• MaNcs 26. évf. 19. sz. (2014. 05. 07.)
  Interjú

  "Példát mutatni a Sorsok Házának"

  Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke

  A holokauszt-emlékév konfliktusai nemcsak a zsidóságról szólnak, de egy vallási kisebbség mindig érzékenyebben tudja jelezni a társadalom betegségeit - mondja Heisler András. A Mazsihisz elnökét a kormánnyal folytatott tárgyalásokról és a szervezet megújulásáról is kérdeztük.

  2014 / 19
 • Tévétorrent

  Sirens

  Szeretjük elképzelni, hogy azok, akikre az életünket bízzuk (pl. mentősök, tűzoltók, orvosok) kevésbé esendők, mint mi. Komoly drámák és kórházsorozatok szólnak erről, arról viszont ritkábban, hogy mi van, ha az életmentő személyzet is épp olyan őrült és szórakozott, mint bármelyik sitcom szereplője.

 • Tévétorrent

  WPC 56

 • Szántó T. Gábor

  A három fiú – A holokauszt és a családom

  Bekeretezett, beüvegezett fotó áll az asztalomon. Lekerekített sarkú paszpartu veszi körül, a hátán papírborító és fólia, körben gondosan, légmentesen leragasztva. Nem porosodik a kép, állja az időt. Éveken át lógott a falon egy másik lakásban, meleg színű faliszőnyeg egyik tartószögén, hasonlóan bekeretezett, beüvegezett, más fényképek társaságában, egy fiókos írószekrény fölött, melyben családi relikviákat őrzök.

 • Sajó László: Öt és feles

  A Zépítőktől a Zetéig

  (Horváth "Gólokozó" Árpád történeteiből)

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Béta

  A görög ábécé második betűjének van egy speciális közgazdaságtani jelentése is. Ezzel a betűvel jelölik az úgynevezett szisztematikus kockázat értékét. Ez magyarázza meg, hogy miért ér ugyanaz a munka Hegyeshalmon innen sokkal kevesebbet, mint néhány kilométerrel odébb, Nickelsdorfban akkor is, ha a hegyeshalmi bolt eladója vagy az ottani iskola tanára pontosan ugyanolyan szakképzett ember, mint nickelsdorfi kollégája, és pontosan ugyanolyan becsületesen végzi pontosan ugyanazt a munkát.

 • Alibidó - A magyar EP-kampányról

  Az Európai Unió a választási előkészületekből kétségkívül egy kudarctörténetnek tűnik, pedig nem az, még nekünk sem. Csupán eminens politikai érdeke az ország jelenlegi vezetésének, hogy még legalább öt évig kudarctörténet is maradjon.

 • A szerk.

  Lesül a fejünkről a bőr

  Sneider Tamás volt parlamenti bizottsági elnök, korábban tévészékház-felgyújtási konzulens, azelőtt szubkulturális főosztályvezető, még azelőttebb cigányrugdalási előadó országgyűlési alelnökké választása kétségkívül jelentős politikai innováció, az out of the box gondolkodás príma példája, engedjék meg, hogy röviden méltassuk mi azt.

 • "A gáz nem áru: fegyver"

  Mikola Rjabcsuk politológus Ukrajna jövőjéről

  Ha rendezett módon történik, a három keleti megye - Harkiv, Donyeck és Luhanszk - leválása Ukrajnáról önmagában nem lehet katasztrófa, csakhogy az ottani lakosság többsége nem akar Oroszországhoz tartozni. Interjúalanyunk, az orosz-ukrán viszony kutatója elégedett a Jacenyuk-kormány teljesítményével, és úgy véli, Putyin addig megy el, amíg meg nem állítja valaki.

 • Iraki választások

  Múltba fúlva

  Április 30-án első ízben tartottak parlamenti választásokat Irakban azóta, hogy az amerikai csapatok 2011-ben eltávoztak az országból. A jelek szerint továbbra sincs olyan politikai erő, amely a hagyományos felekezeti (síiták és szunniták), illetve nemzetiségi (arabok és kurdok) ellentéteken túllépve szavahihető országegyesítő politikai elképzelésekkel igyekezne és tudná elnyerni a szavazók bizalmát.

 • Unortodox kalandozásaink

  Az ország az utolsó másfél évtizedben alaposan lemaradt vetélytársaitól a gazdasági növekedésben. Vajon milyen unortodox megoldásokkal lehet e sanyarú helyzeten változtatni? - töprengett az 1964-ben megválasztott új munkáspárti kormány.

 • Az Európai Bíróságon az Erzsébet utalvány

  A rendszer jegye

  A hazai étkezésiutalvány-piacot uraló három francia érdekeltségű cégből egyet bedöntött, kettőt a tönk szélére sodort az Orbán-kormány az Erzsébet utalvány bevezetésével. Az Európai Bizottság évek alatt sem tudta rávenni a magyar kormányt az uniós jogba ütköző szabályok megváltoztatására.

