• MaNcs 26. évf. 26. sz. (2014. 06. 26.)
  Film

  Hosszú meló lesz

  Mundruczó Kornél: Fehér Isten

  A burke-i értelemben vett "fenséges" képileg az egyik legnehezebben megragadható fogalom. A paradox módon esztétikai gyönyört okozó borzadály Mundruczó Kornél filmjében váratlan formában érkezik: a kihalt Budapest utcáin lassítva végigszáguldó kutyahorda képében. Az erős nyitójelenet kiszakítja a nézőt a szokott filmbefogadási helyzetből, felidézve azt a zsigeri félelmet, mely az ember alkotta környezet felett a...

  2014 / 26
 • Liget

  Karaván sajt kísért az Újlipótban. Csak erős idegzetűeknek!

 • Titkok könyvei - Vadászvilág Magyarországon - 2. rész

  Korábban az elvtársaktól a polgártársakig követtük nyomon a magyarországi politikai és gazdasági elit vadászatait. Mindkét csoportra jellemző, hogy tagjai térítésmentes vadászatok vendéglistáin szerepelnek - de milyenek is ezek a "csapatépítő tréningek", és van-e alapja a közvagyon károsítására vonatkozó, újra és újra felmerülő vádaknak?

 • László Géza

  Visszajátszás

  Morogoro nagy projektje

  Morogoro nem egy Lázár Ervin-mesehős, hanem kisváros Tanzániában. Amilyen kicsi, olyan nagy tanulságokkal szolgál cipőgyárának története.

 • Bán Zoltán András

  Noé vendéglője

  Kilencedik számla - Borúra derű (és viszont)

  - Tisztelt Fizetőpincér uram - kiáltom oda az árnyas lombok alatt megterített asztalom és a Mámor Kiskönyvtárának helyt adó kispolcom tőszomszédságából.

 • Báder Tivadar

  A föderalista

  Hogyan lesz Junckerből bizottsági elnök?

  Egyre valószínűbb, hogy június 27-én Jean-Claude Junckert jelöli bizottsági elnöknek az európai miniszterelnököket és államfőket tömörítő Európai Tanács.

 • A szerk.

  Lépéshiba

  Szombati küldöttgyűlésén az Együtt - Korszakváltók Pártja három társelnököt választott és létrehozta a szervezet belső parlamentjét, az Országos Politikai Tanácsot (OPT).

 • A szerk.

  Több tiszteletet az orális szexnek!

  A lengyelországi lehallgatási botrányról lapzártánkkor csak erősödik a benyomás, hogy egyfajta magánérdekből elkövetett puccskísérlet volt, mely során konkrét bűnözők szövetkeztek a kormány megbuktatására egy olyan "újságíróval", akinek eddigi szakmai pályafutása nagyobbrészt titkosszolgálati anyagok kiszivárogtatásából és egyéb provokációk kiterveléséből és végrehajtásából állt össze.

 • Lehallgatási botrány Lengyelországban

  Szájfájás

  Orosz titkos ügynökök? A lengyel kormány belső ellenfelei? Pénzéhes pincérek és gátlástalan újságírók? Nem tudni, ki volt, de az biztos, hogy számos vezető politikus beszélgetéseiről készítettek valakik hangfelvételeket, amelyeket sorra közöl a Wprost című varsói hetilap.

 • Az adókedvezmények igazi kedvezményezettjei

  Bevallani kínos

  Nyilvánosságra hozták a kormányfő, a miniszterek és az államtitkárok adóbevallásának főbb adatait. Többen egymillió forinttal csökkenthették adóalapjukat, feltételezhetően a családtámogatási kedvezménynyel. Vigyázat, demagóg cikk következik!

 • Tényleg mindent visznek - Gyanús napidíj-kifizetések a kormányban

  Egy állami vezető minden külföldön töltött nap után akár tizenkétezer forint napidíjat is felvehet - a havi fizetésén felül, ha vendéglátói nem gondoskodnak az étkezéséről. A jelek szerint a magyar politikusokat nem etetik külföldön.

 • 400 milliárd laza forint Lázárnak

  Garázdálkodj okosan!

  Lapzártánkkor még tartottak az egyeztetések arról, hogy mi legyen az eddig Vidékfejlesztési Minisztériumnak hívott főhatósággal. Az már biztos, hogy a tárca hatáskörébe tartozó - jórészt európai uniós - források többsége Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kezébe kerül.

 • Megbízható emberünk - Egy magyar üzleti karrier

  Sólyom Sándor üzletembert a 90-es években csalással és hűtlen kezeléssel, tiltott pénzügyi tevékenységgel vádolták, emberrablás előkészítéséért szabadságvesztésre ítélték, de minden viszontagságon átküzdötte magát.

 • "Egy ideológiai piramisjátékkal állunk szemben" - Ungváry Krisztián történész a Holokauszt Emlékévről és a kormány emlékezetpolitikájáról

  Konszenzuskeresés helyett hazug narratívák, otromba történelmi csúsztatások és színjáték jellemzi a kormány emlékezetpolitikáját. Ungváry Krisztián történész szerint mindez elősegíti a Fidesz azon törekvését, hogy középre pozicionálja magát.

