• MaNcs 26. évf. 2. sz. (2014. 01. 09.)
  Interjú

  "A 24. órában"

  Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője a kampányról és a választási együttműködésről

  Az MSZP és az Együtt-PM újratárgyalja a választási együttműködést. Bajnai Gordon azt is jelezte, hogy szükség esetén kész lemondani kormányfői ambícióiról.

  2014 / 2
 • Café Pio

  Amikor Pio atya azt mondta, "fizetek, főúr", akkor tuti, hogy nem egy feketére gondolt - az Ételhordó munkatársa egy stigmatizált étterembe téved.

 • Tévétorrent

  Visszajárók

  Most, amikor a csapból is zombi folyik, és beállni látszanak a frontvonalak, mert ugyan hány bőrt is lehet még lehúzni az élőhalottakról, a franciák csöndben és mintegy bocsánatkérőleg úgy lépték le az amerikai mezőnyt, hogy abból még diplomáciai konfliktus is lehet.

 • Tévétorrent

  Ravenswood

  Vegyünk egy szokásos tinihorrort - és ne lépjünk tovább. Így indul a Ravenswood, ködösen, temetői hangulatban, átkokkal körülvéve, sajnos teljesen kiszámíthatóan. Olyannyira az említett zsáner szerint halad minden, hogy azt hihetnénk, stílusgyakorlatot nézünk.

 • Tévétorrent

  Ha peng a penge

  Peaky Blinders

  Aki unja már Chicagót, Atlantic Cityt és az amerikai gengsztereket, most átköltözhet a húszas évek Birminghamjének érdesebb részébe, ahol tanúja lehet egy kisded családi vállalkozás felemelkedésének.

 • Tűzvonalban - A Mátrai Erőmű jelene

  A magyar energiaszektor második legnagyobb áramtermelő üzeme - Paks után - a Mátrai Erőmű. A helyszínen jártunk utána a vállalat helyzetének és a körötte zajló vitáknak.

 • Gárdos István

  A Kúria a jog mellé állt – A devizahitelek, Orbán és a törvény

  A miniszterelnök 2011. szeptember 12-én "országvédelmi tervet" hirdetett az Országgyűlésben, amelynek részeként lehetővé tették egyes devizahitelek kedvezményes végtörlesztését. Két évvel később azonban kiderült, hogy a végtörlesztés révén 150-160 ezer családot "segítettünk ki reménytelenül eladósodott helyzetéből, de még mindig itt vannak több százezren, akik se az egyik megoldást, se a másikat, se a harmadikat nem akarták vagy nem tudták választani" - mondta ugyanő idén szeptember 6-án a Kossuth rádióban.

 • Misetics Bálint

  Kenyér nélkül?

  Nelson Mandela és a szabadság ügye

  Félreértések övezik a 20. század nagy szabadságharcait. A nemzetközi és hazai közbeszéd ünnepli az 1956-os forradalom, a fekete polgárjogi mozgalom vagy a dél-afrikai anti-apartheid mozgalom hőseit, de félreérti őket.

 • Ara-Kovács Attila

  Tettük, és nem tudtuk

  1968-as önmagunkról

  A 2013-as évet búcsúztató partin összefutottam egy régi barátommal. Mostanában sajnos ritkán látjuk egymást, jegyezte meg, ugyanakkor örömmel olvassa cikkeimet. Viszont van egy téma, tette hozzá, amivel ő óvatosabban bánna.

 • László Géza: Visszajátszás

  Háborúink: a végtörlesztési csata

  Az elmúlt négy évben folyamatosan háborúztunk: fülkeforradalom, szabadságharc, Mol-csata, rezsiháború. Eleinte kommunikációs trükknek tűnt mindez, de többről van szó. A miniszterelnök azt üzeni, minden háború, és vegyük végre észre: mindenki háborúzik körülöttünk.

 • Barna Imre: Pont fordítva

  Eiszferó

  Azt írja az újság, hogy újrafordítják a Miatyánkot. Ha jól értem a kissé zavaros beszámolót, "egy igen nagy létszámú francia bibliatudós- és írócsapat" már a 90-es évek közepe óta dolgozik "az új gyalulatú Biblián", és úgy tervezik, hogy ha jövőre Róma is rábólint, a 2015-ben nyomtatandó új misekönyvekbe már az ő verziójuk fog bekerülni.

 • A szerk.