 • Országgyűlési bizottsági elnökségek

  Oktat a Jobbik

  Lapunk megjelenésekor már tudható, hogy tényleg lehet-e a magyar Országgyűlés egyik alelnöke egy skinheadmúltú jobbikos. Az viszont már most biztos, hogy a szélsőjobbé az igen fontos parlamenti kulturális-oktatási bizottság elnöki tiszte.

 • Az adóhivatal rászáll a pékekre

  Fehérített kenyér

  Kötelező jövedelmezőségi minimumokat állapított meg a sütőipari cégekre az adóhatóság erre az évre. A Magyar Pékszövetség egyeztetésre készül, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) viszont tartani fogja magát az idei adóévre vonatkozó ellenőrzési tervhez.

 • "Gyorsított eljárás" - Biszku-per

  Várhatóan még tavasszal ítéletet hirdetnek Biszku Béla perében első fokon. Az egykori belügyminiszternek a forradalom utáni megtorlásokban, például a Nagy Imre-perben betöltött szerepével nem foglalkozott az ügyészség.

 • tévésmaci

  Malac a csúszdán

  Amikor Sztupa és Troché lábukat lógázva és köpködve az állványon ültek, olyan, látszólag érdektelen dolgok is szóba kerültek, mint a cinkék píárja. Persze volt szó valóban fontos dolgokról is, de nem a fontos és kevésbé fontos témák váltakozása volt a lényeg, hanem az a tény, hogy az állvány tíz emelet magasságában volt, legalábbis az a része, ahol ők ücsörögtek.

 • Film

  Flörti dancing

  A produktum a szokott kisemberes komédia és egy kertévés celebshow egyvelege. Az előbbi műfajban a lúzerről kiderül, hogy csak akarnia kell, és övé a siker, a dicsőség meg a nő, az utóbbiban meg másodosztályú hírességek produkálják magukat valami olyasmiben, amiből aligha tudnának megélni.

 • Animációs film

  A szörny mentőakció

  A kortárs animációs mesefilmek nemcsak formailag, dramaturgiailag és hivatkozási pontjaik megválogatásában léptek igen magas szintre, hanem olyan, eddig érintetlen területekre is betették a lábukat, mint az önreflexivitás vagy a hagyományosan nem cukinak tartott lények/embertípusok beemelése a pozitív, gyerekbarát hősök közé.

 • Film

  Bérgavallér

  Az nem hír, hogy ma már nem csak Woody Allen képes Woody Allen-filmeket készíteni, hiszen ott van bizonyságul a Harry és Sally - minden idők legjobb Woody Allen-filmje, amit ugye nem ő rendezett.

 • Film

  Tessék mosolyogni!

  "Mi vagyunk az anyák, mi vagyunk az anyák, mi vagyunk Grúzia új anyái!" - szavalja mosolyba erőltetett arccal, tinglitangli zenére riszálva egy tucat jobb sorsra érdemes asszony és lány. Új társadalmat építenek az országban, ehhez pedig új értékek dukálnak - és ki lehetne a megújuló Grúzia jelképe, ha nem egy karakán édesanya, aki nemcsak főz-mos-takarít, de a képernyőn is jól mutat.

 • Film

  A csodálatos Pókember 2.

 • Zsidó, meleg és fekete szuperhősök - Avi Arad producer

  Igazi hollywoodi nagymenő, az X-Men-, az Iron Man-, a Hulk- és a Pókember-filmek producere. Új filmjét, A csodálatos Pókember 2.-t most játsszák Pesten a mozik. Telefonon beszéltünk vele.

 • mi a kotta?

  Kell? Muszáj!

  "Jóllehet Tereza révén Tomás megszerette Beethovent, nem volt nagyon jártas a zenében, és kétlem, hogy ismerte volna a híres beethoveni motívum, a 'muss es sein? es muss sein!' hiteles történetét.

 • Meghalt Jack Bruce

  71 éves korában, májbetegségben elhunyt a rocktörténet egyik legnagyobb basszusgitárosa, a Cream valahai tagja, John Mayall vagy épp Ringo Starr partnere. Idén tavasszal beszélgettünk vele, ezzel az interjúval emlékezünk rá.

 • Lemez

  V/A: Ronnie James Dio - This Is Your Life

  Hogy a rockszakma nem az Elvis-féle relikviaipar fröccsöntött termékeivel, hanem feldolgozások sorával adja meg, ami a királynak jár, az bármiféle eulógiánál ékesebben szól a négy éve gyomorrákban elhunyt énekes rocktörténeti szerepéről.

 • Lemez

  Fatima Al Qadiri: Asiatisch

  A kilencvenes évek egyik nagy zenei hullámában elektronikus zenészek modernizálták a világzenét; korunkéban pedig világzenészek ültetik át hagyományaikat elektronikus zenére.

