• MaNcs 26. évf. 37. sz. (2014. 09. 11.)
  Mérő László

  Maga itt a tánctanár?

  A politika mint szitokszó

  Nagyon mellre szívtam, ahogy liberális oldalról vegzálták Kertész Imrét, amiért átvette a Szent István Rendet, a legmagasabb magyar kitüntetést.

  2014 / 37
 • Szeretettel Marikának! – Ómolnár Miklós Storyja

  Több mint tizenöt év után távozott a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb hetilapjának, a Story magazinnak a főszerkesztője. Ómolnár Miklós az 1998. őszi első szám megjelenése óta vezette a bulvárlapot. Távozásának oka titokban maradt.

 • Diplomás álláskeresők

  „Jobb, ha nem is próbálkozik!”

  Korábban lúzernek számított, aki magas végzettsége és biztos nyelvtudása dacára sem tudott elhelyezkedni. Mára megváltozott a helyzet. A kulturális menedzser, a lektor, a fordító, a szerkesztő nem kell senkinek.

 • Interjú

  „Steve Jobs is rajta lenne” – Dr. Temple Grandin autista tudós

  Miközben fáradhatatlanul járja a világot, és előadásokat tart az autizmusról, forradalmasította az amerikai állattartást. Telefonbeszélgetésünk alkalmával nem tettünk egyebet, mint amire a hamarosan magyarul is olvasható könyvének címe is utal: képekben gondolkodtunk.

 • Hajszálrepedések – Fidesz vs. KDNP az önkormányzati választásokon

  Látszólagos konszenzus, ám külön listák és polgármesterjelöltek, közös bal- és jobboldali induló – több vidéki településen is ez a helyzet az októberi önkormányzati választások előtt. Például Gyomaendrődön és Piliscsabán is egyre feszültebb a helyzet, a Fidesz és a KDNP országos vezetése szerint azonban nincs baj.

 • A szerk.

  Orbán lecsap a civilekre

  Három helyszínen összesen vagy harminc rendőr gyerek vett hétfőn őrizetbe pár laptopot, számítógépet, egy szervert meg néhány dossziét, mind főhangyától felfelé; pedig a cuccot odaadták volna nekik, ha szépen kérik, akkor is.

 • A szerk.

  „Berágott”

  Érdekel valakit, hogyan kér elnézést a magyar parlament elnöke?

 • György Péter

  A holdbéli zsidó – Kik azok a magyar zsidók, és mit jelent a képviseletü(n)k?

  Az önazonosság magától értetődőségének elvesztése ismerős trauma azok számára, akik nemcsak osztályt, vallást, de országot is váltanak – önként vagy kényszerből, asszimilációjuk reményében, túlélésük érdekében.

 • Sarlós Gábor

  Miért kell, ha nem lehet is?

  Még egyszer a paksi népszavazásról

  A paksi atomerőmű bővítéséről szóló népszavazást a Nemzeti Választási Bizottság több alkalommal is elmeszelte. Az NVB elutasító döntését a Kúria is helybenhagyta, az eljárás és a döntés ­jogosságát pedig az Alkotmánybíróság is megerősítette.

 • László Géza

  Visszajátszás

  Iparpolitika újratöltve

  Bár nem trendi, érdemes átismételni: Magyarországon túl nagy az állami újraelosztás mértéke, sok a szabály, amiből keveset tartanak be, a szakapparátus elbizonytalanodott és hárít.

 • Iszlám Állam

  A kalifa harcosai

  Mára a Közel-Kelet legnagyobb problémája egyértelműen az Iszlám Állam (IS) nevű, Szíriában és Irakban egyre nagyobb teret nyerő, brutálisan erőszakos terrorszervezet lett. Kik ezek, és mit akarnak?

 • Interjú

  „Csak ágyban, párnák közt adják át a hatalmat”

  Bruce Bueno de Mesquita politológus Putyinról, Orbánról és a diktátorok logikájáról

  A diktátor kézikönyvének szerzőjét arról kérdeztük, hogyan tud az autokrata hatalmon maradni, és mire lehet menni Putyin barátságával. Kissé cinikus válaszai­ból azt olvastuk ki, hogy a politikusokat nem érdekli más, csak a hatalom.

