• MaNcs 26. évf. 40. sz. (2014. 10. 02.)
  Falus Ferenc pályája főpolgármester-jelölti visszalépéséig

  „Nem kell mindig jól járni”

  Hétfőn az Együtt–PM főpolgármester-jelöltje bejelentette, hogy Bokros Lajos javára visszalép a választástól. A DK és az MSZP által is támogatott exjelöltről pillanatok alatt kiderült, hogy tökéletesen alkalmatlan a kinézett szerepre. Ezzel közeli ismerősei kezdettől tisztában voltak, akik szerint egy olyan jó ember, mint Falus, eleve kudarcra ítélt a jelenlegi politikai közegben.

  2014 / 40
 • A heti jelölt

  Holnap ismét szavazás! Múlt heti szerkesztőségi írásunkban mindent elmondtunk az ellenzéki főpolgármester-jelölt Bokros Lajosról, amit tudni érdemes. Olvassa el Ön is!

 • Világi Mariann

  Leszünk a győztes élcsapat

  Mi a baj a pedagógusminősítéssel?

  Lázasan folynak a képzések, vizsgáztatások, próbaminősítések. Több száz oldalas útmutatók és kézikönyvek sorakoznak azért, hogy 2015 januárjától beinduljon a tanárok országos minősítési rendszere.

 • György Péter

  In Our Time – Válasz Köves Slomónak

  Tiszteletben tartom Köves Slomó meggyőződését, mely szerint az EMIH egyházi szer­vezet, és mint ilyen, tagjai magánügyének tekinti, hogy azok honpolgárként hogyan cselekszenek, hogyan vesznek vagy nem vesznek részt a nagyobb közösség ügyeinek intézésében.

 • Sajó László

  Öt és feles

  Betűk az elporladt álmoskönyvből

  (2. olvasat) Nagy busz áll elhagyatva, beszállok, már ülnek benne, valahová menni (menekülni?) kell, mondom, én nem tudok vezetni, snitt, már egy kisebb, fekete busz, vajon beférünk-e, igen, állunk, nincs, ki vezessen

 • Reszkessetek, kereskedők! - Az Amazon titka

  Van egy üzlet a világhálón, ahol szinte minden megvásárolható, rendszerint olcsóbban, mint bárhol máshol. Nincsenek se üzlethelyiségei, se eladói. De nyeresége sem. Blöff-e a csodabolt?

 • „Uram! Ez nem zálogház!” - Klapka György vállalkozó

  Talán ő az egyetlen a 90-es évek „médiasztár” üzletemberei közül, aki nem ment tönkre, nem vitte el a rendőr, és ma is aktív. Szerinte a siker titka pofonegyszerű: jó reklám és jó kedély, humorosan kell felfogni a dolgokat.

 • Független lesz-e Katalónia?

  Gazdagok és ingerültek

  Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy magyar sajátosság ünneppé emelni a történelem gyászos pillanatait, mint például október 6. esetében. Ám az a helyzet, hogy ebben sem állunk egyedül: a katalánok egyenesen fő nemzeti ünnepüknek tekintik szeptember 11-ét, Barcelona ostromának a végét, amikor is a spanyol örökösödési háborúban a Habsburgok mellé álltak, vagyis rossz lóra tettek.

 • „Savanyítással is foglalkozunk” - Van-e visszaút a politikából?

  1990-től sokan hagyták el polgári foglalkozásukat azért, hogy a közért tevékenykedjenek. De visszavárja-e a korábbi szakmája azt, aki befejezte a politizálást?

 • Mit veszíthetnek a civilek a norvég alap elleni támadásban?

  Kiiktatás

  Különféle hatósági vegzálások után a kormányzati szervek megtették az első lépést a norvég civil alap pályázatait kezelő alapítványok ellehetetlenítése felé. A hazai civil szektor katalizátorairól van szó, amelyek a kormányzati credótól gyökeresen eltérő felfogást vallanak állampolgárok és politizálás kapcsolatáról.

 • „Varga Mihály tudja, hogy ezek rossz lépések”

  A magyar gazdaságot az uniós pénzek, az amerikai jegybank és a szerencse tartják életben – mondja Soós Károly Attila, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa, volt SZDSZ-es államtitkár.

 • Tévé

  Vígan él a favágó

  Helló, meló!

  Itt minálunk munkaalapú társadalom épül, ezt ma már akár onnan is tudhatjuk, hogy a szakmáknak show-juk van a közszolgálati tévében.

 • Tévésorozat

  A kíváncsiság himnusza

  Doctor Who – Ki vagy, doki?

  Közönséges halandók gyakran hiszik, hogy a sci-fi műfaját két kibékíthetetlen nagyragadozó uralja. Ám a Star Wars és a Star Trek mellett rendíthetetlenül, korban mindkettőt megelőzve ott áll a hamisítatlanul brit Doctor Who.

 • Rádió

  Szeretetáradás

  A hazatérés napja a közrádióban

  Szégyen, nem szégyen, arról, hogy létezik ez a jeles nap vagy fesztivál, vagy akármi is ez, tehát, hogy van egy olyan piros betűs ünnep, amit úgy hívnak: Itthon vagy, Magyarország szeretlek!, eddig fogalmunk sem volt. Valószínűleg azért, mert tavaly épp nem voltunk itthon Szent Mihály napján, tavalyelőtt meg még nem pattant ki ez a nagyszerű ötlet Rákay Philip hopmesteri kobakjából.

 • „Mint egy erényöv” - Ken Follett író

  Az egyik legnépszerűbb élő író közel 3000 oldalas Évszázad-trilógiája befejező részéhez érkezett. A magyarul most megjelent Az örökkévalóság küszöbén a hidegháború évtizedeit dolgozza fel hatalmas szereplőgárdával, melyben a határnyitó miniszterelnök révén mi, magyarok is magunkra ismerhetünk.

 • Beruházások Budapesten

  A fővárosért vagy a rezsimért?

  A kampányhajrában átadott beruházások közvetlen hasznot hajthatnak a szavazófülkékben a városvezetőknek, igaz, a kudarcok emléke jóval maradandóbb. Mit hozott és mit hozhatott volna Budapestnek az elmúlt négy év?

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...