• MaNcs 26. évf. 31. sz. (2014. 07. 31.)
  Interjú

  "Nem szóltunk"

  Galkó Balázs színész, előadóművész

  Kapolcs épp zakatol, de immár nem Galkó a művészeti vezetője. A válásról beszélgettünk, de sort kerítettünk közéleti és közérzeti kérdésekre, ja, és nem fogják elhinni, szóba került József Attila is.

  2014 / 31
 • Építészet

  Egyszerű és praktikus

  A megújult Madách tér

  Nyár közepére, amikor a pesti zsidónegyed, vagyis ma már inkább bulinegyed teljes gőzzel szívja a turistaforgalmat, megújult a Madách tér. Az eredmény nem túl látványos, és sokan pufognak, mert a zöldhiányos Erzsébetváros itt sem kapott buja ligetet, és persze ezt is, mint mostanában országszerte az összes közteret, jórészt leburkolták kővel.

 • Mi lesz a Seuso-kincsekkel?

  Mindenki azt akarja

  Az országgyűlési választások előtt hazatért "családi ezüst" az önkormányzati választások előtt Székesfehérváron, majd jövő év elejétől a Nemzeti Múzeumban lesz látható. Ha a kormány dönt a bizottság költségvetéséről, a műtárgyak vizsgálata is megkezdődik.

 • A calicivírus

  Mit rejt a tó?

  Strandon, kórházban, nyári táborban is elkaphatjuk. Gyors lefolyású, de igencsak kellemetlen, a közelmúltban kisebb pánikot is kiváltott az általa okozott járvány.

 • Sándor Judit

  Testbeszéd

  A távoli szolgálólány meséje

  Talán másképp alakult volna a béranyaság és a dajkaanyaság szabályozása, ha nincs a nevezetes Baby M. esete 1986-ban. Ebben a referenciaként szolgáló, sokat emlegetett, sőt, megfilmesített New Jersey-i családi drámában Mary Beth Whitehead nemcsak a magzatot kihordó béranya volt, hanem a genetikai anya is (ugyanis az ő petesejtjét használták).

 • Cseresnyési László

  Nyelv és neurózis

  Nyelvem bús lelke

  Huhogjon bár a sok liberális, én örülök, hogy van már a kormánynak Nyelvstratégiai Intézete, így nem kell aggódni nyelvem értékvesztése miatt (bármit is jelentsen ez), meg amiatt sem, hogy (mint olvasom) gondolkodásom beszűkült, fogalmaim pedig homályossá, pontatlanná váltak.

 • A szerk.

  Nektek castingolnak

  Kik kérték fel főpolgármester-jelöltnek? - kérdi a Népszabadság Magyar György "sztárügyvédet", kampányát folytató reménybeli főpolgármester-jelöltet. Erre azt mondja az ürge, hogy "nem szeretném nevesíteni őket.

 • A szerk.

  A vallomás

  A kérdésünk az volna: a múlt hétvégi tusnádfürdői prédikáció érdemi tartalmán ki csodálkozik? Hozza ki az ellenőrzőjét! Hogy Orbán Pipi nemhogy lebontja az ún. "liberális demokráciát", de - mint azt most ő maga volt szíves közölni - más emberek jogait bármikor szemétre hányható kacatnak tartja, legyenek azok az illető megszületése tényétől, emberi lényegétől fogva elidegeníthetetlen tulajdonai, vagy valamely vele kötött szerződésben garantáltak.

 • Líbia

  Harcosok klubja

  Ha végigfutunk a Közel-Kelet térképén, kénytelenek vagyunk belátni, hogy a 2011-es forradalmi hullám, az "arab tavasz" lényegében sehol sem hozott jobb életet, több szabadságot, demokratikusabb viszonyokat - sőt. Most már jól látható, hogy ami annak idején diktátorbuktató hősies tömegek, nyugatias, a nemzetközi híráramba ügyesen és látványosan bekapcsolódó diákok végsőkig elszánt küzdelmének tűnt, az a legjobb esetben is a gyűlölt vezető távozásáig volt eredményes, utána pedig csak a káosz következett, atavisztikus ellentétek előbukkanása, polgárháború, vagy a régi helyzet visszazökkenése.

 • A Hamász háborúja Izrael és a sajátjai ellen

  Halál az alagút végén

  Izrael háborúban áll, s ezt a háborút nemcsak a csatatéren, de a nemzetközi közvélemény előtt is vívja. Alagutak, rakéták és a gyerekáldozatok fotói közt. A zsidó állam helyzetét így az is nehezíti, hogy az iszlamista Hamász és a többi gázai radikális szervezet a saját civil lakosságát is bármikor kész feláldozni e harcokban.

 • Megzúzzák-e Magyarországot a Putyin elleni szankciók?

  Várható fronthatások

  A maláj gép lelövése után gazdasági hadviselés készül Oroszország és a nyugati országok között. Ebben a háborúban csak az a kérdés, hogy ki mennyit veszít.

