• MaNcs 26. évf. 3. sz. (2014. 01. 16.)

  Kerényi Krónika – Másfél milliárd kultuszépítésre

  Orbán Viktor kulturális megbízottja, Kerényi Imre népszórakoztató projektjeire eddig másfél milliárd forint közpénzt adott a kormány. Lett ebből például Nemzeti Könyvtár, amelynek egyik megjelenés előtt álló Rejtő Jenő-kötetéhez, úgy tudjuk, maga a miniszterelnök ír bevezetőt. Lett és lesz még sok más is. Összeszedtük, hogy mi minden, és mennyiért.

  2014 / 3
 • A kétségbeesés napjai - A Down-szűrés kockázatai

  Egyre később vállalnak a nők gyereket, s mire eljutnak odáig, egyre több nehézséggel kell szembenézniük. Mi mindenen megy ma keresztül egy 35 év fölötti nő Magyarországon, mire megnyugodhat: a terhessége hátralevő része békés, a magzata egészséges lesz?

 • Idővel kiöli a motivációt – Erőszak a gyermekek sportjában

  A gyerekek 70 százaléka szerez valamilyen negatív tapasztalatot a sportolás során, ám mindössze 17 százalékuk beszél az őt ért sérelmekről az UNICEF magyar vonatkozású kutatási eredményei szerint. Az érintettek jelentős része szerint nem kell ebből nagy ügyet csinálni.

 • étel, hordó

  Borhab

  A Rumbach Sebestyén utcában minden megváltozott, miközben ugyanolyan lerobbant, mint emlékezetünk óta mindig. A zsinagóga továbbra is felújításra vár, építettek néhány modernnek gondolt vackot, a maradék ház meg.

 • chili&vanília

  Keserű, narancs, lekvár – Narancslekvár a la Nigel Slater

  Bár az ünnepi időszakon túl vagyunk, a citrusok szezonja javában tart. Pomelo - tudják, az a méretes, világossárgás-zöldes gyümölcs, amelyik a grépfrútra hasonlít, de húsa tömörebb, szárazabb, édesebb, mostanság mindenütt kapni.

 • Hidegbetörés Amerikában

  Örvényben

  A múlt hét első három napja alighanem bevonul az észak-amerikai klímahistóriába. De ezzel még nem ért véget a történet, és talán mi sem maradunk ki belőle.

 • Állomásról állomásra XLVII.

  A traktor bosszúja Kispest

  Kevesen tudják, hogy Kőbánya-Kispest mellett egy sima Kispest is a van a menetrendben. Lidércnyomásnak is nevezhetnék.

 • Szimpózium

  Metszéspontok II. Stratégiák 1957-2014

  Miközben az Orbán Viktor személyes támogatásával, Farkas Flórián által gründolt és uniós pénzekből finanszírozott Roma Kutatóközpont nagy erőkkel lát a jövő építéséhez (lásd múlt heti számunk cikkét), addig a szimpózium célja többek közt éppen egy lezárt, valós roma történet megalkotása volt.

 • Gerő András

  A megszállások tere – A német megszállás tervezett emlékművéről

  A Magyar Közlöny 2013. december 31-i számában jelent meg a kormány 565/2013-as számú rendelete a Magyarország német megszállásának emléket állító, a budapesti V. kerületben, a Szabadság téren felállítandó emlékműről.

 • Léderer Sándor

  Állampapírért bűnbocsánat – A Stabilitás Megtakarítási Számláról

  Egyesek állami pénzmosodaként emlegetik, míg a kormány adósságrendezési eszköznek nevezi a Stabilitás Megtakarítási Számlát. Ezek létesítésének lehetőségéről tavaly nyáron döntött az Országgyűlés, de csak decemberben született meg az a rendelet, amely a gyakorlatban is lehetővé teszi, hogy megjelenjen a bankok kínálatában.

 • Mélyi József: Pálya a magasban

  Szomorú havasok

  Milyen szomorú is a sí. Ha szóba kerül, mostanában mindenki azonnal Michael Schumacher szörnyű balesetére gondol, pedig itt van már a nyakunkon Szocsi. Azt persze nem tudom, miért kellene Szocsi miatt jókedvűnek lenni, talán csak azért, mert úttörő koromban azt hittem, ott van Artyek mellett, ahol oly vidám az élet.

