• MaNcs 26. évf. 22. sz. (2014. 05. 29.)
  EP-választás után

  Ki nyert itt?

  Május 25-én Orbán Viktor nagyon nyert, Mesterházy Attila és csapata már nem is csak jégre, hanem a lékbe vitte az MSZP-t, a Jobbik megtorpant, az LMP vegetál, a DK és az Együtt pedig esélyt kapott a megkapaszkodásra.

  2014 / 22
 • étel, hordó

  Zöld Kapu

  Az óbudázás lényege a kockás abroszos kerthelyiség illúziója, dacos nosztalgia, hogy akkor most iszonyú jól kell magunkat éreznünk. A hangsúly persze az iszonyún van, ennél már csak az iszonyúbb, ha nem magunk, hanem a hely játszik rá tudatosan erre.

 • chili&vanília

  Sós stíriai

  Számos nagyszerű, hétköznapi desszertünket köszönhetjük az osztrák konyhának. Vegyük például a császármorzsát vagy a stíriai metéltet. Utóbbi valójában "stájer" metélt, hiszen Ausztria legzöldebb, erdős részekben és hegyekben gazdag tartományából származik.

 • Mélyi József: Pálya a magasban

  A XX. század dzsúdója

  A múlt század ötvenes éveinek végén még történtek különös és bonyolult dolgok, a régi képek is erről tanúskodnak. Egy fotó Yves Klein 1958-as akcióját dokumentálja, egy párizsi lakásban, a szőnyegekre leterített papíron egy kékbe mártott meztelen nő hengergőzik, minden csupa festék.

 • Barna Imre: Pont fordítva

  Azt hittem, franciák

  Csalunk tehát. Úgy teszünk, mintha másvalaki volnánk, pedig dehogy.

 • A szerk.

  Fenekedtek, fenekedtek

  Hajlamos az ember néha úgy képzelni, hogy Kerényi Imre egy automata. Mész az utcán, látod, hogy ott áll a sarkon, hozzálépsz, bedobsz egy húszast (frászt, egy kétszázast), és egy percig buzizik. Jó, lehet ezt árnyaltabban is fogalmazni: bedobod a pénzt, bepötyögöd a titkos jelszót, s akkor kezd buzizni.

 • A szerk.

  A végjáték

  A vasárnapi választás után sok kérdés meg gondolkodnivaló nincs: nyert a Fidesz és Orbán Viktor, nagyon nyert, jobban nyert, mint két hónapja, mert több százalékot kapott, mint akkor. (Az eredmények elemzésére amúgy már csak pár oldalt kell várnia a t.

 • Thaiföldi puccs

  Király és katonák

  Immár nyolcadik éve zajlik Thaiföldön a fel-felizzó, de soha ki nem hunyó politikai konfliktus, amelynek legfrissebb fejleményeként és enyhítése érdekében újból a hadsereg vette át a hatalmat.

 • Nekrológ

  Ki volt a sötét üveg mögött?

  Wojciech Jaruzelski (1923-2014)

  Wojciech Jaruzelski tábornok július 6-án lett volna 91 éves. Vasárnap halt meg. Bizonyára soha nem lesz egyetértés abban, hogy a szovjet kommunisták véreskezű bábja volt-e, vagy önfeláldozó hazafi, aki súlyos tragédiától mentette meg az országát.

 • Elnököt választott Ukrajna

  Első menet

  Már az első fordulóban nagy többséggel nyert a csokimágnás Petro Porosenko - ha a 24. órában is, de visszatérhet az élet a belső káosszal és külső agresszióval egyaránt küzdő ukrán államba. Putyin szóvivője hétfőn megerősítette az orosz elnök ama korábbi ígéretét, hogy a Kreml legitimnek ismeri el a megválasztott ukrán államfőt.

