• MaNcs 26. évf. 26. sz. (2014. 06. 26.)
  Film

  Hosszú meló lesz

  Mundruczó Kornél: Fehér Isten

  A burke-i értelemben vett "fenséges" képileg az egyik legnehezebben megragadható fogalom. A paradox módon esztétikai gyönyört okozó borzadály Mundruczó Kornél filmjében váratlan formában érkezik: a kihalt Budapest utcáin lassítva végigszáguldó kutyahorda képében. Az erős nyitójelenet kiszakítja a nézőt a szokott filmbefogadási helyzetből, felidézve azt a zsigeri félelmet, mely az ember alkotta környezet felett a...

  2014 / 26
 • Liget

  Karaván sajt kísért az Újlipótban. Csak erős idegzetűeknek!

 • Titkok könyvei - Vadászvilág Magyarországon - 2. rész

  Korábban az elvtársaktól a polgártársakig követtük nyomon a magyarországi politikai és gazdasági elit vadászatait. Mindkét csoportra jellemző, hogy tagjai térítésmentes vadászatok vendéglistáin szerepelnek - de milyenek is ezek a "csapatépítő tréningek", és van-e alapja a közvagyon károsítására vonatkozó, újra és újra felmerülő vádaknak?

 • László Géza

  Visszajátszás

  Morogoro nagy projektje

  Morogoro nem egy Lázár Ervin-mesehős, hanem kisváros Tanzániában. Amilyen kicsi, olyan nagy tanulságokkal szolgál cipőgyárának története.

 • Bán Zoltán András

  Noé vendéglője

  Kilencedik számla - Borúra derű (és viszont)

  - Tisztelt Fizetőpincér uram - kiáltom oda az árnyas lombok alatt megterített asztalom és a Mámor Kiskönyvtárának helyt adó kispolcom tőszomszédságából.

 • Báder Tivadar

  A föderalista

  Hogyan lesz Junckerből bizottsági elnök?

  Egyre valószínűbb, hogy június 27-én Jean-Claude Junckert jelöli bizottsági elnöknek az európai miniszterelnököket és államfőket tömörítő Európai Tanács.

 • A szerk.

  Lépéshiba

  Szombati küldöttgyűlésén az Együtt - Korszakváltók Pártja három társelnököt választott és létrehozta a szervezet belső parlamentjét, az Országos Politikai Tanácsot (OPT).

 • A szerk.

  Több tiszteletet az orális szexnek!

  A lengyelországi lehallgatási botrányról lapzártánkkor csak erősödik a benyomás, hogy egyfajta magánérdekből elkövetett puccskísérlet volt, mely során konkrét bűnözők szövetkeztek a kormány megbuktatására egy olyan "újságíróval", akinek eddigi szakmai pályafutása nagyobbrészt titkosszolgálati anyagok kiszivárogtatásából és egyéb provokációk kiterveléséből és végrehajtásából állt össze.

 • Lehallgatási botrány Lengyelországban

  Szájfájás

  Orosz titkos ügynökök? A lengyel kormány belső ellenfelei? Pénzéhes pincérek és gátlástalan újságírók? Nem tudni, ki volt, de az biztos, hogy számos vezető politikus beszélgetéseiről készítettek valakik hangfelvételeket, amelyeket sorra közöl a Wprost című varsói hetilap.

 • Az adókedvezmények igazi kedvezményezettjei

  Bevallani kínos

  Nyilvánosságra hozták a kormányfő, a miniszterek és az államtitkárok adóbevallásának főbb adatait. Többen egymillió forinttal csökkenthették adóalapjukat, feltételezhetően a családtámogatási kedvezménynyel. Vigyázat, demagóg cikk következik!

 • Tényleg mindent visznek - Gyanús napidíj-kifizetések a kormányban

  Egy állami vezető minden külföldön töltött nap után akár tizenkétezer forint napidíjat is felvehet - a havi fizetésén felül, ha vendéglátói nem gondoskodnak az étkezéséről. A jelek szerint a magyar politikusokat nem etetik külföldön.

 • 400 milliárd laza forint Lázárnak

  Garázdálkodj okosan!

  Lapzártánkkor még tartottak az egyeztetések arról, hogy mi legyen az eddig Vidékfejlesztési Minisztériumnak hívott főhatósággal. Az már biztos, hogy a tárca hatáskörébe tartozó - jórészt európai uniós - források többsége Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kezébe kerül.

 • Megbízható emberünk - Egy magyar üzleti karrier

  Sólyom Sándor üzletembert a 90-es években csalással és hűtlen kezeléssel, tiltott pénzügyi tevékenységgel vádolták, emberrablás előkészítéséért szabadságvesztésre ítélték, de minden viszontagságon átküzdötte magát.

 • "Egy ideológiai piramisjátékkal állunk szemben" - Ungváry Krisztián történész a Holokauszt Emlékévről és a kormány emlékezetpolitikájáról

  Konszenzuskeresés helyett hazug narratívák, otromba történelmi csúsztatások és színjáték jellemzi a kormány emlékezetpolitikáját. Ungváry Krisztián történész szerint mindez elősegíti a Fidesz azon törekvését, hogy középre pozicionálja magát.

