• Szex és nyugdíj – A Népesedési Kerekasztal javaslatáról

  Ha a jogalkotó megbélyegzi, kipécézi a különféle okokból gyermek nélkül maradtakat, és nyugdíjukat jelentősen csökkenti, elvonja vagy későbbre tolja, úgy ezt az amúgy is sérülékeny réteget a legnyersebb biopolitikai erőszaknak teszi ki.

 • Sajó László: Öt és feles

  Betűk az elporladt álmoskönyvből

  (1. olvasat)

  Az élet álom (Pedro Calderón de la Barca) álmaim is cenzúrázom (K. Dezső)

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Itt élned, halnod

  Kérem az olvasót, tegye le az újságot, ragadjon színes ceruzát, A4-es papírt, és raj­zoljon. Ha ember lenne a magyar állam, hogy nézne ki?

 • A szerk.

  Keresztkérdés

  Oh, ez egyhetes történet már, kit érdekel, túl vagyunk rajta, nem haltunk bele. Különben is, valami kiskereszt, a legkisebb, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, polgári tagozat, nemcsak augusztus huszadikán, de minden állami és nemzeti ünnepen húszasával-harmincasával hajigálják a csókosok után, tán még apanázs sem jár vele.

 • A szerk.

  Szemetek a pénzen!

  Hétfőn tartotta meg Orbán Viktor a külföldre akkreditált magyar nagyköveteknek a szokásos éves miniszterelnöki eligazítást. Orbán a hagymázasra sikeredett tusnádfürdői fölszólamlásához képest – amelyben ideológiai tanácsadója, Tellér Gyula zavaros tantételeit adta elő a liberális demokrácia meghaladásáról – kifejezetten összeszedett beszéddel rukkolt elő.

 • Közel-keleti konfliktusok

  Iszlám kalifátus, Kurdisztán

  A közel-keleti vallásháborúban nem folytonosak a harcok, de a dzsihádisták újra meg újra kegyetlen gyilkosságokkal hívják fel a figyelmet jelenlétükre. A kurdok számára viszont felcsillant a remény, hogy végre önálló államuk lehet.

 • Interjú

  „A kormánnyal szembeni magatartást finanszírozzák”

  Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár

  Az elmúlt hónapok fejlesztéspolitikai forró témáiról kérdeztük a Miniszterelnökség helyettes államtitkárát. Csepreghy Nándor szerint a „norvég ügy” kirobbanását kétéves meddő vita előzte meg, az pedig csak hangzatos szalagcím, hogy Lázár János lehúzta a fővárosi közlekedési beruházásokat az uniós projektek listájáról.

 • mi a kotta?

  Kodály délceg tánca!

  „Táncolni is láttam egyszer: egy augusztusi éjszakán, 1924-ben a salzburgi dómtéren rögtönzött, csodálatosan délceg verbunkost járt – mintha a Háry János egyik jelenetét rögtönözte volna. A tánc­hoz én dúdoltam hozzá a kísérőzenét, Boka híres Száz ember verbunkosát.

 • Lemez

  Mély mainstream

  FKA twigs: LP1

  A könnyűzene internetes korszaka hajnalán még mindenki arra számított, hogy az új platform a legnagyobb hatással az underground színterekre lesz, mert összeköti az egymástól távoli, de hasonló érdeklődésű köröket.

 • lemez

  Taylor McFerrin: Early Riser

  A McFerrin név alighanem ismerős lehet minden zenebolond számára: való igaz, Taylor az improvizációkban erős vokális dzsesszfenomén Bobby fia (és most mindkettejük érdekében felejtsük el a Don’t Worry Be Happyt!).

 • Interjú

  A Beatlestől a gépekig

  Alan Parsons hangmérnök, zeneszerző, producer

  Abbey Road, Let It Be, Dark Side Of The Moon. A tizenévesen az Abbey Road Stúdióba, majd házon belül a Beatles lemezfelvételeihez kerülő Alan Parsons nevét elsősorban a Pink Floyd-klasszikuson és a kései Beatles-albumokon végzett (segéd)hangmérnöki munkájáért őrzi a rockemlékezet.

 • dvd

  ROSSINI: OTELLO

  Rossini Otello című operájának pechje, hogy hetven évvel később Verdi remeke egy évszázadra árnyékba borította. A maga idejében – a két slágeropera, A sevillai borbély és a Hamupipőke között – nagy sikere volt, nem méltatlanul.

