• MaNcs 26. évf. 27. sz. (2014. 07. 03.)

  "Tisztára, mint a Pasa park" - Interjú Lakner Zoltánnal

  A hírekben is megjelentek a Fideszen belüli harcok, szurkálódások, miközben új kormányzati struktúrát építettek ki. Összefügg a kettő? És mi Lázár János titka? Az ellenzék végleg kimúlt? Ezekről beszélgettünk Lakner Zoltánnal, aki nemrég coming outolt a Facebookon.

  2014 / 27
 • rés a présen

  A löszfalat kell látni – Horváth László szervező

 • Aktatáskás hősök

  Embermentő diplomaták Budapesten. A Budapesti Aszfalt Projekt emléksétája

  Nagyrészt fél tucat diplomata áldozatkészségén múlt budapesti zsidók tízezreinek sorsa a német megszállás és a nyilas hatalomátvétel után. Voltaképpen esetlegesen alakult, kinek sikerült semleges országok diplomáciai képviseletei által, illetve a Nemzetközi Vöröskereszt nevében kiállított menlevélhez, oltalomlevélhez jutnia, amely az illető külföldi állampolgárságát, nemzetközi védelemre való jogosultságát, kivándorlási szándékát és a célország fogadókészségét igazolta.

 • Állomásról állomásra XLIX.

  Nem zöld, nem fehér

  Ferencváros

  A legnagyobb és legrégebbi budapesti pályaudvar, de utasok alig vannak. Nem is nekik épült.

 • Személyre szabva - Választások a fővárosban 1920-1945 között

  A két világháború közötti fővárosi törvényhatósági választások eredményei nem minden esetben tükrözték volna a kormányzati akaratot - igazítottak hát egyet-kettőt rajtuk.

 • chili&vanília

  Al latte

  Olaszországban - elsősorban az északi részeken, például Bolognában is - nagy hagyománya van annak, hogy húst tejben sütnek, párolnak. Ez első hallásra kifejezetten furcsának tűnhet, de megéri félretenni a szkepticizmust, a végeredmény ugyanis lenyűgöző.

 • A Biblia fordításai

  Vitatott változatok

  A fordítás mindig értelmezés is - de mi van akkor, ha a fordítandó könyv éppenséggel "Isten szava"? Van-e egyáltalán olyan, hogy "a Biblia"? Születtek-e Máriának Jézuson kívül is gyermekei? A revideált új fordítású Szentírás megjelenése alkalmából kerestük a válaszokat.

 • "Ezenkívül szerette a szodómiát is"

  Klaus van Eickels német történész a homoszexualitás történetéről

  Hogyan lett a homoszexualitásból társadalmi kérdés? Miért zavarja a homofóbokat, ha valaki azonos nemű emberrel él szexuális életet? Hogyan jön a képbe a Biblia, Szent Ágoston és a német egyesítés? Mi a bajuk a nacionalistáknak a melegekkel?

 • Párt és föld nélkül - Gazdák a vesztes földbérleti pályázatok után

  Se szeri, se száma az elégedetlen kis és közepes gazdálkodókból szerveződött gazdaköröknek, társulásoknak és szövetségeknek. Néhol pártkapcsolatot keresnek a gazdák, másutt a pártpolitikát kizárva saját szervezeteikben próbálják képviselni az érdekeiket: mind ez ideig felemás sikerrel.

 • Sándor Judit: Testbeszéd

  Holtomiglan-holtodiglan

  Az állam egyre kétségbeesettebb próbálkozásokat tesz a házasság intézményének fenntartására, megtépázott nimbuszának visszaállítására. Ám ha e témakörben a közelmúlt emberi jogi vonatkozású eseteit nézzük, mégsem a politika fősodrába tartozó, a heteronormativitást képviselő, konzervatív csoportok képe bontakozik ki.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  A matematikusok példája

  Az 1970-es, 80-as években a matematikustársadalomban ugyanolyan szörnyű állapotok uralkodtak, mint mostanában az egész országban. Két egymással engesztelhetetlenül szemben álló tábor ölte egymást, ahol csak tudta.

 • A szerk.

  Az ő coming outja

  A Heti Válasz szerint rettenetesen elpimaszodtak a buzik: "Alföldi Róbert homoszexuális darabot rendez, Lakner Zoltán coming outol, és nyakunkon a szivárványmenet."

 • Budapest ostroma

  Budapesten tarolhatna ősszel az ellenzék az önkormányzati választáson. Kizárólag rajtuk múlik.

 • Mire való a Kehi?

  A furkósbot

  A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal eredeti feladata a költségvetési szervek folyamatos belső ellenőrzése lenne, de a mindenkori kormányok inkább politikai leszámolásokra használták.