 • Átszabják az agrártámogatási rendszert

  Fegyelmező szándék

  Egy hónapja még csak legyintettek az agrárbefektetők, amikor Orbán Viktor a Magyarországi Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) gödöllői közgyűlésén azt mondta: a kormány átalakítja az agrártámogatásokat, és a nagy vállalkozásoktól elvett összegeket a kisebb gazdálkodókhoz juttatja.

 • mi a kotta?

  A Nagy Napóleon

 • Lemez

  Richard Strauss: Elektra

 • Koncert

  Sick Of It All

 • Koncert

  Church Of Misery

 • "Szektavezér a közeli jövőből" - St. Vincent

  A XXI. század egyik legjobb dalszerző-énekesnője, aki nem mellesleg virtuóz és innovatív gitáros is, október 18-án a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében az A38 hajón lép fel. Az oklahomai születésű lány a texasi Dallasban nőtt fel (ahol jól belenevelték a konzervatív sir és ma'am megszólítást - lásd az interjú végét!

 • Lemez

  Halálblues

  Négy új blueslemez

  Nagybeteg és nagyöreg bluesmanek boogie-ja, valamint a jövő zenéje régi klasszikusokba ágyazva.

 • Lemez

  A zenebohóc mosolya

  Avey Tare's Slasher Flicks: Enter The Slasher House

  David Portner az Animal Collective beltagja, mindenese, ezer hangszeren játszó zenésze és emblematikus (elsőre kétségtelenül kissé idegborzoló) énekhangja, akit csak Avey Tare néven ismer a világ.

 • tévésmaci

  Egy kutyuska eltűnt

 • Tévé

  Mi a hiba a képen?

  Balatoni nyár

  Lehet-e művi és mesterkélt egy műsor, amely fésületlen és botladozó? Hathat-e esetlegesnek egy olyan adás, amelyben nincsen helye a természetes reakcióknak?

 • rés a présen

  Piknik a kastélyparkban

  Schneider Erika, Az Esterházy Magánalapítvány magyarországi kulturális képviselője

 • Kiállítás

  Végtelen történetek

  Péli Barna: Fraktális tévedés

  Talán száz méterre a Szabadság téri förmedvénytől található a Higgs Mező galéria és kávézó. A nyitott és visszafogottan modern (bár semmiképpen sem steril) térben látható kiállítás ékesen bizonyítja, hogy a Párkányi Raab-féle giccsparádé és Melocco "leples bitangjai" ellenére is van magyar szobrászat.

 • Frank

  Alighogy elkönyveltük a zeneipar jelentős lúzerei között Llewyn Davist, a Coenek összeférhetetlen dalnokát, máris itt a következő adag öntörvényű zseni, egy kiejthetetlen nevű zenekar összeférhetetlen természetű zenészeinek képében.

 • Film

  Meteora

 • Film

  Országúti bosszú

 • Szennybemenetel - John Waters filmrendező

  Elkövetett már egy-két őrültséget életében, de a legutóbbi mindenen túltesz: 66 éves fejjel kiállt az út szélére, és elstoppolt Baltimore-ból San Franciscóba. Valóságos és elképzelt kalandjait a Carsick című könyvében örökítette meg.

 • Folyóirat

  Irodalmi Magazin

 • Könyv

  Összeszedve

  Gelencsér Gábor: Az eredendő máshol - Magyar filmes szólamok

  A szerző - egyébiránt az ELTE filmtudomány tanszékének docense - látszólag nem tett mást, mint kötetbe rendezte az utóbbi tíz-tizenöt évben megjelent tanulmányait, előadásait és kritikáit.

 • Könyv

  Mitől nemzetietlen? Mitől nemzeti?

  Imre Zoltán: A nemzet színpadra állításai

  Vegyük a mostanában oly sokat rágott kérdést: való-e az újítás, a kísérletezés a nemzet színházába?

 • A kézirattól a könyvespolcig

  Munkák a szalag mellett

  A könyvkiadás működése korántsem olyan egyszerű, hogy az ember beballag a kiadóba az évek óta dédelgetett kis kéziratával, és akkor majd könyv lesz belőle. Főleg, hogy a jól végzett munka jele a láthatatlanság.

 • Színház

  Másképp

  Két előadás a Thealteren

  Általában a táncelőadásokban a táncoson van a fókusz, a zenész neve pedig zárójelben szokott szerepelni, már ha. Nem így a Nyúzzatok meg! zenészei: gitárral Czitrom Ádám és a dobnál Porteleki Áron. 'k kikívánkoznak a zárójelek közül, egyenértékű alkotók a három kiváló táncossal.

 • "Mindenki meztelen" - Visky András író

  Költő és drámaíró, több amerikai egyetem vendégtanára, dramaturg és művészeti vezető a kolozsvári színházban, ahol júniusban tartották darabja bemutatóját. Már csak ezekről is bőven lett volna mit kérdezni, de beszélgetésünk végül nem egészen úgy alakult, ahogy terveztük.

 • Ponty - Gárdony

  Szembejön egy '63-as étlap - az Ételhordó munkatársára más megpróbáltatások is várnak.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...