 • Opera

  Nino Rota: Milliomos Nápoly

 • Lemez

  Fucked Up: Glass Boys

 • Lemez

  Klaxons: Love Frequency

 • Koncert

  Dropkick Murphys

 • mi a kotta?

  Szerelmi hegedű

 • Lemez

  A fény felé

  Swans: To Be Kind

  Harmincegy évvel máig meghökkentő és felkavaró bemutatkozó lemeze, a Filth után talán ideje volna valóban a méltó polcra tenni a Swans munkásságát.

 • Lemez

  Kották a padláson

  Jack White: Lazaretto

  Legalább egyszer mindenkinél elgurul a gyógyszer - ez történt Jack White-tal is a közelmúltban. 2011-ben elvált feleségétől, Karen Elsontól, és azóta cseppet sem felhőtlen a viszonyuk, ahogy az internetre kiszivárgott dühös e-mail váltásaikból kiderült.

 • Lemez

  Hideg kövön

  Lykke Li: I Never Learn

  Annak ellenére, hogy manapság egyre inkább műfajspecifikus lemezek készülnek (sokszor akár egy-egy alkalmi zsáner keretei között), a kizárólag balladákat tartalmazó album mégis olyannak számít, amit bizonyos népszerűség felett nem nagyon mer senki sem bevállalni.

 • "Sokan leléptek" - John Lurie zenész, színész, festő

  Ő volt Jim Jarmusch legmenőbb korszakának legmenőbb arca, a Florida, a paradicsom és a Törvénytől sújtva underground sztárja, miközben zeneszerzőként és a Lounge Lizards szaxofonosaként is a coolság csúcsait ostromolta.

 • Opera

  Áldozatot hoznak

  Gluck: Iphigeneia Tauriszban

  A Magyar Állami Operaház igazán megadta a módját Richard Strauss másfél százados születési évfordulójának. Furcsán festhet ez a megállapítás egy Gluck-opera magyarországi ősbemutatójának tárgyalásakor, ám az a helyzet, hogy az Andrássy úti palotában nemcsak Az árnyék nélküli asszony bemutatásával, egy kéthetes Strauss-fesztivállal és egy szoboravatással ünnepelték a német zeneszerzőt, de bizony még az évadzáró Gluck-premierrel is.

 • Tévésorozat

  Szilícium-völgy

 • tévésmaci

  Gyíkharc az avaron, ha nem zavarom

 • Rádió

  Beleborzongtak

  Rendszerváltók - 1989

  Be kell vallanunk, eddig azt hittük, hogy a magyar szabadság napját június 19-én ünnepli az ország azon része, amelyiknek egyáltalán eszébe jut a dolog (azaz a távozó Viktor Silov altábornagy gondterhelt arckifejezése), és amelyik ezentúl szívesen hallgat zenitjükön jócskán túl vegetáló pop- és rockzenészeket a Felvonulási tér repedezett aszfaltján.

 • Könyv

  David Benioff: Tolvajok tele

 • Könyv

  Háború és játék

  Farkas Zsolt: Szia

  "Magyarországon furcsamód nem jelenik meg nyíltan ez a politikailag vállaltan és öntudatosan elkötelezett irodalomkritikai irány"; "a 'floppy drive' kontra 'hajlékonylemez-meghajtó' [...] típusú esetek még reménytelenebbek"; "meglepő, hogy a lakosság nagyon nagy hányada nagyon régóta a létminimumon és az alatt frusztrálódik folyamatosan, de a nyíltabb-rejtettebb nácoid-uszító vonalra nem vevő".

 • Könyv

  Történész a házban

  Ungváry Krisztián: Tettesek vagy áldozatok? - Feltáratlan fejezetek a XX. század történelméből

 • Kiállítás

  Fedetten

  Szikszai Károly: Repetitív

  Szikszai Károly grafikus, festő, lapszerkesztő, költő kiállítása az első pillantásra meglepi nézőjét: munkáit eddig a Chaim Soutine és/de mindenekelőtt Arnulf Rainer nyomán és igézetében felhabzó izgalom, eksztatikus akarat jellemezte; az elmúlt évtizedben bemutatott rajzai és festményei indulattól szétfeszített tájakat, harsogó jeleneteket rögzítettek olykor igen erős szociokulturális allúziókkal.

 • Fogalmatlan prókátorok - I. Építészeti Nemzeti Szalon

  100% kreativitás - ezzel az alcímmel nyitott a tárlat a Műcsarnokban. Speciel épp a kreativitás hiányzik az értelmezés minden lehetséges szintjéből. A szerteágazó anyag egyben szomorkás és teljesen időt tévesztett kísérlet a Makovecz-iskola kanonizálására.

 • Konyhai kémia XLVII.

  Több mint tea - A kamilla

  Az egyik legrégebben használt és tán a legismertebb gyógynövény. Jótékony hatásai oldalakat tölthetnek meg - de néha nem árt vigyázni vele.

 • Utánlövések - A szarajevói merénylet és legújabb utóélete

  Június 28-án lesz 100 éve, hogy Gavrilo Princip, a szarajevói középiskolájából fékezhetetlen nacionalizmusa miatt kizárt boszniai szerb exdiák lelőtte Ferenc Ferdinándot és hitvesét, Zsófia főhercegnét. Miért tette?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...