 • A szerk.

  Bözsi nénit megfúrták

  És arra a képre emlékszel, drága, ahol Pelével látjuk apát, magyaros száján a szokott mosollyal, s keze mélyen... na, hova is nyúl, tisztelt honfitársaink, kinek is a zsebébe? De hagyjuk most a demagógiázást, hogy mit is fizetünk mi azért a FIFA-nak, az UEFA-nak, Blatternek, Platininek vagy a jóisten focista haragjának, hogy hazánk miniszterelnöke évente egyszer mobillal pofán vakuzott, delejesen vörös szemű képeket posztolhasson ki a Facebook-oldalára - tavaly tán Guardiolával, idén meg a Fekete Gyöngyszemmel, Pelével, basszus.

 • Back in the USSR

  Orbán Viktor Magyarországot egy tollvonással Vlagyimir Putyin jóindulatú uralkodása alá helyezte. A szerk. véleménye az atomalkuról. A szöveg voltaképpeni folytatását és a téma több szempontú, alapos elemzését friss, január 23-i lapszámunkban olvashatják.

 • Interjú

  Üresen vagy félig lakottan

  Szekér András a szociális bérlakásrendszer megújításáról

  Közel 1,5 millió embert érint ma a lakhatási szegénység, miközben a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint körülbelül 470 ezer üres lakás van az országban. Hajléktalanoknak, mélyszegénységben élőknek, önállósodó fiataloknak, devizahiteleseknek és közműhátralékosoknak nyújthat jelentős életmódváltozást a szociális bérlakásrendszer megújítása.

 • Osztrák-magyar feszültség a zsebszerződések miatt

  Mutasd, sógor, hol a földed!

  Diplomáciai feszültséget gerjesztett az a kormányzati törekvés, hogy az ún. zsebszerződésekkel szerzett földeket a magyar állam végső soron a tulajdonába is vehesse. Az elsősorban Ausztriát érintő földharc azért is érzékeny téma, mert a földügyletek révén legalább 500 milliárd forint került magyarországi magánkezekbe, és az adásvétel nem kis részét osztrák pénzintézetek finanszírozták.

 • A Fidesz hivatalos mozgalmai és civiljei

  Fölhorgadás fölkérésre

  A miniszterelnök és a Fidesz frakcióvezetője a rezsicsökkentés védelmére hívta mindazokat, akik azt szeretnék, hogy visszafelé pörögjenek a villanyórák, kiakadásig. A néptömegek alakítsanak csoportokat lakóterületenként, s beszéljék meg a rezsiharc mikéntjét.

 • Habony, Simicska, Nyerges és a Tv2

  Egy kis figyelmesség a főnök fája alá

  December 23-án a Tv2 menedzsmentje bejelentette, hogy a vállalat két vezetője, a vezérigazgató Simon Zsolt és a pénzügyi igazgató Yvonne Dederick megvásárolják a tulajdonos ProSiebenSat.1-tól a Tv2 csatornacsaládot üzemeltető MTM-SBS Zrt.

 • "Stadion helyett kórház" - Horn Gábor az MSZP stratégiájáról

  Az általa képviselt Republikon Intézet évek óta készít elemzéseket és ad tanácsot az MSZP-nek. A néhai SZDSZ egykori kampányfőnökét a baloldal elmúlt két évéről és az előttünk álló három hónapról kérdeztük.

 • Szíriai patt

  Elmebeteg ideológiák dzsungelében

  A január végére tervezett Genf 2 béketárgyalásnak, amelynek az volna a feladata, hogy lezárja a szíriai polgárháborút, esélye sincs a sikerre. A konfliktus áldozatainak száma már most jóval meghaladja a jugoszláviai háborúkét, ráadásul napról napra nő, s a rendrakásra senkinek sincs ötlete.

 • Lemez

  Pontról pontra – Toy: Join The Dots

  A londoni Toy kvartett már 2012 őszén megjelent bemutatkozó lemezén is jóval több volt holmi ígéretnél. A krautrock lüktetését a posztpunk elszántságával és a legszebb pszichedelikus rockhagyományokkal elegyítette: ezen alapokon markáns, szándékoltan nyers, "kiélezett", módfelett dinamikus és szerethető hangzást alakított ki.