 • Sziget - Interjú

  „Idegen tőlünk a fúzió”

  Gershon Leizerson – Oy Division

  Attól lehetett tartani, hogy a Roma Sátorral összevont néhai Világzenei Nagyszínpad, vagyis mai nevén – tán a lapunkbéli rovat előtti főhajtásként – a Világfalu Színpad együttesen sem darabszámra, sem változatosságban nem hozza majd azt a színvonalat, amelyet annak idején külön-külön, a maguk módján mutattak legjobb pillanataikban.

 • lemez

  Mastodon: Once More ’Round The Sun

  Az atlantai társaság eddig az a zenekar volt, amely az első két, túlzás nélkül zseniálisnak mondható lemezén (Remission, Leviathan) olyan egyedi és magával ragadó formába öntötte a zajos-kao­tikus nagy elődök – például a Melvins és a Neurosis –, valamint a Thin Lizzyhez hasonló, klasszikus hard rock zenekarok munkásságát, hogy azonnal megszerettette magát minden új hangra vágyó zenerajongóval.

 • film

  Sin City: Ölni tudnál érte

  Eva Green melle immár külön alműfajt képez a filmtörténetben; ha csak a nyári felhozatalt nézzük, már akkor is tetemes mennyiségű filmre (300: A birodalom hajnala, Sin City 2) tudunk igazolásképpen rámutatni – és még csak augusztust írunk.

 • film

  The Expendables – A feláldozhatók 3.

  Nagy pillanat volt az egyetemes líra történetében, amikor Boldizsár Péter internetes pályaművében Sylvester Rambo Stallone jelentős beleérzéssel, Gáti Oszkár hangján elszavalt egy Nagy László-verset, és mindannyiunk örömére A feláldozhatók-sorozat legfrissebb része sem szűkölködik a poétikus részletekben.

 • Film

  Párizs megér egy klisét

  Volker Schlöndorff: Az utolsó éjszaka Párizsban

  Amikor a II. világháború utolsó szakaszában a szövetségesek Párizs felé közelítettek, a megszállt város német parancsnoka, bizonyos Dietrich von Choltitz tábornok kezében volt másfél millió ember és a kulturális világörökség egy tekintélyes részének sorsa.

 • „Elég néhány sor, és elszabadul a pokol” - Volker Schlöndorff filmrendező

  Új filmje, Az utolsó éjszaka Párizsban annak a diplomáciai harcnak a sűrítménye, melynek hála a nácik mégsem rombolták porig Párizst. Az Amerikában vakációzó rendezővel francia és német antiszemitizmusról, Günter Grass Izraelt bíráló verseiről és egy zsidó cowboyról is beszélgettünk.

 • film

  Az üldözött

  Anton Corbijn annyira jó fotós és kliprendező, hogy eddig szinte fel sem tűnt, mennyire nem tud játékfilmet rendezni. Viszont szépen és művészien helyezi el színészeit a tájban. Mivel a játékfilmesek közül is csak kevesen tudnak játékfilmet rendezni, Corbijn aprócska történetvezetési hiányosságai alig tűntek fel eddigi filmjei (az Ian Curtisnek emléket állító Control és a George Clooney arc­élének emléket állító Az amerikai) során, mostantól meg azért nem fognak, mert Corbijn kész filmessé képezte ki magát.

 • kiállítás

  Medve András: Mégse robotok

  Az 1971 óta Düsseldorfban élő szobrászművész neve itthon talán kevésbé cseng ismerősen, pedig Joseph Beuys igen nagyra tartotta, s az egyik legrangosabb, bár nem műkereskedelmi „kommerszben” utazó német galéria, az Erhard Klein képviseli műveit.

 • Kiállítás

  Kioszkok hulladékból

  Kaszás Tamás: „Mégsem olyan mély az árok / mint ahogy a mérnök kiszámította”

  A kiállítás címében megjelenő idézet Kassák Lajostól származik – ezen belül a Tisztaság könyvében (1926) megjelentetett számozott versek közül a 41.-ből. De ugyanekkor jelentek meg a Nyugatban az Egy ember élete első kötetének fejezetei is.

 • Égi jelekre várva - Mi lesz a Kogarttal?

  A ház eladó, számos munkatárs távozott, néhány külső kiállításon kívül nem sok minden történik. Átalakulás előtt a Kogart – mondják, bár úgy tűnik, a megszűnés felé tart.

 • Bérházopera

  Stereo Akt - Szputnyik: Leselkedők

  A Leselkedőkben másképp főszereplő a tér, mint azt Boross Martin – egyébként sokszínű és változatos – rendezéseiben megszoktuk. Mert Boross színházi másként gondolkodó: munkáiban gyakoriak a valóságos terek, és a helyszín a megszokottnál jóval nagyobb szerepet kap.