 • Élesedő magyar-norvég vita a civil alapról

  Állóháború

  Lázár János nem adja fel: újabb és újabb vádakkal illeti a norvég civil alap pénzeit elosztó magyar konzorciumot, míg helyettes államtitkára feljelentést fontolgat. Norvégia is bekeményített, így alighanem elbukjuk a támogatások nagy részét.

 • A devizahitelesek "megmentése"

  Agyműtét baltával

  Fel sem ocsúdnak a bankok az egyik csapásból, máris kapják a következőt. A kormányzat szívatja őket, ők pedig, mivel sárosak a hitelválságban és tartanak a teljes összeomlástól, meghunyászkodnak. Holott a bankszférában általános a vélemény: olyan mély szakadékba néz bele most a pénzügyi rendszer és a magyar gazdaság, hogy annak az alja sem látható.

 • tévésmaci

  Kismadárom, megzabálom

  Amikor Sztupa és Troché elmentek a faluból, nem búcsúzott tőlük senki. Nem is egyszerre mentek. Amikor Troché ment, hó esett, amikor Sztupa, eső. Nem volt maradásuk, mert a vágyaik helyből elérhetetlennek tűntek. Sztupa szorgalmas akart lenni, Troché szép.

 • Film

  A pokol kapujában

  Yesüim Ustaoglu filmjében Törökország egyik nem nagyon távoli, nem is olyan ismeretlennek ható vidékén járunk. Nem nélkülözés és nyomor, de azért szomorú prolisors az ott élők osztályrésze. Alig takargatott szegénységet, kilátástalanságot, elzártságot látunk, monoton, rosszul fizetett, kimerítő munkából élő, energiáikat kisszerű szórakozásokban levezető, ócska tévéműsorok által sugallt, földszintes vágyakat dédelgető kisembereket.

 • Tévé

  MasterChef

  Meg lehet lenni Gordon Ramsay nélkül? Élhet-e úgy az ember, hogy Stahl Judit a főzés csúcsa, s lassan, szenvtelenül rakjuk a tepsit a sütőbe? Nos, kell Gordon Ramsay, van a főzésnek másik oldala, kiabálva dobjuk ki konyhánkból a kezdőket.

 • Film

  Transformers: A kihalás kora

  Ahhoz, hogy a Transformers 4-et kellő komolysággal és minden ízében értékelni tudjuk, vissza kell nyúlnunk egészen A Múmia 3-ig.

 • Interjú

  "Vannak, akik bolondnak tartanak"

  Oona Chaplin színésznő

  Eugene O'Neill dédunokája, Charlie Chaplin unokája, Geraldine Chaplin lánya - amikor megnéztük a The Hour című sorozatot, úgy voltunk vele, hogy veri az egész famíliát. Aztán jött a Trónok harca, most pedig az I. világháború kitörésének centenáriumára időzített The Crimson Field a BBC-től - erről és persze a családról is beszélgettünk a 28 éves színésznővel a MIPCOM-on, Cannes televíziós mustráján.

 • Film

  Istenek kalapácsa

  Az antikvitás és a kora középkor közti zavaros időszak reneszánszát éli a vásznon. A peplumfilmek romantikájától mentes, realistának szánt és néhol a történelmi hitelesség - persze hiú - reményét dédelgető művek (Valhalla Rising, A kilencedik légió, A sas) sorát gyarapítja az Istenek kalapácsa is, amely sajnos leginkább csak zavarosságával és vérszomjával tüntet.

 • mi a kotta?

  Ezüstruhában!

  "...S még olyan is volt ez, mint a Mesterdalnokok meséje, azzal a különbséggel, hogy itt több volt az aspiráns, és többen voltak Beckmesserek. (Különösen a hallgatóság sorában.)

 • Lemez

  Fehér izzás

  White Lung: Deep Fantasy

  Némiképp az elrendezettség különös látszatát kelti,

 • "Az amerikai kultúra összehoz" - Ian Anderson énekes, fuvolás

  Habár a Jethro Tull hobóköpönyegét végleg szögre akasztotta, Ian Anderson szólóban folytatja a csínytevést - ezúttal a brit történelemről, a migrációról és a klímaváltozásról mesélő Homo Erraticusszal. Identitáslopásról, alteregókról és a rock nyelvéről beszélgettünk vele.

 • Lemez

  World music: táncos

  körkép osztályharccal, madárpókkal és véres gyémántokkal. Annak rendjén, rogyásig.

 • Lemez

  How To Dress Well: "What Is This Heart?"