  Egy tökéletes nap

  Hogy Failoni Donatellának annyi van a fejében, mint másfél döglött fácánéban, az teljesen oké, őbenne nem ezt szeretik bizonyára elég sokan, inkább azt, ahogy párnás ujjacskái futnak a billentyűkön, mire a zongora kiadja magából a szépséget.

 • A szerk.

  Fordulat előtt

  Az, hogy Bajnai és Mesterházy közös ötlete volt-e az átállás a közös listára a külön lista helyett, vagy csak Mesterházyé, vagy Bajnai partizánakciója, nem túl fontos kérdés.

 • Lengyelország félidőben

  Kaczynski visszatér?

  Donald Tusk kormányában sokan annak a bizonyítékát látják, hogy mégiscsak létezik normális, mérsékelt polgári jobboldal Közép-Európában. Okkal. Lengyelország nagyobb megrázkódtatás nélkül vészelte át a gazdasági válságot is: a Polgári Platform pozíciói mégis megrendültek.

 • Dél-Szudán

  Etnopolitika

  Talán mégis inkább John Garangnak, a dél-szudáni felszabadítási mozgalmat négy évtizeden és két hosszú függetlenségi háborún át irányító vezetőnek volt igaza, amikor az egységes Szudán határain belül követelt több jogot a délieknek, szemben harcostársával, utódával, a független Dél-Szudán első elnökével, Salva Kiir Mayardittal.

 • „A zsidózó vonal” – Horváth György református jogtanácsos

  A MIÉP-et is megjárt lelkész megúszta már a holokauszttagadó David Irvinget és a zsidók kirekesztésére tett felszólítást is, de a Horthy-szobor avatása akár a szószékébe kerülhet. Az illetékes egyházmegyei bíróság interjúalanyunk indítványára tárgyalja az ügyét - a református egyház a démonaival küzd, és a kimenetel nem csak nekik lehet fontos.

 • A 75 százalékos különadó kontextusa

  A tisztességes kompromisszum

  A kormány év végén a közszolgák végkielégítését sújtó 98 százalékos különadó kulcsát 75-re csökkentette. Érveket is soroltak, miért. Ezek az érvek vagy tévesek, vagy hazugságok.

 • Roma Kutatóközpont titkos munkatársakkal

  Láthatatlan intézet

  Tavaly szeptemberben európai uniós forrásból létesített új tudományos műhely indult Budapesten, a Roma Kutatóközpont. A romaügyekkel foglalkozók köréből kiszivárgott hírek szerint a szakterületen avatatlan kutatókkal dolgozik az intézmény.

 • tévésmaci

  Saskalap

  Amikor Sztupa és Troché megnézték az öregasszonyok bicikliversenyét, elég jó helyet sikerült fogniuk. Ott álltak, ahol már nem volt szenvedés, csak száguldás. A verseny Bikács közepéről indult, rövid felvezetés után rögtön egy gyilkos hegyi szakasszal, egészen a Murvás kútig, ahol gyakorlatilag elszabadult a pokol, mert onnan már a Napsugár kisvendéglő előtt felállított célig folyamatos lejtmenet következett.

 • DVD

  jOBS - Gondolkozz másképp

  Az Apple-guru Steve Jobs halála olyan ziccer volt, amit nem hagyhatott ki Hollywood: még el sem temették a 2011-ben elhunyt vizionáriust, máris megkaparintották életrajzi könyvének a megfilmesítési jogait. Pedig a Facebook alapítómítoszát elregélő A közösségi háló bizonyította, hogy hiába programozza át valaki az egész világ életét, attól még nem rejt játékfilmre rúgó drámát az élete.

 • Film

  Philomena

  Mit kezd egymással a fehér és a fekete zsaru?

 • Animációs film

  Ízelt láb jó

  Thomas Szabo-Hélene Giraud: Csodabogarak - Az elveszett hangyák völgye

  Érdekes jelenség, hogy a természetfilmek előszeretettel antropomorfizálják a bemutatott állatokat, és foglalják narratív keretbe ösztönös tevékenységeiket.

 • Film

  Életet az éveknek

  Steve McQueen: 12 év rabszolgaság

  Brit tudósok egy csoportja szerint elképzelhető, hogy akár már egy-két film múlva is bekövetkezhet, hogy Steve McQueen megszűnik az a saját képeibe (ó, te rideg, rideg kameraszem!) és mondanivalója fontosságába (a rabszolgaság elég rossz!