 • Lázálom és szabad akarat - Novák Eszter rendező

  A Fesztiválzenekar előadását rendezi Brecht iskolaoperájából, ami remek alkalom volt arra, hogy beszélgessünk iskoláról és operáról, giccsről és újításról, politikáról és fiatalságról.

 • FESZTIVÁL MELLÉKLET - rés a présen

  „Keressük a dunai identitást”

  Petrányi Barna ügyvezető, Pro Progressione

 • FESZTIVÁL MELLÉKLET - rés a présen

  „Megállok egy picit”

  Szikszai Rémusz rendező

 • könyv

  Szántó T. Gábor: Kafka macskái

  Mintha meglenne az elképzelt olvasó: a tipikusnak vélt bölcsészlány, akinek a könyvhalmok cipelése közben már Kafka és a macskák említésétől megremeg a térde; akinek férfiideál a tépelődő bölcsészfiú; aki elégedetten sóhajt kultikus irodalomelméletek idézgetésekor; aki azért vad tinédzser korában belebotlott egy-két Dan Brown-regénybe, de igazán röstellne A szürke ötven árnyalatával mutatkozni.

 • Tévé

  Kebelbeli

  Mokka

  Réges-régen, a békebeli jó világban, úgy mesélik, maga volt a vérforraló erotika, ha egy női váll vagy boka közszemlére tétetett. Azóta persze jócskán megemelkedett a villantási ingerküszöb, így annál meglepőbbnek tűnhet, hogy a Tv2 rendszerint nem másra alapozza reggeli műsorának publicitását, mint – a dekoltázsra.

 • chili&vanília

  Piros, sárga, zöld

  Idén nyáron már szinte minden piacon kaphatók voltak a különböző színekben pompázó, különleges külsejű és nagyszerű ízű paradicsomfélék. A sárga, hosszúkás, kis lila és fekete koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív vagy a nagy kerek narancssárga, ami enyhén mandarinos-citrusos ízjegyeket hordoz, és olyan gyümölcsös, hogy az ember önkéntelenül sárgabarackra vagy datolyaszilvára asszociál.

 • Mégis ugyanaz - Gomba a Móriczon

  A Móricz Zsigmond körtéri Gomba újjászületett, delikát pavilon bújt elő az építési kordon mögül. A hosszas vajúdásnak a Nagy Tavaszi Átadási Láz vetett véget, a Várkert Bazár kulisszáival ellentétben azonban ez teljes egészében, magas minőségben elkészült, és immár befejezett épületként áll a forgalmas tér közepén – teljesen üresen.

 • A Groupama Aréna és a Nagyerdei Stadion

  Két stadion Magyarországon

  Racionális ellenérvek egész sorát toljuk félre egy merész gesztussal, amikor leszögezzük: alapvetően nem baj az, ha minőségi stadionok készülnek egy országban, ahol eddig hiányoztak. A kivételes 2014-es esztendő többarénányi látnivalót kínál, és már nem csak a sportrajongóknak.

 • Pusztító aszteroida a jövőből

  Új Armageddon?

  A nemzetközi sajtó által felfedezett, legfeljebb a távoli jövőben fenyegető aszteroida esete rávilágít, milyen eltérően értelmezzük az efféle kozmikus karambolok kockázatait.

 • Interjú

  Nem családi átok

  Dr. Molnár Mária Judit neurológus–pszichiáter a ritka betegségekről

  A Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete a Semmelweis Egyetem legfiatalabb intézete, 2012-ben alakult. Ide kerülnek azok a betegek, akik sokszor évekig járnak orvostól orvosig anélkül, hogy megtalálnák a betegségüket.

 • I. világháború: a k. und k. hadsereg első hónapjai

  Pánik és kudarc

  A Monarchia vereségek sorozatát szenvedte a száz éve kezdődő világháború első hónapjaiban: hadicéljai közül semmi sem teljesült, serege nemcsak az oroszok, de a szerbek ellen is kudarcot vallott. Mindez előrevetíthette: a háborút nemhogy megnyerni, befejezni sem lesz könnyű.

 • A paksi üzemzavar igaz története 2.

  Egy pofon és tizenegy év józanodás

  Néhány hete elszállították a 2003-as üzemzavarban megsérült fűtőelemeket Paksról. De addig mit csináltak velük? És az mennyibe került? Tanult-e Paks a történtekből? Milyen engedélyeket kell beszereznünk, ha atomvonatot akarunk indítani külföldre?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...