  Van úgy, hogy a nagyipari profizmussal előállított, kiszámított, személytelen, tántoríthatatlanul mainstream popzene inspirálja a független, saját útjukat járó zenészeket; ebből lesz az a valami, amit úgy hívnak, hogy termékeny feszültség.

 • Színház

  Cirkusz és kenyér

  Folynak a próbák, ráadásul az egész szabadkai társulat nősül és férjhez megy most valahogy, és a vajdasági lagzi is úgymond színházi esemény, szóval a nyár sem üresjárat, de helyet adtak egy újvidéki végzős színészosztály együtt maradt tagjaiból Zentán formálódni akaró társulat egyik tagjának, Kucsov Borisznak, hogy itt vezesse elő a vizsgadarabját.

 • Interjú

  "Amikor nincs helyed a világban" - interjú Znamenák István színész-rendezővel

  A kaposvári színház egykori vezetője nem lenne újra igazgató, mert a politika szerinte már konkrét elvárásokat fogalmaz meg, ahelyett, hogy kitakarodna a színházból.

 • Színház

  Ez nem zacskó

  Cie Non Nova: Örvény/Vortex

 • Színház

  Bodzsár Márk: W. úr üzen

  Nehéz jobb színészeket elképzelni egy első rendezéshez; ők - Börcsök Enikő, Rába Roland, Szabó Kimmel Tamás, Stork Natasa, Ötvös András és a kiválóan táncoló-éneklő Szabó Emília - szinte mindent képesek megsegíteni.

 • Könyv

  Lesi Zoltán: Merül

  "Nem voltam ott, amikor születtél, épp egy másik országba költöztem, hogy közelebb legyek hozzád, mert távol lenni nem szabadság." Lesiről tudjuk: ügyes imitátor, ezt első kötete, a Daphnis ketskéi 18. századi hangütésével bizonyította.

 • Könyv

  Lenullázva

  Roberto Saviano: ZéróZéróZéró

  Saviano új könyve hígítatlan anyag. Garantált a túladagolás erőszakból, maffiacselekből, korrupcióból, mindemellett igen színes, és több irányból közelíti meg a drog mítoszát - még ha jellemző színe marad is a fehér.

 • "Drogkereskedőből lett politikus" - Roberto Saviano író, újságíró

  A Nápoly környéki maffiavilágról írt Gomorra nagy sikert aratott, de nem a camorra körében - a maffia halálos fenyegetésekkel torolta meg az oknyomozó munkát. ZéróZéróZéró című könyvében a nemzetközi drogkereskedelemről rántja le a leplet, de a magyar szálak sem maradnak említés nélkül.

 • Könyv

  Arthur Philips: Arthur tragédiája

  Írd meg, hogy birtokodba került egy eddig felfedezetlen Shakespeare-dráma. Írd meg a szenzációs kiadáshoz az előszót, lehetőleg úgy, hogy az regény és emlékirat legyen, de álcázd valóságnak, hitess el mindent, méghozzá úgy, hogy az egészet csalásnak hangsúlyozod.

 • Mikor jöhet egyenesbe az Alexandra?

  Fizet, nem fizet, fizet, nem fizet

  A végrehajtó és a behajtó után a felszámoló is bekopogtathat a Pécsi Direkt Kft.-hez, az Alexandra könyvesboltokat működtető céghez. Többen visszavonták árujukat a hálózatból. A mérlegekkel is késnek Matyi Dezső nagyobb cégei.

 • Szomorú bohóc - Fábry

  A magyar sikertörténetek olykor bizony eléggé elszomorítóak. Vegyük például Fábry Sándor esetét! Tévékritika.

 • Kiállítás

  Szirmok és álarcok

  Palimpszéria - Tomcsik Judit és Tóth Veronika kiállítása

  A kiállítás első pillantásra ijesztőnek (vagy fellengzősnek) tűnő címe kreált szó, amely a palimpszeszt és a széria szavak összekapcsolásából született. Így egyrészt utal azon újrahasznosított, lesimított, kivakart vagy átragasztott kéziratokra (papiruszokra vagy pergamenekre), amelyekre - főként a középkorban, s azért, mert ezek nagyon drágák vagy nehezen megszerezhetőek voltak - új, vallásos szövegek kerültek.

 • Vintage garden

  Az Ételhordó munkatársa a romkocsmáknál szelídebb vizeken evez.

 • Tévétorrent

  Dominion

 • Tévétorrent

  Kórház a nagy háború szélén

  The Crimson Field

  A frontkórház menő. Az egyik ágon a M.A.S.H. hódított ellenállhatatlanul, a másikon A frontsebész-féle királygiccsek.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...