 • Európa választás után és előtt

  Frontharcok

  Megkerülhetetlen nemzeti optika, vészesen előretörő szkeptikusok. Ki lesz Barroso utóda? Merre tart az unió az előttünk álló ötéves ciklusban? S mit tesznek mindehhez hozzá a magyarok? Az európai választás lezajlott, a helyezkedés folytatódik.

 • tévésmaci

  Kutyám, Hokk

  Amikor Sztupa és Troché a nagy vizelőversenyre gyúrtak, hamar belátták, hogy együtt arra nem lehet felkészülni. A formába lendülés apró, ám olykor szerfelett intim, ráadásul hétpecsétes titokként kezelendő fogásai nem képezhetik társas rendezvények nyilvános gesztusait.

 • Film

  Godzilla

  Az óriásszörnyfilmek felett eljárt az idő, a jelen a vámpíroké és a zombiké. Az atombomba keltette félelem/pusztítás okozta traumát, esetleg a kommunista veszélyt megtestesítő háború utáni és hidegháborús űrlényes és szörnyes sci-fik konkrét, kívülről jövő veszélyt szimbolizáltak.

 • Film

  X-Men: Az eljövendő múlt napjai

  Ó, hát ennél jobb blockbuster nem született a The Dark Knight óta - ez az ismétlődő eposzi félmondat múlt héten még a Godzillára lett elsütve, de hol van már a múlt heti gyík, ezen a héten az X-Men mutánsainak harmadvirágzását jöttünk össze ünnepelni.

 • Film

  A holnap határa

  Van az a nagyon méltánytalan mozinézői helyzet, amit úgy hívnak: Tom Cruise. Ennyi Cruise-zal együtt töltött év után persze nem fogunk nekiállni megmagyarázni e jelenséget, legyen elég annyi, hogy minden filmnek nagy tehertétel, ha Cruise-t kell szolgálnia.

 • DVD

  Az első igazi nyár

  Cinikus korban élünk, tudják ezt az óceánon túli cukorgyárban is, ahol már a kamaszkoroknak se a legszebb, hanem a leggyötrelmesebb nyaráról szokás mesélni. A félfüggetlen filmek terepén persze felemás a helyzet, az Utódok forgatókönyvíróinak celluloidkamasza is legfeszélyezettebb és legselymesebb emlékű szünidejét éli.

 • mi a kotta?

  A pálinka bűze

  "Csajkovszkij orosz zeneszerző bizonyára nem közönséges, de erőltetett, zsenialitásra vágyó tehetség, aki válogatás nélkül és ízléstelenül alkot. (...) Egy ideig mértékletesen, muzikálisan és nem is minden szellemesség nélkül halad, de hamarosan felülkerekedik benne a durvaság, és a tétel végéig meg is tartja uralmát.

 • Pár jó popszám – Robyn és Lily Allen új lemezei

  A svéd elektropop királynője és a pimasz angol popdívácska is új lemezt adott ki nemrég. Kíváncsiak voltunk rá, hogy el tudják-e most is csavarni a fejünket.

 • Lemez

  World music: másképp

  kelta, másképp afro, és ezért nagyon kell szeretni. Az alábbiakban négy csodáról esik szó, szóval tanácsos utánajárni.

 • Koncert

  Wovenhand

  Ha a memóriám nem tréfál meg, akkor ez volt a legelső alkalom, hogy a hazánkban már sokadszorra fellépő David Eugene Edwards az egész koncertet állva játszotta végig. Ez pedig igen erősen befolyásolta a hangzást, hiszen a gitárszék mellőzése az akusztikus hangszerek szinte teljes száműzését is magával vonta, vagyis a Wovenhand ezúttal a furcsafolkos oldala helyett gyakorlatilag mindvégig a rockos arcát mutatta a közönségnek.

 • DVD

  Donizetti: Maria Stuarda

  A MET tavalyi, 2012-13-as HD-évadának legjobb előadását legszívesebben újra és újra megnézné az ember, hogy emlékeztesse az agyát és az érzékeit: milyen is az, amikor minden összejön egy operaprodukcióban. Donizetti megejtő dallamvilágú, ám sokáig szépelgőnek és másodlagos frissességűnek hitt királynődrámája ezúttal ugyanis valóban drámaként jelenik meg az operaszínpadon, hála elsősorban egy nagy rendezőnek és két pompás énekesi-színészi alakításnak.

