• MaNcs 26. évf. 36. sz. (2014. 09. 04.)

  Orbán Viktor vs. Simicska Lajos - Csak egy maradhat talpon

  Elmérgesedett a viszony Orbán Viktor kormányfő és a Fidesz első számú gazdasági háttérembereként ismert Simicska Lajos között. Megvizsgáltuk, mi vezetett idáig, és milyen következményei lehetnek a szembenállásnak.

  2014 / 36
 • Barna Imre: Pont fordítva

  Széken lebegni

  Ja, és ha még nem mondtam volna: a (mű)(ford.) természetesen nem szavakat fordít, hanem szövegeket.

 • A szerk.

  Diákcsemege

  Hétfőn megkezdtük V. Nemzeti Tanévünket. A fülkeforradalmi időszámításunk szerinti eseményt Balog Zoltán, az oktatásért is felelős miniszter celebrálta a tizenegyedik kerületi Ádám Jenő Általános Iskolában, ahol évnyitó beszédet mondott.

 • A szerk.

  Ahol a sírok

  A maláj repülőgép lelövése után mindenki elszántnak mutatkozott, értjük ez alatt az ­uniós tagországokat, kivéve, hogy valójában senki nem volt elszánt, hogy miért, arról is sokat írtunk, ki pénzért, ki piacért, ki kényelemből nem volt az.

 • Hogyan jutott idáig az ukrán válság?

  Felforgatók, diverzánsok

  A múlt héten az oroszbarát ukrajnai szakadárok jelentős, közvetlen katonai segítséget kaptak Oroszországtól. Moszkva változatlanul tagadja, hogy reguláris erői be­avatkoznának a harcokba, s az oroszbarát csoportok sikerét kizárólag azok határozott fellépésének tulajdonítja.

 • Interjú

  „Kockázat nélkül nemzeti hős”

  Krasznay Csaba kiberbiztonsági kutató

  Mekkora szerepe van a kiberhadviselésnek az újkori katonai konfliktusokban? A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusát erről és a Snowden-ügy tanulságairól is kérdeztük.

 • A gázai háború vége

  Vesztesek klubja

  Majdnem két hónapig tartott Izrael és a Hamász háborúja, amelyet a múlt héten zárt le az Egyiptom közvetítésével kikalapált, egy hónapra szóló tűzszüneti megállapodás. A több mint 2100 gázai palesztin halálos áldozatot követelő harcok a másik oldalon is szokatlanul súlyos veszteségeket okoztak: hetven katona mellett hat polgári személy vesztette éle­tét.

 • Magára maradt - Esztergom önkormányzati választás előtt

  2010-ben Esztergom lakossága tíz év után leváltotta a fideszes Meggyes Tamás polgármestert, és elsöprő többséggel Tétényi Éva független jelöltet választotta meg. Az idei polgármester-választáson Romanek Etelka (Fidesz–KDNP) lesz a legnagyobb ellenfele.

 • Film

  Oculus

 • Film

  Heli

 • Film

  Tini Nindzsa Teknőcök

 • Film

  Nem ilyen lovat akart

  Arnaud des Pallières: A lázadás kora – Michael Kohlhaas legendája

  Ha ez lenne az első feldolgozás Kleist igazságkeresőjének óriási történetéből, akkor mondhatnánk, hogy korrekt próbálkozás, de néhányon már túl vagyunk.

 • Jön a Magyar Filmhét

  Oszkár, alig változtál!

  A magyar filmgyártás megújult, új magyar filmes világ van új magyar filmmustrával. A frissen alapított Magyar Filmakadémia filmhetet szervez, ezzel vége az Andy Vajna-féle filmes rendszerváltásnak, kezdődhet a szép, új világ.

 • Emelkedett, fenyegető - Az Earth új lemeze

  Az ember, aki Kurt Cobainnek a halálos lövésért felelős shotgunt eladta, zseniális gitáros volt régen is, és ma is az. Most ismét megújította némiképp a stílusát.

 • mi a kotta?

  Halló, itt vagyok

 • Lemez

  Az ismeretlenben

  FaltyDL: In The Wild

  Elismerésre méltó az a merészség, amellyel FaltyDL prezentálja az új albumát: a hátsó borítón a számlista alatt ugyanis egy hatalmas Sorry! felirat olvasható. Mert az In The Wild, a művész negyedik nagylemeze nagyjából mindentől eltér, amit eddig csinált.

 • Lemez

  World music: nagyon

  sok lemezt kell meghallgatni ahhoz, hogy három ilyen ellenállhatatlan anyagra találjunk, és még annál is többet, hogy a hallatlan újszerűség közös jegyük legyen.

 • Kiállítás

  Uszoda a zsinagógában

  [csend] – Egy Holokauszt-kiállítás

  A kiállítás szögletes zárójelek közé szorult címe egyfajta elkülönülést jelez; mintha a fogalom leválna a művekről, és valami másra utalna.

 • Coworking, a közösségi irodatér

  Munka és társak

  Leáldozóban a hagyományos irodai munkavégzés ideje. Az elmúlt évtizedben megnőtt azoknak az állásoknak a száma, amiket otthon, az ágyban vagy egy kávéházban ücsörögve is tökéletesen el lehet végezni. A pizsamára és az eszpresszóra a közösségi iroda, a coworking munkamodell ad alternatívát.

 • Ebola: gyógyír a járványra?

  A tű fokán

  Minden idők legpusztítóbb Ebola-járványa nyomán kiderült, hogy a gyógyszergyárak igenis dolgoznak az ellenszeren, és az első eredmények biztatóak. De miért nem sikerült korábban?

 • Feketemunka-balesetek

  Kötél nélkül

  Bár az esetek túlnyomó többségét eltitkolják, és megbízható statisztikák sincsenek, a feketegazdaság bővülésével nő a feketemunka során elszenvedett balesetek száma is. Az áldozatok vagy hozzátartozóik ilyenkor kilátástalan jogi helyzetbe kerülnek.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...