• MaNcs 26. évf. 25. sz. (2014. 06. 19.)
  Alföldi Róbert rendező, színész

  "Most elmenni innen? Amikor ordítani kell?"

  A külföldi munkák után jó is meg nem is hazajönni. A magyar határnál megszűnő internetkapcsolatról, a héten bemutatásra kerülő operarendezéséről, munkabírásról, hazaszeretetről, Kerényiről és Vidnyánszkyról is beszélgettünk.

  2014 / 25
 • kertész lesek

  Sonkaarcok

  Az ötödik kerület ún. rekonstrukciójának az első lépése a Kecskeméti utca sétálósítása volt, s ez akkor is örvendetes fejlemény, ha százszor szebben és főleg barátságosabban is meg lehetett volna csinálni. Természetesen az avatás óta eltelt néhány év alatt erőteljesebbé vált a vendéglátóipar jelenléte, mégsem mondanánk, hogy felkapottá vált: sem a közeli Váci és Ráday utcával, a VII.

 • NAPOZÓ - rés a présen

  Interakcióban a jelennel

  Varga Mátyás bencés tanár, költő

 • NAPOZÓ - rés a présen

  Éjszakázás, ilyesmi nem számít

  Göttinger Pál rendező

 • NAPOZÓ - rés a présen

  Nekünk is újdonság minden évben

  Gottfried Juli szervező

 • NAPOZÓ - Fesztivál és egészség

  Nem véd a karszalag

  A napokon át tartó kialvatlanság, jelentős mennyiségű és kétes minőségű tudatmódosítók bevitele, rendszertelen és sokszor magában is egészségtelen táplálkozás: ezzel még egy edzett fiatalnak sem egyszerű megbirkóznia.

 • Interjú

  "Jönnek majd a dózerek"

  Bardóczi Sándor tájépítész

  Díjat alapít, szakmai közösséget szervez, és írásaiban nyugodt, objektív érveket sorol fel olyan tervezett beruházások ellen, amelyek szinte mindenkiből heves indulatokat váltanak ki. A Római-part és a Városliget aggasztó jövőjéről és a tájépítészszakma szerepéről kérdeztük.

 • Nem vérre szomjaznak - Vadászat Magyarországon - 1. rész

  A gazdasági-politikai körök vadászszeánszai sokakat izgatnak. Mi minden dőlhet el egy ilyen eseményen? Cikkünk írása során számtalanszor hallottuk: nem kell ezt az időtöltést túlmisztifikálni. De mennyire segíti az objektív kép kialakítását a transzparencia hiánya?

 • A szerk.

  Aláírta

  Sűrű munkanapja volt kedden Áder János államfőnek, amikor azon melegében aláfirkantotta a két nap alatt törvénybe írt reklámadót és az ugyancsak fénysebességgel átírt önkormányzati választási törvényt.

 • A szerk.

  Visszaterelés

  Ha miniszterelnökünk véletlenül megint pofára esik, itthon ezt is nagy győzelemnek fogja eladni, például azt mondja majd, hogy csak taktikai okokból ellenezte Jean-Claude Juncker, a luxemburgi szeszkazán megválasztását az Európai Bizottság élére, valójában direkt őt szerette volna, és csak azért tett úgy, mintha ellenezné, hogy a hazának jobb pozíciókat harcoljon ki más, fontos, nemzetbiztonsági okokból közelebbről nem definiálható ügyekben.

 • Irak

  Háborús előjelek

  Amikor a múlt hét elején elszaporodtak a hírek az iszlamista rohamcsapatok észak-, északnyugat-iraki térnyeréséről, nyilvánvalóvá vált, hogy hiába tartottak immár amerikai jelenlét nélkül választásokat, a közel-keleti ország egy lépéssel sem jutott közelebb a belső kohézióra támaszkodó stabilitáshoz.

 • Interjú

  "Dobáltuk egymást fazekakkal"

  Szekeres András, Barbaró Attila - Junkies

  Idén húszéves a Junkies. Az énekessel és a gitárossal arról beszélgettünk, hogy mikor érték majdnem utol népszerűségben a Tankcsapdát, hogy miért kezdtek poposodni, és hogy jobb-e a pörköltfőzés bográcsban, mint a világmegváltás.

 • "Ha Agatha Christie lennék" - Tom Stoppard író

  A nyári fesztiválszezon egyik sztárja a feltörekvő tehetség, bizonyos William Shakespeare. Közeli jó barátjával, a világhírű angol drámaíróval, a Szerelmes Shakespeare Oscar-díjas forgatókönyvírójával, a Rosencrantz és Guildenstern halott szerzőjével persze nem csak róla beszélgettünk.

 • Színház

  Padlóra küldeni

  Platonov a Radnótiban

  Sok minden, ami a későbbi Csehovban benne van, már itt felvillan: a magát be nem teljesítő tehetség, a nemzedékek közti szakadékok, a nő-férfi viszonyok kietlensége, a vagyoni széthullás és kiszolgáltatottság, a tehetetlenség témája, a jövő hamis reményei.

 • Menekülés a múltba - M3, a közszolgálati retró

  Fél éve immár annak, hogy megkezdte működését a közszolgálati retrócsatorna, s úgy lehet, ennyi idő elteltével már felmérhető, mivé is kerekedett az egyszerre oly ígéretes és szegényszagú kezdeményezés.

 • Kiállítás

  Hamvadó cigarettavég

  Kettős játszma

  Ilyen az, amikor a kritikus az elvárásai csapdájába esik: a csoportos kiállítás címe miatt mentem el az Inda Galéria kiállítására. Persze nem feltétlenül a "rafinált cselekményszövésű" mexikói szappanoperára, eufemisztikusan: telenovellára gondoltam.

 • Egy modernista dizájner pályaképe

  Irsai és Ir-Shay

  A Monarchia utolsó éveiben, az akadémizmus végső kifulladása idején indult pályája, s a konstruktivista avantgárd révén teljesedett ki. Zenésznek és építésznek tanult, tervezett logót, újságfejlécet, betűt, színházi díszletet, várost; az életmű legmaradandóbb darabjai a művészi reklámplakátok.

 • Újraosztás a MISZJE-ben

  Kölcsönkenyér

  Elkezdődött a könyvtári kölcsönzések utáni jogdíjfizetés: keveslik a szétosztott jogdíjakat, sokallják az igazgató fizetését, dúl a politikai színezettől sem mentes harc a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesületben.

 • A túl hosszú búcsú - 24: Live Another Day

  Az ezredszerre látott fordulatok viszont sápasztóak, a nagyon gonosz főgonosz és az ő drónrepülős fenyegetésének tálalása komikus, azt pedig végtelenül szomorúan kell belátnunk, hogy már a negyedik epizód körül halálosan unatkozunk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...