 • DVD

  Gounod: Faust

  Gounod Faust című operája behízelgő dallamokkal, hatásosan és látványosan, helyenként kifejezetten bombasztikusan népszerűsíti Goethe világdrámájának első részét. Amilyen nehéz olvasmány a költőóriás, olyan könnyű élvezet a francia zeneszerző.

 • Komolyzenei fesztiválkörkép

  Néhány sztár nem elég

  Fesztiválból csak Magyarországon évente ezernél több van, ha a Szilvásgombóc Napoktól a Múzeumok Éjszakájáig mindent beleszámolunk. Ha ezt lélekarányosan felszorozzuk egy régióra vagy földrészre, nemcsak nagy számot, de hallatlan sokszínűséget is kapunk, még a komolyzenei fesztiválok terén is.

 • Könyv

  Wehner Tibor: Tapló - Kíméletlen művészeti napló 1996-2006

  A leginkább szobrászattal foglalkozó, a kilencvenes évek eleje óta a Képző- és Iparművészeti Lektorátusban dolgozó művészettörténész erősen szubjektív, bár állítása szerint hiteles, a napi művészeti történéseket lejegyző naplója igen érdekes olvasmány.

 • "Akkor eljöttem a semmibe" - Grecsó Krisztián író

  Megjelent új regénye, a Megyek utánad, így beszélgethettünk vele családi múltról és énkeresésről, irodalmi marketingről és politikai populizmusról.

 • Könyv

  "Én diktálom a feltételeket"

  Julian Assange: A letiltott önéletrajz

  Sértettség és önimádat, nyakon öntve egy kevés gyermeki naivitással - ezek a legfontosabb attribútumai a WikiLeaks-alapító letiltott önéletrajzának. Julian Assange ellentmondást nem tűrően próbálja lenyomni az olvasók torkán a maga igazságát, ami lényegében arról szól, hogy ő azon kevesek egyike, akik tisztán látják, hogyan nyomják el mindenféle gonosz erők az embereket pusztán azáltal, hogy elzárják őket az információtól.

 • Interjú

  "A kor volt szélsőséges"

  Kim Leine író

  Többszörösen díjazott könyvét a Scolar Kiadó jelentette meg magyarul. A Végtelen-fjord prófétái című regény dán-norvég szerzőjével budapesti látogatásakor beszélgettünk az elérhetetlen szabadságról, Grönlandról és egy gyilkosságról.

 • Színház

  Harold Pinter: Az utolsó pohár

  Van másik! - kiáltja Szikszai Rémusz az ismert cirkuszi attrakcióval, és újabb hangszert vesz elő, amin elfújja ugyanazt az elnyomás természetéről, kicsit más hangszínben. És ahogy a cirkuszban, itt se örülünk kevésbé a dobnak attól, hogy korábban már láttuk a teljes hangszerarzenált.

 • Musical

  Bevisznek az erdőbe

  Sondheim-Lapine: Vadregény - Into the Woods

  Hű, de megváltozott ez a mese... - szól a jól ismert vicc poénja Piroska és a farkas új típusú találkozásáról útban a nagymama felé, s egész estés változatban első pillantásra ugyanezt a felismerést kínálja számunkra Stephen Sondheim életművének egyik fődarabja, az 1987-es Into the Woods.

 • A kolozsvári Ecsetgyár

  Van másik világ

  Független, alulról szerveződik, és az állam sem kell hozzá: a kolozsvári Ecsetgyárban így működik együtt számtalan progresszív képzőművész és előadó-művészeti szervezet.

 • Tévé

  Sablonok nélkül

  Civil kaszinó

  "Egy keresztényszociális gondolat kiénekelte a baloldaliság sajtját a szájukból"

 • chili&vanília

  Esztragon avagy tárkony

  Csirkével, sárgarépával, hallal, hagymával, burgonyával, spenóttal, paradicsommal, gombával, tejszínes, tojásos ételekben érvényesül a leginkább. A friss tárkonyt méltatlanul elhanyagoljuk, pedig számos egyszerű ételt egészen új dimenzióba repít.

 • Egy szúrás az egész? A védőoltások kockázatai

  A védőoltások története több mint két évszázados, mégsem csitulnak körülötte a viták. Pedig a tudomány határozottan az egyik oldalon áll.

 • Interjú

  "Mint Newton almája"

  Havelka Judit pszichológus

  Az Antwerpenben élő szakember egy különleges traumakezelési módszert próbál meghonosítani Magyarországon.

 • Patent Othellónak

  Kádár Ferenc gombbehúzó

  Annak idején Budapest minden második mellékutcájában működött gombbehúzó kisiparos, ma jó, ha kettőt találni a városban.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...