• Azért a szikvíz az úr

  Bendes Gyula gyűjtő, szódalovag

  Halászból lett régiséges, a néprajz és a történelem, de legfőképpen a szódásüvegek szerelmese. Életre szóló hobbija egy halálos szerelemmel kezdődött.

 • Alkoholizmus Magyarországon III.

  Nem magánügy

  A minimum 800 ezer hazai alkoholista közül évente 6-7 ezren halnak meg májzsugorodásban. Cikkünkben az alkoholisták kezeléséről lesz szó. Azokról, akik túlélhetik, mert idejében felismerték, hogy már-már gyógyíthatatlan betegek.

 • Konyhai kémia XLVIII.

  Zölderősek

  Petrezselyem, zeller

  A legjobb zöldfűszerek a világon, miközben alapzatuk is felséges. Azt viszont senkinek sem ajánljuk, hogy pucér lábbal gázoljon közéjük.

 • Bolgár Dániel

  Mese

  Viszontválasz Ungváry Krisztiánnak

  Ungváry Krisztián Mese vagy valóság? (Magyar Narancs, 2014. július 24.) c. írásában nem arra válaszolt, amiről Mese a zsidó jólétről (Magyar Narancs, 2014. július 17.) c. cikkem szólt. Felelete javarészt azt bizonygatja, hogy a zsidók gazdagabbak voltak a keresztényeknél.

 • Sághy Miklós

  Az ajánlat

  Az illiberalizmus retorikája

  Orbán Viktornak a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban elhangzott előadását látszólag nem az indulatokat, szenvedélyeket célzó szónoklatok közé, hanem az érvelő beszéd műfajához kell sorolnunk.

 • A szerk.

  „Romák közötti leszámolás”

  Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából kérdezte meg a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsora.

 • A szerk.

  Megtörtént

  Ha igaz, amiről kedd délután még nem tudjuk, hogy biztosan igaz-e, hogy tudniillik a három ellenzéki párt átfogó megállapodást kötött a koordinált indulásról a budapesti önkormányzati választáson, és hogy Falus Ferenc volt kórházigazgató és tiszti főorvos személyében megtalálták Tarlós István kihívóját, akkor is csak azt mondhatjuk el, hogy a nem elbaszás minimális kritériumának sikerült – nagyjából az utolsó pillanatban – megfelelniük.

 • Mélyi József

  Pálya a magasban

  Hoff, a quisling

  „Szavainkat elcseréltük” (Európa Kiadó)

 • Interjú

  „Nem arcnak jöttem”

  Cseri Miklós, az Emmi helyettes államtitkára

  A szentendrei skanzen igazgatója úgymond csak kölcsönben van a tárcánál, de sokan azt várják, hogy ő lesz a kultúrához mit sem értő miniszter alá tartozó, szakmailag nem éppen acélos kulturális államtitkárság esze.

 • Tamás Gábor

  Orbán dinnyéje

  Újra feszültség van az élelmiszeripar két területén, a dinnye- és a tejpiacon a kormányzat, a termelők és az árut döntő részben terítő áruházláncok között. A konfliktus első két szereplője mintha ugyanabból a kottából játszana: merev importellenesség, óvatos, de határozott multiellenszenv.

 • „Egyértelmű társadalmi konszenzus” - Urmas Paet észt külügyminiszter

  A magyar kormány minapi bejelentése szerint a külkapcsolati hálózat korszerűsítése érdekében bezárják a ciprusi és az észtországi nagykövetséget, és helyettük az új évtől Ecuadorban, illetve Mongóliában nyitnak új diplomáciai képviseletet.

 • Hogyan érintik Magyarországot az orosz szankciók?

  Da, da, dádá!

  Pénteken életbe lépett az Oroszországgal szembeni újabb európai gazdasági büntetőcsomag. A Kreml külön nem vág vissza Magyarországnak, de az OTP, a Mol és a Richter mégis szívhat. A szankciók a paksi bővítést és annak finanszírozását nem érintik.

 • Narancsfül melléklet

  Van, ami rock and roll

  Világzenei színpad

  A Világfalu színpadon nem lesznek itt a visszatérő, esetenként lassan már unalmassá váló nagy sztárok sem a Balkánról, sem távolabbi földrészekről. Jön viszont jó néhány, előttünk eddig ismeretlen – de nem feltétlenül kezdő zenész, együttes.

 • Narancsfül melléklet

  Toljad az ütemet!

  Elektronikus (tánc)zenék a Szigeten

  Kihagyhatatlan ajánlataink az érzéki basszusok, a mesteri hangminták és a tört ritmusok rajongóinak.

 • Narancsfül melléklet

  „Gördülékeny legyen”

  Nóvé Soma, Papp Dávid – Middlemist Red

  A két éve alakult zenekar száznyolcvankét ország sok-sok tehetséges fiatal zenekara közül került be idén a Deezer online zenei szolgáltató Young Guns versenyére, és nagy fölénnyel megnyerte. Előtte az Index alternatív dalversenyén (A Szám) lett első az évente csak egyszer virágzó, rózsaszerű virágról elnevezett társaság.

 • Narancsfül melléklet

  Lötyögjünk bátran!

  Pop-rock

  Egyáltalán nem ájultunk el a Sziget idei popzenei kínálatától, de a Queens Of The Stone Age mellett az alábbiakról is úgy gondoljuk, hogy igazán csábító ajánlatok.

 • Narancsfül melléklet

  "Őszinte és sérülékeny"

  Josh Homme - Queens of The Stone Age

  Az interjú teljes terjedelmében csak a Narancs print verziójában olvasható! Keresse az újságárusoknál vagy a szerkesztőségben!

 • Opera

  Milyen Napóleon?

  Kodály: Háry János

  Nemzeti klasszikus – ez a jelzős szerkezet a magyar zenés színházi világban jószerint csupa problematikus, sérülékeny mű leírására szolgál.

 • Lemez

  John Garcia

 • Lemez

  Jenny Lewis: The Voyager

 • mi a kotta?

  Ez egy bűntett

 • Kiállítás

  A hírnév parazitái

  Öntörténetiesítés. Cavellini 1914–2014

  Mára a par excellence under­groundnak indult (mail-art) vagy a műtárgypiacot ab ovo elutasító mozgalmak, művészeti irányzatok (fluxus, koncept art) produktumai bevonultak a nagy múzeumok kiállítótereibe – hírnevet és elismerést biztosítva az alkotóknak.

 • Kálvária – Munkácsy Mihály-képeket venne a magyar állam

  Munkácsy trilógiájának jelenlegi tulajdonosai, köztük a jobboldali kulturális rendszerváltást hirdető Pákh Imre igyekeznek egyre feljebb srófolni a képek árát. A kormány ezt kivédendő inkább rendelettel köti meg a saját kezét.

 • Interjú

  „Mehetünk a levesbe” – Margitai Ági színész

  Vándormadár természet, zsigeri kíváncsisággal. Színészbravúrnál több, hogy egy tizenéves arab fiú alakjába sűríti mindazt az élettapasztalatot, bölcsességet, ami a sajátja.

 • Mindig a jók győznek – Művészeti cenzúra Oroszországban

  Július elején léptek életbe az orosz nyelvtörvény kiegészítő rendelkezései, amelyek nemcsak az obszcén kifejezéseket és a pornográfnak tartott jeleneteket száműzik a színpadról és a filmvászonról, de a kártékony idegen szavaktól és a negatív érzelmektől is védik a lakosságot.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...