 • Pakisztán

  Megkésett háborgás

  Augusztus közepére meglehetősen feszültté vált a helyzet Pakisztánban, egy ­kirobbanni készülő válság fenyegetése lógott a levegőben.

 • A műemlékvédelem hányattatása

  Újból összerakták

  Újra egyetlen minisztériumhoz tartozik az örökségvédelem, a tudományos apparátus is egy háttérintézménybe került. Óriási pénz, akár 150–180 milliárd forint érkezhet műemléki fejlesztésekre.

 • Új tanév: viták és ötletelések - Elemi problémák

  Bár nyilvánosan nem gyakorol önkritikát a köznevelési államtitkárság, egyes intézkedések és nyilatkozatok azt mutatják: ők is érzik az új rendszer visszásságait. A második teljes Hoffmann-tanév sem indult botrányok nélkül.

 • „A jobbikosok fele Tarlósra szavaz”

  Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója

  Négy-öt budapesti kerületben van reális esélye a baloldali polgármesterjelöltnek – állítja a Republikon Intézet igazgatója, aki szerint Falus Ferenc aligha lesz Budapest következő főpolgármestere.

 • Könyv

  Thomas Glavinic: A kamerás gyilkos

 • Könyv

  Székely kapu Gazdagréten

  Mozdonytűz – Fiatal Írók Antológiája

  Egy kétlaki mennyei féreg csámcsog a köldöködön, írja André Ferenc, mikor körbenéz Kluzsban. Igen, van ennek az antológiának a címében egy enyhe utalás arra, mintha a fiatal erdélyi füstös mozdonnyal utazna, az „irodalom” meg elavult és elcsatolt foglalatosság lenne a Facebook-generáció korában is.

 • Könyv

  Mézga Aladár az iszlámmal ismerkedik

  Amir Ahmed Nasszer: Én és az iszl@m. Egy ifjú muszlim belép a 21. századba

  A szudáni blogger – vagy ahogy ő nevezi magát: gondolkodó – könyve merő hatásvadászat. Filozófiai merengései jórészt arról szólnak, mennyire különbnek érzi magát a többi muszlimnál, amit pedig a muszlim társadalmakból megmutat, az maximum arra elég, hogy megerősítse a Nyugaton elterjedt sztereotípiákat.

 • Elsüllyedt szerzők XLI.

  A bujkáló könyve – Fenyő Miksa (1877–1972)

  A Nyugat pénzügyminisztere és egy napra majdnem valóságos miniszter; volt képviselő, üldözött, majd emigráns matuzsálem. Fenyő Miksa az okos, hasznos – és királypárti irodalmár.

 • Könyv

  Elszabott életek

  Egressy Zoltán: Százezer eperfa

  Noha tisztességes keményborítós, vaskos prózakötetről van szó, ami ráadásul a hátoldalán regénynek nevezi magát, ne hagyjuk félrevezetni magunkat: Egressy Zoltán új könyve sokkal inkább tekinthető monumentálisra növesztett tárcanovellának, esetleg tárcanovella-füzérnek, mint nagyszabású regénynek.

 • „A hazáért, a királyért és önmagáért” - Hilary Mantel író

  Az egyetlen írónő a Booker Prize történetében, aki kétszer is elnyerte a díjat. A sorozatos elismerést Thomas Cromwellről írt, magyarul is olvasható történelmi regényei, a Farkasbőrben és a Hol­tak­nak menete hozta meg számára.

 • Kiállítás

  Aranyalpakka

  Ioan Bunus

  Mondhatnánk, nagyon szép kiállítást rendezett Ioan Bunus (Cserba Júlia segítségével), mondjuk is, ám mondatunk speciális, első pillantásra észre sem vehető oximoront foglal magába.

 • Krapaj – Diósd

  "A magyaros előétel olyan szereplő az éttermekben, mint a dögkeselyű a sivatagi táplálékláncban"

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...