 • mi a kotta?

  Nekik nyolc

  "Mondja: miért nincs tizenhetedik Lajos? Van egy tizenhatodik Lajos és egy tizennyolcadik Lajos. Miért nincs tizenhetedik?" A Játék a kastélyban oktondi Titkára firtatja ily naivan az egyszerre dinasztikus és bútortörténeti érdekű kérdést, s hasonlóképpen csodálkozhat rá a jámbor emberfia arra is, hogy a komolyzenében vajon miért találunk számos nevezetes oktettet, ellenben valamirevaló nonett alig akad.

 • Lemez

  Seams: Quarters

  Jamie Welch (alias Seams) az angliai Hampshire szülötte, de már jó ideje Berlinben készíti zenéit - ha úgy tetszik, két világ határán dolgozik, és egyszerre két markáns hagyományból építkezik. 2010 és 2012 között két remek, utóbb egyben is kiadott EP-t (Tourist/Sleeper) is készített - a rajtuk található lassú-középtempós, megfontoltan lüktető és kellően melodikus (glitch hop- és szintiwave-hatásoktól sem mentes) szerzemények úgy építkeztek (sokszor alaposan összevagdalt hangmintákból), hogy egy pillanatig sem váltak rideggé.

 • Lemez

  Ideális formák

  Beyoncé: Beyoncé

  Miután Rihanna idén nem dobott semmi újat, csak bulizott, Lady Gaga nagy hacacáréval felvezetett lemeze unalmas lett, Britney elment vendéglátózni Vegasba, MIA lemeze pedig súlyát vesztette, és már úgy tűnt, hogy Miley Cyrus felnövése lesz az év legemlékezetesebb eseménye a globális popénekesnők világában, nos, mindezek után Beyoncé teljesen váratlanul kiposztolta december közepén az Instagramra, hogy itt az új lemeze, ami formabontó módon úgynevezett vizuális album.

 • Lemez

  Corrections House: Last City Zero

  Az amerikai underground szupergrupp létrejöttének körülményeiről sajnos nem szólnak a krónikák, és a budapesti koncert napján épp dögbeteg Mike IX Williams énekest sem tudtuk megkérdezni a dologról, pedig valószínűleg érdekes története lehet annak, ahogy négy, túlzás nélkül legendás figura egy ilyen projektben egymásra talál.

 • Interjú

  "Szeretném hitelesen előadni"

  Little G Weevil blueszenész

  Ha Deák Bill Gyula a legfeketébb hangú magyar énekes, akkor Szűcs Gábor a legfeketébb kezű gitárosunk. 2004-ben ment ki Amerikába, 2013-ban pedig megnyerte a legrangosabb bluesversenyt, az International Blues Challenge-et, és a blues Oscar-díjára, a Blues Music Awardsra is jelölték.

 • Könyv

  Tóth Kinga: Zsúr

  Tóth Kinga Zsúr című első kötete, mint alcíme is jelzi, "más mondókák" gyűjteménye. Mondókák, hiszen infantilis nyelven, gyerekperspektívából szólalnak meg, és mások, mivel nem afféle "énipénijupiténi", tét nélküli versikék.

 • Könyv

  Robert de Boron (?): Merlin - A varázsló regénye

  Merlin az Artúr-mondakör egyik legemlegetettebb alakja, akiről ezt-azt mindenki tud, ha máshonnan nem, a számtalan filmes feldolgozásból.

 • Könyv

  Félkegyelműek

  Oleg Pavlov: Orosz trilógia

  Egy bizonyos életkor után, mikor már átolvastuk Primo Levi, Tadeusz Borowski, netán Varlam Salamov életművét, az ember azt gondolná, nem érheti meglepetés a borzalmak ábrázolásában. Az 1970-ben, Moszkvában született, magyarul most debütáló Oleg Pavlov e téren azonban könnyedén veri még ezt az igen erős mezőnyt is.

 • „Nem dolgom óvni Salingertől” – Joyce Maynard író

  18 évesen vetett rá szemet az akkor 53 éves Salinger; az elsőéves egyetemista és a javakorabeli írófejedelem 10 hónapot töltött együtt - erről Maynard 25 évvel később, Otthon a világban című memoárjában számolt be, sokak megrökönyödésére.

