• MaNcs 26. évf. 29. sz. (2014. 07. 17.)

  Létharc – Ellenzéki egyeztetések Budapestért

  Komoly ellentétek feszülnek az önkormányzati választásra készülő ellenzéki pártok között, a fő probléma a régi: közös lista vagy koordinált indulás. Pillanatképünk a budapesti egyeztetésekről.

  2014 / 29
 • Tévétorrent

  When Calls the Heart

  A Hallmark Channel sorozatait senkinek sem kell bemutatni. A giccset, eltúlzott érzelmeket, arcpirító didaktikusságot ars poeticává emelő csatorna produktumai (például A farm, ahol élünk) legfeljebb saját stílusukon belül értelmezhetők.

 • Tévétorrent

  Rendőrfogócska – Line of Duty

  Napjaink korrupt zsaruját senki nem hozza erősebben és árnyaltabban, mint Lennie James. A Low Winter Sun amerikai remake-jében a romlottság Csomolungmáját képviselő - az egyik bajtársa meggyilkolásától, a másik bemártásától sem visszariadó - főgonosznak is tud már-már rokonszenvet keltő emberi arcot adni.

 • Sajó László: Öt és feles

  Fekete tehén

  (avagy A futball ábécéje - V mint vébé)

 • Miért pont öt pötty? – A Városligetbe tervezett múzeumokról

  A hírek szerint a 150 milliárdos céltámogatás fele menne az öt épületre. A teljes összeg a fővárosi múzeumokra jutó összes idei közpénz mintegy tízszerese. Megéri ez?

 • Paragi Beáta

  Rakétát vagy demokráciát? – Az USA és az EU segélyezési gyakorlatáról

  Az Európai Unió és az Egyesült Államok is tétován reagált az arab világon három évvel ezelőtt végigsöprő forradalmi hullámra. Bár nyilvánvaló volt, hogy a tüntetők valódi szabadságot követelnek, az addigi tapasztalatok alapján valószínűtlennek látszott, hogy a tekintélyuralmi rendszerek vezetői könnyen átadják a hatalmat.

 • Mese a zsidó jólétről

  "Azok, akik a zsidó javak elrablásának tervét dédelgették, a jelek szerint csak álmodoztak arról, mekkora lesz a zsákmány. Nagy hibát követnek el azok a történészek, akik ezekre az antiszemita ábrándokra támaszkodva mérik fel a zsidó gazdagságot, ahogy azok az olvasók is, akik rájuk hagyatkoznak.

 • A szerk.

  Kurucok, sipisták

  Tiltott szerencsejáték-szervezés miatt folytat eljárásokat online fogadási oldalak ellen az adóhatóság (NAV) illetékes főosztálya. Úgy, ahogy kell: van vizsgálat, hirdetmény, vannak határidők, felelősök stb., és a művelet végén elrendelik az adott oldalak ideiglenes (90 napos) blokkolását.

 • Közgép és Anti-Közgép

  Szerkesztőségi cikkünkben vázoltuk fel az Orbán-Simicska háború hadállásait. A háború azóta is folyik, a Magyar Nemzet újságírói harcban állnak.

 • "Látni kéne a béke szándékát" – Uzi Landau izraeli turisztikai miniszter

  Néhány hete Budapesten járt az izraeli koalíciós kormány turisztikai minisztere, a jobboldali, magát világi revizionista cionistának valló Yisrael Beiteinu egyik vezető politikusa. Uzi Landauval, aki korábban már a belbiztonsági tárcát is vezette, még a mostani konfliktus kirobbanása előtt beszéltünk.

 • Őrzés, védés – Pintér Sándor cégeladásai

  Pintér Sándor milliárdokat felejtett ki a vagyonnyilatkozataiból. E pénz nagy része a Civil Biztonsági Szolgálat eladásából jöhetett össze, s ha az Orbán-kormányokból kihagyhatatlan belügyminiszternek szerencséje van, a cég újra az övé lehet.

 • Útkeresők – Új vezetők a Mazsihisz és a BZSH élén

  Miután Zoltai Gusztáv lemondott az országos és a budapesti zsidó szervezet vezetői posztjáról, utódjának egy egykori transzvesztita előadóművészt, evangélikus lelkésztanoncot, valamint egy sokak szemében kétes múltú bankárt választott a megújulni készülő BZSH és Mazsihisz.

 • Színház

  Városi játék - Kísérleti séta a városra való figyelemről

  Hagyományosan az idegenvezetés felül keresi egy nemzet szenzációit. Elsősorban a monumentalitást mutogatja, az útikönyvek logikája szerint említésre méltó, elit látványosságokat. Királyok, királynők hajdani palotáit, akik már nem élnek, és akik elérhetetlen magasságban éltek.

 • "Nem lehet elég okosnak lenni" – Tompos Kátya színész, énekes

  A színházban a nyílt levelek korát éljük, pedig jobb lenne személyesen leülni egymással megbeszélni a problémákat - mondja a Nemzeti Színház színésze, aki új lemezével koncertezik az Ördögkatlan Fesztiválon.

 • Színház

  Nyelvlecke – Két előadás a gyulai Shakespeare Fesztiválról

  Nincs az a fércmű, aminek ne volnának rajongói - szokták mondani, és az ember elcsodálkozik, hogy a Globe Színháznak világszerte, de főleg otthonában mennyi nézője van. Nyilván az "eredetivel" való mágikus érintkezés vágya hajtja a Globe épületébe vagy turnézó előadásaira azokat, akik egyébként nem feltétlenül járnak színházba.

 • Film

  Tengerre várva

  A kazah halász, a tenger és a mágikus realizmus - ez lenne dióhéjban Bakhtyar Khudojnazarov ("Közép-Ázsia Kusturicája") története.

