• MaNcs 26. évf. 30. sz. (2014. 07. 24.)

  "Nem transzvesztitát, hanem nőt játszom" – Stohl András színész

  A mássága elfogadásáért küzdő énekesnőt játszik Alföldi Róbert rendezésében, az Őrült Nők Ketrecében. Örül, hogy mindig a barikádon van, az Alföldi-féle Nemzeti Színház társulatát egy poliphoz hasonlítja, azt pedig tökös lépésnek tartja, hogy Eszenyi Enikő leszerződtette a Vígszínházba.

  2014 / 30
 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Arccal a vasút felé!

  A Népszabadság arról tudósított július 14-én, hogy a magyar kormány egymilliárd eurós, akár 20 évre szóló, egyszázalékos kamatozású segélyhitelt nyújtana Egyiptomnak Magyarországon gyártott vasúti járművek vásárlására.

 • Bán Zoltán András: Noé vendéglője

  Tizedik számla - Sztahanov elvtárs nagydolgozik

  - Nem tudom, jó helyen járok-e? - kérdi egy kamasz külsejű, de már sok poharat látott ember, amint belép a törzskocsmánk kertjébe, mely lustán emészt a délelőtti nap fényében. Enyhén dadogós, cirokszőke hajú férfi; járása félszeg, keze rebbenő, erősen megviselt tarisznyájából kitüremkednek a szellem munkájától meggyűrt kéziratlapok.

 • Mese vagy valóság? – Válasz Bolgár Dánielnek

  "Nyilvánvaló, hogy zsidók és nem zsidók csoportján belül egyaránt jelentős volt a szórás. Ettől azonban még igaz, hogy a számok bizonyos trendeket megmutatnak." Ungváry Krisztián válaszol.

 • Rév István

  Aki az ördöggel cimborál

  Talán van abban igazság, hogy a Szabadság téren, egy nyári hét végi éjszaka leple alatt, hatalmas rendőri biztosítás mellett felállított emlékmű ügye nem az ország legfontosabb problémája.

 • A szerk.

  Választás nélkül

  Politika- és kultúrtörténeti szempontból egyaránt érdemes megemlékezni a hétfői AB-döntésről, amely részlegesen hatályon kívül helyezte a fővárosi önkormányzati választás elcsalásának törvényi biztosítékait.

 • A szerk.

  Kivel, kiért?

  Előbb-utóbb tudni fogjuk, névvel, címmel, hogy ki lőtte fel azt a közép-hatótávolságú föld-levegő rakétát, és ki gyilkolt meg 298, az orosz-ukrán háborúban semmilyen módon nem érintett, nem hadviselő polgári személyt.

 • A szerk.

  Saskabaré

  Mindent tudunk. Mindent kétszer, háromszor, százszor tudunk. Fújjuk oda s vissza, vágjuk tetőtől talpig, ebből alapíthatunk majd iskolát: a szoborból. Tudjuk, hogy mit akar üzenni, látjuk, mit ábrázol és hogy néz ki, épp olyan, amilyennek elképzeltük.

 • Rádió

  Turkáló – Rendszerváltó hírek az InfoRádióban

  Megvan a veszélye a múltba révedésnek: egyrészt elég hamar elhiteti, hogy van a jelennek (sőt a jövőnek) alternatívája, másrészt, mert a sok andalgás közben hajlamosak lehetünk megfeledkezni a tényről, hogy a múlt mint olyan nem létezik, folyton létre kell hozni, rákérdezéssel, vitával, újragondolással, máskülönben valaki más fogja helyettünk, nekünk megcsinálni a múltat, és abban nincs sok köszönet.

 • "Valami magyaros legyen!" – Bálint Eszter zenész, színész

  Hat epizódon át játszotta Louis C. K. szívének választottját, egy angolul nem beszélő magyar hegedűst a Louie című tévésorozatban. Már ennyi is elég lenne az üdvösséghez, de természetesen nemcsak ezért, hanem a Florida, a paradicsom főszerepéért és zenei munkásságáért is szeretjük a magyar származású zenész-színésznőt, akit telefonon sikerült elérni New York-i otthonában.

 • Koncert

  Kezeket fel! – Youssou N'Dour a VeszprémFesten

  Arról a Youssou N'Dourról, aki koncertezik és lemezeket készít, nem sokat hallottunk az utóbbi években. Igaz, 2010-ben piacra dobott egy korongot Dakar - Kingston címmel, de azon is főleg a régi számai átgyúrásával hajtott fejet Bob Marley előtt.

 • Kiállítás

  Négy szem kockacukor – Bátki György: Túlszárnyalás

  A 2002-ben alapított és 2006 óta a Ráday utcában működő 2B Galéria profilja szerint a művészeti ágak közötti határterületre fókuszál - ebbe például belefér kortárs kerékpárvázak vagy vállfára készült művek bemutatása, és egy nemzetközi útlevél- és személyigazolvány-kiállítás is (256 művész részvételével).

 • Kiállítás

  Okos és balga szüzek A zsoltártól a rózsaszín regényig - Fejezetek a magyar női művelődés történetéből

  Kettéoszthatjuk a világot, vannak az olvasó, művelt, csendes, szelíd nők, illetve a balga, érzéki, veszélyesek. Hát, nem ilyen egyszerű. Korunk fontos, állandóan formálódó kérdését feszegeti az irodalmi múzeum új kiállítása: hogyan olvastak és mit írtak a nők a különböző évszázadokban?

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...