 • Lemez

  Fehér mágusok – Mutation: Error 500

  Azokban a különösen intim élethelyzetekben, amelyekben az extrém metál általában szóba kerül, a legtöbben még ma is a Forma-1-es tempókra és a fülsértő ordibálásra (hörgésre, károgásra, ugatásra vagy visításra) asszociálnak, pedig ezek az elemek már igen rég barátságosan belesimultak a zenefogyasztók mindennapi zajkörnyezetébe.

 • Lemez

  A fáradhatatlan – Bruce Springsteen: High Hopes

  Idegesítő, ha egy zenekar túl rövid koncertet ad, de az is zavaró tud lenni, amikor valaki túlnyújtja a fellépését. Kicsit ilyen érzésem volt tavalyelőtt Bécsben, amikor Bruce Springsteen már a sokadik ráadásba kezdett bele, és ha úgy tűnt, hogy ez már tényleg az utolsó szám volt, akkor mindig jött a védjegyszerű "one-two-three-four.

 • mi a kotta?

  Szellemidézés

  A színész Egressy Gábor fia, Ákos örökítette meg ekképpen Petőfi asztaltáncoltató szellemének eredeti válaszait az 1850-es évekből, amikor hazánkon először söpört végig a spiritisztaszeánszok divatja.

 • DVD

  Wagner: Parsifal

  Wagner Parsifal című színpadi beavatási szertartásának felvételét a Wagner-év derekán és a darab spiritualitásának megfelelően a salzburgi húsvéti fesztiválon rögzítették.

 • Lemez

  Wooden Shjips: Back to Land

  A Wooden Shjips újpszichedelikus rockzenét játszó együttes a zsáner szülőhazájából, San Franciscóból, feltűnően őszes szőrzeteket viselő, Eric Clapton- vagy Grateful Dead-rajongó középkorú családapáknak tűnő tagokkal, akik azonban rendkívül fiatalos lendülettel jelentetik meg kiadványaikat: a 2006-os alakulás óta az idei már a negyedik rendes soralbum.

 • A komédia királyai – David O. Russell: Amerikai botrány; Martin Scorsese: A Wall Street farkasa

  Scorsese és O. Russell munkái nem csupán jó filmek, hanem az eredeti ötletek hiánybetegségében szenvedő korszak esszenciális remekművei.

 • "A jó öreg fuck" – John Wells rendező, producer

  329 részen át irányította a Vészhelyzet című sorozatot, de nyakig volt Az elnök emberei elkészítésében is. Új filmjét, az Augusztus Oklahomábant pár hete játsszák a mozik, de a tévés piacot sem hagyta el. Londonban beszéltünk vele.

 • tévésmaci

  Gólyabál Kerekegyházán

  Amikor Sztupa és Troché rendezték a központi ünnepséget az októberi forradalom évfordulóján, gyakorlatilag szabad kezet kaptak az állami vezetéstől - csak a helyszínhez ragaszkodtak. A kiszemeltek ugyan jobban szerették volna a Ferihegyi repülőtéren megvalósítani az elképzeléseiket, de be kellett látniuk, hogy a légi forgalom átszervezése, illetve az ünneplő tömegek helyszínre szállítása rengeteg pénzbe került volna, illetve érkezett valami füles arról is, hogy a miniszterelnök erősen ragaszkodik a hagyományosnak mondható Dózsa György+Felvonulási tér együtteshez.

 • Film

  Franciadrazsék, avagy francia Borat robbantani Eiffel-torony!

  A párosan mért francia idióták illusztris karéját (Pofa be!, Taxi, Asterix és Obelix) most Michael Youn filmjének botcsinálta terroristái hivatottak gyarapítani. A Borat óta sikk lett az -isztán végű országok lakóinak kultúráján, illetve nem-kultúráján élcelődni (a nagy elődöt a magyar forgalmazó is szükségesnek látta megemlíteni rettenetes filmcímében).

 • Tévé

  Tegyük rögtön idézőjelbe

  Szabadság tér '89

  A dosszié a mennyekből lehull, a díszzsebkendő megigazítva, a bal kéz lazán zsebre dugva - és indulhat máris Rákay Philip múltfeltáró talk show-ja, amely egy kerek éven át heti rendszerességgel fogja magyarázni a ridegen tartott stúdióközönségnek és nekünk a képernyők előtt, hogy mi is történt 25 évvel ezelőtt, 1989 oly mozgalmas esztendejében.