 • Film

  A pap gyermekei

  Az adriai szigetecske lakossága egyre csak fogy; több a temetés, mint a keresztelő; aki gyerekre vágyik, az nem tud megfoganni, az amúgy meglehetősen aktív nemi életet élő helybéliek meg többet járnak óvszerért a trafikoshoz, mint gyónni.

 • Film

  A majmok bolygója - Forradalom

  Mind közül a legnagyobb majom a filmben embert alakító Gary Oldman, aki nemrégiben a Playboyt beszélte tele Mel Gibsont felmentő hülyeségeivel (majd a Jimmy Kimmel Live-ban meakulpázott menetrendszerűen). Az igazi majmok közül viszont még mindig Caesar viszi a prímet; remek harcos, odaadó apó és lelkesítő vezér, aki előtt meghajlik az is, aki egyébként nagyon nem ért egyet a főnök fennen hangoztatott "majom nem öl majmot" elvével.

 • "A túlélőkre koncentrálunk" Tom Perrotta író, sorozatkreátor

  Az HBO nagy nyári high-concept sorozatában az emberiség 2 százaléka köddé válik - A hátrahagyottak a többiekre koncentrál. Tom Perrotta saját regényét dolgozta át: erről faggattuk telefonon.

 • Könyv

  Megpróbálni élni... Kemény Judit, 1918-2009

  Egy mellőzött, a magyar művészettörténet-írás számára szinte ismeretlen szobrászról (feltételezve, hogy nem műkereskedelmi megfontolásból) írt monográfia esetében több kérdésre bizonyosan szeretne választ kapni az olvasó.

 • Könyv

  Jelentős töredék – Illyés Gyula: Ítélet előtt

  Talán nem is elsüllyedt, sokkal inkább lappangó szerző Illyés Gyula. Élete és műve részben még feltárásra vár, annál inkább, mivel ettől azt is remélhetjük, hogy világosabban látjuk majd a Horthy- és az Aczél-Kádár-rendszer szellemi szerkezetét.

 • "Sárból az örökkévalóságnak" – P. Horváth Tamás író

  Pécsi kultkocsmája, a Dante a 90-es évek hazai alternatív zenei szcénájának legjelentősebb helyszínei közé tartozott. A Tündérváros - Zsolnay Miklós titkos élete az első könyve, de rögtön trilógiát szeretne belőle.

 • Lemez

  A Sunny Day In Glasgow: Sea When Absent

  Minden évben kihirdethetnék a virtuális versenyt a nyár legálomszerűbben felhőtlen hangulatú albuma címéért - és ebben az évben szinte biztosan a Philadelphiából induló (mára tagságát tekintve is teljesen nemzetközi) A Sunny Day In Glasgow nyerné, minimum fejhosszal.

 • Koncert

  Kvelertak

  A Kvelertak elé az utolsó pillanatban besuvasztott hazai előzenekarra, a Grizzlyre érdemes odafigyelni, és az időben érkezők láthatóan fel is kapták a fejüket az egykori Insane-, mostani Wrong Side Of The Wall-énekes, Knapp Oszkár vezette brigádra.

 • Lemez

  Vér nélkül – Ed Sheeran: X

  Amikor 2008-ban Ed Sheeran 17 évesen Londonba ment - egyedül, hogy a zenéjéből éljen meg -, azzal a régi módszerrel kezdett közönséget gyűjteni, hogy szinte minden este fellépett valamelyik bárban. A következő években készített egy sor minialbumot különböző gitáros lányokkal, de együtt dolgozott a grime-színtér több előadójával is.

 • Lemez

  A legmagányosabb – Morrissey: World Peace Is None Of Your Business

  Morrissey, aki éppoly önérzettel és következetességgel viseli teddy boyosan ágaskodó frizuráját, mint élete nyomasztó terhét, éppen harminc éve debütált a The Smiths élén, és pont tíz éve annak, hogy komolyabb ráncfelvarrást hajtott végre kifulladó szólókarrierjén.

 • "Szeretném visszaszívni" – Katie Melua popsztár

  A VeszprémFest Grúziából elszármazott brit sztárfellépője megnyílt a Spice Girlshöz fűződő viszonyáról, Ryan Gosling és Szergej Paradzsanov munkásságáról, és bevezetett minket a grúz popzenébe is.

 • rés a présen

  "Csak az örök sötétségről beszélhetünk" – Besnyő Dani vj, médiaművész

 • A jövő zenéje – Bevásárolt az Apple

  Május végén az Apple hivatalosan is bejelentette, hogy 3 milliárd dollárt fizet a Beats Electronicsért. Noha a cég az elmúlt 18 hónapban 24 akvizíciót hajtott végre, ezek közül a legjelentősebb is csak 350 millió dolláros tétel - a 3 milliárdhoz képest bagatell összeg - volt.

 • Kiállítás

  Dadadoboz – Dada és szürrealizmus; Átrendezett valóság

  Bár a dada(izmus) mint mozgalom időbe vetésének mozdulata már 1916. február 5-én, Zürichben lezárult - s ugyanígy önfelszámolásának egzakt, meghirdetett, mégsem végbe menő pillanatairól is értesítve vagyunk a húszas évek elejéről -, a dadaistaság kezdetei és végzetei is elomlanak; olybá tűnik, a hivatalos dadatörténet még dadátlanul, Marcel Duchamp-nak a New York-i Armory Show-n való feltűnésével kezdődik 1913.

 • Pulykakakast kéne venni – Gasztroangyal

  Igazság szerint, ha főzhet, olyankor Borbás Marcsi is nagyságrendekkel őszintébb embernek látszik. Tévékritikánk a Gasztroangyal című közszolgálati produkcióról.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...