Regénynek hívja magát, mert minden más címke lekopna róla, hiszen nem életrajz és nem gasztrokönyv. Rövid írásai nem novellák vagy tárcák, regénnyé mégsem állnak össze, hiába van jelen az általában adott témakört vagy eseményt - egy ételt vagy egy disznótort - körülíró pár oldalas fejezetek mindegyikében a főszereplő házaspár.

 • Könyvmelléklet

  Kim Stanley Robinson: 2312

  A 24. századra az emberiség kirajzott a Naprendszerbe, lakhatóvá tette a környező bolygókat és aszteroidákat, miközben a tönkrevágott Föld - nyomorgó lakóival együtt - afféle manifeszt rossz lelkiismeretként kering régi pályáján.

 • Könyvmelléklet

  Norman Manea: Odú

  Újrajátszás is lehetne a regény címe, amely egyetlen, szerteágazó, gazdag szövegfolyamba rendezi mindazt, ami a román (kelet-európai) társadalomban lejátszódott a második világháború alatt és után, illetve a rendszerváltás előtt és után.

 • Könyvmelléklet

  "A gonoszra való képesség" – Norman Manea író

  A holokauszttól a háború utáni diktatúrákon át szeptember 11-ig vezet az Odú, a román író könyvfesztiválra megjelent regénye. Kertész Imre szerint Manea "feltárja, miként váltaz állandó menekülés, a kivetettség, a hazátlanság korunk emberének természetes létformájává".

 • Könyvmelléklet

  Kudarcok sora – Schein Gábor-Szűcs Teri (szerk.): "Zsidó" identitásképek a huszadik századi magyar irodalomban

  "A 20. század magyar történelmét alapjában véve kudarcok, kataklizmák, tévesztett megoldási kísérletek sorozatának tekintem" - szögezi le a tanulmánykötet egyik szerzője, Tverdota György. Álláspontjával nem nehéz egyetérteni, ha végigolvassuk a múlt század elejétől a jelenig ívelő, elsőként Erdős Renée önéletrajzi regénytetralógiáját, utolsóként Kőszeg Ferenc visszaemlékezéseit elemző húsz kultúratudományi tanulmányt.

 • Könyvmelléklet - Elsüllyedt szerzők XL.

  A csizmás ember

  Veres Péter (1897-1970)

  "Csodaparaszt", botcsinálta hadügyminiszter, bölcselkedő pátriárka, egy fél ország Péter bácsija. Önmaga és kora számára Veres Péter mindig több volt egyszerű írónál, ám a mából visszatekintve könnyen úgy tűnhet: kevesebb is volt annál.

 • „Önmagára is könyvként gondolt” – Havasréti József irodalomtörténész Szerb Antalról

  Lektűrszerző, marxista, nemzetietlen, tudománytalan, különc – mi igaz ezekből? Szerb Antal a magyar irodalomtörténet szimbóluma, de mostanáig várni kellett egy róla szóló, friss szemléletű monográfiára. Ennek szerzőjét, a pécsi egyetem oktatóját saját regényéről is kérdeztük.

 • Egy függő panaszai – Gimesi Dóra-Jeli Viktória-Tasnádi István-Vészits Andrea: Időfutár 3. - A Próbák Palotája

  Ha tanár lennék, most azonnal kettest adnék az Időfutár 3.-ért Tasnádinak és szerzőtársainak. Hogy miért lennék ilyen szigorú, amikor a szakma és az Időfutár hallgatói/olvasói is rajonganak érte?

 • Könyvmelléklet

  Világzsiger – Roberto Bola–ño: Vad nyomozók

  A Vad nyomozók az 1970-es években játszódik, a 90-es években íródott és a 2000-es évek nyelvén beszél (magyarul). Ezért kárhoztatni kéne a fordítót, de nem teszem: nagyrészt innen, a nyelvből jön az az otthonosságérzet, amely módot ad a mezei olvasónak, aki nem a dél-amerikai irodalom-szakértője, hogy valahogy elfészkelődjön a több száz idegen névből - reálisan létezett 20.

 • Könyvmelléklet

  Méretes regények, történelmi távlatok

  Minimum tizenegyes! a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - világirodalom

 • Könyvmelléklet

  Ez a hang kell – Sofi Oksanen pályaképe

  A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, egyben a legfiatalabb Budapest nagydíjas. Megjelenése változatlanul a gótikus rock sztárjaiéra emlékeztet, miközben a könyveitől egyre nehezebb eltekinteni Európában.

 • Színház

  Szép Ernő: Május!