 • Lemez

  Christian Prommer: ÜberMood

  Azt kell mondanunk, Ch. Prommert szinte mindenki ismeri, még ha nem is tud róla: ő a Fauna Flash egyik fele, a Trüby Trio, illetve a Voom:Voom egyik harmada - arról nem is szólva, hogy már két, elektronikus tánczenei klasszikusokból építkező albumot készített saját dzsesszbandjével.

 • Interjú

  "Felfigyeltek ránk"

  Gőz László, a BMC igazgatója

  Bő éve, 2013 márciusában nyitott a Budapest Music Center. Gyorsmérleget készítettünk az intézmény vezetőjével és a ház tulajdonosával.

 • Szakadt farmerek szentélye - A Ramones Múzeum Berlinben

  Mit keres a New York-i punklegenda múzeuma Berlinben? És mi látható benne? A válaszokat a helyszínen kerestük.

 • Színház

  Etgar Keret-Vinnai András: Pizza Kamikaze

  Az a pech, amikor az ember szerelmi bánatában öngyilkos lesz, és aztán ráadásul kiderül, hogy ezzel még nincs vége, létezik túlvilág. És ott minden még egy fokkal rosszabb - bár tagadhatatlanul környezetváltozást jelent.

 • Színház

  Sokkal szebb pokol

  Eugene o'Neill: Hosszú út az éjszakába

  Unalma termékeny. "Egy darab a múlt csapásairól, könnyel és vérrel írva", szól az alcím. Aztán se könny, se vér, csak mozdulatlanság, a színpadi történések hiánya, ami átadja a nézőnek a belső cselekvést, reflektálást.

 • Képregény

  Magyar Szuperhős Mesék

  Amikor már nemcsak Pókember, Batman vagy Superman, de Amerika kapitány is visszajáró vendégnek számít a hazai multiplexekben, joggal hiányolhatjuk a magyar szuperhősöket, ha nem is a mozikból, de legalább a képregényekből.

 • Interjú

  "Levennének a műsorról"

  Nick Hornby író

  Regényíró, korábbi könyve, a Hosszú út lefelé filmváltozata most landol a mozikban. A Pop, csajok, satöbbi, az Egy fiúról, a Szívem csücskei 57 éves szerzőjével Berlinben beszélgettünk.

 • Könyv

  Hitler és a tenger

  Eugenio Montale versei

  Irodalmi körökben ma is előszeretettel hangoztatott közhely, hogy létezik egy tovább élő nagy magyar fordítói hagyomány, mely különösen a költészet tolmácsolása terén mutatott és mutat fel újra és újra nagyszerű eredményeket.

 • Rádió

  Feljelentett szavak

  Nyelvművelés a Kossuth rádióban

  Ha valamivel, azzal biztosan nem lehet vádolni a közszolgálati rádiót, hogy túlságosan sok teret biztosít a nyelvápolásnak, igaz, gyakran az az öt perc is több a soknál, amit hétköznap esténként a Tetten ért szavak kap.

 • Hantai Simon a Ludwig Múzeumban

  A kézjegy jele

  Bián született, Párizsban halt meg, a képei bejárták a világot. A Pompidou Központ után végre nálunk is látható nagy retrospektív kiállítás a képeiből.

 • Femina

  Az Ételhordó munkatársa női labdarúgókról álmodik.

 • Tévétorrent

  From Dusk Till Dawn

  Tarantino mások filmjeiből szeret csemegézni, Robert Rodriguez a saját munkásságát remake-eli, gátlások nélkül. Már a hollywoodi belépőt is a pályanyitó El Mariachi újraforgatásának köszönhette, és azóta is bátran nyúl magához.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...