 • Kiállítás

  Szuszogások és sóhajok

  Budapesti merítés

  Nem tudható, hogy a CET-et tervező Kas Oosterhuis mit szól a beruházó és a kivitelezők közötti, átláthatatlan viták után végre megnyíló épületéhez, amely olyan ikonikus és professzionálisan megoldott városi jelként funkcionált volna, ami nem csupán külsejével csábítja el a látogatókat.

 • Könyv

  A láthatatlan kincs

  Visy Zsolt-Mráv Zsolt (szerk.): A Seuso-kincs és Pannonia

  Több mint egy éve, miután L. Simon László akkori kultúráért felelős államtitkár visszautasította Zelnik István műgyűjtő ajánlatát - hogy tudniillik visszaszerzi a késő római leletegyüttest, múzeumot épít neki, majd halála után a magyar államra hagyja -, teljes a csend Seuso-ügyben.

 • Négykezes erotika - Lawrence Block krimiíró

  Azt minden rendes krimirajongó tudja, hogy Lawrence Block egyszerre több sikersorozatot (Scudder-könyvek, Betörő- és Bérgyilkos-sorozat) is futtat, de az írói indulásról, az erotikus regények szakmányban való gyártásáról már kevesebben értesültek.

 • Elsüllyedt szerzők XL.

  Egy meg sem hallgatott tanú - Nyíri János és életműve

  Azok közé a nagy reményű ifjak közé tartozott, akiknek életét a 20. század drámai fordulatai törték ketté. Túlélte a holokausztot, majd részt vett az 56-os forradalomban, aminek leverése után emigrált. Tapasztalatait két regényben és több színdarabban írta meg, amelyek külföldön nagy sikert arattak, de idehaza szinte teljesen észrevétlenül maradtak.

 • Könyv

  Hiánypótló, kimerítő

  Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

  Ha a nyájas olvasóra émelygés tör a focitematikájú könyvektől, vagy epilepsziás rohamok kerítik hatalmába a kortárs magyar történelmi regények említésekor, esetleg agyérgörcs környékezi a kettő vegyítésének már az ötletétől is, akkor messzire kerülje el kritikánk tárgyát.

 • Könyv

  Zinka és Hugó - A rejtélyes üzenet

  A lehető legjobb ötlet olyan gyerekkönyvet kiadni, amely kiemelt figyelmet szentel a mese nyelvére lefordított, fontos társadalmi problémáknak: a szociális érzékenység fejlesztését semmivel sem kell később kezdeni, mint az empátiáét vagy az erkölcsi érzékét.

 • Színház

  Halálra unja magát

  Ibsen: Hedda Gabler

  Ritka ma már az, hogy egy bő száz évvel korábbi darabot egy rendező úgy akarjon színre vinni - a darabban való hit, és nem a rendezői képzelet fogyatékai okán -, hogy minden díszletre vonatkozó utasítást a legprecízebben tiszteletben tart, a korhűségről és főleg a szavakról, eredeti szövegről nem is beszélve.

 • Interjú

  "Mindent el lehet törölni"

  Kaszás Gergő színész, lótenyésztő

  Hiába a politika és a szakma állapota, nem tud kiábrándulni a színházból. Legutóbbi bemutatója az I. Erzsébet a Szkénében, de ez csak apropó, hogy megbeszéljük: mi értelme ennek az egésznek.

 • Egy magyar start-up - a Ma este Színház!

  Az utolsó pillanatban

  Már majdnem minden rendelkezésre állt, hogy elindulhasson a last minute színházjegyeket értékesítő vállalkozás - csak egy ötlet hiányzott. Limbacher Tivadarnak és Szabadkai Attilának volt egy ilyen ötlete. Mindent feltettek a Ma este Színház!

 • Színház

  Presznyakov testvérek: Európa-Ázsia

  Laza, epizodikus szerkezet, fejjel lefelé szemlélt világ, kiforgatott műfajiság, önreflexió, popkulturális utalásháló, némi közéleti-politikai áthallásosság és csupa poszt: -modern, -dramatikus, -kommunista.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...