• MaNcs 26. évf. 28. sz. (2014. 07. 10.)

  "Saját szavazói büntették meg az MSZP-t"

  Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke

  Múlt csütörtökön Kunhalmi Ágnest választotta budapesti elnökének az MSZP budapesti küldöttgyűlése. A politikus szerint az EP-választási kudarc nem a párt reális támogatottságát mutatja, de a szavazók mobilizálásához baloldali kultúraváltásra van szükség. Nem hallgatja el az MSZP belső vitáit a hajléktalanság kriminalizálásáról vagy a "cigánykérdésről" sem.

  2014 / 28
 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Legalább kérdeznének. Az AB a takarékszövetkezetek "integrációjáról"

  Hogy az Alkotmánybíróság döntően politikai testület, azt csak vagy egészen naiv alkotmányjogászok, vagy csőlátású jogpozitivisták tagadhatják.

 • Barna Imre: Pont fordítva

  Kulcs, jel, bár

  Az úgy volt, hogy a 4. fejezetet egy 17. század eleji rózsakeresztes-alkimista szövegből, a Michael Maier-féle Atalanta fugiensből vett mottó indítja: "Aki kulcs nélkül próbál bejutni a Filozófusok Rózsalugasába, olyan, mint aki láb nélkül akarna járni.

 • A szerk.

  Az a misztikus vonal

  A magyarországi baloldalnak úgy kellene már egy kis siker, mint egy falat kenyér - nyilvánvaló: az életben maradáshoz. Ahhoz, hogy nagyra hivatott, tehetséges fiatalok lássák meg benne a társadalmi szerepvállalás kitüntetett terepét, s igen, az eredményes politikai karrier lehetőségét.

 • A szerk.

  Visszamenőben

  Rákúrnak a bankok megint. A részletek még nem teljesen világosak, így az sem, hogy mennyi lesz az annyi, de sok. (A pénteken elfogadott törvény lapzártánkkor nyilvánosan még nem hozzáférhető, a vonatkozó szabályozás pedig őszre nyeri el végleges formáját, addig mindenki számol).

 • Sarkozy ügyei

  Zavaros forrásból

  Ilyen még nem fordult elő a megszületésében Charles de Gaulle személyéhez kötődő "ötödik köztársaság", az erős elnöki rendszer történetében. Az első számú hivatal egykori birtokosát még sohasem vitték a nagy nyilvánosság előtt vizsgálóbírói kihallgatásra, pedig nem Sarkozy az első, aki összeütközésbe került a törvénnyel.

 • "Nem fértek bele a cigányok"

  Feischmidt Margit társadalomkutató az újnacionalizmusról

  Bár ez nem szükségszerű, a magyar nacionalizmus erős tartozéka a másság megteremtése és kirekesztése - állítja a Nemzet a mindennapokban kötet társszerzője. Feischmidt Margit szerint nincs éles határ a Fidesz és a Jobbik nemzetstratégiája között.

 • Menedzsereket küld az egyetemekre Orbán

  Ostromlott erődök

  A felsőoktatási törvény módosítása és a terület új államtitkárának kinevezése is arra utal, hogy a kormány érvényesíteni kívánja a saját és a hozzá közel álló gazdasági szereplők érdekeit az egyetemeken.

 • Kivonul a Danone

  Belátták

  Nincs elegendő alapanyag - hazai tej -, a megcélzott vásárlórétegnek tett be legjobban a gazdasági válság, lehetetlen a jogszabályi környezet - besokallt a Danone.

 • Könyv

  Ira Levin: Rosemary gyermeke

 • Könyv

  Minden Egész, nem törött

  Michael-Thomas Liske: Leibniz

  Manapság már aligha élnek köztünk univerzális géniuszok, akik nem pusztán passzív, enciklopédikus tudással bírnak (és ennyiben "csak" akadémiai tudású polihisztorok volnának, akik ma már szintén valószerűtlennek tűnnek), hanem egy személyben kifejezetten megtermékenyítőleg, forradalmilag is képesek hatni, és új irányt adni a kor legkülönfélébb elméleti és gyakorlati tudományágainak, filozófiájának, politikájának.

 • Könyv

  Kihangosított kaparászás

  Konrád György: Itt, Európában

  A frappáns és szép borítón a magyar angyalos középcímert az EU-t jelképező tizenkét csillag veszi körbe, némi iróniával egybeszőve nemzeti és európai szimbólumainkat; ez rögtön politikai állásfoglalásnak is tekinthető, ha felidézzük, hogy nemcsak szélsőjobboldali politikusaink szokták dühüket az EU-s zászlón kitölteni, de a Parlament épületéről és a miniszterelnök mögül is hiányzik mostanság.

 • Koncert

  Spirit Caravan

 • Lemez

  Mayhem: Esoteric Warfare

 • Interjú

  "Nem féltem a klasszikus zenét"

  Fazekas Gergely zenetörténész

  Válság vagy aranykor, közönségnevelés legóval. A Zeneakadémia ifjúsági programjai, a "Liszt-kukacok akadémiája" gazdáját és a Rózsavölgyi Kiadó főszerkesztőjét a klasszikus zene népszerűsítéséről kérdeztük.

 • Rádió

  Pénz, Hatalom, Gyönyör

  Nemzeti Nagyvizit

  Ha létezne Guinness-rekordja annak, hogy hányszor lehet kimondani huszonöt perc alatt a család szót, a Nemzeti Nagyvizit legutóbbi adása jó eséllyel pályázhatna rekorddöntésre. Nincs ezzel különösebb gond, csak hát ennek is pont annyi értelme van, mint megfőzni a világ leghosszabb virslijét, vagy fél perc alatt meginni egy üveg ketchupot.

 • Kiállítás

  "Beledögleni a finomságba"

  Imre Mariann: A mulandóság rögzítése

  A kilencvenes évek magyarországi kortárs művészetében két nagy (vagy vezető) trend uralkodott: a figuratív festészet újjáéledése és az ún. nőművészet megjelenése. Ez utóbbit (a nyugati mintákat követve) számos elméleti írás és kiállítás próbálta népszerűsíteni és pozicionálni.

 • Interjú

  "Túl biztosra mentünk"

  Baán László miniszteri biztos és Szemerey Samu urbanista a Liget Budapestről

  Nálunk csak projektek vannak, melyek jó esetben igyekeznek párbeszédet folytatni a környezetükkel, de naivitás elvárni, hogy a döntések társadalmi diskurzusból szülessenek meg - derül ki a vitából, amelyet a Szépművészeti főigazgatójával, a múzeumi negyed fejlesztését irányító Baán Lászlóval és a terveket bíráló építésszel, Szemerey Samuval folytattunk.

 • Lépfenejárvány Magyarországon

  Hát marhák ezek?

  Az állat-egészségügyi szabályok durva (és aligha egyedi) megszegése miatt tört ki a Tisza-vidéki, számos honfitársunkat megbetegítő lépfenejárvány. Pedig ezzel nem kellene viccelni.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...