 • Interjú

  "Nem úgy zsidó könyv"

  Berkovits György író, szociológus

  Az egykori demokratikus ellenzék ismert alakja kétkötetes nagyregényt írt a holokausztról, a létező szocializmusról, a demokrácia éveiről - és egy férfiról meg egy nőről, akik megpróbálnak kezdeni ezekkel valamit.

 • Cirkusz

  XY: Le Grand C

  Hogy lehet az, anya, hogy ilyen késő este ennyire jó kondiban vannak? - kérdezi tőlem a gyerek, és szájtátva nézi tovább a színpadon épülő embertornyokat a francia újcirkusz előadásán.

 • "Fejest ugrunk a mély vízbe"

  Wéber Kata színész, dramaturg

  Tíz éve játszik párhuzamosan egy budapesti polgári művészszínházban és Mundruczó Kornél radikális előadásaiban. Hagyományos, konzervatív értékek és szabad kísérletezés találkozik benne, sokáig nem is kényszerült választásra.

 • Musical

  Éjjel-nappal Chicago

  Kander-Ebb-Fosse: Chicago

  Nem vitás, ordenáré időket élünk, ám van azért ennek némi pozitív hozadéka is: a magyar közönség számára például ennek révén válhatott valósággal is ismerőssé a Chicago című musical sokáig oly idegenszerűnek ható belvilága.

 • Színház

  Nemzeti falazó

  Koma: Nemzeti Vegyesbolt

  Szimpatikus vállalás ez itt, a kevéssé kivilágított 15. kerületben, Rákospalotán, ahova a kutya se jár, csak a kortárs művészet.

 • Annál bizonytalanabb a jövő - A színházi nevelés és a magyar múlt

  Az emlékezés drámái címmel tartott szimpóziumot a Káva Kulturális Műhely a színházi nevelés és a történelmi témák összekapcsolhatóságáról december közepén a MU Színházban. A négy előadás a magyar közelmúlt traumáiról, a múlttal való szembenézés igényéről szólt.

 • Rádió

  Jól elvannak

  Újévi Ötös a Klubrádióban

  Kevés hálátlanabb feladat lehet annál, mint január 1-jén délelőtti élő adást készíteni, nemcsak mert korán kell hozzá kelni, hanem főleg azért, mert a célközönség nagy valószínűséggel épp zselés állapotban vegetál.

 • Kiállítás

  Megkésett újdonságok

  Köztes állapotok

  A képzőművészet és a kortárs zene kapcsolatával sem a művészettörténet, sem a művészeti köztudat nem foglalkozott túl sokat az utóbbi néhány évtizedben, ami az avantgárd recepciójának általános megkésettségével magyarázható.

 • chili&vanília

  Licsi és vanília

  Rózsasziruppal ízesített mandulás piskóta, málnadarabokkal és licsivel;sorbet(málna- és licsisorbet csíkozva); "Sensation Isphahan" (poharas desszert: málna- és rózsazselé, licsidarabokkal rétegezve); "Saint Honoré Isphahan"(a klasszikus francia torta egyik változata: leveles tészta, rózsával illatosított mascarponekrém, égetett tésztából készített "profiterol", karamell, a tetején friss málna és licsi - csak néhány a világhírű cukrászfenegyerek, Pierre Hermé nagyszerű kreációi közül, amelyeket a málna-licsi-rózsa íztrilógia jegyében alkotott Isphahan kollekció gyűjtőnév alatt.

 • Konyhai kémia XLV.

  Gerezdben a csoda – A fokhagyma

  Sokak kedvelt csemegéje, fogyasztása rendkívül egészséges - kár, hogy utána leheletünk és bőrünk is lebuktat.

 • Szabadulószobák

  Vilma, engedj ki!

  Két és fél évvel azután, hogy egy nyolcadik kerületi romkocsma pincéjében megnyílt az első szabadulószoba, a műfaj sikere töretlen. A hazai rajongók és céges ügyfelek mellett egyre több a külföldi, a szemfüles magyarok pedig már az európai piacot ostromolják.

 • Interjú

  "Egy jó Manhattan a törvénybe ütközik"

  Nagy Zoltán koktélszakértő

  Volt diszkókisegítő Spanyolországban, pincér londoni luxusétteremben és melegekre szakosodott butik tulajdonosa Magyarországon. De a hét nyelvet beszélő agrármérnök mégiscsak a koktélkeveréshez ért a legjobban: az általa üzemeltetett Boutiq'Bar bekerült a világ 50 legjobb koktélbárja közé.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...