  Szikszai Rémusz választásai sosem evidensek, hiszen elfelejtett darabokat talál; és mindig evidensek, hiszen fel nem merül, minek kellett őket elővenni. "Mi közöm?" - teszi fel szépernősen ezt a mai kérdést a luftballonárus a Májusban, mert semmi köze ezekhez a lufikhoz, amiket nap mint nap árul, de máshoz még kevesebb köze van.

 • Színház

  Vőlegény

  Szép Ernőről írni hálás dolog, elég egy-két szépernős poén, egy rögtön az írás elejére, egy meg a végére, és máris jól jön ki belőle az ember.

 • Színház

  A semmit tudás egyetemei – Jérôme Bel: The Show Must Go On

  Erre az előadásra hogyan válogatta a szereplőket? Mit kellett a táncosoknak "tudniuk"? - hangzik el a Jérôme Bel koreográfusnak feltett kérdés az előadás után. Ó, hát ő képtelen válogatni, nem volt casting. Neki mindenki remeknek tűnik első látásra.

 • Kiállítás

  Medveállatka és integető cica – derkó.pécsi.2014

  A kiállítás fiatalos címe az 1955-ben alapított Derkovits Gyula képzőművészeti és az 1991 óta létező Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok kiállítására utal. Nem közös kiállításról van szó, hanem bővítésről, hiszen az 1982 óta évente bemutatott, szlengesen csak derkónak nevezett ösztöndíj 26 alkotójának seregszemléje élesen elkülönül a fotósok szekciójától.

 • chili&vanília

  Rebarbara, eper, morzsa

  Tejfölösen, sóskához hasonló mártásként, hideg levesként, pitékben, dzsemként (vaníliával vagy gyömbérrel) a legfinomabb, de savanyúsága miatt sültekhez is jól passzol, például kompótként. Piacainkon még mindig csak elvétve bukkan fel, pedig jól megterem.

 • Koncert

  Eläkeläiset

  Ezt a finn zenekart minden épeszű embernek rajongva kéne tisztelnie, noha a zenéjük koncepciója - ami nem más, mint világslágerek transzformálása finn mulatósba (természetesen finn nyelven) - nemcsak első hallásra, de másodikra is nagyon ijesztően hangzik.

 • Folyóirat

  Rubicon

  A patinás történeti folyóirat rendre erős megjelenéseket produkál: a Zrínyi Ilonát címlapra állító és a magyarországi szovjet háborús rémtetteket felemlegető februári, illetve a Dózsa-felkeléssel és a 44-es német megszállással is foglalkozó márciusi szám után tavaszi dupla számukban zömmel a százéves sztorival, az első nagy világégéssel foglalkoznak.

 • "Életem legszebb története"

  Prof. Dr. Balla György újszülöttgyógyász, Prof. Dr. Fülesdi Béla intenzív terápiás szakember, a DE OEC elnöke és dr. Török Olga szülész, egyetemi docens

  Nemsokára egyéves lesz az a gyermek, akit császármetszéssel, egészségesen, 1420 grammosan segítettek világra a Debreceni Egyetem orvosai - három hónappal azután, hogy az édesanyja a terhesség alatt agyhalott lett. Az orvosai 92 napon át fenntartották a halott édesanya bizonyos életfunkcióit, amivel nemcsak a gyermeke maradt életben, de szervei is átültetésre alkalmasak maradtak.

 • "Az izzó vastrón a képzelet szüleménye" – Erdélyi Gabriella történész az 1514-es Dózsa-parasztfelkelésről

  500 éve volt Magyarország történelmének legnagyobb parasztfelkelése. A véres konfliktusról, Dózsa György alakjáról, valamint a parasztháborút körüllengő mítoszokról beszélgettünk Erdélyi Gabriella történésszel.

 • Budapest100

  Lakóhelyismeret

  Negyedik éve él, bővül, gazdagodik a Budapest100, a százéves budapesti épületeket bemutató program. Pontosabban - a szervező és koordinátor, Szerencsés Rita inkább erre helyezi a hangsúlyt - a lakóközösségek mutatják be magukat, legalábbis az a néhány lelkes lakó, aki szívesen kalauzolja, szórakoztatja a látogatókat az utolsó áprilisi hétvégén.

 • Az ennivaló vámpír – Nagyvárosi nyestek

  Régi társunk, aki követett minket a városokba is. Nyomai elárulják jelenlétét is.

 • Munkahelyi baleset – Élet és halál a Mount Everesten

  "Modern felszereléssel és kísérő serpákkal a mászás mára sokkal egyszerűbbé vált, mint a korai időkben, amikor senki sem tudta, merre menjen, még ha a csúcs elérhető volt is. A leggyakoribb út a csúcsra a délkeleti gerincen vezet.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...