 • Opera

  Nino Rota: Milliomos Nápoly

 • Lemez

  Fucked Up: Glass Boys

 • Lemez

  Klaxons: Love Frequency

 • Koncert

  Dropkick Murphys

 • mi a kotta?

  Szerelmi hegedű

 • Lemez

  A fény felé

  Swans: To Be Kind

  Harmincegy évvel máig meghökkentő és felkavaró bemutatkozó lemeze, a Filth után talán ideje volna valóban a méltó polcra tenni a Swans munkásságát.

 • Lemez

  Kották a padláson

  Jack White: Lazaretto

  Legalább egyszer mindenkinél elgurul a gyógyszer - ez történt Jack White-tal is a közelmúltban. 2011-ben elvált feleségétől, Karen Elsontól, és azóta cseppet sem felhőtlen a viszonyuk, ahogy az internetre kiszivárgott dühös e-mail váltásaikból kiderült.

 • Lemez

  Hideg kövön

  Lykke Li: I Never Learn

  Annak ellenére, hogy manapság egyre inkább műfajspecifikus lemezek készülnek (sokszor akár egy-egy alkalmi zsáner keretei között), a kizárólag balladákat tartalmazó album mégis olyannak számít, amit bizonyos népszerűség felett nem nagyon mer senki sem bevállalni.

 • "Sokan leléptek" - John Lurie zenész, színész, festő

  Ő volt Jim Jarmusch legmenőbb korszakának legmenőbb arca, a Florida, a paradicsom és a Törvénytől sújtva underground sztárja, miközben zeneszerzőként és a Lounge Lizards szaxofonosaként is a coolság csúcsait ostromolta.

 • Opera

  Áldozatot hoznak

  Gluck: Iphigeneia Tauriszban

  A Magyar Állami Operaház igazán megadta a módját Richard Strauss másfél százados születési évfordulójának. Furcsán festhet ez a megállapítás egy Gluck-opera magyarországi ősbemutatójának tárgyalásakor, ám az a helyzet, hogy az Andrássy úti palotában nemcsak Az árnyék nélküli asszony bemutatásával, egy kéthetes Strauss-fesztivállal és egy szoboravatással ünnepelték a német zeneszerzőt, de bizony még az évadzáró Gluck-premierrel is.

 • Tévésorozat

  Szilícium-völgy

 • tévésmaci

  Gyíkharc az avaron, ha nem zavarom

 • Rádió

  Beleborzongtak

  Rendszerváltók - 1989

  Be kell vallanunk, eddig azt hittük, hogy a magyar szabadság napját június 19-én ünnepli az ország azon része, amelyiknek egyáltalán eszébe jut a dolog (azaz a távozó Viktor Silov altábornagy gondterhelt arckifejezése), és amelyik ezentúl szívesen hallgat zenitjükön jócskán túl vegetáló pop- és rockzenészeket a Felvonulási tér repedezett aszfaltján.

 • Könyv

  David Benioff: Tolvajok tele

 • Könyv

  Háború és játék

  Farkas Zsolt: Szia

  "Magyarországon furcsamód nem jelenik meg nyíltan ez a politikailag vállaltan és öntudatosan elkötelezett irodalomkritikai irány"; "a 'floppy drive' kontra 'hajlékonylemez-meghajtó' [...] típusú esetek még reménytelenebbek"; "meglepő, hogy a lakosság nagyon nagy hányada nagyon régóta a létminimumon és az alatt frusztrálódik folyamatosan, de a nyíltabb-rejtettebb nácoid-uszító vonalra nem vevő".

 • Könyv

  Történész a házban

  Ungváry Krisztián: Tettesek vagy áldozatok? - Feltáratlan fejezetek a XX. század történelméből

 • Kiállítás

  Fedetten

  Szikszai Károly: Repetitív

  Szikszai Károly grafikus, festő, lapszerkesztő, költő kiállítása az első pillantásra meglepi nézőjét: munkáit eddig a Chaim Soutine és/de mindenekelőtt Arnulf Rainer nyomán és igézetében felhabzó izgalom, eksztatikus akarat jellemezte; az elmúlt évtizedben bemutatott rajzai és festményei indulattól szétfeszített tájakat, harsogó jeleneteket rögzítettek olykor igen erős szociokulturális allúziókkal.

 • Fogalmatlan prókátorok - I. Építészeti Nemzeti Szalon

  100% kreativitás - ezzel az alcímmel nyitott a tárlat a Műcsarnokban. Speciel épp a kreativitás hiányzik az értelmezés minden lehetséges szintjéből. A szerteágazó anyag egyben szomorkás és teljesen időt tévesztett kísérlet a Makovecz-iskola kanonizálására.

 • Konyhai kémia XLVII.

  Több mint tea - A kamilla

  Az egyik legrégebben használt és tán a legismertebb gyógynövény. Jótékony hatásai oldalakat tölthetnek meg - de néha nem árt vigyázni vele.

 • Utánlövések - A szarajevói merénylet és legújabb utóélete

  Június 28-án lesz 100 éve, hogy Gavrilo Princip, a szarajevói középiskolájából fékezhetetlen nacionalizmusa miatt kizárt boszniai szerb exdiák lelőtte Ferenc Ferdinándot és hitvesét, Zsófia főhercegnét. Miért tette?

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...